Takvim, hayatta yaptığımız neredeyse her plan için gereklidir. Çünkü her randevunun, planın ve toplantının takip edilmesi gereken bir zaman dilimi vardır. Bu yüzden zamanınız, üretkenliğiniz ve hayatınız üzerinde kontrol sahibi olmak için mutlaka bir takvime ihtiyacınız vardır.

Takvim Nedir?

Calendar (takvim) kelimesi Latince “ayın ilk günü” anlamına gelen kalendae kelimesinden gelmektedir. Antik Roma’da her ayın ilk günü, insanların borçlarını ödemeleri için halka açık bir şekilde ilan edilirdi (Latince calare) ve ödemeler/borçlar calendaria adı verilen muhasebe defterlerine kaydedilirdi.

Zaman içinde, dünyadaki birçok ülke kendi kültür ve geleneklerine göre kendi takvimlerini geliştirdi. Bazıları Güneş ve Ay’ın hareketlerine, bazıları da sayısal sistemlere dayanan farklı takvimler geliştirdiler. Bugün temel aldıkları esasa göre kullanılan üç tür takvim türü vardır: Güneş, ay ve lunisolar takvimleri

Takvim Çeşitleri Nelerdir?

İnsanların takvim oluştururken temel aldığı üç tür aylık veya yıllık takvim çeşidi vardır:

  • Güneş Takvimleri
  • Ay Takvimleri
  • Lunisolar Takvimler

1. Güneş Takvimleri

Güneş takvimi, güneşin konumuna dayalı bir takvim türüdür. Bu takvim, Dünya’nın Güneş etrafındaki bir tam turunu tamamlaması için geçen süreye, yani 365,24 güne dayanır. En popüler güneş takvimi, dünya çapında çoğu ülke tarafından kullanılan Gregoryen takvimidir. Bu takvim adını, 1582 yılında bu takvimi uygulamaya koyan Papa Gregory XIII’den almıştır.

2. Ay Takvimleri

Ay takvimleri, Ay’ın Dünya etrafındaki bir tam turunu tamamlamak için harcadığı süreyi temel alır, bu da 29,53 gündür. Bazı ülkeler bu aylık takvimleri dini amaçlar için kullanır. Örneğin, İslami takvim, Müslümanların dini bayramlarının tarihlerini belirlemek için kullanılan bir ay takvimidir.

3. Lunisolar Takvimler

Adından da anlaşılacağı gibi, bu takvim türü hem güneş hem de ay takvimlerinin bir kombinasyonudur. Hem güneşin hem de ayın konumunu dikkate alır. Bazı kültürler bu takvimleri ekim ve hasat tarihlerini belirlemek için kullanır.

Tarih Boyunca Kullanılan Bazı Antik Takvimler

blank

Aşağıdaki listede tarih boyunca kullanılan en popüler takvim çeşitlerinden bazılarını bulabilirsiniz:

1. Sümer Takvimi

Birçok belgeye göre, Sümerlerin (Mezopotamya halkı) MÖ 3100 yılında bir takvimin ilk kullanıcıları olduğu söylenmektedir. Sümer takvimi, daha sonraki yıllarda Babil Takvimi’ne ilham kaynağı olan ”Umma Takvimi” olarak da bilinir. 

Sümer takvimine göre bir yıl, aya esasına göre her biri 29 veya 30 gün olan 12 aya bölünmüştür. Her ayın başında yeni bir ayın gözlemlenmesi bu takvimi bir ay-güneş takvimi haline getiriyordu. Sümer’deki dinlerin çeşitliliğinin bir sonucu olarak, Sümer ayları tek bir ismi paylaşmıyordu. Bu nedenle akademisyenler onları “birinci ay”, “beşinci ay” vb. olarak adlandırmışlardır. Her üç yılda bir, Gregoryen artık yılına benzer şekilde, 354 günlük ay yılına fazladan bir ara ay eklenirdi.

Modern takvimimizden farklı olarak Sümer takviminde haftalar yoktu. Her ayın birinci, yedinci ve on beşinci günleri genellikle kutsal günler ve izin günleriydi. Ayrıca şehirden şehire değişen bayram günleri de vardı.

Her gün, her biri bir günün altıda biri kadar süren on iki saate ve bir gecenin altıda biri kadar süren altı geceye bölünmüştü. Bu nedenle, gündüz saatleri mevsimden mevsime değişir, kışın daha kısa ve yazın daha uzun olurdu.

2. Mısır Takvimi

Eski Mısır takvimlerinin MÖ 2510 civarında ortaya çıktığına inanılmaktadır, ancak kesin kökeni bilinmemektedir. Eski Mısır döneminde, güneş takvimi benimsenene kadar yalnızca ay takvimleri kullanılmıştır.

Eski Mısırlılar günlük yaşamlarında, festivaller ve ritüeller için kullanılan ay takvimi yerine yılda 365 gün içeren bir güneş takvimi kullanmışlardır.

Tarımsal yaşam tarzı, her biri önemli bir olayın adını taşıyan dört aylık üç mevsime bölünmüştü.

Ayrıca, Mısır güneş takvimine göre bir ay 30 gün uzunluğundaydı. Bir yıldaki gün sayısının azlığı nedeniyle Mısırlılar takvime bir ara ay eklemişlerdir.

 

Ara ayın bir sonucu olarak, Mısır güneş takvimi her yıl bir günün dörtte birini kaybediyordu. Araya giren beş gün boyunca Mısırlılar, tanrılarının doğum günlerini kutlamak için çalışmıyordu.

3. Roma Takvimi

Roma takvimi, bugüne kadar birkaç kez değiştirilmiş olan ve şu anda dünya çapında en yaygın olarak kullanılan takvimlerden biridir. Lunisolar bir takvimdir. Önce Jülyen takvimine dönüştürülmüş ve daha sonra çoğu ülkenin bugün de kullandığı Gregoryen takvimine dönüştürülmüştür.

4. Çin Takvimi

Çin takvimi astronomik olaylara, yani güneşin boylamına ve ayın evrelerine dayanır. Arkeolojik kanıtlar Çin takviminin M.Ö. 14. yüzyılda icat edildiğine işaret etmektedir. Geleneksel Çin takviminde günler gece yarısı başlar ve biterken, yeni ay yeni bir ayın başlangıcını işaret eder.  Yeni bir yıl, kış gündönümünü takip eden ikinci veya üçüncü yeni ayda başlar.

5. Gregoryen Takvimi

Bugün çoğumuzun kullandığı takvim, gregoryen takvimidir. Papa Gregory XIII tarafından 1582 yılında açıklanan Gregoryen takvimi, Jülyen takviminin geliştirilmiş halidir. Bu takvim, başlangıçta birkaç batı ülkesi tarafından kabul edilse de, daha sonra 20. yüzyılda ülkelerin çoğu en azından resmi amaçlar için bu takvime atıfta bulunmaya başlamıştır.

6. Maya Takvimi

Maya takvimi, Orta Amerika’nın çeşitli yerli halkları (en çok 2012 yılında dünyanın sonunun geleceğine dair söylentileriyle bilinir) tarafından zamanı belirtmek için kullanılan iç içe geçmiş üç takvim ve almanaktan oluşur.

7. Japon Takvimi

Japon takvimi 1873’ten beri Gregoryen takviminin güneş yılını kullanmaktadır. Ülke aynı zamanda Çin uygulamasından uyarlanan bir sistem olan dönem adlarını da kullanmaktadır. Bu sisteme göre, her imparatorun yönetimi yeni bir dönemi başlatır. Bu sistem MS 701’den beri kullanılmaktadır, ancak 1873’ten önce dönemler imparatorun hükümdarlığı dışındaki olaylarla ayırt edilmekteydi.

Günlük Hayatınızda Kullanabileceğiniz En İyi Takvim Çeşitleri

Aşağıdaki listede günlük hayatınızı organize etmenize yarayacak en faydalı takvim çeşitlerinden bazılarını bulabilirsiniz:

1. Duvar Takvimleri

Duvar takvimleri en popüler takvim türlerinden biridir. Oldukça büyük olan bu takvimler, takvimini sürekli göz önüne bulundurmak isteyenler için duvara asılmak üzere tasarlanmıştır. Duvar takvimlerinde genellikle yılın her ayı için bir tane olmak üzere 12 sayfa bulunur. Ayrıca önemli tarih ve görevleri yazmanız için alanları vardır. Bu takvimler ofis malzemeleri satan çoğu mağazadan satın alınabilir.

Aylık bir takvim şablonunuz varsa, yaratıcılığınızı katarak çekici bir duvar takvimi oluşturabilirsiniz.

2. Masa Takvimleri

Masa takvimleri 2024’te de her yıl olduğu gibi en çok kullanılan takvim türlerinden biri olacaktır. Masa takvimleri duvar takvimlerinden daha küçüktür ve bir masaya yerleştirilmek üzere tasarlanmıştır. Bu takvimlerde genellikle yılın her günü için bir sayfa bulunur. Masa takvimi günlük görevlerinizi ve randevularınızı takip etmenin harika bir yoludur. Yoğun bir programınız varsa, bir masa takvimi düzenli kalmanıza ve işlerinizi takip etmenize yardımcı olabilir.

Masaüstü takvim çeşitleri ve masa takvimi çeşitleri için uygun fiyatlı öneriler arıyorsanız, hemen Avansas’a gelebilir ve sizin için uygun olan 2024 takvimini seçebilirsiniz.

3. Dijital Takvimler

Bilgisayarınızdan, telefonunuzdan veya tabletinizden erişebileceğiniz dijital takvimler, önemli tarih ve görevler için hatırlatıcılar ve alarmlar kurmanıza olanak tanır. Ayrıca takviminizi başkalarıyla paylaşmanızı da kolaylaştırır. Dijital bir takvimle programınızı kolayca takip edebilir ve düzenli kalabilirsiniz.

4. Fotoğraflı Takvimler

Fotoğraf takvimleri en sevdiğiniz fotoğrafları sergilemenin harika bir yoludur. Kendiniz için veya bir başkası için hediye olarak bir fotoğraf takvimi oluşturabilirsiniz. Bu takvimde ailenizin, arkadaşlarınızın, evcil hayvanlarınızın veya diğer özel anlarınızın resimleri kullanabilirsiniz. Günümüzde birçok web sitesi bu hizmeti sunduğu için kolaylıkla çevrimiçi bir fotoğraf takvimi oluşturabilirsiniz. 

5. Yazdırılabilir Takvimler

Yazdırılabilir takvimler, programınızı takip etmek için uygun bir yoldur. Yazdırılabilir takvimleri internetten veya ofis malzemeleri satan mağazalardan bulabilirsiniz. Yazdırılabilir takvimlerde genellikle yılın her ayı için bir sayfa bulunur. Bunları pdf formatında ücretsiz olarak veya küçük bir ücret karşılığında indirebilir ve yazdırabilirsiniz.

6. Akademik Takvimler

Akademik takvimler öğrenciler ve eğitimciler için tasarlanmıştır. Bu takvimler genellikle önemli tarihleri, ödevleri ve sınavları yazabileceğiniz alanlara sahiptir. Akademik takvimler okul programınızı takip etmek için harika bir yoldur. Bir akademik takvim ile derslerinizi kolayca takip edebilir ve notlar alabilirsiniz.

7. Promosyon Takvimleri

Bir işletme sahibiyseniz, markanızı tanıtmak için promosyon takvimlerinden yararlanabilirsiniz. Bu takvimlerin üzerine şirket logonuzu ve iletişim bilgilerinizi yazdırabilirsiniz. Promosyon takvimleri, adınızı duyurmak ve yeni müşteriler çekmek için harika bir yoldur. Şirketinizin adını ve logosunu bir takvim üzerinde bulundurmak, insanların işletmenizi akılda tutmasının harika bir yoludur.

2024 promosyon takvim çeşitleri için linke tıklayarak Avansas’ta uygun fiyatlarla birçok takvim çeşidi bulabilirsiniz.

İlgili İçerik: Promosyon Takvim Nedir? 2024 Yılı İçin En İyi Promosyon Takvim Önerisi

8. Manyetik Takvimler

Buzdolabına veya başka bir metal yüzeye kolayca asılabilen manyetik takvimlerde, genellikle yılın her ayı için bir sayfa bulunur. Manyetik takvimler, aile üyelerinizi programınızdan haberdar etmenin harika bir yoludur. Bu tür takvimler, programlarını koordine etmesi gereken meşgul aileler için faydalıdır.

9. Boş Takvimler

Boş takvimler, kendi takvimlerini oluşturmak isteyenler için harikadır. Bu takvimlerin üzerinde tarih veya haftanın günleri basılı değildir. Bu da size istediğinizi yazabileceğiniz boş bir sayfa bırakır.

Randevularınızı, görevlerinizi ve hedeflerinizi yazmak üzere aylık bir planlayıcı oluşturmak için boş bir aylık takvim şablonu kullanabilirsiniz. Boş bir takvime sahip olmak, düzenli ve doğru kalmanıza yardımcı olabilir.

10. Flip Takvimler

Flip takvimler harika bir promosyon hediyesidir ve daha küçük bir masaüstü takvimine alternatiftir. Tüm takvimler gibi flip takvimler gibi işletmenizin reklamını yapar. Takvimler, potansiyel müşterilerinize ve müşterilerinize ürün ve hizmetlerinizi hatırlatan bir satış aracıdır. 

Flip takvim, yılın her ay için bir tane olmak üzere 13 sayfa barındırır ve her ay farklı bir tam renkli fotoğraf veya grafik içerir. Herhangi bir duvarda veya ofis alanında bu takvimleri sergilemeniz kolaydır. Ayrıca, müşteriler ve çalışanlar için harika bir hediye olabilir.

Bir ofis duvarına asmak veya masaüstünde sergilemek için mükemmeldir. Ayrıca, logonuz veya şirket adınız kapakta belirgin bir şekilde gösterilir.

11. Cep Takvimleri

Cep takvimi muhtemelen zamanımızda en yaygın olan takvim çeşitlerinden biridir. Kolayca cüzdana konulabilir cep takvimleri küçük kartlardır, bir yüzünde takvim diğer yüzünde ise bazı çizimler bulunur. Genellikle reklam amaçlı kullanılır. Cep takvimleri, aslında bir tür kartpostaldır. 

Gemici Takvimi Nedir?

Gemici takvimi, geçmişte sadece denizcilik firmaları tarafından kullanılan, günümüzde ise birçok kurumsal firma tarafından tercih edilen ve bir önceki ayı, içinde bulunulan ayı ve sonraki ayı gösterecek şekilde tasarlanan bir takvim türüdür.

Gemici takvim çeşitleri ve gemici takvim fiyatları için linke tıklayarak Avansas’a gelebilir, uygun fiyatlarla birçok takvim çeşidi bulabilirsiniz.

Takvimlerle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Kaç çeşit takvim vardır?

Bugün temel olarak kullanılan üç tür takvim türü vardır: Güneş, ay ve lunisolar.

2. Eskiden kullanılan takvim çeşitleri nelerdir?

Tarih boyunca birçok farklı kültür ve medeniyet, çeşitli takvim sistemleri kullanmıştır. Bunlardan en önemlileri; Maya takvimi, Roma takvimi, Çin takvimi, Mısır takvimi ve Sümer takvimidir.

3. Dünyanın ilk takvimi nerede bulundu ve oluşturuldu?

İngiliz bilim adamlarına göre, dünyanın ilk takvimi avcı toplayıcılar tarafından yaklaşık M.Ö. 8.000 yılında oluşturulmuş ve 2004 yılında İskoçya’da keşfedilmiştir. National Trust for Scotland tarafından yapılan kazının ardından Birmingham Üniversitesi’nden araştırmacılar anıtı, o dönemde avcı toplayıcılar tarafından takvim olarak kullanılan Mezolitik bir anıt olarak sınıflandırdı.

4. 12 hayvan türk takvimi nedir?

12 hayvanlı Türk takvimi, Türkler tarafından kullanılan ilk ve en eski takvimdir. Her yıl kullanılan bir hayvan figürü olduğu için bu ismi almıştır.

4. Celali takvim nedir? Celali takvimin özellikleri nelerdir?

Selçuklu hükümdarı Melikşah tarafından hazırlanan bu takvim, Büyük Selçuklular döneminde kullanılmaya başlanmış ve güneş yılı esas alınarak hazırlanmıştır.

  • Güneş yılı esas alınmıştır.
  • Sadece ekonomik işlerin düzenlenmesiyle ilgili kullanılmıştır.
  • Yılbaşı Nevruz (21 Mart) olarak kabul edilmiştir.
  • Babürlüler tarafından da kullanmıştır.

5. Hicri takvim nedir? Hicri takvim başlangıcı ne zaman?

Muhammed’in (s.a.v.) Mekke’den Medine’ye hicretini esas alan bu takvimin başlangıcı 622’dir. Ay yılı esas alınarak hazırlanmış bir takvimdir.

6. Rumi takvim nedir? Rumi takvime göre mali yılbaşı hangi aydır?

Güneş yılı esas alınarak hazırlanan bu takvim, 19. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu tarafından mali ve resmi işlerde kullanılmaya başlandı.

Rumi takvim özellikleri

  • Başlangıç olarak hicreti kabul eder.
  • 1 Mart 1256 Cuma günü Rumi takvimin yılbaşıdır.
  • Miladi takvime kadar da Rumi ve Hicri takvim birlikte kullanılmıştır.

7. Rus takvimi nedir?

Sovyetler Birliği’nin kurulmasından sonra Ruslar, zamanı ölçmek için Fransız modelini temel alan yeni bir sistem oluşturdu. Bu takvimin amacı, üretim seviyelerini yüksek tutmak ve dini etkileri Rus kültüründen uzaklaştırmaktı.

8. Miladi takvim başlangıcı ne zamandır?

Miladî takvimin başlangıcı Hz. İsa’nın doğumu (0) olarak belirlenmiştir ve Güneş esasına göre hazırlanmıştır. 

9. Türklerin kullandığı ilk takvim hangisidir?

Türkler tarafından kullanılan ilk ve en eski takvim 12 hayvanlı Türk takvimidir.

10. Saatli maarif takvimi nedir?

Yılın her günü için üzerinde bir yaprak barındıran, ön yüzünde tarih, namaz saatleri, önemli günler, özlü söz veya bir ayet; arka yüzünde ise şiirler, fıkralar, yemek tarifi, o gün doğan çocuklara konması gereken isimler gibi faydalı bilgilere yer veren bir takvim çeşididir.

11. 2024 resmi tatiller takvimi detaylarını nereden bulabilirim?

İlgili İçerik: 2024 Özel Günler ve Resmi Tatiller

12. En yaygın kullanılan takvimler hangileridir?

Bugünlerde, dünyanın dört bir yanındaki insanlar Gregoryen takviminin varyasyonlarını kullanmaktadır. Bu takvim, 365 gün süren bir yıla ve süreleri değişen 12 aya sahip bir güneş takvimidir.

13. 2024 takvimini ne için kullanabilirim?

Özel bir takvim ile 2024’e de bir adım önde başlayabilirsiniz. Bu takvim, önemli tarihleri takip etmeyi kolaylaştırırken, işletmenize daha profesyonel bir görünüm ve his verir. Yılın her günü markanızı görecek olan müşterileriniz için hediye olarak da kullanılabilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster