İşletme giderleri, bir işletmenin devamlılığını sağlamak için ofis malzemelerine, kiraya, pazarlamaya, personel maaşlarına vb. kalemlere yaptığı harcamaları içerir. İşletme giderleri, satılan malların maliyetini (malzemeler, doğrudan işçilik, genel üretim giderleri) veya sermaye harcamalarını (binalar veya makineler gibi daha büyük giderler) içermez.

İşletme Giderleri Nelerdir?

Her işletmenin ödemesi gereken evrensel bir işletme giderleri listesi yoktur. Bu giderler; sektöre, ürün veya hizmetin türüne ve bir işletmedeki departmanların sayısına bağlı olarak değişir.

Bununla birlikte, en yaygın genel işletme giderleri aşağıdakileri içerir:

1. Personel Maaşı

Şirket çalışanlarının aldığı maaş veya ücretleri kapsar.

2. Sigorta

Birçok işletmenin ödediği farklı sigorta türleri vardır. Bu sigorta türleri aşağıdakileri içerir:

  • Mülk sigortası
  • Ürün sorumluluk sigortası
  • Araç sigortası
  • İşçi tazminat sigortası
  • Mesleki sorumluluk sigortası 

3. Gelir Vergisi, KDV vb. Vergiler

KDV, gelir vergisi, stopaj, emlak vergileri, çalışan bordro vergileri ile ilgili bazı vergileri kapsar.

4. Yemek Giderleri

Çalışanlara verilen yemek bedelini veya ofiste çıkarılan yemeğin maliyetlerini kapsar.

5. Kira

Kira gideri; ofisleri, fabrikaları, depoları veya işletmenin çalışması için ihtiyaç duyduğu diğer mülk türlerini kapsar. 

6. Ofise İşletim Giderleri

Ofise ait telefon, su, elektrik, internet, ısıtma vb. faturaları kapsar.

7. Reklam ve Pazarlama

Promosyon, reklam, telefonla pazarlama vb. ücretleri kapsar.

8. Muhasebe Ücretleri

İşletme muhasebesini takip etmesi için mali müşavire ödenen aylık ücrettir.

9. Bakım ve Onarım

Varlıkların verimli çalışmasını sağlamak için günlük olarak yapılan harcamalardır. Bunlar, büyük ölçüde işletmenin parçası olduğu endüstrinin türüne bağlıdır.

Örnek:

  • Yağ değişiklikleri
  • Motor ayarları
  • Anti-virüs yazılımı vb.

10. Ofis Malzemeleri

Ofiste kullandığınız kağıt, kalem, kartuş, temizlik ürünleri, gıda vb. ürünlerin maliyetlerini kapsar.

Tüm bu maliyetleri en uygun fiyatlarla bulabileceğiniz Avansas.com, iş yerinizde ihtiyaç duyduğunuz ofis malzemelerinden kağıt ürünlerine, gıda ve mutfak ihtiyaçlarından ofis temizlik ürünlere kadar pek çok ofis ihtiyacınızı anında karşılar. 

Afiş/Banner

Ayrıca 50+ çalışanı olan işletmeler, kurumsal müşteri talep formunu doldurarak Avansaspro’nun aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantajından faydalanabilir:

  • Sipariş Onay Mekanizması
  • Özel Danışman Desteği
  • Anlaşmalı Özel Fiyatlar
  • Raporlama Sistemi
  • Avantajlı Ödeme Seçenekleri
  • 1 İş Gününde Teslimat
  • Kendi Sevkiyat Filomuz İle Teslimat
  • Kolay İade ve Değişim

11. Avukat Ücretleri

Şirket avukatına ödenen ücreti kapsar.

12. Araç Giderleri

Şirket için kiralanan pazarlama araçlarını, yönetici araçlarını vb. kapsar.

13. Ulaşım Giderleri

Personelin işe gidip gelirken kullandığı ya da müşteri ziyaretlerindeki ulaşım giderlerini kapsar.

14. Seyahat Masrafları

Personelin bir konferansa veya toplantıya katılması, müşterilerle tanışması veya işle ilgili diğer herhangi bir faaliyet için seyahat etmesi gerektiğinde ortaya çıkar.

İşletmenin niteliğine bağlı olarak bu tür harcamalar daha fazla olabilir ve yüksek maliyetler oluşturabilir. Bu yüzden işe başlamadan önce tüm işletme giderlerini hesaba katmanız gerekir. 

İşletme Giderlerinden Nasıl Tasarruf Sağlanır?

blank

İşletme giderleri nasıl azaltılır ve potansiyel olarak daha fazla gelir nasıl elde edilir sorularının cevaplarını arıyorsanız, aşağıda bu sorularınıza yanıt olacak en önemli ipuçlarını bulabilirsiniz:

1. Hibrit çalışma modeline geçin

Çalışanlarınızı hem uzaktan hem de ofiste çalışabilecekleri hibrit bir çalışma modeline geçirerek daha küçük bir ofisle yola devam edebilirsiniz.

İlgili İçerik: Hibrit Çalışma Modeli Nedir? Çalışanlarınızın Verimliliğini Nasıl Etkiler?

2. Freelancer’larla çalışın

Nadiren ya da isteğe bağlı ihtiyaçlar için tam zamanlı bir çalışanın olması, işletme giderleri açısından mantıklı değildir. Bu yüzden freelance çalışanlar, işinizde her zaman ihtiyaç duyulmayan roller için boşlukları doldurabilir. Örneğin, yılda sadece bir iki kez bir web tasarımcısına danışmanız gerekiyorsa veya yalnızca tatil sezonunda müşteri destek ekibinizdeki kişi sayısını üç katına çıkarmanız gerekiyorsa, freelance çalışanlar işletmeniz için harika bir çözüm olabilir.

3. Mümkün olduğunda ücretsiz uygulamaları kullanın

Birçok uygulama ücretsiz bir kullanım modeli sunar. Bu sayede temel özellikleri ücretsiz olarak kullanabilirsiniz, ancak ek özelliklere erişmek için ödeme yapmanız gerekir. Fakat bazen, bu daha karmaşık özellikler hiçbir zaman kullanılmaz. Örneğin, Gmail ücretsizdir, ancak depolama alanınızı artırmak için ödeme yapabilirsiniz. Gerçekten ihtiyacınız yoksa, her çalışana Gmail’in ücretli sürümünü satın almanıza gerek yoktur. Ekibinizin bir uygulamanın ücretsiz sürümünü denemesini sağlayın ve ihtiyaçlarına ne kadar uygun olduğunu gördükten sonra ücretli sürüme geçin.

4. Zaman alan görevleri otomatikleştirin

Bir işletmenin günlük işlevlerini otomatikleştirebilecek ve düzene sokabilecek düzinelerce çevrimiçi sistem ve yazılım programı vardır. Bu sistemler muhasebe, hosting, pazarlama iletişimi, bordro ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli görevleri kapsayabilir. Robotlar ve bilgisayar programları, işleri insanlardan daha hızlı yapar ve daha az hatayla gerçekleştirir. 

5. Ekstra verimlilik için dış kaynak kullanın

Otomasyon bir seçenek değilse, dışarıdan bir uzmanı işe almak da, verimliliği artırmaya yardımcı olacak başka bir seçenektir. 

Örneğin, birçok girişimci için şirket içi bir pazarlama kampanyası yürütmek, asıl işlerinden uzaklaşmak anlamına gelir. Reklam ve pazarlamaya harcadıkları zamanın iyi bir yatırım getirisi olduğunu fark etseler de, bunu tek başına yönetmektense, işleri başka birine devretmeyi tercih ederler. Dışarıdan birini işe almak, daha pahalıya mâl olacak gibi görünse de, uzun vadede belirli görevleri konu uzmanlarına devretmek size para kazandırır ve daha da iyi sonuçlar verir. 

6. Nakit yerine takas kullanın

İşletme yükünü azaltmanın genellikle gözden kaçan bir yolu da takas yapmaktır. Sonuçta, takas edebilecekken neden bir şey için nakit ödeyesiniz ki? Bu yüzden birlikte çalıştığınız işletmelere bir göz atın ve takas edebileceğiniz bir ürün veya hizmetiniz olup olmadığına bakın.

Halihazırda bir temizlik şirketi ile sözleşmeniz varsa, aylık temizlik karşılığında pazarlama süreçlerini sizin yönetmenizi isteyip istemediklerini sorun. 

7. Seyahat bütçenizi azaltın

Birçok işletme, iş seyahatlerini şimdiden büyük ölçüde azalttı ve bu eğilim yakın gelecekte daha popüler hale gelebilir. Video konferansın yaygın olarak benimsenmesi, dünyanın her yerinde seyahat etmeden iş yapılabileceğini gösterdi.

Otel maliyetleri, rötarlı uçuşlar, kaçırılan bağlantılar ve yeniden planlama ücretleri hızla artıracağı için tüm bu etkenler yüz yüze satış konuşmasını daha da maliyetli hale getirebilir. Bu yüzden hangi seyahatlerin yüz yüze, hangilerinin sanal olarak yapılması gerektiğine karar verin. Seyahati azaltmak, işletme giderlerinizi düşürecek en büyük kalemlerden biridir. 

İşletme Giderlerini Azaltmak Neden Önemlidir?

blank

Kârlılığı artırmak isteyen bir işletme sahibiyseniz, birkaç seçeneğiniz vardır, ancak işletme giderlerini azaltmak en iyi seçenek olabilir. 

Neden mi?

Gelirleri artırmak için ürün veya hizmetinizin fiyatını artırmayı denerseniz, müşteriler daha fazla ödemeye istekli olmayabilir. Daha ucuz işçilik veya malzeme kullanarak satılan malların maliyetini azaltmayı deneyebilirsiniz, bu sefer de kalite düşebilir.

Öte yandan, işletme giderleri genellikle fiyatı veya kaliteyi doğrudan etkilemez. İşletme giderlerini kontrol etmek, ürününüzü daha da kötüleştirmeden kârlılığınızı iyileştirebilir.

İşletme Giderleri İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

blank

1. Vergiler işletme gideri midir?

Evet; KDV, gelir vergisi, stopaj, emlak vergileri, çalışan bordro vergileri, SGK ve Bağkur ödemeleri ile ilgili bazı vergiler, işletme gideri olarak kabul edilir.

2. İşçi çalıştırma işletme gideri midir?

İşçi çalıştırma maliyetleri işletme gideri olarak değerlendirilmez. Bunun yerine, satılan malların maliyeti olarak hesaplanır. Fakat ister tam zamanlı maaş ister saatlik ücret olsun, herhangi bir idari gider, bir işletmenin işletme giderinin bir parçasıdır.

3. İşletme giderleri ile satılan malların maliyeti arasındaki fark nedir?

Satılan malların maliyeti (COGS), hammadde alımı gibi doğrudan üretim maliyetlerini içerir. İşletme giderleri ise kira, kamu hizmetleri, sarf malzemeleri, satış, pazarlama, sigorta vb. işletmenin yönetimi ile ilgili harcamalarla ilgilidir.

Örneğin, bir müşteri bir kahve dükkanından kahve satın aldığında, satılan malın maliyetine plastik bardak, su, kahve vb. üretim maliyetleri de dahil olur.

Bu durumda işletme maliyetleri, çalışan bordrosu ve dükkanın kiralanması maliyeti olacaktır.

4. İşletme giderlerine örnekler nelerdir?

Bir şirket için ortak işletme giderleri arasında kira, bordro, seyahat, sigorta, bakım ve onarım, emlak vergileri, ofis malzemeleri, amortisman ve reklam gibi kalemler bulunur.

5. İşletme giderlerinin kategorileri nelerdir?

İşletme giderleri üç kategoriye ayrılabilir: Ofis giderleri, pazarlamayla ilgili giderler, tazminat ve satış. Ofisle ilgili harcamalar, genellikle ofis malzemeleri, emlak vergileri, kira ve sigorta gibi şeyleri içerir. Tazminatla ilgili giderler bordro, çalışanlara sağlanan faydalar, satış komisyonları ve emeklilik planlarından oluşur. Son olarak, pazarlama ve satışla ilgili harcamalar tüm reklam, seyahat ve eğlence giderlerinden oluşur.

6. İşletme giderlerine neler dahil değildir?

İşletme dışı giderler, günlük ticari faaliyetlerin dışında ve finansman veya yatırım faaliyetleriyle ilgili olarak kabul edilir. İşletme dışı maliyetlere örnek olarak; eski envanter ücretleri, dava uzlaşmaları, yatırım kayıpları, doğal afetler ve yangınların neden olduğu zararlar, yeniden yapılandırma maliyetleri ve faiz giderleri verilebilir. Mal yapmak veya hizmet sunmakla ilgili herhangi bir maliyet de işletme giderlerinin bir parçası değildir.

7. KOSGEB işletme giderleri desteği nelerdir?

KOSGEB girişimcilerden tutun AR-GE, teknolojik üretim ve yerlileştirme desteklerine; işletme geliştirme ve büyümeden tutun KOBİ finansman süreçlerine kadar işletme giderlerini de kapsayan birçok destek sunar.

KOSGEB işletme giderleri desteği ile ilgili detaylı bilgi almak için güncel KOSGEB destek listesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

8. İşletme giderleri hangi mali tablolara dahildir?

İşletme giderleri, finansal tabloların çoğunu dolaylı olarak etkilemekle birlikte, gelir tablosunda kayıt altına alınır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster