Herkesin severek tükettiği kuru yemişlerden olan Antep fıstığı, hem ara öğün olarak hem de misafirlere çayın yanında ikram etmek için sıklıkla tercih ediliyor. Bu yüzden özellikle iş yerlerinde ofis malzemeleri ve günlük tüketim malzemeleri satın alırken misafirlere ikram etmek üzere mutlaka sipariş veriliyor. İnsan sağlığı için de tüketilmesi tavsiye edilen Antep fıstığı faydaları arasında diyabete iyi gelmesi, kilo vermeye yardımcı olması, bağışıklığı güçlendirmesi ve kalbi koruması var. Akdeniz bölgesinde yoğun bir şekilde yetişen bu kuru yemişin kabuklu, kabuksuz ve tuzlanmış versiyonları da mevcut. Ülkemizde ağırlıklı olarak Antep yöresinde yetişen bu leziz besin, ismini de bu yetiştiği yöreden alıyor. Tıpkı “Yer fıstığının faydaları nelerdir?” sorusu gibi Antep fıstığının faydaları da sıkça soruluyor. Aşağıdaki detaylı bilgileri inceleyerek düzenli şekilde Antep fıstığı tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak, eğer bu kuru yemişe karşı bir alerjiniz varsa ya da alerji potansiyeliniz varsa tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı neye iyi gelir?” sorusunun cevabı, özellikle ileri yaştaki kişiler için oldukça tatmin ve memnun edici oluyor. İyi bir antioksidan kaynağı olan Antep fıstığı, yaşlılık ile alakalı olarak ortaya çıkabilecek hastalıkların riskini en aza indiriliyor. Hatta, kötü kolesterol seviyesini de düşüren Antep fıstığı, antioksidan ve doymamış yağ asitleri ile kalbi de koruyor. Eğer sindirim sistemiyle alakalı şikayetler yaşıyorsanız gün içinde yeterli miktarda Antep fıstığı tüketmenizde fayda var çünkü bu besin, içeriğinde bol miktarda lif bulundurması sebebi ile sindirimi rahatlatıyor ve hazmı kolaylaştırıyor. Hem Antep fıstığı hem de Şam fıstığı faydaları arasında özellikle erkeklerde üzerindeki afrodizyak etkisi de bulunuyor.

Bu kuru yemiş, içinde B6 vitamini bulunmasıyla beyne yarar sağlayarak beyinle alakalı rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olurken kansızlığa karşı da çok etkili oluyor. Bakır içerdiği için demirin vücutta emilimini kolaylaştırıyor. Benzer şekilde B6 vitaminiyle kandaki oksijenin taşınabilmesine katkıda bulunuyor. Anemiyi önlemek için de tüketimi tavsiye edilen Antep fıstığını günlük yeterli miktarda alarak kandaki oksijen miktarıyla hemoglobin miktarını önemli ölçüde artırabilirsiniz. Bilindiği üzere şeker hastası olan insanların vücudunda şeker, proteini kullanışsız hale getiriyor ve bu duruma glikasyon adı veriliyor. Kabuklu fıstığın faydaları burada devreye giriyor ve antioksidan maddelerle glikasyon sürecini en aza indiriyor. Diyabet kontrolüne katkı sağlarken şeker hastalığına da iyi geliyor.

B6 vitamini bakımından çok zengin olan Antep fıstığı, sinir sistemine fayda sağlayarak düzgün çalışmasına ve vücutta amino asit üretilmesine etki ediyor. Genellikle yaşlılıkla orantılı olarak kişilerde çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başlıyor. Düzgün görememeye ve yazıları net biçimde okuyamamaya başlayan yaşlı bireyler için de Antep fıstığı tavsiye edilen besinlerden. İleri yaşlarda ortaya çıkan göz hastalıklarının oluşmasını önleyen fıstık, içerdiği lutein ve zeaksantin adı verilen antioksidanlar ile hücre hasarını engelliyor. Antep fıstığını kış aylarında da yeterli miktarda tüketmek şart çünkü içeriğindeki B6 vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendiren besin maddeleri arasında. B6 vitamini, kış aylarında oluşabilecek grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önlüyor.

Antep Fıstığının Cilde ve Saça Faydaları

Cilt güzelliği ve cilt sağlığı için de Antep fıstığı tüketmek önemli çünkü Antep fıstığı, içerdiği doymuş yağ asitleri ile cildi nemlendirerek ciltteki kuruluğu büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Hatta kabuğunda bol miktarda yer alan yağ, cildin nemlenmesi, canlanması ve arınması için masaj yağı olarak da kullanılabiliyor. İçeriğinde bulunan E vitamini ise hem güzel hem sağlıklı hem de genç görünen bir cilde sahip olmaya yardım ediyor. Bu yönüyle yaşlanma karşıtı bir kuru yemiş olarak biliniyor. Cildi zararlı UV ışınlarından koruyan Antep fıstığı bu yönüyle cilt hastalıklarına karşı da koruma sağlamış oluyor. Düzenli olarak ve kesinlikle aşırı tüketime kaçmadan her gün belirli bir miktar Antep fıstığı yerseniz çok daha yumuşak ve ipeksi bir cilde sahip olabilirsiniz.

Aynı zamanda Antep fıstığı, içinde yer alan yağ asitleri sayesinde cildin günün her saati parlamasına da etki ediyor. Özellikle yaz aylarında ciltte güneş yanığı ile karşılaşmak da sizi ürkütmesin çünkü bu enfes kuru yemiş, güne yanığının yol açabileceği hasarlara karşı da cildi koruyor. Böylece, hem güneş yanığı hem de cilt kanseri konusunda destekleyici bir koruma sağlanmış oluyor.

Antep fıstığı saçlar için de çok yararlı olan kuruyemiş çeşitleri arasında. Eğer saçınızın normalden daha hızlı uzamasını istiyorsanız Antep fıstığı tüketebilirsiniz. Üstelik Antep fıstığı saçları uzatırken güçlenmesine de yardımcı oluyor. Antep fıstığı, içerisindeki yağ oranı bir hayli fazla olduğu için saçları nemlendirirken aynı zamanda saç tellerindeki esnekliği de artırıyor. Ayrıca, kadınlar başta olmak üzere pek çok kişi çatallaşmış ya da kırılmış saç uçlarından da şikayet ediyor. Antep fıstığının içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller saç uçlarının onarılmasına da katkıda bulunuyor. Saçlarınızla ilgili olarak yoğun miktarda saç dökülmesi şikayetiniz varsa biyotin eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Neyse ki, Antep fıstığında biyotinden bol miktarda var. Böylece, hem saç dökülmesini büyük oranda azaltıyor hem de saçların gürleşmesine yardımcı oluyor.

Antep Fıstığı Besin Değeri

Antep fıstığında hangi vitaminler var?” diye sorulduğunda karşımıza çok sayıda vitamin çıkıyor. Antep fıstığı A, C ve E vitaminleri bakımından düşük bir içeriğe sahip olsa da içerisinde ciddi miktarda B vitamini bulunduruyor. Hatta bir bardak kadar Antep fıstığı tüketerek günlük B6 vitamini ihtiyacınızın %40’ını alabilirsiniz. Bu leziz kuru yemiş vücudumuzun ihtiyaç duyduğu mineralleri vücudumuza almaya da yardımcı oluyor. Kırmızı kan hücresi ve kolajen yapı için gereken günlük bakır minerali gereksiniminin %44’ünü bir fincan Antep fıstığıyla karşılamak mümkün. Aynı zamanda benzer şekilde manganez ihtiyacının %15’i, potasyum ve magnezyum ihtiyaçlarının ise %10’u Antep fıstığı ile karşılanabiliyor.

Bunun yanı sıra fıstık, içinde bulunan fosfor ile günde bir fincan kadar tüketildiğinde insan vücudunun günlük ihtiyaç duyduğu fosfor miktarının %60’ını karşılıyor. Fosfor ile vücuda enerji depolanırken manganez ile de kemik oluşumuna büyük oranda katkı sağlanıyor. Bu yönüyle hem çocukların hem de yaşlıların düzenli olarak tüketmesinin önemi büyük oluyor. Yine de tüketiminde kesinlikle aşırıya kaçmamak ve alerji ihtimaline karşılık bir hekime danışmak gerekiyor.

Antep fıstığı besin değeri olarak 8 gram karbonhidrat, 3 gram lif ve 12 gram yağa sahip. 156 kalori olan 28 gram Antep fıstığı protein değeri ise 6 gram seviyesinde. Ayrıca, günlük tavsiye edilen miktarda Antep fıstığı tüketerek tiamin ihtiyacınızın %16’sını ve günlük bakır ihtiyacınızın %18’ini karşılayabilirsiniz. Antep fıstığı, B6 vitamini açısından en zengin gıdalar arasında yer alırken 30 gramında bir muzun yarısından daha çok potasyum içeriyor.

Hem sağlıklı hem de çok faydalı bir kuru yemiş çeşidi olan Antep fıstığını; bedava kargo ve 1 iş gününde teslimat avantajları ile satın almak için hemen Avansas web sitesini incelemeye başlayabilir, kredi kartıyla ödeme seçeneğini kullanarak güvenilir alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz. Üstelik Avansas’ın stoklu çalışma prensibi sayesinde dilediğiniz ürüne, dilediğiniz an kolayca ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster