Gerçekten zaman kaybetmeden bir bardak çay içmeniz gerekiyorsa ya da çay demleyecek zamanınız yoksa, poşet çay kullanarak dakikalar içinde sıcacık bir fincan çay hazırlamanız mümkündür. Bu şekilde sadece zamandan tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda çay krizleriniz tuttuğunda da, anında sıcacık bir bardak çaya kavuşma imkanı yakalarsınız. 

Poşet Çay Nedir?

Poşet çay, çay demlemeyi daha hızlı hale getirmek için kullanılan, küçük ve gözenekli torbalar içinde bulunan çay yapraklarından oluşan bir üründür. Birçok çay poşetinin demlediğiniz bardaktan çıkarılmasını kolaylaştırmak için bir ipi vardır, ancak bu tüm poşet çaylar için geçerli değildir. Genellikle ipli poşet çaylarda ipin diğer ucundaki küçük bir kağıt parçasında üreticinin adı ya da çayın türü yazılıdır.

Poşet çayları bir demlikte ya da bir fincan sıcak suda birkaç dakika demleyerek aromalarını çıkarmak oldukça kolaydır. Rahatlığı ve taşınabilirliği başlıca avantajlarıdır, bir poşet çayı sıcak su dolu bir termosa atıp yanınızda götürmeniz çok kolaydır.

Poşet çaylar, kullanışlı olmaları ve süpermarketlerde, çevrimiçi ve perakende kuruluşlarında sıklıkla erişilebilir olmaları nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir.

İlgili İçerik: Çay Nasıl Demlenir?

Poşet Çay Tarihi

Poşet çayın tarihi 1900’lü yılların başında başlar. New Yorklu bir çay ve kahve ithalatçısı olan Thomas Sullivan tarafından yapılan tesadüfi bir keşiftir. Müşterilerine ipek torbalar içinde çay örnekleri gönderen Thomas Sullivan, çay demlenmeden önce bu poşetlerden çıkarılarak demleme yapmayı tavsiye ediyordu, ancak müşteriler çayı gözenekli poşetlerdeki yapraklarla demlemeyi daha kolay buldu.

Elle dikilmiş kumaş poşetlerden oluşan ilk modern çay poşetlerinin patenti 1903 yılında alındı. Ticari olarak 1904 yılı civarında ortaya çıkan poşet çaylar, 1908 yılında Sullivan tarafından başarılı bir şekilde pazarlandı.

Poşet Çay Nasıl Demlenir?

Aşağıda poşet çayı çaydanlıkta demlemek için uygulayabileceğiniz ipuçlarını bulabilirsiniz:

  • Ocağınızın derecesini orta-yüksek ateşe getirin.
  • Çaydanlığınızı 2/3 oranında suyla doldurun ve çaydanlığı ocağa koyun.
  • Kaynamaya başladığında, poşet çayları suyun içine atın. Birkaç saniye kaynatmaya devam edin ve ocağı kapatın. Çaydanlığı ocaktan alın ve poşet çayları sıcak suyun içinde beş dakika bekletin.
  • Çayın içine çok fazla tanen salınmasını önlemek için poşet çayları su kaynamaya başladıktan sonra ekleyin. Demleme sırasında çayı birkaç kez karıştırın.

Fincanda poşet çay demlemek için uygulayabileceğiniz adımlar ise aşağıdaki şekildedir: 

  • Poşet çayınızı alın ve bardağınıza koyun. Çayın demlenmesine yardımcı olması için dilerseniz, önde fincanı ısıtabilirsiniz. 
  • Su ısıtıcınızı taze su ile doldurun ve tamamen kaynamasını bekleyin. Kullandığınız suyun daha önce kaynatılmadığından emin olun, çünkü su çok fazla oksijen kaybederse, çayınız düzgün bir şekilde demlenmez.
  • Çay için su 100°C’ye ulaşmalıdır.
  • Düzgün bir şekilde demleme yapmak için suyu fazla kaynatmadığınızdan emin olun. Yeterli oksijen olmazsa, infüzyonun donuk ve düz olacağını unutmayın.
  • Suyu doğrudan poşet çayın üzerine dökün. 
  • Çayınızı düzgün bir şekilde demlemek için demlenmesini beklerken sıvıyı mümkün olduğunca sıcak tutmak için fincanı buharı içeride tutacak bir fincan tabağıyla kapayın. Ne yazık ki pek çok kişi poşet çayı birkaç kez bardağa daldırır ve rengi doğru görünür görünmez içmeye hazır olduğunu düşünür. Fakat çayın düzgün bir şekilde yayılması ve demlenmesi için en az üç dakika bekleyin.
  • Üç dakika veya daha uzun bir süre geçtikten sonra tabağı kaldırın ve daha iyi karışmasına yardımcı olmak için çayı daldırıp çıkarın. Bu adımları uyguladıysanız, iyi ve güçlü bir renk elde etmiş olmalısınız, ancak poşeti dışarı çıkarken kaşığınızla biraz sıkarsanız, bu daha fazla aromanın açığa çıkmasına yardımcı olacaktır.

İlgili İçerik: En İyi 13 Çay Makinesi Önerisi

Poşet Çay Kaç Kez Kullanılabilir?

Bir çay sever olarak, muhtemelen çay poşetlerini kaç kez tekrar kullanabileceğinizi merak ediyorsunuzdur. Bir çay poşetinden mümkün olduğunca fazla yararlanmak cazip olsa da, onu atıp yenisiyle başlama zamanının ne zaman geleceğini bilmeniz de önemlidir. 

Bir çay poşetini kaç kez tekrar kullanabileceğiniz çayın türü, çayın gücü ve çayın tazeliği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Çaya bağlı olarak, çay poşetlerini 2 ila 4 kez arasında tekrar kullanabilirsiniz. Fakat en iyi sonuç için tek sefer kullanmanız önerilir.

Dökme Çay Poşet Çaydan Daha mı İyidir?

blank

Poşet çay, hızlı bir fincan demlemek için önceden ölçülmüş çay porsiyonları içeren poşetler halinde gelir. Dökme çay ise, tam olarak ölçülmesi ve çaydanlıkla ile demlenmesi gereken bir çaydır.

Poşet çay ile yaprak çay arasındaki en temel fark çay yapraklarının kalitesidir. Poşet çaylar çok küçük çay parçacıkları içerdiğinden, lezzet kaliteleri de farklıdır. Poşet çaylar tek bir lezzet notasına sahiptir ve lezzet derinliğinden yoksundur. Öte yandan, dökme çay temel olarak bütün çay yapraklarından demlenir, böylece her ek demleme sırasında tatlar yavaşça çıkarılır. Bu, aromaların birden fazla demleme boyunca sürmesini sağlar ve her demleme farklı bir aroma notasına sahip olabilir. 

Bazı insanlar poşet çay kullanmayı çok daha kolay buluyor, bu da herhangi bir çay ölçümü veya demleme süresi ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, bir demlik çay yapmanın verimliliğini ve kolaylığını büyük ölçüde artırabilir.

Bununla birlikte, dökme çay, hala çay severlerin bir numaralı tercihidir. Eğer hem zamanınız hem de ekipmanınız varsa, dökme çayın sıcak suda yavaşça açılarak lezzetli bir demlik çay oluşturmasının çok güzel bir yanı vardır. 

Dökme çay ile poşet çayın lezzeti

Dökme çayda, çay yaprakları daha taze ve daha az parçalanmış olduğu için poşet çaydan daha zengin bir lezzet profiline sahiptir. Bununla birlikte, daha küçük parçacık boyutu nedeniyle, bir poşet çay saniyeler içinde daha güçlü bir demleme ile sonuçlanabilirken, dökme bir çayın güçlü ve lezzetli bir demleme ile sonuçlanması birkaç dakika sürer.

Kolaylık ve verimlilik

Poşet çay ile dökme çay arasındaki farklar karşılaştırıldığında, kolaylık ve verimlilik poşet çayın popülerliğinin en önemli nedenleri arasındadır. Poşet çaylar, çay tiryakileri için dökme çaydan daha uygun bir seçenektir. Kısa sürede çay içmeniz için sıcak su, bir kupa veya su ısıtıcısından başka bir şey gerektirmez. Dökme çay ise, çaydanlık gibi ek çay yapma araçları gerektirir. Bu süreci organize etmek ve temizlemek genellikle poşet çaya göre daha zordur.

Kafein

Temel olarak poşet siyah çay ve diğer yüksek kafeinli çaylar, dökme çaylardan daha yüksek kafein içeriğine sahiptir. Bunun nedeni, poşet çaylardaki küçük partikül boyutu veya tozun neden olduğu ekstraksiyon oranıdır. Bununla birlikte, dökme çay için, fincanınıza ne kadar çok çay yaprağı koyarsanız, o kadar fazla kafein alırsınız. Poşet çaylar ortalama miktarda çay yaprağı içerir, ancak dökme çay kullanıyorsanız, kafein seviyelerini artırmak için demliğe fazladan çay ekleyebilirsiniz. Unutulmaması gereken bir diğer husus da daha, uzun demleme süresinin fincanınızda daha fazla kafeinle sonuçlanacağıdır.

Poşet çayın dökme çaya karşı kullanımı

Poşet çaylar hızlı bir fincan çay içindir, dökme çay ise tekrarlanan demleme döngüleri boyunca birçok çay bardağını doldurmanıza olanak tanır. Poşet çaylar bazen daha düşük kaliteli dökme çayı maskeleyebilir, ancak genellikle poşet çaydan daha kaliteli bir çay olarak kabul edilir.

Yaprak çeşitleri

Çayın çeşidi ve işleme tarzı bazen çayın lezzetini belirleyebilir. Çoğunlukla işleme tarzı bu varyasyonlardan büyük ölçüde sorumlu olur. İşleme tarzının yanı sıra bitki çeşidi veya tarımsal iklim faktörleri gibi diğer bazı faktörler de lezzet varyasyonlarından sorumlu olabilir. 

Poşet çaylar kırılmış veya toz haline getirilmiş çay yapraklarından oluşur, bu da lezzetini sınırlar. Öte yandan dökme çay, seri üretilmez veya endüstriyel olarak işlenmez. Bu da sıklıkla daha taze ve daha kaliteli olduğu anlamına gelir.

İnfüzyondaki farklar

Poşet çay ile dökme çay karşılaştırıldığında, bu iki çay türünün infüzyonları önemli bir fark gösterir. Demleme tarzınıza bağlı olarak dökme çayı beş ila on kez demleyebilirsiniz. Normal bir çay poşeti çok az çay tutabildiğinden, poşet çay üreticileri az miktarda çay infüzyonunun yeterince güçlü bir lezzet profili oluşturabilmesi için çaylarını toz haline getirmek zorunda kalmıştır.

Özetle, güçlü veya hafif bir çay tercih ediyorsanız, dökme çay, gücü tercihinize göre değiştirmenize olanak tanır. Sizin için doğru olana kadar demliğinize daha fazla veya daha az çay yaprağı eklemeniz yeterlidir. Fakat dökme çay, çoğu poşet çaydan daha pahalıdır. Dökme çaylar genellikle poşet çaylardan daha yüksek kalitededir ve dökme çay daha zengin bir lezzet ve koku sunar. 

Ancak, çay poşetlerinden yapılan çayın kalitesi genellikle gevşek yapraklı çaydan daha düşüktür. Doğal liflerden yapılmış çay poşetlerini kompostlayabilirsiniz, ancak bazı poşetler kompostlanamayan polimerlerden oluşur ve ayrıştırılamaz.

Poşet Çaylarla İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Poşet çaylar kaynar suya konulur mu?

Kaynar suyu poşet çayla birlikte bardağınıza dökerseniz, çay yapraklarını yakma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bunun yerine, suyu kaynama noktasına getirin ve ocağı kapattıktan sonra fincanınıza dökmeden önce bir dakika bekletin. Bu şekilde çay yaprakları yanmaz ve acı bir tat bırakmak yerine tüm lezzetini açığa çıkarır.

2. Poşet çayı nasıl demlersiniz?

Demleme, basitçe çay poşetini sıcak suda bir süre bekletmek anlamına gelir ve bu süre ne tür bir çay içtiğinize göre belirlenir.

3. Poşet çayların ne kadar süre demlenmesi gerekir?

Bu tamamen kullandığınız çayın türüne bağlıdır. Yeşil çay gibi bazı çayları çok uzun süre demlemeye bırakırsanız çok acı olurlar. Siyah çay gibi çayların demlenmesi için biraz daha zamana ihtiyaç vardır, bu sayede çay yaprakları tam aromayı serbest bırakmak için yeterli zamana sahip olur.

4. Poşet çayı neden sıkmamalısınız?

Çayınızı çok uzun süre demlememenizle aynı nedenden dolayı çay poşetini sıkmamalısınız. Bu, çayınızın tadını acılaştıracaktır. En iyi yöntem, çay poşetini fincanınızdan çıkarıp atmak ya da ikinci bir fincan çay yapmayı planlıyorsanız, bir kenara koymaktır. 

5. Çay demlemek için en iyi sıcaklık nedir?

Çay demlemek için en iyi sıcaklık sorusunun cevabı, ne tür bir çay ile demleme yaptığınıza göre değişecektir. 

6. Çay ne kadar uzun süre demlenirse o kadar güçlenir mi?

Hayır. Çay sadece suda çok uzun süre bekletirseniz acılaşır. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster