İşyerlerinin önemli gider kalemlerinden olan kağıt havlular, mutfak ve banyo ihtiyaçlarında ilk sırayı diğer hiçbir ürüne kaptırmayarak her alışveriş listesinin başını çekmektedir. Sıklıkla kullandığımız kağıt havlular günlük yaşantımızda bize kolaylık sağlamaları ve pratik olmasının yanı sıra hijyenik bir ortam da sunarlar. El, yüz kurulama dışında yüzey kurulamak için de hemen elimizin altında olan bu ürünler farklı çeşitleri ile (Z kat, rulo havlu, sensörlü havlu) kalabalık ortamların ve işyerlerinin olmazsa olmazlarındandır.

Peki kağıt havlu tüketimi bu kadar önemli iken kağıt havlu alışverişlerimizde en çok nelere dikkat ediyoruz? Kağıt havlu deyip geçiyor muyuz yoksa ince eleyip sık mı dokuyoruz?

Sizler için kağıt havlu alırken nelere dikkat etmeli özelinde daha çok durarak, kağıt havlular hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz bir yazı hazırladık. Kağıt havlu seçimlerinizi bu bilgiler ışığında yeniden gözden geçirerek daha karlı bir alışveriş listesi oluşturabilirsiniz.

İşyeriniz için daha bilinçli ve verimli bir alışveriş listesinin ilk adımı: Doğru kağıt havlu seçimi!

Kağıt Havlu Seçerken En Çok Neye Dikkat Ediyoruz?

Kağıt havlu seçiminde herkesin ilk dikkat ettiği özellik emiş gücüdür, emiş gücü yüksek olan kağıt havlular en çok tercih edilenler arasındadır. Bu da tabi ki ilk kullanım sonrası memnuniyet ve deneyime bağlı olarak belirlenmektedir. Emiş gücünü de belirleyen diğer bir dikkat edilen özellik kat adedidir. Kat sayısı kağıdın türüne göre değişiklik gösterebilir; yumuşaklık ve dayanıklılığı arttırmak için 2 veya 3 katlı kağıtlar tercih edilirken, ekonomik kağıtlarda bu genellikle tek kat olmaktadır.

Günlük Kullanım Yoğunluğunun Düşük ve Çalışan Sayısının Az Olduğu İşyerleri İçin Kağıt Havlu Önerileri;

Çalışan sayısının az, günlük kullanımın yoğun olmadığı ve birim sarfiyatın düşük olduğu işyerleri ev tipi / rulo kağıt havluları tercih edebilir. Bu tip kağıt havlular endüstriyel kağıt havlulara göre özel bir aparat – dispenser gerektirmemesi bakımından avantaj sağlarlar.

Rulo adedi arttıkça daha ekonomik olabilen bu ürünler rulo başına 10-14 m arasında değişkenlik göstermektedir. Uzunluk (m) bilgisi ve rulo adedine göre en hesaplı kağıt havluyu belirleyip işyeriniz için en uygun kağıt havluyu seçebilirsiniz.

Günlük Kullanımın Yoğun ve Kalabalık Olduğu İşyerleri İçin Kağıt Havlu Önerileri;
Kalabalık işyerleri, günlük kullanımın yoğun ve birim sarfiyatın çok olduğu mekanlarda daha çok endüstriyel ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Endüstriyel ürünlerden kasıt; Z katlı dispenser havlular, fotoselli havlular ve jumbo olarak bilinen kağıt havlulardır.

Farklı ihtiyaçlara göre pek çok alternatif sunan bu endüstriyel kağıt havluları sizler için araştırdık. Kararsızlık yaşamadan işyeri ihtiyacınıza en uygun seçimi yapmanızı sağlayacak özellikleri ve nerelerde kullanılabileceğini aşağıda kısaca özetledik;

Z Katlamalı Dispenser Havlular

Z katlı havlular, her kullanımda tek kağıt havlu almanızı sağlayan özel dispenser ve aparatlar ile kullanılır. Dispenser içinde kapalı olan kağıt havlulara sizden önce kimse dokunmadığı için hijyenik bir kullanım imkanı sağlar. Tek kağıt havlu çekmenizi sağlayan bu dispenserler kağıt havluların gereksiz yere çöpe atılmasını önler. Böylece hem ekonomik hem de çevrecidir diyebiliriz.

Z katlı havlular için kullanılan dispenserlerin maliyeti düşüktür. Gereksiz kağıt havlu sarfiyatını düşürdüğü için avantajlıdır.

Çok katlı ofisler, plazalar, bina yönetim katları vb yerler için Z katlı kağıt havlu kullanımını öneriyoruz. Kısacası lavabo sayısı fazla fakat lavabo başına düşük sirkülasyonu olan işletmeler Z kat havlu kullanımı ile işletmelerine tasarruf ettirebilirler.

Sensörlü (fotoselli) Havlular

Fotoselli havlular özel sensörlü dispenserler ile birlikte kullanılır. Sensörlü dispenserler, Z kat dispenserlerine göre daha maliyetlidir fakat bu dispenserler her seferinde belli bir bekleme süresi ile tek bir kağıt havlu vererek kağıt havlu tüketimini önemli ölçüde düşürür. Hareketli havlular, rulo başına 100 ile 200 m arası uzunlukta olurlar. Lavabo sayısının az fakat sirkülasyonun yoğun olduğu restoran, otel ve ofisler için en uygun seçenek fotoselli havlu kullanımıdır.

 

İçten Çekmeli Havlular

İçten çekmeli kağıt havlular özel ortadan çekmeli dispenserler ile kullanılır. Kullananın kağıdı istediği kadar aparatın ortasından çekerek koparmasını sağlayan bu dispenserler, Z kat ve sensörlü havlular kadar tasarruf imkanı sunmazlar. Daha çok sanayi tipi çalışma yerleri için tercih edilmektedirler. Genellikle yüzey temizlik işlemleri için kullanıma daha uygun olan ürünlerdir.

 

Jumbo Kağıt Havlular

Jumbo havlular da özel dispenserler ile birlikte kullanılır. Genellikle tek kat olarak üretilir ve 250 m üzeri dev rulolardan oluşur. Daha çok sanayi tipi yerlerde çeşitli temizlik işlerinde kullanılırlar.

Birbirinden farklı kullanım alanları ve amaçları olan kağıt havlu çeşitlerinden işyerinize ve bütçenize en uygun olanı seçebilmek için kağıt havlu ve kağıt havlu dispenserleri kategorilerimizi inceleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster