Aydınlatmanın da ideali mi olurmuş?” demeyin. Hatalı aydınlatma ofisleri kabus alanına çevirebiliyor. Hazır kabus demişken, yanlış aydınlatma geceleri kabus görmenize dahi neden olabiliyor. Ayrıca göz kızarıklığı, görmede bozulma, dikkat dağınıklığı, elektrik faturasında artış ve daha pek çok sorunun temel nedeni aydınlatmadaki hata!

Çalışanların da günlerinin büyük bölümü ofislerde geçtiğine göre, yapılacak basit değişiklikler ile doğru aydınlatmayı sağlamak zorunlu bir hal alıyor. Doğru aydınlatma ile konsantrasyonunuzu güçlendirebilir, gün içerisindeki stresinizi azaltabilir, hepsinden önemlisi göz sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. Peki, neler yapmanız gerekecek, hep birlikte göz atalım.

1- Doğal Işıktan Maksimum Faydalanın

dogal-aydinlatma

Ofisteki oturma düzenini değiştirmeniz gerekebilir. Doğal ışıktan yani gün ışığından maksimum düzeyde faydalanmaya çalışın. Pencerelere yakın bir oturma düzeni ile gün ışığından daha fazla faydalanabilir, yapay aydınlatmaya daha az oranda maruz kalabilirsiniz. O halde önceliğiniz ofisin oturma ve çalışma düzenini gözden geçirmek olacak. Bu esnada duvarların rengine de el atın. Koyu renkler ışığı pek yansıtmıyor. Açık renk duvarlar daha aydınlık bir mekan sunduğundan duvar rengini değiştirmeniz de gerekebilir.

2- Ne Az Ne Çok, İdeal Oranda Işık

ideal-isik

İkinci aşama ise ofiste hangi alanın ne kadar ışığa gereksinim duyduğunu belirlemek olacak. Gözü rahatsız etmeyecek azlıkta ancak görmeyi sıkıntıya sokmayacak kadar da çok ışık gerekiyor. Bunun için mekanlardaki kullanım alanlarının ihtiyaçlarını belirlemelisiniz. Örneğin bekleme salonu çok geniş değilse 300’lük bir ampul kullanımı yeterli olabilir. Ancak geniş bir açık ofisten söz ediyorsanız ampulün 750’lik olmasına gereksinim duyabilirsiniz. Bekleme salonlarının ışıl ışıl olmasına hiç gerek yok. Dinlenme alanları da daha loş kalabilir. Koridorlar için de küçük duvar spot aydınlatma ürünleri yeterli olacaktır. Kocaman bir lambaya hiç gerek olmadığı kanaatindeyiz.

3- Genel Aydınlatma Kişisel Aydınlatma ile Desteklenebilir

masaustu-aydinlatma

Eğer ofisin genel aydınlatması yetersiz ise kişisel abajurlar gibi aydınlatmaları kullanarak ışığı destekleyebilirsiniz. Kişisel aydınlatmalara geniş ve açık ofislerde çok fazla gereksinim duyulabiliyor. Ancak kişisel aydınlatma ışıklarını ya da masa lambalarını asla direk yüzünüze çevirmeyin. Siz bir sanatsal çalışma ya da heykel olmadığınıza göre ışık sizi değil karşınızı aydınlatmalı! Kendinizi bir sanat eseri olarak görüyorsanız, o ayrı tabii…

4- Renkli Işıklardan Uzak Durun

renkli-aydinlatma

Bazı ofislerde renkler çok fazla kullanıldığından, aydınlatmanın da dekorasyonu desteklemesi için renkli ışıklar tercih ediliyor. Ancak sürekli olarak zaman geçirilen bir ortamda kırmızı ya da yeşil ışık gibi renkler rahatsızlık verebilir. Bu yüzden tercihinizi iki renk arasından yapmanız gerekecek. Klasik ayrım olan beyaz ışık ya da sarı ışık ki önerimiz beyaz ışık yönünde seçim yapmanızdır. Nedenini de renklerin ışığı yansıtma faktörlerini (ρ) listeleyerek açıklayalım.

  • Siyah ışık: 0,05
  • Kırmızı ışık: 0,10
  • Gri ışık: 0,20
  • Kahverengi ışık: 0,30
  • Pembe ve açık yeşil ışık: 0,45
  • Sarı ışık: 0,70
  • Beyaz ışık: 0,80

5- Enerji Tasarrufunun Faydalarını da Unutmamak Gerek

Ofis aydınlatmalarında enerji tasarrufunu da düşünmek lazım. Daha az oranda enerji tüketen çok sayıda aydınlatma ürünü dururken, elektrik faturasının gereksiz yere yükselmesine sebep olan ürünleri tercih etmek büyük bir hata olacaktır.

Yaklaşık olarak 35 – 50 W halojen bir lambayı 3 – 4 W LED bir lamba ile değiştirebilir ve dünyadaki ekolojik dengeyi korumak adına bir adım da siz atmış olabilirsiniz.

Sadece ofisinizin enerji ihtiyacını azaltmakla kalmaz, ülkenin ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da azaltarak dış ülkelere olan bağımlılığı da kısmi olarak azaltabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster