Kahve makinelerinde kahve yapım ritüeli kadar temizlik de önemlidir. Bir araştırmaya göre, gerektiği kadar temizlenmeyen kahve makinelerinde, banyo musluğunda bulunandan daha fazla bakteri ve küf birikir. Bir sonraki kahvenin tadının değişmemesi ve makinenin dayanıklılığını sürdürmesi için, belirli dönemlerde genel temizlik ve her kahve yapılıştan sonra lokal temizlik yapılması gerekir. Markası ne olursa olsun, kahve makinesinin temizliğinin her 300 kahvede bir yapılması genel bir kuraldır. Bunun için günde ortalama kaç kahve içildiğini hesaplayarak kaç haftada bir genel makine temizliği yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz. Ayrıca kahve makinelerinin her kahve yapımından sonra ya da günün sonunda temizlenmesi gereken parçaları da bulunur. Aşağıdaki başlıklardan ayrıntılı olarak kahve makinenizin temizliği konusunda bilgi alabilirsiniz.

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Filtre kahve makinesi; kahvenin kokusunun hissedildiği, demlenmesinin görüldüğü ve sürahiye damla damla birikmesinin hazzının yaşandığı makinelerden olduğu için sıkça tercih edilir. Kahvenin sertliğini, miktarını ayarlayabildiğiniz filtre kahve makinelerinin çeşitli dönemlerde temizlenmesi gereken parçaları bulunur.

Günlük Temizlik

Filtre kahve makinesinin günlük olarak temizlenmesi gereken parçaları, sürahisi ve demleme sepetidir. Bu işlem için öncelikle makinenin sürahi kısmı ve demleme sepeti makineden ayrılır. Her iki parça da sabunlu ılık suda temizlenebilir. Kimi filtre kahve makinesi modellerinin sürahileri, bulaşık makinesinde yıkanabilir şekilde tasarlanmıştır. Makinenizin bulaşık makinesinde yıkanabilecek parçalarını öğrenmek için kullanma ve bakım kılavuzunu okumanız önemlidir. Sürahi içinde kahve bekletilmesi hem bakteri oluşumuna hem de kahvenin kokusunun sürahiye sinmesine neden olacağından önerilmez. Eğer sürahi içinde kahve kokusu varsa sıcak su ve beyaz sirke ekleyerek bir saat kadar bekletilmesi gerekir. Demleme sepeti ve sürahide kahve kokusu kalmasını istemiyorsanız, kullandıktan sonra ılık su ile durulamanız yeterli olacaktır.

Dönemsel Temizlik

Filtre kahve makinenizin dönemsel olarak kireçten arındırılması gerekir. Yerel su kalitesi, günde kaç tane kahve içildiği gibi çeşitli kriterlere göre temizlik periyodunun zamanı belirlenir. Genelde önerilen, kireçten arındırma işleminin üç ayda bir gerçekleştirilmesidir. Kahve makinesinin temizlenmesi esnasında, kireç çözücü ürünler satın alınabilir ya da kireç çözücü solüsyon hazırlanabilir. Filtre kahve makinenizin su haznesinin boyutlarına göre eklenen kireç çözücüler için, makinenin kullanma ve bakım önerilerine göz atmanız yeterli olacaktır. Kendi yaptığınız kireç sökücü çözeltiler, satın alınanlar kadar etkin olmadığı için oranların biraz fazla tutulması gerekir.

Makinenizin su tankına kireç sökücü solüsyonu ekledikten sonra makinenizi çalıştırıp tıpkı kahve yapıyormuş gibi işlemi başlatabilirsiniz. Solüsyon, filtre kahve makineniz içindeki tüm kireci çözene kadar işlemi tekrarlayın. Daha sonra makinenizin su tankına temiz su doldurarak çalıştırın ve makinenizi durulayın. Durulama işlemini en az iki kez yinelemeniz gerekir. Temizliğin tamamlanmasını sağlamak ve bakteri oluşumunu engellemek için, tüm parçaların tamamen kuruduğundan emin olmak yeterlidir.

Türk Kahvesi Makinesi Nasıl Temizlenir?

Türk kahvesi makinelerinin bazılarında su haznesi bulunur, bazılarında da bulunmaz. Su haznesi bulunmayan makinelerin temizliği günlüktür ve çok kolaydır. Makinenizin dış yüzeyini, az miktarda deterjan ile köpürttüğünüz nemli bir bezle silebilirsiniz. Makinenizin cezve giren haznesinin tüm iç yüzeyini de kuru bir bezle silerek temizlemeniz mümkündür.

Su Haznesi Olmayan Makineler

Her kahve yapımından sonra cezveyi ılık su altında çalkalamak yeterli olacaktır. Çıkmayan, inatçı kahve kalıntıları için, deterjanlı bir sünger ile ovalamak gerekir. Makinenizin kullanım ve bakım talimatında “Makinede yıkanabilir” ibaresi varsa cezveyi bulaşık makinenizde yıkayabilirsiniz.

Su Haznesi Olan Makineler

Su haznesi olan Türk kahvesi makinesi temizliğinde, dönemsel olarak kireç çözme işlemi yapmanız da gerekir. Bunun için su haznesinin yarısına kadar 1’e 1 oranında hazırladığınız kireç çözücülü solüsyonu boşaltmanız ve kahve makinenizi çalıştırmanız yeterli olacaktır. Daha detaylı bilgi için makinenizin kullanma talimatlarına bakmanız önemlidir.

Kapsül Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Filtre kahve makinesinden farklı olarak ısınmış su, bir kapsülde bulunan kahve içinden geçer. Kahve parçaları, filtre temizliği gibi sorunlarla uğraşmak istemeyen kişiler için ideal olan bu makineler, filtre kahve makinesi ile aynı sistemde çalışır.

Günlük Temizlik

Kapsül kahve makinelerinin günlük olarak temizlenmesi gereken parçaları bulunur. Bu parçalar, çok kolaylıkla bakteri ve küfün büyüyebildiği ortamlar içerir. Damlama tepsisi, kapsül kabı, su tankı her gün temizlenmesi gereken parçalardır.

Damlama tepsisini temizlemek için, makinenizden çıkartıp akan su altında yıkamanız yeterlidir. Damlama tepsisinin sürekli temiz olması çok önemlidir. Bu nedenle, kullanma ve bakım talimatları arasında başka bir yöntem önerilmiyorsa deterjan ile akan suyun altında temizlemeniz gerekir. Ilık suyla durulayıp kurumaya bırakın. İyice kuruduğundan emin olmadan tekrar yerine yerleştirmemeniz, bakteri ürememesi açısından önemlidir. Kapsül kabı için de aynı temizleme yöntemini uygulayabilirsiniz.

Su tankını da günlük olarak yıkamak gerekir. Su haznesi ve kapağını makineden çıkartıp akan su altında bulaşık deterjanı yardımı ile yıkayabilirsiniz. Ilık suyla durularken tüm köpüklerin çıktığından emin olmanız gerekir. Yeniden monte etmeden önce kapağını ve su tankını havalandırmanız önemlidir. Makinenizin su tankı içinde su kalmaması gerekir. Eğer temizlemeye vaktiniz yok ise su tankının içindeki suyu boşaltıp tankı kurutabilirsiniz. Tekrar kullanmadan önce tankın temizlenmesini sağlamanız sağlıklı olacaktır.

Kapsül detektör merceğinin temizlenmesi esnasında deterjan ve süngerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Merceğin temizlenmesinde su ve sabun da kullanmanıza gerek yoktur. Mercek üzerindeki lekeleri kuru ve yumuşak bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.

Dönemsel Temizlik

Makinenin dış parçalarının düzenli olarak silinmesi gerekir. Kahve çıkışı ve makinenin dış kapaklarının sık sık silinmesi önemlidir. Nemli ve temiz bir bez ile makinenizin dış aksamlarını silebilirsiniz. Özellikle kahve çıkışının temizlenmesi gerekir. Kapsül tutucunun iç çeperlerini ve dış duvarlarını da nemli ve temiz bir bez ile temizlemeniz yeterli olacaktır.

Kireçten Arındırma

Kapsüllü kahve makinenizi her üç ayda bir kireçten arındırmanız önerilir. Eğer gün içinde içilen kahve sayısı fazlaysa 300 kullanımda bir bu temizliğin yapılması gerekir. Kimi kahve makinelerinde çevrim içi uygulamalar bulunur. Bu uygulamalarda makinenizin kireçten arındırılması için gerekli temizliğin yapılma zamanı geldiğinde makine sizi alarm ile uyarır. Makinelerde genellikle kireç çözme modu bulunur. Bu modu çalıştırarak makinenizdeki kireci çözmeniz gerekir. Bu moda aldığınız makinenizin deposuna kireç çözücü solüsyon doldurarak işleme başlayabilirsiniz. Kullanım talimatında yazan ölçülerde koyduğunuz kireç çözücü solüsyonun ardından su tankını su ile doldurarak temizleme işlemini başlatmanız gerekir.

Kireç Çözücü Nasıl Hazırlanır?

Birçok marka, kendi yaptığınız kireç çözücülerin yararlı olmadığını söyler. Bu uyarılara rağmen, evde hazırlanan kireç çözücü ürünler kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilir. Kireç çözmek için kullanılan sıvıda, etken madde olarak sitrik asit, limon suyu veya beyaz sirke kullanılır. Sitrik asit için oran 1 (sitrik asit) / 20 (su) birimdir. Limon ve beyaz sirke kullanıyorsanız, oran 1 / 1 olacaktır. Sitrik asit kullandığınızda kahve yapımına geçmeden önce makinenizi iki kez durulamanız gerekir. Beyaz sirke ya da limon kullandığınızda makinenizi beş kez durulayın. Durulama işlemi, kireç çözücüyü makineden geçirdikten sonra su tankını temiz suyla doldurarak yaptığınız işlemi tekrarlamanız şeklindedir. Makinenizi kireçten arındırdıktan sonra en az 10 dakika kurumaya bırakmanız önemlidir.

Süt Köpürtücüsünün Temizliği

Kireç çözücü solüsyonlar gibi, çelik aparatların temizliğinde de kullanılan solüsyonlar bulunmaktadır. Süt hortumu ve köpürtme sisteminin içinde kalan süt artıklarının temizlenmesi için, hazırlanan solüsyonun içine kahve makinesinin emiş borusu daldırılır. Böylelikle süt köpürtme sisteminin içinden solüsyonun geçmesi sağlanır. Bu işlem, sistem içinde parçacık kalmayana kadar devam ettirilir. Durulama işleminde de emiş borusu, 1 L temiz suya batırılarak işlem tekrarlanır.

Tezgahtaki tüm eşyalar temizlenmeden mutfak temizliği tamamlanmış sayılmaz. Ödeme avantajları ve indirim fırsatları ile Avansas, kredi kartı ile alışveriş yapabildiğiniz, stoklu çalışma ilkesi ile ürünlerin asla tükenmediği güvenilir alışveriş noktanız. Ürünleri gördüğünüz fiyattan teslim alırken ücretsiz kargo imkanından da faydalanmış olacaksınız. Tüm mutfak temizlik ürünleri için Avansas’ın fırsatlarını kaçırmayın!

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster