Çalışanlar ile İyi İletişim Kurun

İş dünyasında başarının anahtarlarından biri olan iyi iletişim, çalışanlarınız ve sizin için bir dönüm noktası olabilir. Söz konusu olan çalışanlarla olan anlaşma sisteminiz, sözlü veya sözsüz de gerçekleşebilir. Çalışanlarınıza karşı kullandığınız dil, çalışma ekiplerinin motivasyonunu ve iş verimini artırır. İş yerlerinde küçük veya büyük problemler, genellikle etkili iletişimin eksikliğine dayanabilir. Bu problemler, iş yerinizde adeta domino taşlarının birbirine değerek devrilmesi gibi bir etki yaratabilir. 

Yönetici ile çalışan arasındaki iletişim iyi kurulmadığı takdirde yanlış anlaşılmalardan kaynaklı olarak işlerinizde aksaklık yaşanabilir. Daha sonra bu aksaklık, çalışanlarınız üzerinde motivasyon düşürücü bir etki oluşturabilir. Bu yüzden iş hayatında sürdürülebilir bir başarı yakalamak için önemli değerlerden bir tanesi, iyi bir iletişim sistemi planlamaktır. Bunu gerçekleştirmek ise oldukça kolaydır. Bir yönetici olarak etkili iletişim teknikleri hakkında bilgi edinmeniz; ekibinizin motivasyonunu artırmak ve işinizi daha ileriye taşımak için fayda sağlayabilir. 

Vizyonlu ve İstikrarlı Olun

İyi bir yönetici olmak, şirketinizin misyonuna ve vizyonuna bağlı kalarak iş performansınızı artırmanıza yardımcı olur. Belirlenen amaçlar ve hedefler doğrultusunda istikrarlı olmak, emin adımlar atmanız için fayda sağlayabilir. Hem sizin hem de çalışanlarınızın çalışma potansiyelini dengede tutmaya yardımcı olur. Vizyon sahibi olan şirketler, planlı ve kararlı adımları kolaylıkla atabilirler. İstikrarlı bir şekilde ilerlenen hedefler doğrultusunda emin adımlar atıldıkça risk faktörlerinin de azaltılması mümkündür.

Vizyonlu ve istikrarlı bir iş prensibi; çalışanlarınız açısından performansı artırıcı bir yönerge görevi görebilir. Bunun aksi durumunda anlık olarak ekibinizi direktif silsilesine maruz bırakıyor olabilirsiniz. Bu durum hem sizin için yorucu hem de çalışanlarınız için performans zorlayıcı bir etkiye sebep olabilir. Bunun için belirlenmiş bir vizyon doğrultusunda istikrarlı bir şekilde ilerlemek, herkes için çok daha pozitif bir çalışma ortamı oluşturmanıza olanak sağlayabilir. 

Yol Gösterici Olun

Yol gösterici olmak, yönetim fonksiyonunda en değerli adımları atlamak istemeyen yöneticiler için olmazsa olmaz bir özelliktir. Çünkü yol gösterici olmak, şirketinizde yer alan çalışanların görevlerini en doğru ve verimli şekilde gerçekleştirmelerine olanak verir. Çalışanlarınız ile açık bir iletişim sistemi sağlamak bu adım için güzel bir başlangıç olabilir. Açık iletişim sayesinde net bir dönüş ve yönlendirme yapmak sizlere oldukça kolaylık sağlar.

Yol gösterici bir yönetici olmak, aynı zamanda verilen görevlerde yaşanacak olası aksaklıkları da belirlemenize yardımcı olur. Bir çalışanı anlık olarak doğru hedefe yönelterek olası problemi daha oluşmadan çözmenize olanak verir. Böylece etkili ve değerli adımlar atarak tüm çalışanların performansını artırabilirsiniz. 

Gerektiğinde Takdir Edin

“Liderlerin kalitesini anlamanın en kısa yolu, etrafındaki kişilere bakmaktır.”

15. yüzyılda yaşamış, tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Niccolo Machiavelli’nin sözünü belki de not defterinize kaydetmelisiniz. Çünkü biliyorsunuz ki “Söz, uçar; yazı, kalır.”

Asırlar önce tespit edilmiş olan bu durumu, günümüze uyarlayabiliriz. İyi bir yöneticinin özellikleri arasında çalışan memnuniyetini sağlamak da yer alır şeklinde yorumlayabiliriz. Yönetici olarak gerektiğinde ekibinizi takdir edebilirsiniz. Böylece çalışanların motivasyonunu artırarak işlerin çok daha kolay bir şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz. 

Takdir etme ve ödüllendirme uygulamaları, iş verimliliğini artırmada etkili yöntemlerdendir. Aynı zamanda çalışan psikolojisini olumlu yönde etkileme potansiyeli de bulunur. Sonuç olarak çalışanlarınızı takdir ederek onların işe bağlılık gibi pozitif değerler oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz. Böylece etrafınızdaki kişilerin memnuniyetini sağlayabilirsiniz. 

takdir

Pes Etmeyin, Güçlü Olun

Ofislerinizde bazen işleriniz, planladığınız gibi yürümeyebilir. Ortaya konulan performans ve sonuçlar, belirlenen kriterlere uygun olmayabilir. Uzun zamandır cevap beklediğiniz bir şirket anlaşması, olumsuz bir şekilde sonlanabilir. Bu gibi olumsuz durumlar, yaşamın her alanında karşılaşabileceğimiz olaylardır. Bu adımda iyi bir yönetici olarak türlü problemlerin arasından sıyrılmak istiyor olabilirsiniz.

Öncelikle bunun için yaşadığınız sorun her ne olursa olsun gözünüzde büyütmemek iyi bir başlangıç olabilir. Bu durumlarda atılacak adımlar çok daha sonra gelir. Çünkü sizin motivasyonunuz, hamlelerinizden daha önemli bir yere sahiptir. Bunun için zorlu durumlarda motivasyonunuzu artırmak için kendinize güvenin. Karşılaştığınız sorunlara karşı soğukkanlı yaklaşın ve pes etmeyin. 

Çalışanın Kendini Geliştirmesine İmkân Verin

İyi yönetici özellikleri arasında çalışanların, kendini geliştirmesine imkân verici tavırda olmak da yer alabilir. Gelişimine imkân verilen çalışanlarda özgüven ve motivasyon artışı görülme olasılığı yüksektir. Çalışanlara gelişim imkânı sağlamak iş yerinde en önemli noktalardan biri olan çalışan ile pozitif ilişkiler geliştirmek adına da güzel bir adım olabilir. Bunun için çalışanlarınızın inisiyatif almalarına izin verebilirsiniz. 

Böylece personeliniz hem kendi yeteneklerini geliştirebilir hem de iş alanında kendini çok daha özgür hissedebilir. İzin veren yönetici olmak, çalışanların işlerini çok daha severek yapmasına olanak sağlayabilir. Bu şekilde yöneticisiyle uyum içinde olan personel, kendini geliştirme imkânı bularak işlerinizin olduğunda daha iyi bir noktaya taşınmasına da katkı sağlayabilir. 

Çalışanlarınıza Karşı Eşit ve Tarafsız Olun

Adil bir yönetici olma koşulları arasında, çalışanlarınıza karşı adeta bir “tarihçi” kadar objektif yaklaşmak sayılabilir. İş sürecinde bir işle veya çalışanla ilgili çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar sırasında en doğru kararı vermek için tarafsız bir yaklaşım tercih edilebilir. Yönetici olarak çalışanların arasında ayrım yapmadan, herkese eşit mesafede bir tutum sergileyebilirsiniz. 

Bu şekilde olaylara karşı objektif bir tutumda olmak, yöneticiye karşı duyulan sadakat ve güvenin artmasını sağlayabilir. Bu da çalışan memnuniyetinin getirilerinden biri olarak iş yerindeki huzuru pozitif yönde etkiler. Domino taşları etkisini yine bu alanda da çok rahat bir şekilde görebiliriz. Çünkü adil bir ortamda, huzurlu çalışanlar elde edebilirsiniz. İşini severek yapan bir ekibe de bu yolla sahip olabilirsiniz. 

manager

Çalışanlarınız için İyi Bir Örnek Olun

İyi bir yönetici çalışan ilişkisi sağlamak için sorumluluk aldığınız bu topluluğa iyi bir örnek olmayı tercih edebilirsiniz. İş alanında daima kendinizi geliştirebilir ve değişimleri takip edebilirsiniz. Yoğun bir şekilde işinizle ilgilenmeniz çalışanlarınızı da aynı alanda pozitif olarak etkileyebilir. Ayrıca onlara fikir vermek veya yönlendirmek için yaptığınız çalışmalardan bahsedebilirsiniz. Çalışan fikirlerini de dikkate alarak onları iş dünyasında çok daha iyi bir pozisyona getirebilirsiniz. 

Süreç içerisinde izlediğiniz yolları anlatarak da iyi bir örnek teşkil edebilir; onlara ilham kaynağı olabilirsiniz. Ekibine yol gösteren ve gelişimlerine katkı sağlayan bir yönetici olmak sizin elinizde. Ayrıca çalışanlarınıza, alçak gönüllü bir tavırla yaklaşarak ofisteki iletişim açısından da güzel bir örnek teşkil edebilirsiniz. Hem çalışanlarla hem de yöneticiyle açık ve saygın bir iletişim yöntemi belirlemelerine yardımcı olabilirsiniz. 

Ekibinizdeki Çalışanlar Arasında İş Birliği ve Dayanışma Sağlayın

Ekibinizin moralini yükseltmek için çalışanlar arasında iş birliği ve dayanışma sağlamak ideal bir adım olabilir. İş birliği sağlamak, özellikle çalışanlarınızı daha iyi tanımak açısından faydalıdır. Bu sistem, onların düşünme tarzını ve yapısını çözmenize yardımcı olabilir. Bu sayede çalışana yönelik uygun davranışlar ve planlar yapmanız çok daha kolaylaşmış olur. 

Bu tarz bir iş birliği sayesinde çalışanlar arasında da keyifli bir dayanışma olmasını sağlayabilirsiniz. İş ortamında dayanışma ile çalışanlar, birbirleri ile de kolay iletişim kurabilir. Örneğin, soruları varsa rahatça sorabilirler veya hata yapmaktan korkmazlar. Bu yüzden iyi bir yönetici olmak için ekibinizdeki çalışanların da birbirlerini tanımalarına imkân sağlayabilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster