Ajanda hem günlük yaşamda hem de iş hayatında herkesin planlamalarını etkili bir şekilde yapabilmesini sağlayan araçlardan bir tanesidir. Günlük planlamaları yapmak için günümüzde bilgisayarların, tabletlerin ya da akıllı telefonların da yoğun biçimde kullanılmasına rağmen, hiçbiri bir ajandanın yerini tam manasıyla tutamaz. Ajanda, özellikle okulda ve işte notların daha kalıcı şekilde kaydedilebilmesi için günlük planlayıcı olarak büyük bir önem teşkil eder.

Ajandalar organizer ajanda ve hatırlatıcı olarak kullanılabilmekle birlikte onlardan not defteri olarak da yararlanılabilir. Ancak, bir ajandadan tam verim alabilmek için etkili ajanda kullanımı konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Siz de ajanda kullanımıyla ilgili bazı önemli ipuçlarını takip ederek birbirinden güzel ajanda modelleri ile zaman planlaması yapabilir ve başarıya çok daha etkili bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kendi Ajanda Düzeninizi Oluşturun ve Buna Sadık Kalmaya Çalışın

Eminim siz de etkili ajanda nasıl kullanılır sorusunu kendinize soruyorsunuzdur. Genellikle ajanda kullanılmaya başlandığında ilk günlerde ya da ilk aylarda düzenli bir planlama yapılabilir ama zaman geçtikçe ajandaya not alırken ilk dönemlerdeki düzen ortadan kaybolabilir. Bu yüzden en başında sayfaları nasıl kullanmanız gerektiğine karar vermeli ve bir düzen oluşturmalısınız. Bunu mutlaka son sayfalara kadar devam ettirmeniz çok önemlidir. Bunun için de alacağınız tüm notları belirli bir nizama göre planlamanız ve hatta mümkünse farklı renkler kullanmanız gerekir. Böylece ajandanızı derli toplu bir forma sokarak ajanda düzenleme işlemini kusursuz biçimde yapabilirsiniz. Eğer serbest çalışıyorsanız ve müşterilerinizden gelen işleri bir plan dahilinde özenli şekilde organize etmeniz gerekiyorsa işlerin adını ve müşterilerinizin isimlerini koyu renkli bir kalemle, teslim sürelerini ise dikkat çekmesi için kırmızı kalemle veya fosforlu kalemle yazabilirsiniz. Böylece ajandanıza her göz geçirdiğinizde unutmamanız gereken önemli notları kolayca fark edebilirsiniz. Kırmızı kalemi acil ve çok önemli olan işler için, turuncu kalemi aciliyeti ve önem durumu daha düşük olan işler için, yeşil kalemi ise teslim zamanı daha esnek olan işler için tercih etmek de etkili bir yöntem olabilir. Fakat renk seçimi yaparken çok fazla rengi ajandanızda bir arada kullanmamaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde ajandanızı her açtığınızda bir renk cümbüşü ile karşılaşıp kafanızı çok daha fazla karıştırabilirsiniz.

Renk Kodlaması ve 2021 için Dönemsel Planlamalar Yapmayı İhmal Etmeyin

 

Renkler, ajandanın asıl işlevini yerine getirebilmesi için oldukça önemlidir. Bu yüzden farklı renkte birkaç kalem edinip bunları ajandanızla birlikte taşımanızın büyük yararı olur. Yalnızca hafta içi çalışıyorsanız haftanın her günü için farklı bir renk belirleyebilir ve tüm bu notları o renk kalemle alabilirsiniz. Böylece haftanın belirli günleri yaptığınız standart işleri fark etmeniz de kolaylaşabilir. Ayrıca işler ve günler için renk kodlarını kullanmak, notlar dikkatinizden kaçsa da onları fark etmenize veya toplantınızın tarihini unutsanız da hatırlamanıza olanak tanır. O yüzden yeni bir akademik ajanda ya da süresiz ajanda(tarihsiz ajanda) satın aldığınızda mutlaka birkaç farklı renkte kalem de edinmelisiniz. Bunun yanı sıra, ajanda kullanırken en büyük beklentilerinizden bir tanesi, sizin için haftalık planlayıcı olan ajandanın zamanınızı doğru kullanmanıza yardımcı olmasıdır. Bu nedenle günbegün yazacağınız notların yanı sıra haftalık ya da aylık programlar da düzenlemelisiniz. Böylece yoğun olduğunuz haftayı veya ayı önceden görebilir; yeni alacağınız işleri ve çalışmaları sonraki bir döneme erteleyerek zamanınızı çok daha kaliteli şekilde kullanabilirsiniz. Bu durum sizin okul ya da iş hayatında yaşayacağınız stresin de en aza inmesine yardımcı olur. Üstelik o programlarda tamamlanamayan işler olursa ay sonunda ya da hafta sonunda bunları daha net bir şekilde görebilir ve iş temponuzun neden sekteye uğramış olduğunu da kolayca tespit edebilirsiniz. Bu sayede de çok daha verimli çalışmak için yeni yöntemler deneyebilirsiniz. Aynı zamanda ajandanızı sadece iş için kullanıyor olsanız dahi gün içinde kendinize ayırdığınız vakitleri, arkadaşlarınızla buluştuğunuz anları ya da uzun kahve molalarını da not olarak iş yoğunluğunuzun arasına giren özel zamanları da sonrasında tekrar tekrar görebilirsiniz. Elbette bu, yapacağınız kişisel programları unutmamanız açısından da işe yarayacaktır.

Planlayıcı Ajandanızı Yanınızdan Ayırmamaya ve Notlarınızı Hemen Almaya Özen Gösterin

Ajanda kullanmaya ne kadar hevesli olsanız da bazen yoğunluktan dolayı notları ajandaya geçirmeyi unutabilirsiniz. Ancak, sizin için aylık planlayıcı ya da yıllık planlayıcı olacak olan ajandanızdan verim almak istiyorsanız mutlaka notlarınızı zamanında almalısınız. O yüzden de ajandanızı yanınızdan ayırmamaya dikkat etmelisiniz. Bu nedenle kişisel ajanda seçerken yanınızda pratik bir şekilde taşıyabileceğiniz 2021 ajanda modellerine yönelebilirsiniz. Hatta telefon görüşmesi sırasında bir görüşme için gün ve saat planlıyorsanız da mutlaka ajandanızı önünüzde açık tutmalısınız. Konuştuklarınızı sonrasında unutmayacağınızı varsayarak kesinlikle not almazlık etmemelisiniz. Üstelik bu durum, unuttuğunuz ve önceden planlanmış bir toplantının üstüne çakışacak yeni bir toplantı sözü vermenizin de önüne geçebilir. Dolayısıyla planner ajanda dışarıdayken daima yanınızda, ofisteyken de daima elinizin altında bulunmalı. Adeta bir parçanız haline gelecek olan ve en önemli ofis malzemeleri arasında yer alan ajandalar farklı zevklere ve beklentilerine göre çok çeşitli ajanda modelleri ile sunulur. Ajanda tasarımı konusunda beğenilerinize hitap eden modeller seçmeye de özen göstermelisiniz. Böylece ajandanızı yanınızda taşıma konusunda çok daha hevesli ve istekli olabilir, dilediğiniz her ortamda onu çekinmeden çıkartabilirsiniz. Eğer gün içinde yanınızda çok büyük çantalar taşımıyorsanız ama sürekli olarak dışarıda toplantılara gidiyorsanız büyük ajandanıza ek olarak yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir ajanda daha edinebilirsiniz. Fakat bu ihtimalde de ofisinize döndüğünüzde mutlaka notlarınızı esas ajandanıza tekrar geçirmelisiniz. Aslında bu yöntemi kullanmak, notları yeniden gözden geçirmek ve pekiştirmek açısından da büyük avantajlar sağlar.

Tamamladığınız İşlere ya da Sonlanan Toplantılara Dair Notların Üstünü Mutlaka Çizin

Ajandanızda akıbetine dair herhangi bir ilave bilgi ya da işaret bulunmayan, çalakalem yazılmış çok fazla not biriktiğinde o ajandayı kontrol etmek de zorlaşır. Dolayısıyla ajandaya almış olduğunuz notlar zaman içerisinde işlevini yitirmeye başlar. Bu yüzden ajandanızda “yapılacak işler” ve “katılacak toplantılar” şeklinde ayrı bölümler yapmalı ve bunlar tamamlandığınızda mutlaka üstünü çizmelisiniz. Eğer çalışma devam ediyorsa ya da toplantı ile ilgili kesinleşmeyen durumlar varsa bunu yeni bir güne, farklı bir not olarak tekrar girmelisiniz. Bu sayede notlarınız güncelliğini kaybetmemiş olur. Üstelik tamamlanan işlerin ve toplantıların üstünü çizmek çalışma motivasyonunuz açısından da size olumlu bir katkı sağlar. Okul hayatı için planlayıcı ajanda kullanıyorsanız da teslim edilmiş ödevlerinizin ya da verdiğiniz sınavların üstünü çizmek, akademik yaşamınızda benzer şekilde olumlu dönüşler yaratır. Haftalık ajanda, aylık ajanda ya da günlük ajanda kullanırken kurşun kalem kullanmak ve dolayısıyla notları silmek çok da yaygın bir yöntem olmadığı için en iyi metot budur. Özellikle okul için organizer defter kullanıyorsanız notlarınızın kenarlarına ilave notlar almak yerine yapışkanlı kağıtlar kullanma yoluna gitmenizin de çalışmalarınıza pozitif katkısı olacaktır.

En güzel ajandalar için hiç vakit kaybetmeden Avansas’taki ajanda modellerini incelemeye başlayabilir, bedava kargo ve 1 günde teslimat gibi önemli avantajlardan yararlanabilirsiniz. Avansas’ın sunduğu kredi kartıyla ödeme imkanı sayesinde güvenli alışverişin keyfine varabilirsiniz. Siz de yaşamınızı çok daha düzenli bir şekilde organize etmek istiyorsanız beğendiğiniz organizer ajanda modelleri için “Satın al” butonuna tıklayarak çalışma tarzınıza yepyeni bir soluk getirebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster