Başlı başına bir kültür olan kahve, birbirinden farklı kahve demleme yöntemleri sayesinde geniş bir tat ve içim yelpazesine sahiptir. Kullanılan çekirdeğin vatanından demleme süresine kadar çok fazla etken, içilen kahvenin niteliğini değiştirir. Güzel ve unutulmaz bir içim deneyimi için ise kahve demleme çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak gerekir.

Ofiste İyi Bir Kahvenin Önemi

Ofiste iyi bir kahvenin önemi küçümsenemez. Kahve, çalışanların odaklanmasını sağlar ve o uzun toplantıları atlatmalarına yardımcı olur.

Herkes kahvenin çalışanları iş günü boyunca ayakta tutan şey olduğunu bilir, ancak hiç durup iyi bir kahvenin iş yerindeki önemini düşündünüz mü?

Eğer düşünmediyseniz, aşağıdaki listedekileri gözden geçirebilirsiniz:

  • Enerji Artışı: Kahve insanları uyanık ve iş için enerjik tutar.
  • Ekip Bağları: Kahve molaları iş arkadaşlarının bağlantı kurmasına ve konuşmasına yardımcı olur.
  • İyi hisler: Kahve kokusu hoş bir atmosfer yaratır.
  • Stres Giderici: Kahve molası stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

İlgili İçerik: Yumuşak İçim Kahve Nasıl Yapılır?

Ofiste Kahve Yaparken Karşılaşılan Sorunlar

Çalışan her kahve tutkunu aynı sorunla karşılaşmıştır. İştesiniz, iyi bir kahve içmek için can atıyorsunuz ama iş mutfağındaki imkanlar yeterli değil.

Bu duruma neden olan sorunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Suyun Isıtılması

Suyu ısıtmak aşılması gereken ilk engeldir. Bu yüzden en azından temiz ve tatlı bir suya erişiminiz olmalıdır. Eğer yoksa, şişelenmiş su getirmeniz gerekir.

Eğer işvereniniz size bir mikrodalga fırın sağlıyorsa, suyunuzu ısıtmak için bu cihazı kullanabilirsiniz. Eğer gerçekten bir mikrodalga fırına sahip değilseniz, en basit ve uygun fiyatlı çözümünüz elektrikli bir su ısıtıcısı almak olacaktır. 

2. Çekilmiş Kahve

En kolay çözüm önceden çekilmiş kahve çekirdekleri satın almaktır. 

Kahve çekirdeklerinizi öğütmek için en iyi öneri çapaklı bir kahve öğütücüdür. Bu öğütücüler çok tutarlı bir öğütme sağlar, bu sayede ne kadar kaba veya ince öğütebileceğini seçebilirsiniz.

Öğütme sesleri sorun olacaksa, kullanmak istediğiniz çekirdekleri evde öğütmek en iyi tercih olabilir. Başka bir seçenek de küçük  manuel çapaklı bir kahve öğütücü olabilir. Hangi öğütücünün daha sessiz olacağını söylemek zordur, ancak en azından manuel bir öğütücü ile yavaşça kahve çekirdeklerini çevirebilir ve bu şekilde gürültüyü azaltabilirsiniz.

İlgili İçerik: En İyi 10 Filtre Kahve Makinesi Önerisi

Ofis Kahvesi Nasıl Daha Lezzetli Hale Getirilir?

Ofiste demlediğiniz kahvenin tadını etkileyen birçok faktör vardır. 

Peki ofiste kahve demlerken kahvenizi nasıl daha lezzetli hale getirebilirsiniz?

1. Kendi sütünüzü getirin

Yağ oranı yüksek süt kullanmak, yarım fincan süt ve yarım fincan kahve, ofis kahvesindeki acılığı maskelemenize yardımcı olacaktır. Eğer süt kullanmıyorsanız, yüksek yağlı ve sütsüz bir krema kullanmayı düşünebilirsiniz.  

2. Taze kahve çekirdekleri kullanın

Kahve çekirdekleri en iyi kavrulduktan sonraki birkaç hafta içinde kullanılır. Bu yüzden kahve çekirdeklerini her zaman mümkün olduğunca kavrulma tarihine yakın satın alın. Taze kahve çekirdekleri ile kahve demlemek size her türlü lezzet ve aromayı verir. Aksi takdirde kahvenin tadı çok acı olur ve kavrulduktan sonra hava veya neme maruz kaldığında tatlılığını kaybeder, bu da kahvedeki bronzlaşma miktarının artmasına neden olur.  

3. Kupa ısıtıcı satın alın

Ofiste yaptığınız kahveyle ilgili en büyük sorun çok çabuk soğumasıysa, ofis masanız için bir kupa ısıtıcıya yatırım yaparak durumu düzeltebilirsiniz. Kupa ısıtıcı çok pahalı değildir ve bazı kupa ısıtıcılar kahvenizi bir süre sıcak tutabilir. 

4. Kahve makinenizi temizleyin

Yeni bir demlik hazırladıktan sonra bile kahvenizin tadının neden hala acı olduğunu mu merak ediyorsunuz? Bunun nedeni temiz olmayan ekipmanla demliyor olmanız olabilir. Ofisteki herkes kahve yapıyorsa ve kimse kahve makinesini temizlemekten sorumlu değilse, o zaman makine küfle dolacaktır. Bu demlemenizin tadını bozabilir. 

Bu nedenle, taze bir demleme yaptıktan sonra kahvenizin tadı hala kötüyse, kahve makinesini temizlemek için sirke kullanın. Su haznesine eşit miktarda su ve sirke dökün ve kahve makinesini demlemek istiyormuş gibi çalıştırın. Ardından demlemeyi yarıda kesin ve karışımın kahve makinesinde 30 dakika beklemesini bekleyin, böylece küfler ve kalıntılar dışarı çıkabilir. Demleme işlemini bitirin ve sıvıyı atın. 

Durulamak için kahve makinesine sade su dökün. Bunu iki veya üç kez yapabilirsiniz. 

Temiz bir kahve makinesi ile daha iyi kahve yapmaya başlayabilirsiniz. Bir sonraki fincanınızın tadını etkilememesi için diğer demleme ekipmanlarını da temizlemeniz gerekir. Saklama kapları için sabun ve su veya sirke solüsyonu kullanarak temizleme yapabilirsiniz.

5. Kahve çekirdeklerini demlemeden hemen önce öğütün

Kahveyi demlemeden hemen önce öğütmek, ofiste içeceğiniz kahvenin tadını büyük ölçüde iyileştirebilir. Mağazalardan satın alınan bazı kahvelerin kötü olmasının ana nedeni, günlerce, haftalarca ve hatta aylarca önceden öğütülmüş olmasıdır. 

Bu da kahvenin hava ile temasını artırarak bayatlamasına neden olur. Başka bir deyişle, kahvenin öğütülmesi lezzet bileşiklerini ve uçucu aromaları açığa çıkarır. Bu yüzden demlemeden hemen önce öğütme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. 

6. İyi bir su kullanın

Kullanılan suyun kalitesi çoğu ofisin göz ardı ettiği bir konudur. Hiçbir şey bir fincan kahveyi mineralli veya kötü aromalı musluk suyundan daha fazla mahvedemez.

Kahve, temiz ve taze suyla demlenmelidir. Şişelenmiş su ile demleyebilirsiniz, ancak bu su damıtılmış su olmamalıdır. 

İlgili İçerik: A’dan Z’ye Kahve Çeşitleri ve Yapılışları

En Popüler Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?

blank

Farklı kahve demleme yöntemleri yapılış tarzıyla bazen ise filtre kahve demleme süresi ile kendini diğerlerinden ayırır. Bu yöntemlerden en önemlileri aşağıdaki şekildedir:

1. Chemex Demleme Yöntemi

3. nesil kahve sayesinde bilinirliği artan chemex, dripper ile kahve demleme yöntemlerinden ilkidir. Yapı olarak Hario V60’a oldukça benzeyen bu yöntemde kullanılan filtre kağıdı, diğer demleme yöntemlerinde kullanılanlara göre %20 ila %30 oranında daha kalındır. Bu kalınlık, kahvenin demlenme süresini artırarak daha zengin bir tat elde edilmesini sağlar. 

Kullanılabilecek 4 ayrı kağıt türü sayesinde chemex, tatmin edici bir kağıt filtre ile kahve demleme deneyimi sunar. Tercihiniz olan çekirdek kahveleri orta kalınlıkta öğütüp filtrenin üzerine yerleştirin. Sonrasında kaynamış suyu aralıklarla kahvenin üzerinde gezdirin. Bu işlem bir miktar zamanınızı alacak fakat bu sayede oldukça zengin aromalı ve tortusuz bir kahve deneyimi yaşayabileceksiniz.

2. Cold Brew / Soğuk Demleme Yöntemi

Serin ve yoğun bir içime sahip olan cold brew, soğuk kahve demleme yöntemlerinden biridir. Genel olarak içeceğin içerisine buz veya benzeri soğutucular atılarak yapılan soğuk kahvelerin aksine cold brew, buzdolabında 12 ila 24 saat arasında bekletildikten sonra servis edilir.

Cold brew, kahve demleme teknikleri arasında en çok vakit alanlardan birisidir. Bu uzun bekleyiş sonucunda ise eşsiz lezzete sahip bir kahve elde edilir. Bu nedenle birçok insan cold brew tekniği ile demlenen kahveleri tercih eder.

Cold Brew Nasıl Yapılır?

Cold brew yapımında hâli hazırda soğuk olan bir miktar su kullanılır. İstenilen çeşit kahve çekirdeği 1:10 oranında soğuk su ile karıştırıldıktan sonra buzdolabında demlenmeye bırakılır. Hafif bir içim için 12, yoğun bir deneyim için ise 24 saate kadar demleme işlemi devam ettirilir. İşlem sona erdiğinde ise kahve, dolaptan çıkartılarak bir filtre yardımı ile süzülür. Cold brew kahve yapımı uzun süre fakat oldukça kolaydır. Diğer soğuk kahve tarifleri için “Serinletecek Soğuk Kahve Tarifleri” yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Hario V60 / Dripper  Demleme Yöntemi

Kahve demleme aletlerinin en popülerlerinden birisi olan V60, Hario markası tarafından üretilmiş bir ekipmandır. Kullanım ve görünüm açısından chemex modellerine benzerlik gösterir. V60’ın sahip olduğu 60 derecelik açı, su ile kahvenin temasını artırır. Kahvelerin çekilme türü, bu ekipman ile yapılacak kahvenin sertliğini yüksek miktarda etkiler. İnce çekilmiş kahveyi yavaş bir su akışı ile demleyerek sert, orta çekilmiş kahveyi ise sürekli su akışı ile demleyip yumuşak bir içim elde edilebilir.

4. AeroPress Demleme Yöntemi

Evde kahve demleme yöntemlerinden bir başkası olan aeropress, öğütülmüş kahve çekirdeklerine bir itme kuvveti uygular ve bu şekilde demleme işlemini gerçekleştirir. İtme kuvvetinin sayesinde kahvenin posası, daire şeklindeki filtreden geçerek sıvıdan ayrılır. Aslen espresso ayarında bir kahve üretmek amacıyla geliştirilen aeropress yardımı ile demlenen kahveler, filtre kahvelerden biraz daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Kendine has ve yoğun bir tada sahip olan aeropress, boyutları sayesinde taşınmaya uygun bir ekipmandır. Seyahat sırasında kahve keyfinden ödün vermek istemeyen kullanıcılar için mantıklı bir tercihtir.

4. Moka Pot

Oldukça yoğun ve sert bir kahve demlemenize yardımcı olan moka pot, espresso ve türk kahvesi yapmaya uygun biçimde çekilmiş kahve çekirdekleri ile birlikte kullanır. Uyumlu olduğu çekirdek türlerine bakıldığında espresso demleme yöntemlerinden birisi olarak adlandırılabilecek olan moka pot, genel olarak metal veya alüminyum bir cezve formunda üretilir.  Makine kullanmadan en sert kahveleri hazırlayabilmenizi sağlayan moka pot, lezzetli kahveler yapmak isteyenler tarafından tercih edilebilir.

5. Cezve

Daha geleneksel kahve demleme yöntemlerinden birisi olan cezve, alüminyum veya çinkodan yapılmış bir kaba tahta bir tutacak sabitlenerek oluşturulur. Türk kahvesi gibi oldukça popüler olan bir içeceğin yapılmasını sağlayan cezveleri kullanırken ince çekilmiş kahveleri tercih etmeniz gerekir.

6. French Press

French press, kahve demleme yöntemleri arasında yer alan en popüler seçeneklerden biridir. Kağıt filtre kullanmanıza gerek kalmayan yöntemlerden birisi olan french press, yoğun ve acı bir kahve deneyimi yaşamak isteyen kullanıcıların gözdesidir. Demleme sırasında oluşan yağın bir kısmının kahveye geçmesine izin verir. Böylece daha farklı bir tat oluşmasını sağlar. Kendine has bir içim hissi sağlayan french press, en çok tercih edilen bardakta filtre kahve demleme yöntemlerinden birisidir.

7. Filtre Kahve Makinesi

Elle kahve demlemek fazla zaman aldığı için bazı kullanıcılar daha pratik filtre kahve demleme yöntemlerinden biri olan filtre kahve makinesini tercih edebilir. Oldukça basit bir kullanımı olan bu kahve makinelerinin su haznesi kaynar su ile doldurulup istenilen oranda kahve tozu konulduktan sonra içeceğiniz otomatik olarak hazırlanmaya başlar.

Basit ve hızlı bir yöntemdir fakat genelde diğer kahve demleme yöntemlerinde olduğu kadar çeşitli bir tat yelpazesine sahip değildir. Kolay kullanıma sahip olan bu makinelerin temizliğine oldukça önem vermek gerekir. Avansas’ın ürün yelpazesinde bulunan makineleri inceleyebilir,  “Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili İçerik: Makinesiz Espresso Nasıl Yapılır?

Kahve Demleme Yöntemini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kendinize uygun kahve demleme yöntemini seçerken dikkate almanız gereken en önemli nokta damak zevkidir. Bazı yöntemler sırasında kullanılan filtre kahve demleme ölçüsü, diğerlerine göre daha fazladır. Bu da daha sert ve yoğun bir kahve deneyimi yaşamanıza neden olur. Eğer yumuşak içimli bir kahve istiyorsanız bunu göz önünde bulundurarak bir demleme yöntemi seçmelisiniz. 

Ofiste Kahve Demlemek İçin İhtiyacınız Olan Temel Ekipmanlar Nelerdir?

Evde veya ofiste kahve demlemek için birçok ekipman edinebilirsiniz. Öncelikle soğuk kahve yapmak istediğiniz durumlar haricinde bir su ısıtıcısına erişiminiz olmalıdır. Böyle bir cihazınız varsa, çoğu kahve demleme ekipmanı ile farklı tatlar deneyimleme imkânına sahip olursunuz. Gittiğiniz her yerde kahve demlemek için ihtiyacınız olan ekipmanlar aşağıdaki şekildedir:

  • İstenilen türde kahve
  • Kahve çekirdek hâlinde ise bir adet öğütücü
  • Tercih ettiğiniz demleme yöntemine uygun bir filtre
    • French Press
    • Chemex
    • Hario V60
    • Moka Pot
    • Cezve

Bu ürünlerin tamamına Avansas sayesinde uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Orijinal ve kaliteli ürünleri sizlerle ile buluşturan Avansas, geniş ürün yelpazesi sayesinde dilediğiniz kahve demleme aletine ulaşmanıza yardımcı olur.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster