Raporlar, yöneticilerin ve karar vericilerin büyük resmi özet şeklinde görmelerini sağlar. Bu noktada raporlama yazılımları, çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri derler, gerçek sayıları ve eğilimleri rapor ederek, kolay anlaşılır bir rapor hazırlamanızı sağlar.

Raporlama araçları özellikle aşağıdakiler hakkında rapor verir:

  • Satış
  • Pazarlama kampanyalarının etkinliği
  • Müşteri katılımının her yönü

İlgili İçerik: Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir? Etkili Sunum Nasıl Yapılır?

Raporlama Aracı Nedir?

Müşteri raporlama araçları, işletmelerin müşterilerine sunmak için raporlar oluşturmasına olanak tanıyan yazılımlardır. Bu araçlar, şirketlerin her bir başarıyı vurgulayarak müşterilerine hizmetlerinin iş büyümeleri için ne kadar değerli olduğunu göstermelerine yardımcı olur.

Otomasyon ve yapay zeka kullanan araçlar, anlaşılması kolay raporlar oluştururken işletmelere zaman kazandırmak için raporlama sürecini kolaylaştırır.

Raporlama araçları, müşteriler için bir dijital iş stratejisi belirlerken müşteri etkileşiminin izlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca; verimlilik, maliyet tasarrufu ve iyileştirilmiş satışlar gibi konularda avantajlar sağlar. Raporlama araçları, ham sayıları ve verileri anlaşılır sonuçlara böler.

İlgili İçerik: Etkili Sunumlar Hazırlayabileceğiniz En İyi 5 Sunum Hazırlama Programı

Raporlama Araçları Neden Önemlidir?

İş yazılımları ortaya çıkmadan önce işletmelerin hazırlanması haftalar alabilecek yazılı raporlar sunmaları gerekiyordu. Sadece gerekli verileri çekmek için bile haftalar veya aylarca satış rakamlarına ve manuel olarak yazılmış raporlara başvurma ihtiyacı doğuyordu. Ayrıca bu bilgileri müşterinin kolayca anlayabileceği bir biçimde sunmak, zaman alıcı başka bir süreçti.

Bu noktada müşteri raporlama araçları, raporlama için gereken süreyi kısalttı ve yazılım her şeyi izleyip, rapor hazırlama formatı oluşturup ve hızlı bir şekilde analiz yapmaya olanak sağladı.

Bu noktada aklınıza raporlar ile nelerin analizini yapabileceğiniz gelmiş olabilir. Aşağıdaki listede rapor yazılımları sayesinde neleri analiz edebileceğinizi bulabilirsiniz:

  • Yıllık gelir
  • Pazarlama kampanyalarının başarı analizi ve karşılaştırılması
  • Promosyonlar
  • Fiyat değişiklikleri
  • Yeni ürünler
  • Müşteri katılımı
  • Pazarlama verimliliği iyileştirmeleri

Raporlar, işletmelere finansal planlama ve gelecekteki kampanyalar, ürün lansmanları ve promosyonlar hakkında stratejik kararlar alma konusunda yardımcı olur. Otomatik araçlar, şirketlerin sayıları çarpıtmak yerine müşterileri için daha fazla zaman harcamasını sağlayan hayati bir çalışan kaynağıdır.

Raporlama Araçlarının İşletmeler Üzerindeki Etkisi Nedir?

Raporlama araçları, işletmelerin kendi rekabet avantajları için daha iyi stratejiler ve müşterileri için daha iyi kampanyalar oluşturmasına yardımcı olabilir. Otomatik müşteri raporları ve rapor hazırlama örnekleri küçük işletmelere çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir.

Raporlar, şirketlerin temel süreçlerini anlamalarına yardımcı olan iş sürekliliği planlamasından gelecekteki müşteri katılım programlarına rehberlik etmeye kadar her konuda yardımcı olur.

İş raporlama yazılımı ve müşteri raporlama araçları, her işletmenin pazara ayak uydurmak için benimsemesi gereken dijital dönüşüm yolculuğunun bir parçasıdır.

1. Başarıları göstermeye yardımcı olur

Müşteri raporları, bir şirketin müşterilerine hem mikro hem de makro yollarla nasıl fayda sağladığını gösterir. Herhangi bir finansal rapor, yıllık gelirde veya temel finansal planlama ölçütlerinde bir artış gösterebilir, ancak en iyi müşteri raporlama araçları, her bir kampanyanın başarısının kırılmasına yardımcı olur.

Yazılım, kampanyaları ve sonuçları karşılaştırır, böylece yönetim ekibi, neyin en iyi sonucu verdiğine ve neden işe yaradığına dair dersler alabilir.

2. Hatalardan öğrenmenizi sağlar

İşletmeler, her kampanyadan elde edilen verileri zengin raporlama araçlarındakilerle karşılaştırabilir ve neyin işe yaradığını ve gelecekteki çabalarını ne zaman iyileştireceklerini öğretebilir.

3. Şeffaflık yoluyla güven oluşturur

Şirketler müşterilerine anlaşılır veri ve sonuçlarla dolu bir rapor sunduklarında, sonuç umdukları gibi olmasa bile bu, şirketin hizmetlerine güven oluşturur.

Müşteriler, bir işletmenin kendileri adına ortaya koyduğu çabaları ve bu çalışmanın doğrudan sonuçlarını görürler.

Raporlama, işletmenin ve müşterilerinin daha iyi kararlar almasına yardımcı olur.

4. Daha iyi müşteri iletişimi sağlar

Raporlama araçları, aylık rapor hazırlama, günlük rapor hazırlama, teknik rapor hazırlama, proje rapor hazırlama ve rapor hazırlama planı gibi rutinlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir. Raporları anında sağlama yeteneği, oluşturulması değerli çalışma saatleri gerektiren üç aylık, iki yıllık veya yıllık raporları bekleme ihtiyacını ortadan kaldırır.

İşletmeler, bir programa göre ve bir kampanya öncesinde, sırasında veya sonrasında herhangi bir noktada müşterileriyle bilgi paylaşabilir.

Bilgilerin anlaşılması kolay olduğu için şirketler sonuçları açıklamak için daha az zaman harcarlar.

Bu verimli raporlama, gelecekteki performansı artırmak için mevcut veya bir sonraki kampanya için finansal planlamaya daha fazla zaman ayırmalarını sağlar.

5. Müşterileri eğitmenize olanak tanır

Müşteri raporlaması, şirketlerin müşterileri için Temel Performans Göstergelerini (KPI’lar) ve eğilimleri vurgulamasına yardımcı olabilir.

Müşterilerin mevcut büyüme fırsatlarını anlamalarına yardımcı olmak, işletmelerin bilgileri müşterilerin geri gelmesini sağlayan önemli bir araç haline getirmesini sağlar. Bir müşteriyi elde tutmak, yeni bir müşteri kazanmaktan daha az maliyetlidir, bu nedenle işletmelerin müşterilerine sağladığı her değer, uzun vadede daha değerli olabilir.

6. Zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlar

Yazılım satın alma veya abonelik ücretlerini ödeme maliyeti, genellikle raporları manuel olarak oluşturmak için harcanan çalışma saatlerinin maliyetinin bir kısmıdır. 

En iyi raporlama araçları, işletmelere daha fazla zaman kazandırmak ve daha iyi raporlar oluşturmak için Uygulama Programlama Arayüzü (API) teknolojisini kullanır. API, veri toplamayı basitleştirmek için raporlama aracının diğer yazılımlarla iletişim kurmasını sağlar.

API teknolojisinden önce işletmelerin bilgileri programa girmesi gerekiyordu. Günümüzde raporlama yazılımları verileri kaynağından çekerek şirketlere daha da fazla zaman kazandırır.

En İyi Raporlama Araçları

En iyi rapor hazırlama programları, rapor hazırlama kurallarına bağlı kalmadan işletmelerin süreci basitleştirmek ve müşteriler için net bir resim sağlayan gösterge tabloları ve raporlar oluşturmak için çeşitli araçlardan ve uygulamalardan verileri kolayca içe aktarmasına olanak tanır.

1. Megalytic

Megalytic, bulut tabanlı hizmetlerle onlarca bağlantı ve entegrasyon ile verileri analiz eder ve raporlar oluşturur. Kullanıcılar genellikle Megalytic’i ücretsiz Google Data Studio (GDS) araçları paketiyle karşılaştırır.

Bu online rapor hazırlama aracı, ücretsiz GDS platformunu kullanan işletmeler için bir sonraki adım olarak iyi çalışır. Megalytic, daha fazla özelleştirme, daha zengin bir raporlama araçları seti ve müşterilerle etkileşim kurmak için daha iyi bir arayüz sunar.

Fakat araç, orta ölçekli işletmeler veya birkaç müşterisi olanlar için hepsi bir arada bir çözüm olmayabilir.

2. Metrics Watch

blank

Metrics Watch, müşterilerin kampanyalarının durumunu kontrol etmek için oturum açabilecekleri müşteri panolarından ve bulut tabanlı platformlardan farklıdır. Metrics Watch, işletmelerin müşterilerin gelen kutularına bağlantılar veya 3. taraf gösterge panoları olmadan raporlar göndermesine olanak tanıyan e-posta tabanlı bir raporlama sistemidir.

Bu basitleştirilmiş raporlama sistemi, her kullanıcının raporları için beyaz etiketli markalama sunar. Verimli veri toplama için Facebook reklamları, Google Analytics ve Mailchimp gibi birkaç bulut tabanlı uygulamayla entegre olur.

Fakat kurumsal plan dışında herhangi bir planda özelleştirme seçeneği yoktur.

3. TapClicks

blank

TapClicks, pazarlama kampanyalarının üretim öncesinden satışa kadar her yönünü izleyen hepsi bir arada bir pazarlama platformudur. TapClicks, küçük işletmeler, ajanslar ve kuruluşlar için eksiksiz bir resim oluşturmak üzere birlikte çalışan bir bulut tabanlı uygulamalar paketidir.

Platformdaki araçlar genel bir bakış sağlamak için birlikte çalışır, ancak aynı zamanda satış ve pazarlamanın her yönü hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. Bulut teknolojisi, işletme sahiplerinin ve müşterilerin kampanyaları ve gelir artışını izlemek için her zaman gösterge tablosuna bakmalarını sağlar.

Satış ve pazarlama ekiplerinin birlikte çalışmasını sağlayan iş akışı yönetimi, çalışan verimliliğini artırır.

TapClicks kullanan işletmeler, binlerce müşteriyi yönetmelerini sağlayan bir gösterge panosu ile daha kolay müşteri yönetiminin keyfini çıkarabilir. 250’den fazla entegrasyon, işletmelerin manuel olarak bilgi girmeden verilere hızla erişmesine yardımcı olur.

Fakat temel plan bile her küçük işletme için uygun maliyetli olmayabilir.

4. NinjaCat

blank

NinjaCat, raporları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen şirketler için şık sunumlar ve özelleştirilebilir görselleştirmeler içeren bir dijital pazarlama yönetimi yazılımıdır. Kullanıcılar raporları sıfırdan başlatabilir veya dahil edilen şablon kitaplığını kullanabilir.

Bu platform, işletmeler büyüdükçe ölçeklenir. NinjaCat, müşteri raporlamasında kampanya yürütme maliyetini otomatik olarak içeren biçimlendirme dahil etme gibi özellikler içerir. Bu özellik, müşterilerin kampanyanın maliyetinden en alt satırda Yatırım Getirisini (ROI) görmelerini sağlar.

Toplu raporlama özelliği, çeşitli iş dallarından gelen bilgileri derlemeyi kolaylaştırır ve büyük işletmeler için bile kampanya optimizasyonunu kolaylaştırır.

5. DashThis

blank

DashThis platformu, işletmelerin hepsi bir arada pazarlama raporlaması ile daha iyi müşteri hizmeti ve raporlama sağlamasına olanak tanır. 34’ün üzerinde entegrasyon, kullanıcıların dijital pazarlama araçlarına bağlanmasına olanak tanır.

Her bulut tabanlı hizmet için birkaç KPI panosu yerine tek bir pano, genel bakışı, trendleri ve başarıları görme yeteneğini basitleştirir. Yazılım ayrıca, kullanıcıların tescilli verilerinin CSV dosyalarını içe aktarmalarına olanak tanır.

6. Whatagraph

blank

Whatagraph, kanallar arası raporlama ve gerçek zamanlı analitik sunan bir pazarlama aracıdır. Kullanıcılar, veri analizini ve raporlamayı özelleştirmek için çeşitli şablonlar ve widget’lar arasından seçim yapabilir.

Özel markalama, otomatik rapor teslim seçenekleri ve 40’tan fazla entegrasyon, küçük işletmelerin müşterilerin kampanyalarını izlemek ve güzel, veri açısından zengin raporlar sağlamak için başka herhangi bir araca ihtiyaç duymayacağı anlamına gelir.

Küçük işletmeler için en iyi seçenek aylık 319 dolardır ve bu maliyet bazı şirketler için uygun maliyetli olmayabilir.

7. Datapine

blank

Datapine platformu hem görsel hem de SQL arayüzü ve onlarca veri bağlayıcısı sunar. Ayrıca, kullanıcıların bilgilerini tek bir yerde toplamak için özel bağlayıcılar oluşturma yeteneğine de sahiptir.

Çoklu raporlama seçenekleri, yapay zeka tabanlı veri uyarıları, self servis analitik özellikleri ve etkileşimli BI panoları, ürün gelirinden reklam kampanyalarına, müşteri yönetimi ve etkileşim iyileştirmelerine kadar her şeye genel bir bakış ve mikro bir bakış sağlar.

8. Databox

blank

Databox, kullanıcıların verilerini herhangi bir cihazdan takip etmelerini sağlar. Yerleşik ölçümler, panoları özelleştirme yeteneği ve rapor hazırlama planı ögeleri daha az zengin özellikli yazılımlarda her zaman bulunmayan seçenekler sunar.

Databox platformu, kullanıcıların birden fazla hesaba giriş yapmadan tüm KPI’ları görüntüleyebilmeleri için tek tıklamayla dijital pazarlama ve bulut hizmetleriyle 70’in üzerinde entegrasyon sunar. Yazılımın API’si, kullanıcıların verilerini çevrimdışı kaynaklardan eklemesine olanak tanır.

Neredeyse her türlü veriyi kolayca karşıya yükleme yeteneği, raporlarda hiçbir önemli KPI veya bilgi eksik olmadığından daha iyi finansal planlama ve daha iyi şirket sermayesi sağlar.

Kolay arayüz ve çoklu şablonlar, işletme sahiplerinin bilgileri hızlı bir şekilde alabilmeleri için diğer bazı müşteri raporlama araçlarında bulunan öğrenme eğrisinden kaçınmasını sağlar.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster