Ofiste Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Mevsim geçişinde yapılan detaylı temizliği ifade eden bahar temizliği, oldukça kapsamlıdır. Yaşam ve çalışma alanlarının dip köşe temizlenmesi ile bahar ve yaz aylarının sıcak ruhuna uyum sağlanır. Aynı zamanda bu alanlarda etkisi uzun süre devam edecek bir hijyen sağlanmış olur. Ofiste bahar temizliği yaparak kış mevsiminde yerleşen soğuk ve durgun havadan kurtulup daha enerjik bir çalışma ortamı yaratılabilir.

Ofiste bahar temizliği yaparken öncelikle bir plan yapılmalıdır. Temizliğe nereden başlanacağına ve hangi sıra ile devam edileceğine karar verilmesi temizliğin kolay ve kısa süreli olmasını sağlar. Bahar temizliğinde yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Organizasyon yapılması temizliği kolaylaştırır.
  • Temizlik sırasında ofis temizlik malzemeleri önceden hazırlanmalıdır.
  • Temizliğe başlamadan önce düzenleme yapılabilir; bu sayede fazlalıklardan kurtularak iş yükünü azaltmak mümkündür.
  • Yıkama ve kirli su boşaltma gibi işlemlerin yapılması amacıyla kullanılacak lavabolar önceden belirlenerek temizliği en sona bırakılırsa aynı yeri birden fazla kez temizleme ihtiyacı doğmaz.
  • Temizlik sıralaması yukarıdan aşağı doğru yapılmalıdır. Örneğin önce tavan ve avizeler temizlenmelidir. Bu sayede daha önce temizlenen yüzeylerin tekrar kirlenmesi önlenir.
  • Temizlik esnasında kullanılan kimyasalların kokusundan zarar görmemek için mutlaka havalandırma yapılmalıdır.
  • Ofisteki dosyaların, bilgisayar ve yazıcı gibi ekipmanların zarar görmemesine dikkat edilmelidir. 

Planlı başlanan bir bahar temizliği, oldukça kolay şekilde ilerler ve kısa sürede biter. Temizlik bittikten sonra, ofisinize beğendiğiniz oda kokularından sıkarak temizliğinizi taçlandırabilirsiniz. Bahar temizliği, ofiste sağlık ve verimli bir çalışma ortamı sağlanabilmesi için oldukça önemlidir.

Pencereler

Kış aylarının karlı ve yağmurlu havalarında sık ve çok kirlenen camlar, bahar temizliğinin en can alıcı noktasını oluşturur. Uygun temizleyici ürünler ve bezler kullanılarak camları temizlemek oldukça kolaydır. 

Pencere temizliği esnasında sadece camlar değil cam çerçeveleri de silinmelidir. Çerçeve temizliği, camlardan önce yapılmalıdır. Camları silerken silme hareketini her zaman aynı yöne doğru yaparsanız camlarınızda iz kalmaz. 

ofislerde cam temizliği

Çekmece İçleri

Ofislerde sıklıkla kullanılan çekmeceleri yeniden düzenlemek için bahar temizliği harika bir fırsattır. Çekmece içleri temizliğine başlamadan önce çekmecelerin hepsini boşaltarak dosyalarınıza göz atabilir ve artık ihtiyacınız olmayanlardan kurtulabilirsiniz.

Çekmece içleri, malzemesine uygun temizleyicilerle temizlenmeli ve açık şekilde kurumaya bırakılmalıdır. Ardından kullanım sıklığına göre belgelerinizi ve eşyalarınızı temiz çekmecelerinize yerleştirebilirsiniz. 

Mobilyalar

Ofis mobilyaları, sık ve sürekli şekilde çok sayıda kişi tarafından kullanılır. Bu da mobilyaların hızlı ve yoğun kirlenmesine neden olur. Masa, sandalye ve dolap gibi tüm mobilyalar, malzemelerine uygun temizleyiciler kullanılarak temizlenmelidir. 

Dolap temizliği yaparken tıpkı çekmece içlerinde olduğu gibi fazla ve kullanılmayan eşyaları uzaklaştırabilirsiniz. Yeni ve daha verimli bir kullanım için düzenleme yapabilirsiniz. Dolap içleri, temizlendikten sonra kapakları açık şekilde kurumaya bırakılmalıdır. 

Perdeler

Perdeler, bahar temizliğinin yüzüdür denilebilir. Temizliğe, tüm perdeleri çıkartarak başlayabilirsiniz. Perdeleri uygun şekilde yıkamalısınız. Asarak kurutursanız ütü ihtiyacını minimuma indirirsiniz. Temiz perdeler, temizlik bittikten sonra asılmalıdır.

Ofiste kullanılan perdeler, stor tarzında ise uygun temizleyiciler kullanılarak ve özenli bir şekilde silinmelidir. Stor perdeler hassastır; bu nedenle temizlerken dikkatli olmalısınız. Aksi takdirde parçaları zarar görebilir.

Avizeler/Lambader

Tavana asılı aplikler ya da duvara asılı avizeler, bahar temizliğinin başlangıcında temizlenmelidir. Bu sayede, avizeleri temizlerken daha önce temizlenen yüzeyler yeniden kirletilmez. Lambaderler, taşınabilir oldukları için daha kolay temizlenebilir.

Avize, aplik ya da lambader temizliği sırasında bu eşyaların elektrik bağlantılarının kesilmesi son derece önemlidir. Bu sayede olası elektrik çarpması tehlikelerinin önüne geçilerek güvenli bir temizlik yapılabilir.

Bitkiler

Ofis dekorasyonunda sıklıkla kullanılan bitkiler, kolayca toz olabilir. Bitki temizliği, hassastır; bu nedenle kimyasal kullanmadan yapılması gerekir. Su doldurulmuş bir lavabo içerisinde bitkiler yıkanabilir ya da akan suyun altına tutularak duş aldırılabilir

Bitkiler yıkandıktan sonra suları süzülmeli ve kurumaları için mümkünse ışık alan ve güneşli bir alanda bekletilmelidir. Bu şekilde kısa sürede kuruyarak yerlerine dönmeye hazır hale gelirler.

Mutfak Temizliği

Ofis mutfakları, çok kişi tarafından kullanıldığı için detaylı temizlik gerektiren alanlardandır. Mutfak temizliği yaparken yine yukarıdan aşağı doğru bir yol izlenmelidir. Dolap üstleri, dolap içleri, tezgah ve lavabo temizlenmelidir. Ardından alt dolaplar ve çekmeceler boşaltılarak bu kısımların temizliği yapılmalıdır. Çöp kutularının ve buzdolabının temizliği ihmal edilmemelidir.

Mutfak temizliği sırasında mutfak dolaplarının içleri, tıpkı ofis dolaplarında olduğu gibi yeniden düzenlenebilir. İhtiyaç duyulmayan eşyalardan uzaklaşmak için detaylı ofis temizliği oldukça iyi bir fırsattır.

Tuvalet Temizliği

Genel kullanım alanı tuvaletlerin temizliği esnasında güçlü temizleyiciler kullanmak doğru bir tercihtir. Tuvaletlerin tüm yüzeylerine uygun temizlik malzemeleri uygulanarak etki etmesi için bir süre beklenmelidir. Ardından ovalama gerektiren yerler, bir fırça yardımı ile temizlenmeli ve en son bol miktarda su kullanarak durulama işlemi yapılmalıdır.

Tuvalet temizliği bittikten sonra, sağlanan hijyeni devam ettirmek için klozet ya da rezervuar içerisinde hijyen blokları eklenebilir. Tuvaletlerde yer alan çöp kutularının ve tuvalet fırçalarının temizliği de yine doğru malzemelerle sağlanmalıdır.

blank

Teras ve Balkon Temizliği

Ofisiniz bir terası ya da balkonu varsa güneşli ve sıcak yaz günlerinde burayı daha verimli kullanmak adına detaylı şekilde temizlemelisiniz. Motivasyonunuzu kaybettiğiniz anda temiz bir balkonda ya da terasta mola vermek iyi gelebilir. 

Teras ve balkonlar, sıklıkla gidere sahip alanlardır; bu nedenle mümkünse bir hortum, değilse bol miktarda su eşliğinde kolayca temizlenebilir. Genel kullanıma uygun yüzey temizleyiciler kullanarak zemini temizleyip kuruması için kendi haline bırakabilirsiniz.

Ofis Zeminleri Nasıl Temizlenebilir?

İşyeri temizliği sırasında şüphesiz en çok dikkat edilmesi gereken alanlar, zeminlerdir. Farklı zeminler farklı temizlik ürünleri gerektirir. Uygun ürünler kullanılmaması yeterli hijyen sağlanamamasına yol açabileceği gibi zeminin zarar görmesine de neden olabilir. Bu nedenle bahar temizliği esnasında zeminlere uygun temizlik malzemeleri seçimine özen göstermelisiniz.

Mermer Zeminler

Mermer temizliği oldukça kolaydır. Son derece dayanıklı malzemeler olan mermerler, kolay deforme olmayan parlak ve kaygan yüzeylere sahiptir. Bu nedenle kolayca temizlenebilir. Bulaşık deterjanı, genel amaçlı temizleyiciler ya da sirkeli su kullanarak mermer zeminleri temizleyebilirsiniz. Mermer zeminlerin temizliği esnasında kesinlikle asit içerikli ürünler kullanılmamalıdır. Asit içeriği, mermere zarar vererek çatlamasına neden olabilir. 

Laminant Zeminler

Yer döşemelerinde şık görünümü ve kolay temizliği sayesinde laminant zeminler, sıklıkla tercih edilir. Laminant zeminlerin temizliği sırasında bu zeminler için özel olarak üretilen yüzey temizleyiciler kullanılmalıdır. Laminant yüzeylere uygun temizleyiciler, zeminin çizilmesini engellerken parlak bir görünüm de kazanmasını sağlar. Bu temizleyicileri bir paspas yardımı ile kolayca uygulayabilirsiniz. Sonrasında durulama yapmanıza gerek yoktur.

Ahşap Parke Zeminler

Ahşap parke zeminler, sofistike görüntüleri ile ofislere şık bir hava katar; ayrıca ısı yalıtımını destekledikleri için de tercih edilir. Ancak bakımları, diğer yüzeylere göre biraz daha özen gerektirir. Ahşap parke zeminleri temizlerken, mutlaka parke malzemeye uygun temizleyici kullanılmalıdır. Havlu benzeri yumuşak yüzeylere sahip bezler kullanılarak temizleyiciler uygulanmalıdır. Gerekiyorsa durulama yapılmalı; ancak zemin ıslak bırakılmamalıdır.

Seramik Karo Zeminler

Seramik karo zeminler, çeşitli desenleri ile ofisleri görsel açıdan zenginleştirdikleri için tercih edilir. Temizliği ise oldukça kolaydır. Genel kullanıma uygun bir yüzey temizleyicisi ya da arap sabunu, su ile karıştırıldıktan sonra bir paspas yardımı ile zemin temizlenebilir. Kendi kendine kuruması zemine zarar vermez; ancak ıslaklık nedeni ile kaygan olacağı için olası kazaları engellemek adına kurulanması daha iyi olur.

Duvarlar Nasıl Silinir?

Çok kişi tarafından kullanılan alanlarda fark edilmese de duvarlar, yoğun şekilde kirlenir. Bu nedenle duvar silmek bahar temizliği yaparken en önemli kısımlarından birisidir; ancak sıklıkla zor olduğu düşünülür. Duvar temizliği, zor değildir ancak biraz zaman alır. Kolay şekilde duvar temizliği yapmanın en önemli adımı duvarın malzemesini ve kullanılan boyayı bilerek uygun temizleyici ürünler seçmektir. 

Uygun temizleyici ürünlerin kullanımı, duvarların hızlı ve iz kalmadan silinmesini sağlar. Temizleyiciyi uygulamak ve ardından durulamak için yeteri kadar bez ve ılık su kullanarak kısa sürede tüm duvarlar kolayca temizlenebilir. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster