Eğer bir işletmeyseniz, kapalı fatura ticari hayatta sürekli karşınıza çıkan bir terimdir. Fakat kapalı fatura, kanunlarda yer almaz, sadece tamamen satıcı ile alıcı arasındadır.

Peki kapalı fatura tam olarak nedir?

Kapalı Fatura Nedir?

Kapalı fatura, fatura kesilirken ödemenin peşin şekilde ödenmesini sağlayan bir fatura türüdür. İlk olarak satış işlemi yapılır, alıcı faturayı keser ve ödeme işlemi gerçekleştirilir. Bu aşamaların sonucunda fatura kapanmış olur, ürün veya hizmeti alan tarafın herhangi bir borcu kalmaz ve 2 taraf için de tüm yükümlülükler ortadan kalkar. 

İlgili İçerik: Fatura Nedir? Fatura Türleri Nelerdir?

Kapalı Fatura Ayrıntıları Nelerdir?

Kapalı fatura ayrıntıları aşağıdakileri içermelidir:

1. Fatura numarası

Müşteri kayıtlarının net bir şekilde tanımlanmasına izin vermek için bir fatura numarası her belgeye özel olmalı ve yinelemeler içermemelidir.

2. Fatura tarihi

Fatura tarihi, malların tedarik edildiği tarih değil, faturanın düzenlendiği tarihtir. Tedarik tarihi mal veya hizmetin müşteriye verildiği tarihtir. Bu, müşterinin siparişinin işlendiğini bilmesini sağlar ve teslimatlarının ne zaman geleceğine dair kabaca bir fikir verir.

3. İletişim bilgileri

Fiziksel iş adresinizi, iş telefon numaranızı, e-posta adresinizi ve diğer ilgili iletişim bilgilerini ekleyin.

4. Müşterinin iletişim bilgileri

Müşterinin adını, iş adresini, telefon numarasını ve e-posta adresini ekleyin.

5. Sağlanan mal veya hizmetlerin ayrıntılı bir listesi

Kalem kalem mal ve hizmetleri, yaptıklarınızın ayrıntılarını ve her bir görev için harcanan süreyi ekleyin. Ayrıca, tamamlanan tarihi, saat başına ücretinizi ve varsa vergi veya ek ücretleri de ekleyin.

6. Borçlu olunan toplam tutar

Satış vergisi ve varsa ek ücretler dahil olmak üzere borçlu olunan toplam tutarı hesaplayın.

7. Kaşe

Kapalı faturada kaşe, faturanın en alt kısmında bulunur.

8. Ödeme koşulları

Kapalı faturada ödeme peşin olarak anında yapılır.

Açık ve Kapalı Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aşağıdaki tabloda açık fatura ve kapalı fatura arasındaki farkları bulabilirsiniz:

Açık Fatura Kapalı Fatura
Ödeme vadeye yayılır. Ödeme fatura kesilirken yapılır.
Kaşe faturanın üst kısmında yer alır. Kaşe faturanın alt kısmında yer alır.
Alıcı ve satıcı arasındaki borç devam eder. Alıcı ve satıcı arasında borç kalmadığı anlamına gelir.

İlgili İçerik: Açık Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

Kapalı Fatura Nasıl Anlaşılır?

Kapalı faturada tıpkı açık fatura gibidir, fakat ödeme fatura kesim aşamasında peşin olarak yapılır ve kaşe ve imza faturanın en alt kısmında bulunur.

İlgili İçerik: Proforma Fatura Nedir? Proforma Fatura Nasıl Düzenlenir?

Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?

blank

Kapalı fatura da tıpkı açık fatura gibi ilgili bilgileri içerir; işletme detayları, verilen mal ve hizmetlerin detayları, fiyat ve vergiler. Kaşe ve imza faturanın alt bölümünde yer alır. Kaşenin ve imzanın faturanın altında yer alması, ödemenin peşin olarak alındığı anlamına gelir. Bu da alıcı ve satıcı arasında borç kalmadığı anlamına gelir.

İlgili İçerik: İrsaliye ve Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Satış Faturası Açık mı Kapalı mı Kesilmeli?

Satış faturası genellikle açık olarak kesilir, çünkü alıcı taraf genellikle ödemeyi vadeye yaymak veya belirli bir tarihe ödemek ister. Ancak, satıcı ödemeyi peşin olarak almak istiyorsa, bazı durumlarda kapalı fatura kullanımı gerekebilir. 

Genel olarak satış faturaları açık olarak kesilir, fakat özel durumlarda kapalı fatura kullanılabilir. Bu alıcı ve satıcı arasındaki ticari anlaşmaya bağlıdır.

Kapalı Fatura İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. e-Fatura, kapalı fatura olarak oluşturulabilir mi?

Evet oluşturulabilir. Kapalı fatura da aynı yasal niteliklere sahiptir. e-fatura’da açık veya kapalı fatura arasında bir farklılık yoktur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-fatura uygulamasında açık fatura veya kapalı fatura evrak türü olarak bulunmaz. 

2. Kapalı fatura için icra takibi yapılabilir mi?

Kapalı fatura için icra takibi yapılmaz. Çünkü kapalı faturada ödeme peşin olarak yapılır. Bu yüzden faturanızı keserken faturanın açık mı yoksa kapalı mı düzenlendiğine dikkat etmeniz önemlidir. Ödeme alınmadığı halde kapalı fatura düzenlenmişse, ödeme alma konusunda zorluklar oluşabilir.

3. Faturalar kapalı mı kesilmelidir?

Böyle bir kural yoktur. Faturanın açık mı yoksa kapalı mı kesileceği, satıcı ve alıcı arasındaki anlaşmaya bağlıdır.

4. Kapalı fatura nasıl anlaşılır?

Bir faturanın kapalı mı yoksa açık mı olduğunu anlamak için kaşenin nereye basıldığına bakmanız gerekir. Eğer kaşe ve imza faturanın alt kısmında yer alıyorsa, fatura kapalıdır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster