Covid-19’un birçok kişiyi uzaktan çalışmaya zorladığı Mart 2020’den bu yana, insanların işlerini yapma biçimleri değişti. Çalışanlar bir yıldan fazla süredir evden çalıştıktan sonra, işlerini ofis dışında da verimli ve etkili bir şekilde sürdürebildiklerini gördüler. Bu süreçte hibrit çalışma modeli giderek daha popüler hale geldi ve birçok işveren hibrit bir strateji benimsemenin şirketleri için daha iyi bir seçim olduğuna karar verdi.

Accenture tarafından hazırlanan bir rapora göre, çalışanların çoğunluğu (% 83) hibrit çalışma modelini tercih ediyor ve büyüme gösteren şirketlerin %63’ü zaten hibrit çalışma modelini benimsemeye başladı bile.

çalışanların çoğunluğu (%83) hibrit çalışma modelini tercih ediyor

Hibrit Çalışma Modeli Nedir?

Hibrit çalışma modeli, çalışanların zamanlarını uzaktan çalışma ve ofis içi çalışma arasında bölmesini ifade eder. Fakat tam olarak nasıl uygulanacağı konusunda tek bir plan yoktur, insanlar hibrit çalışma modellerini farklı şekillerde yorumlar ve uygular. Bununla birlikte, hibrit çalışma nasıl yorumlanırsa yorumlansın özündeki en önemli kavram esnekliktir.

Hibrit çalışmanın çoğu tanımı genellikle esneklik tabanlı iki senaryodan birini gerektirir:

  • İlk senaryoda, bazı çalışanların ve ekiplerin aynı ofiste çoğunlukla bire bir çalıştığı, aynı şirketteki diğer çalışanların ve ekiplerin ise, büyük ölçüde veya tamamen uzak olduğu anlamına gelir.
  • İkinci senaryoda ise, çalışanların çoğunun bazı günler merkez ofiste, bazı günler evden veya başka bir uzak konumdan çalıştığı anlamına gelir.

Hibrit bir modelin farklı senaryolarda etkili şekilde çalışması için uygun süreçlerin yapılandırılması ve ihtiyaç duyulan teknolojinin mevcut olması gerekir. Doğru teknolojiler olmadan, çalışanların ofiste olmadıkları zamanlarda döngüde kalmama riski vardır.

İlgili İçerik: 4 Gün Çalışma Modeli Nedir? 4 Gün Çalışma Modelini Uygulayan Ülkeler Hangileridir?

Farklı Hibrit Çalışma Modelleri

Farklı Hibrit Çalışma Modelleri

Bir hibrit çalışma modelini uygulamadan önce iş gücünüze en uygun yaklaşımı tanımlamanız gerekir. Hibrit çalışma basit bir kavram değildir ve aşağıdaki gibi birçok farklı varyasyonu vardır:

1. Remote-First (Uzaktan Çalışma Öncelikli Model)

Remote-First modeli, çalışanların çoğu veya tamamı için birincil seçenektir. Bu yaklaşım, çeşitli konumlara ve zaman dilimlerine yayılmış iş gücü için oldukça uygunudur. Fakat modelle ilgili düzenlemeler, şirkete ve personele bağlı olarak değişir.

Bu yaklaşıma sahip çoğu şirket, fiziksel ofis alanına da sahip olur. Bu fiziksel ofis genellikle toplantılar, ofisi kullanmak isteyenler veya işi fiziksel varlık gerektiren kişiler için kullanılır.

2. Office-Occasional (Esnek Model)

Hala ofisi olan işletmeler arasında popüler olan esnek model, çalışanların haftada birkaç kez ofise gitmesini gerektirir. Bireysel ve birlikte çalışmayı harmanlarken birleşik bir yaklaşım sağlayan model işbirliği ve ekip çalışması için de faydalıdır.

3. Office-First (Ofis Merkezli Model)

Ofis merkezli model, ofisin birincil çalışma alanı olarak belirlendiği modeldir. Ancak, bu modelde uzaktan çalışma da hala bir seçenektir.

İlgili İçerik: Esnek Çalışma Nedir? Esnek Çalışma Modelleri

Hibrit Çalışma Modelinin Avantajları Nelerdir?

Hibrit çalışma genellikle her iki dünyanın da en iyisi olarak tanımlanır. Bu yüzden avantajlarının listesi oldukça uzundur.

Hibrit Çalışma Modelinin Avantajları Nelerdir?

1. Çalışan verimliliğini artırır

Geleneksel olarak, çalışanların evden çalışmasına izin verilmesinin verimliliği düşüreceğine dair bir korku vardı. Pandemi ile birlikte bunun yanlış olduğu kanıtlandı. Yapılan çalışmalara göre, uzaktan çalışanların genellikle yüz yüze çalışan meslektaşlarından daha üretken oldukları ortaya çıktı.

Bununla birlikte, sürekli uzaktan çalışanların, kendilerini yalnız veya meslektaşlarıyla uyumsuz hissetme konusunda bazı zorluklarla karşılaştıklarına şüphe yok.

Bu nedenle hibrit çalışma her iki dünyanın da en iyisidir. Uzaktan çalışanların artan verimliliğini, ofiste çalışanların kişisel işbirliği ve iletişimi ile birleştirir.

2. İyileştirilmiş çalışan memnuniyeti sağlar

İyileştirilmiş bir iş-yaşam dengesi, çalışanlarınıza sunabileceğiniz en iyi tekliflerden biridir. Hibrit çalışma modeli, çalışanlara ne zaman ve nereden çalışabilecekleri konusunda daha fazla özgürlük verir. Çalışanlara yönelik bu artan özerklik, hayatlarının geri kalanında işe uyum sağlamalarına olanak tanır. Çalışanlarınıza esneklik sunmak, işlerindeki memnuniyetlerini artırır.

3. Şirket kültürü iyileştirir

2020 State of Remote raporuna göre, çalışanların %98’i kariyerlerinin geri kalanında, herhangi bir düzeyde uzaktan çalışma isteklerinin olduğunu belirtti. Bu yüzden diyebiliriz ki, hibrit yaklaşımlar uygulayan şirketler, çalışanlarının motivasyonlarını önemsediğini göstererek şirket kültürünü iyileştirmeye katkı sağlar.

çalışanların %98'i kariyerlerinin geri kalanında, herhangi bir düzeyde uzaktan çalışma isteklerinin olduğunu belirtti

4. İşletme maliyetlerini azaltır

Hibrit model, ofis alanına duyulan ihtiyacı azaltır. Bu modelde ofise her gün aynı sayıda personel gelmeyeceği için şirketinizi daha küçük bir ofise taşıyabilirsiniz.

Hibrit model aynı zamanda çalışanların işe gidip gelmek için daha az zaman ve para harcaması anlamına da gelir. Bu da özellikle ofise yakın uygun fiyatlı konaklama yeri bulamayanlar için harika bir haberdir.

5. Sosyal mesafeyi kolaylıkla yönetmeyi sağlar

İşyerinde herhangi bir zamanda daha az insan olduğu için sosyal mesafeyi sağlamak daha kolaydır. 

Hibrit Çalışma Modelinin Dezavantajları Nelerdir?

Hibrit çalışma modelinin birçok avantajı olmasına rağmen, şirketler bu modelden dolayı dezavantajlara da maruz kalabilir. Hibrit çalışma modeli ile şirketinizin önünde engeller oluşturabilecek dezavantajlar aşağıdaki şekildedir:

1. Bazı ekip çalışanlarının dışlanmış gibi hissetmesine sebep olur

Pandemiden önce bir Harvard Business Review araştırması, uzaktan işlerini yürüten bazı çalışanların ekipten dışlanmış gibi hissettiklerini buldu. Pandemi sırasında uzaktan çalışmanın normalleşmesiyle, bu duygular bugün devam etmeyebilir. Ancak ekip üyeleri ofise döndüklerinde, uzaktan çalışanların da hala ekibin parçası gibi hissetmelerini sağlamanız gerekir.

2. Esnek olamamak

Hibrit bir ekibiniz olacaksa, ofis tabanlı çalışma modelinizi başarıya ulaştıran eski süreç ve prosedürlere bağlı kalmaktan vazgeçmeniz gerekir. Bu yüzden hibrit bir ekibi başarılı bir şekilde yönetmek için kendinizi eski uygulamaları unutmaya ve yeni süreçleri ve sistemleri benimsemeye uygun hale getirin.

3. Yeni veya farklı bir ofis ihtiyacı doğar

Hibrit çalışma modeline geçmek istiyorsanız, ofis düzeninizi yeniden gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Hatta tamamen yeni bir ofis alanına bile ihtiyacınız olabilir. Bu süreç başka önemli maliyetleri de beraberinde getirebilir. Örneğin, fiziksel çalışma alanını yeni çalışma düzenlemelerinin ihtiyaçları ile uyumlu hale getirmek gerekebilir.

Fakat unutmamanız gerekir ki, yeni bir ofise taşınmak pahalı olsa da, çalışan sayısına uygun olmayan bir ofise sahip olmak daha maliyetlidir. Burada, dikkate alınması gereken şey, maliyet ve potansiyel yatırım getirisidir.

Hibrit Çalışma Modelinin Dezavantajları Nelerdir?

Neden Hibrit Çalışma Modelini Seçmelisiniz?

Hibrit çalışma modeli daha fazla esneklik sağlar. Bu sayede çalışanlar kendileri için en iyi olanı seçebilir ve daha verimli çalışabilirler. 

Hibrit bir sistem ayrıca, geleneksel çalışmaya göre operasyonel maliyetleri de azaltır. Ofiste çok sayıda çalışan olmadığında, daha az ofis alanı ve gereksiniminiz olur.

Hibrit Çalışma Modeli Çalışanların Verimliliği Nasıl Etkiler?

Bazı çalışanlar evden çalışırken daha verimli hissederken bazıları ise ofiste çalışırken daha üretken hisseder. Evdeki verimlilik, mevcut çalışma alanı, evde çocuk bulunması veya işlerini yapmalarını engelleyen diğer dikkat dağıtıcı unsurların olup olmadığı gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir.

Yapılan bir araştırmaya göre, evden çalışanların genel verimlilikleri sorulduğunda, çalışanların %48’inin evden çalışırken kendilerini verimli hissettikleri, %52’sinin ise aynı şekilde hissetmediği görüldü.

Evden çalışan ve ofise istedikleri zaman gidebilen çalışanlar arasında ise verimlilikte ilginç bir artış bulundu. Bu çalışanlar, belki bir ortam değişikliği için ekipleriyle yüz yüze işbirliği yapmak veya derin çalışmaya elverişli olmayan durumlardan kaçınmak için uzaktan çalışmayı seçebilir. Çalışanların isteğine göre planlanan hibrit düzenleme, verimliliğin artmasına yardımcı olur.

Hibrit Çalışma Modeli Nasıl Uygulanır?

Başarılı bir hibrit çalışma modeli uygulamak için dikkatli bir planlama ve sağlam bir strateji gerekir. Öncelikle çalışanların ister ofiste ister evde herhangi bir ekip üyesine kolayca bağlanabileceği bir ortam oluşturulmalıdır.

Hibrit çalışma modeli ile ilgili bugün vereceğiniz kararlar önümüzdeki yıllarda işinizi etkileyecektir. Bu nedenle, çalışanları birbirine bağlayacak, ekip çalışmasına izin verecek veya işlerini kolaylaştıracak teknolojilere yatırım yapmanız çok önemlidir.

İlgili İçerik: İş Hayatını Kolaylaştıracak En İyi 10 İletişim & İş Birliği Uygulaması

Hibrit Bir Ekip Nasıl Yönetilir?

Eğer bir yönetici veya ekip lideriyseniz, aşağıda hibrit bir ekibi daha etkin bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilecek birkaç ipucu bulabilirsiniz:

1. Beklentilerinizi belirleyin

Uzakta ve ofis içinde çalışan personelinizden ne beklediğinizi netleştirin. Ne zaman telefon veya video ile ulaşılabilir olmaları gerektiğini, ne zaman rapor göndermeleri gerektiğini, mesajları ne sıklıkta kontrol etmeleri gerektiğini vb. onlara bildirin.

2. Beklentileri yerine getirmek için çalışanlara güvenin

Uzaktan çalışanların nerede olduklarını veya ne yaptıklarını her zaman bilemezsiniz. Bu yüzden sonuç odaklı bir kültürü benimseyin ve onların bu sonuçları nerede, nasıl elde ettiğinden çok, çalışmalarının sonuçlarıyla ilgilenin.

3. Geri bildirim sunun ve isteyin

Çalışanlar yaptıkları çalışmalarla ilgili geri bildirim ister. Bu nedenle, yapılan çalışmalara temas etmek, işlerin nasıl gittiğini görmek, endişeleri gidermek ve yön vermek için düzenli bire bir toplantılar planlayın.

4. Destek sunun

Ekibinize, engellerle karşılaşırlarsa veya başka endişeleri varsa size her zaman ulaşabileceklerini bildirin. Ayrıca, uzaktan çalışanlarla konuşmanız gerektiğinde, onlara ulaşabileceğinizden de emin olun.

Hibrit vs. Uzaktan Çalışma Modelleri

Hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin birbirinden farkılarına aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz:

Hibrit Çalışma Uzaktan Çalışma
Çalışma Ortamı Hibrit bir ekip daha esnektir. Çalışanlar bu modelle, bir ofis ortamında mı yoksa uzak bir ortamda mı çalışmak istediklerine karar verebilir. Tüm profesyoneller her zaman geleneksel ofis ortamının dışında çalışır.
Verimlilik Çalışanların çalışma ortamını seçme seçeneğine sahip olması, çalışan verimliliğini önemli ölçüde artırabilir. Sadece uzaktan çalışmaya iyi uyum sağlayabilen çalışanlar daha iyi üretkenliğe sahip olabilir. 
İletişim Tüm bilgilerin ofis içi ve uzaktaki ekiplere aynı şekilde iletilmesini sağlamak için politikalar oluşturması gerekir. Tüm çalışanlar uzaktan çalıştığından, şirket zaten tüm bilgileri iletmek için tek tip bir sisteme sahiptir.
Ekip Toplantıları Toplantılar sanal olarak ya da ofiste gerçekleşebilir. Toplantılar her zaman sanaldır. Zoom, Skype vb. gibi video konferans araçlarıyla yapılır.

Hibrit Çalışma Modeli Örnekleri: Hibrit Modeli Uygulayan Büyük Şirketler

Hibrit çalışma modeli uygulayan şirketlerin bu modeli nasıl uyguladıklarına dair örnekleri aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

1. Microsoft

Microsoft, hibrit çalışma modelini kullanmayı seçen ve modelin tüm avantajlarının farkında olan birçok şirketten sadece biridir.

Microsoft, çalışanlarının çalıştıkları sürenin en az yarısında evden çalışmasına izin verir. Yöneticileri tarafından onaylandığı takdirde çalışanların evden daha fazla çalışması da mümkündür. Şirket bu şekilde, geleneksel çalışma tarzından kurtulmayı, daha verimli ve daha mutlu çalışanlara sahip olmayı hedefliyor.

2. Amazon

Amazon, “ofis merkezli bir model” kullanarak çalışmayı tercih ettiğini defalarca belirtti. Fakat dünyanın mevcut durumu göz önüne alındığında, çalışanlarının haftada iki gün evden çalışmasına izin vermeyi tercih etti. Yine de, birimleri için en iyisinin ne olduğuna karar vermeyi ekip liderine bıraktı. Amazon, bir kişinin ofisteyken yaratıcılığını daha iyi kullanabileceğine inanıyor. Ayrıca, hibrit model örneklerinin dışında, çalışanların yılda dört haftaya kadar evden veya herhangi bir yerden çalışmasına izin veriyor.

3. Avansas

Avansas, çalışanlarına olağanüstü bir denge ile çalışabilecekleri mükemmel bir hibrit iş modeli örneği uyguladı. 2020’den beri bu çalışma modelini kullanmaya başlayan şirket, o zamandan beri uzaktan, hibrit ve ofiste çalışma arasında eşit bir bölünme sağladı.

Hibrit Çalışma Modelinin Geleceği: Hibrit Çalışma Sistemi Neden Kalıcıdır?

Pandemide zorunlu olarak uzaktan çalışılsa da, bu çalışma modelinin birçok faydası görüldü. Ancak faydalarının yanı sıra iş birliği ve bir şirket kültürü inşa edebilmek ile ilgili eksikleri de ortaya çıkardı. 

Elde edilen avantaj ve dezavantajlar düşünüldüğünde, çalışanların belirli düzeyde uzaktan ve belirli düzeyde ofiste çalışması en mantıklı çalışma modeli haline geldi. Hibrit model adı verilen bu çalışma şekli, her iki çalışma modelinin de en iyi taraflarından yararlandığı için geleceğin çalışma şekli olarak görülüyor.

Microsoft tarafından yapılan bir araştırma, işverenlerin %87’sinin hibrit çalışmaya adapte olduğunu ortaya koydu. Yine aynı çalışma, çalışanların %56’sının evden çalışmaktan daha mutlu olduğunu gösterdi. Tüm bu araştırma sonuçları, hibrit çalışmanın norm haline geldiğine işaret ediyor. 

Hibrit Çalışma Modeli İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Hibrit ekip nedir?

Hibrit ekip, her gün ofise gidip gelen ve uzaktan çalışmayı seçen kişileri içeren bir ekiptir. Bazı çalışanlar ofiste çalışmak ile evde çalışmak arasında geçiş yapmak isteyebilir.

2. Hibrit çalışma modeli uygulayan şirketler siber güvenliği sağlamak için neler yapmalıdır?

Hibrit çalışma modelinde; uzaktan çalışanların, müşteri ve tedarikçi verilerine güvenli bir şekilde erişmesi gerekir. Bu da şirketlere yeni karmaşıklıklar ekler. Bunu mümkün kılmak için şirketlerin aşağıdakileri yaparak daha katı siber güvenlik uygulamalarını benimsemeleri gerekir:

  • Çalışanlara siber güvenlik eğitimleri verilmesi
  • Daha düzenli penetrasyon testi yapmak
  • Artan robotik ve otomasyon araçlarının benimsenmesi

3. Şirketler hibrit çalışma modeline geçerken nelere dikkat etmelidir?

Bir hibrit çalışma modelini başarılı bir şekilde uygulamak için göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Açık politika ve prosedürler oluşturun.
  • Hibrit çalışmaya geçmenin yasal sonuçlarını göz önünde bulundurun.
  • Çalışanlarınız arasındaki iletişimi kolaylaştırın.
  • Çalışanlarınızın hibrit çalışma modeline uyum sağlayabilmesi için eğitim ve geliştirme ekleyin.
  • Çalışanlarınızın başarılı olmak için doğru teknolojiye ve donanıma sahip olduğundan emin olun.

4. Hibrit çalışma modeli şirketler için ne zaman iyi bir seçenek olur?

Birçok şirket sadece Covid-19 salgınıyla başa çıkmak için hibrit çalışmayı benimserken, bazı şirketler ise pandemiden bağımsız olarak avantajları nedeniyle bu modeli zaten benimsemişti.

Örneğin, bir şirketin maliyetleri düşürmesi gerekiyorsa, hibrit çalışma ile ofis alanını azaltma olasılığı vardır. Çünkü her çalışanın aynı gün ofise gitmek istemesi olası değildir, bu da ofis harcamalarının azalmasına olanak sağlar.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster