Kaligrafi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kaligrafi sanatı kartvizitlere ya da tabelalara farklı bir hava katar. Ayrıca davetiye ve özel hediyelerin estetik görünmesini sağlar. Kaligrafi sanatının uygulandığı materyallere farklı bir hava katmasının birçok sebebi bulunur. Bu sebepleri açıklayabilmek  için öncelikle kaligrafi nedir nasıl yapılır sorularını yanıtlamak gerekir.

Kaligrafi, güzel yazı yazma sanatıdır. Kaligrafi sanatında harfler ve kelimeler belirli bir ahenk içerisinde yazılır. Ahenk içerisinde yazılan kelimeler, estetik ve hoş  görünüm oluşturur. Kaligrafi, yalnızca kelimelerin güzel ve süslü yazılması ile sınırlı değildir. Sanatsal şekillerde olan kelimelerin aynı zamanda belirli kurallar çerçevesinde kâğıda aktarılması gerekir. Bu kurallardan bazıları ise şunlardır:

  • Kaligrafi sanatı yapılırken harflerin boyutları özel olarak ayarlanmalıdır. Bütün harflerin boyutu birbiri ile uyumlu halde olmalıdır. 
  • Kaligrafide kullanılan harfler simetrik yapıda olmalıdır. 
  • Kaligrafi sanatı yapılırken harfler arasında bırakılan boşluklar orantılı olmalıdır.
  • Harflere sanatsal biçim verilirken şekillerin tamamı bozulmamalıdır. Kaligrafi sanatı ile yazılan yazı okunabilir olmalıdır.

Yani özet olarak kaligrafi nedir sorusuna cevap olarak; kaligrafi belirli kurallar dahilinde harflerin birbiri ile uyumu sağlanarak, estetik çerçevede yazı yazma sanatıdır yanıtını verebiliriz.

İlginizi çekebileceğini düşündük

Kaligrafi ile Neler Yapılır?

Kaligrafi nedir sorusundan sonra kaligrafi ile neler yapılır sorusu akıllara gelir. Kaligrafi, bir sanat dalı olduğu için uygulama alanlarında herhangi bir kısıtlama bulunmaz. İş yeri tabelaları, kartvizitler, reklam afişleri, düğün-nişan davetiyeleri, hediyelik eşya, dekoratif süsler, duvar tabloları ve akla gelebilecek birçok alanda kaligrafi sanatı yapılabilir.

Burada her şey kaligrafın hayal gücüne kalmıştır. İstenirse basit görünen bir kartvizit, estetik bir görünüme rahatça kavuşturulabilir; düğün davetiyeleri eşsiz hale getirilebilir. Özlü bir söz yazılıp, tablo olarak asılabilir veya reklam afişlerinde dikkat çekmek için kullanılabilir. Her şey kaligrafa ve müşterinin isteğine kalmıştır.

Kaligrafi ve Hat Sanatı Arasındaki Fark Nedir?

Kaligrafi ile hat sanatı arasındaki farkı anlamak için kaligrafi nedir ve kaligrafi ne demek sorularına cevap vermek gerekir. Kaligrafi, güzel yazı yazma sanatının bütününe verilen isimdir demiştik. Fakat kaligrafinin yapıldığı coğrafya ve kültüre göre farklı çeşitleri bulunur. Japon kaligrafisi, batı kaligrafisi, pers kaligrafisi gibi çeşitleri bulunan bu sanatın bir çeşidi de hat sanatıdır. Çeşit belirtilmeden yalnızca kaligrafi denildiği zaman batı kaligrafisi kast edilir.

Hat sanatı, kaligrafinin arap alfabesiyle yapılan halidir. Bu sanatla uğraşan kişilere hattat ismi verilir. Hattatlar, hat sanatı yaparken genellikle tek bir düşünce üzerine odaklanıp, o düşünceyi hat sanatı ile anlatmaya çalışırlar. Hat sanatı, Arap alfabesinin karmaşık yapısı ve harfleri sebebiyle en zor kaligrafi çeşitlerinden biridir. Batı kaligrafisi ve hat sanatı arasında belirli farklar bulunur. Bu farklardan bazıları şunlardır:

  • Batı kaligrafisi, Latin alfabesi kullanılarak yapılır. Hat sanatı, Arap alfabesi kullanılarak yapılır. 
  • Batı kaligrafisinde normal metinler süslü şekilde yazılır. Hat sanatının dini bir boyutu vardır. Hat sanatında islamî sözler ve ifadeler süslü şekilde yazılır.
  • Batı kaligrafisi, soldan sağa yazılarak yapılır. Hat sanatı, sağdan sola yazılarak yapılır. 
  • Batı kaligrafisi ile uğraşanlara kaligraf veya kaligrafist denir. Hat sanatı ile uğraşanlara hattat denir.
  • Hat sanatı, batı kaligrafisine göre daha zordur.
  • Batı kaligrafisi bir sanat dalıdır. Hat sanatı sanat dalından ziyade bir kültürdür. Osmanlı zamanından gelen ve günümüzde hala değerini koruyan, usta-çırak ilişkisinin korunduğu bir sanat dalıdır.

Kaligrafi Sanatında Kullanılan Kaligrafi Malzemeleri Nelerdir?

Osmanlı zamanlarında hat sanatı yapmak için kâğıtlar, nişasta ve yumurta akından oluşan bir karışım ile kaplanırdı. Bu karışım, kâğıdın yüzeyinin kaygan olmasını sağlayarak, sanat yapmayı kolaylaştırırdı. Aynı zamanda bu karışım kâğıt üzerinde yapılan hatalı çizimleri, ıslak bir bezle silinebilir hale getirirdi. Böylece kâğıdın pahalı olduğu eski zamanlarda, israf olmadan, hatalar telafi edilebilirdi.

Günümüzde de kaligrafi sanatı yapılırken normal malzemeler kullanılmaz. Kaligrafi sanatı için özel malzemeler bulunur. Kaligrafi malzemeleri nelerdir diye sorulduğunda akla kaligrafi kâğıdı ve kaligrafi kalemi gelir. Ülkemizde kaligrafi sanatı, daha çok hat sanatı şeklinde yapıldığı için hat sanatına özel üretilmiş kâğıtlara sıkça rastlanır. Hat sanatı kâğıtları, mat kuşe kâğıttan üretilir. Bu kâğıtlarda genellikle hat sanatının konseptine uygun, islamî motifler bulunur. Bu sanatı yaparken kullanılan malzemelerden birisi de kaligrafi kalemidir.

calligraphy pen

Kaligrafi Kalemi Nedir?

Kaligrafi nedir sorusunun cevabını almış olanlar, kaligrafi sanatına ilgi duymaya başlayabilir.  Kaligrafi sanatı için  özel olarak üretilmiş olan kaligrafi kalemi nedir sorusu da merak edilenler arasındadır. Kaligrafi kalemi, kaligrafi sanatını yapmak için özel olarak üretilmiştir. Bu kalemler kullanılarak, profesyonel çizim ve yazım işlemleri kolaylıkla yapılır. Kaligrafi sanatı, cam ve plastik gibi yüzeylere de yapılabilir. Kaligrafi kalemleri de her türlü yüzeye işaretleme yapacak şekilde üretilir.

Kaligrafi sanatında, daha önce yukarıda bahsedilmiş olan kurallar dışında bir sınırlama bulunmaz. Yazının şekli, ne anlatmak istediği ve nasıl süsleneceği tamamen kaligrafın hayal gücüne bağlıdır. Yazılan yazılar; küçük, büyük, ince çizgili, kalın çizgili, siyah, kırmızı, mavi ya da farklı bir renkte olabilir. Yapılacak yazımın türüne göre de kaligrafi kalemi çeşitlere ayrılır. Kaligrafide sıklıkla kullanılan kalemler şu şekildedir:

  • Dolma Kaligrafi Kalemi
  • Fırça Uçlu Kaligrafi Kalemi
  • Mürekkepli Kaligrafi Kalemi

Bu kalem türlerinin hepsi birbirinden farklı bir yazım deneyimi sunar. Bu kalemler kendi içinde de uç boyutuna, uç şekline ve renklerine göre çeşitlere ayrılır. Üstte bahsedildiği  gibi, kaligrafi bir sanattır ve kaligrafide bir sınır yoktur. 

Kaligrafi Kalemi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kaligrafi sanatı tamamen el emeği ile yapılan bir sanattır. Kaligrafi yapılırken sadece hayal gücü ve eller kullanılır. Yapılacak sanatı hayal etmek, planlamasını yapmak ve sonrasında kâğıda geçirmek için uzun süreler, hatta bazen günler gerekir. Kaligrafiyi yaparken büyük bir hata yapmak demek, saatler süren emeğin boşa gitmesi demektir.

Bu kadar zor ve uğraştırıcı olan bu sanatı yaparken işleri biraz olsun kolaylaştırmak için doğru seçilmiş bir kalem kullanmak gerekir. Kaligrafi kalemi doğru seçildiği zaman, sanatı yaparken ortaya çıkabilecek olası hataların önüne geçilmiş olur. Bu sayede zaman ve emek kaybı yaşanmaz. Kaligrafi kalemi seçilirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalardan bazıları şunlardır:

  • Mürekkep, kâğıt üzerinde dağıldığında hoş olmayan bir görüntü oluşturur. Bu sebeple kullanılan kalemin mürekkebi kâğıt üzerinde dağılmayacak yapıda olmalıdır.
  • Mürekkep, hızlı kurumadığı zaman kâğıda dokunulduğunda ele veya kâğıdın geri kalanına bulaşabilir. Bu yüzden mürekkebin hızlı kuruma özelliği olmalıdır.
  • Kalem kullanırken bazen mürekkep kalemin ucuna gelmez ve renk vermez. Kaligrafi uygularken bu durumla karşılaşmak hataya sebep olabilir. Bu yüzden kalem ucuna mürekkep akışı kesintisiz gelecek şekilde olmalıdır.
  • Kalem ucunda pamukçuk olması veya kalem ucunun bozulmuş olması sanatın kalitesini etkiler. Bu sebeple kalemin ucu kaliteli yapıda olmalıdır.
  • Kaligrafi sanatı, yapıldığı alanda uzun yıllar formunu korumalıdır. Bunun için kaligrafi kalemi; ısı, ışık ve suya dayanıklı olmalıdır. Zorlu koşullarda bile solma veya silinme yapmamalıdır.
  • Kullanılan kalem, kaligrafinin görünüşünü etkiler. Yumuşak bir görünüm isteniyorsa yuvarlak uçlu, sert bir görünüm isteniyorsa kesik uçlu kalem kullanılmalıdır.

Siz de bu sanata ilgi duyuyorsanız web sitemizden birkaç tıkla kaligrafi kalemi alabilir bu keyifli uğraşa zaman ayırarak hayatınızı renklendirebilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster