Modern teknoloji artık bilgisayarınız ve yazıcınız aracılığıyla sınırsız sayıda belge kopyası basmanıza izin verir. Hatta yakınlarda bir bilgisayar veya yazıcı yoksa, bu da sorun değil. Çünkü bu durumda da tek yapmanız gereken, kopyasını almak istediğiniz belgeyi bir fotokopi makinesi yardımı ile çoğaltmak. Fakat uzun zaman önce durum böyle değildi. 

İşletmeler, önemli belgelerin kopyalarını çıkarmak için tekrar tekrar aynı metni yazıyordu. Elle aynı belgeyi kopyalamak da tahmin edebileceğiniz gibi çok zaman alıyordu. Fakat zamanla bu sorunu çözmek için birçok iyileştirme yapıldı ve sonunda bir kopyalama çözümü geliştirildi. Bu çözümün adı karbon kağıdıydı.

Evet, karbon kağıdı, fotokopi makineleri ve bilgisayar yazıcılarının gelişmesiyle birlikte bugün yıllar önce olduğu kadar popüler olmasa da, hala birkaç özel kullanım için popüler olmaya devam ediyor.

İlgili İçerik: En İyi 10 Yazıcı Önerisi

Karbon Kağıdı Nedir?

Karbon kağıdı, bir tarafı karbon veya siyah mürekkep tabakasıyla kaplanmış ince bir kağıttır. Bir belgenin ya da metnin kopyasını oluşturmak istediğinizde, karbon kağıdını orijinal metin ile boş bir kağıt arasına yerleştirerek bir kopya oluşturabilirsiniz. Orijinal metne yazma veya daktilo ile basınç uyguladığınızda, karbon kağıdı üzerindeki mürekkebi alttaki tabakaya aktararak orijinal belgenin bir kopyasını oluşturur.

Karbon kağıdı, fotokopi makinelerinin ve diğer elektronik belge çoğaltma yöntemlerinin ortaya çıkmasından önce geçmişte iş mektuplarının, faturaların ve diğer belgelerin kopyalarını çıkarmak için yaygın olarak kullanılıyordu. Günümüzde daha az kullanılsa da, sanat eseri oluşturmak veya birden çok kopya gerektiren belgelerin manuel olarak hazırlanması gibi bazı amaçlar için hala kullanılmaktadır.

Kopya Kağıdı Nasıl Yapılır?

Karbon kağıdı, ince bir kağıdın bir karbon veya siyah mürekkep tabakası ile kaplanmasıyla yapılır. Karbon kağıdı yapmak için genel adımlar aşağıdakileri içerir:

1. Kâğıdın hazırlanması

Karbon kâğıdı için temel malzeme olarak kullanılmak üzere önce ince bir kâğıt seçilir.

2. Kağıdın kaplanması

Kağıdın bir yüzü bir rulo veya başka bir kaplama yöntemi kullanılarak bir karbon veya siyah mürekkep tabakasıyla kaplanır. Kullanılan karbon veya mürekkep miktarı, karbon kağıdın istenilen renk ve yoğunluğuna göre ayarlanabilir.

3. Kağıdın kurutulması

Kaplanmış kağıt, istenen boyutta tabakalar halinde kesilmeden ve satış için paketlenmeden önce tamamen kurumaya bırakılır.

Karbon kağıdı yapmanın kesin yöntemi, üreticiye ve ürünün kullanım amacına bağlı olarak değişebilir. Bazı karbon kağıtları, performansını veya dayanıklılığını artırmak için mum veya yağ gibi ek malzemelerle kaplanabilir. Karbon kağıdı, çeşitli boyutlarda ve renklerde mevcuttur; siyah karbon kağıdı, okunaklı bir kopya oluşturmak için en yaygın renktir.

Karbon Kağıdı Nasıl Kullanılır?

Karbon kağıdı kullanmak, iki kağıt yaprağı arasına bir karbon kağıdı yerleştirmeyi ve mürekkebi karbon kağıdından alttaki kağıda aktarmak için basınç uygulamayı içeren basit bir işlemdir. 

Bir karbon kağıdı kullanmanın adımları aşağıdaki şekildedir:

1. Malzemeleri hazırlayın

Öncelikle bir sayfa karbon kağıdı, kopyalanmak istenen bir belge ve boş bir sayfaya ihtiyacınız olacağı için bu malzemeleri toplayın.

2. Karbon kağıdını yerleştirin

Karbon kağıdını, mürekkebi aşağı bakacak şekilde boş kağıdın üzerine yerleştirin.

3. Orijinal belgeyi yerleştirin

Orijinal belgeyi, karbon kağıdın üzerine yerleştirin.

4. Kağıtları sabitleyin

Kağıtları, aktarım işlemi sırasında kaymamaları için yerlerine sabitlemek için ataç veya bant kullanın.

5. Baskı uygulayın

Mürekkebi altındaki boş kağıda aktarması için yeterli baskı uygulayın. Bunu orijinal belge üzerinden bir kalem, bir kurşun kalem veya daktilo kullanarak yapabilirsiniz.

6. Kopyayı kontrol edin

Yazmayı bitirdikten sonra kağıtları dikkatlice ayırın, okunabilir ve eksiksiz olduğundan emin olmak için kopyayı kontrol edin.

Tüm bu adımları uygularken karbon kağıdının kolayca bulaşabileceğini unutmamanız önemlidir, bu nedenle mürekkebin ellerinize veya giysilerinize bulaşmasını önlemek için karbon kağıdını dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekir. Ek olarak, karbon kağıdı sadece bir kez kullanılabilir, bu nedenle yapmak istediğiniz her kopya için yeni bir karbon kağıdı kullanmanız gerekir.

Karbon Kağıdı İle Çizim

blank

Çizim için de karbon kağıdı kullanılabilir. Karbon kağıdı ile çizim yapmak için genel adımlar aşağıdakileri içerir:

1. Malzemelerinizi seçin

Öncelikle bir karbon kağıdı, bir çizim kağıdı ve kalem gibi bir çizim aracına ihtiyacınız olacağı için bu malzemeleri toplayın.

2. Karbon kağıdını yerleştirin

Karbon kağıdını, karbon tarafı aşağı bakacak şekilde çizim kağıdının üzerine yerleştirin.

3. Referans görseli yerleştirin

Referans görseli kullanıyorsanız, çizim kağıdıyla hizalayarak karbon kağıdın üstüne yerleştirin. Kağıtları yerine sabitlemek için bant veya klips kullanın.

4. Görüntünün izini sürün

Referans görüntünün çizgilerini çizim kağıdına çizmek için bir kalem kalem kullanın. Siz görselin üzerinden geçtikçe, karbon kağıdındaki karbon, çizim kağıdına aktarılarak görüntünün bir kopyası oluşturulur.

5. Kağıtları çıkarın

Görselin üzerinden geçmeyi bitirdikten sonra referans görüntüyü ve karbon kağıdı dikkatlice çıkarın.

6. Çizimi bitirin

İzlenen çizgileri doldurmak ve istediğiniz gibi gölgelendirme ve ayrıntılar eklemek için kaleminizi kullanın.

Kopya kağıdı ile çizim yaparken, çizim kağıdına zarar vermemek için hafif bir dokunuşla ilerlemek önemlidir. Farklı efektler elde etmek için farklı türde kağıt ve çizim araçlarını da deneyebilirsiniz.

Karbon Kağıdı Ne İşe Yarar?

blank

Karbon kağıdı, orijinal belgedeki mürekkebi altına yerleştirilmiş başka bir kağıda aktararak bir belgenin kopyalarını çıkarmak için kullanılır. Kağıdın üst yaprağına, örneğin üzerine yazarak veya daktilo yaparak baskı uygulandığında, orijinal belgedeki mürekkebin karbon kağıdı aracılığıyla alt sayfaya aktarılır. Bu, fotokopi veya diğer elektronik çoğaltma yöntemlerine ihtiyaç duymadan orijinal belgenin bir kopyasının hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlar.

Karbon kağıdı geçmişte iş mektuplarının, faturaların ve diğer önemli belgelerin kopyalarını oluşturmak için yaygın olarak kullanılmıştır. Elektronik belge çoğaltma yöntemlerinin yaygınlığı nedeniyle günümüzde daha az kullanılmasına rağmen belirli durumlarda karbon kağıdı hala kullanılmaktadır. Karbon kağıdı, çeşitli boyutlarda ve renklerde mevcuttur; siyah karbon kağıdı, okunaklı bir kopya oluşturmak için en yaygın türdür.

Karbon Kağıdı İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Sarı kopya kağıdı nasıl kullanılır?

Sarı karbon kağıdı genellikle belgelerin kopyalarını artırmak için kullanılır. Sarı karbon kağıdı kullanmanın genel adımları aşağıdakileri içerir:

  • Orijinal belgeyi yüzü yukarı bakacak şekilde masa veya sıra gibi sert bir yüzeye yerleştirin.
  • Sarı karbon kağıdını, sarı tarafı aşağı bakacak şekilde orijinal belgenin altına yerleştirin.
  • Karbon kağıdının altına boş bir sayfa yerleştirin.
  • Üç sayfayı bir elinizle sıkıca yerinde tutun ve üst sayfaya yazmak için bir kalem kullanın.
  • Siz üst sayfaya yazarken basınç mürekkebi veya grafiti karbon kağıdına aktaracak ve bu da orijinal belgenin bir kopyasını boş kağıda oluşturacaktır.
  • İşiniz bittiğinde, karbon kağıdı dikkatlice çıkarın.

2. Karbon kağıdı lekesi nasıl çıkar?

Karbon kağıdı lekelerini çıkarmak zor olabilir, ancak aşağıdaki adımları izleyerek karbon kağıdı lekelerini çıkarabilirsiniz: 

  • Karbon kağıdı bulaşan ögedeki fazla karbon kağıdını bir meyve bıçağı veya karton parçasıyla nazikçe kazıyarak başlayın. Fakat altındaki yüzeye zarar vermemeye dikkat edin.
  • Lekeyi aseton ile çıkarmayı deneyin. Bunun için temiz ve beyaz bir bez kullanın. Yüzeye zarar vermediğinden emin olmak için önce temizleyiciyi küçük ve göze çarpmayan bir alanda test edin.
  • Leke hala duruyorsa, eşit miktarda su ve sirkeden oluşan bir solüsyonu yapın ve lekeyi solüsyonla temizlemek için temiz bir bez kullanın. Ardından alanı temiz suyla durulayın ve kurulayın.
  • Leke hala duruyorsa, temizlediğiniz yüzey için güvenli olan ticari bir leke çıkarıcı kullanmayı deneyin. Etiketteki talimatları izleyin ve temizleyiciyi önce küçük bir alanda test ettiğinizden emin olun.
  • Bu yöntemlerden hiçbiri işe yaramazsa, profesyonel temizlik hizmetleri aramanız veya hasarlı öğeyi değiştirmeyi düşünmeniz gerekebilir.

Son olarak farklı yüzeylerin farklı leke çıkarma yöntemleri gerektirebileceğini ve bazı lekelerin tamamen çıkarılamayacağını unutmamanız gerekir.

3. Kopya kağıdı nasıl kullanılır?

Kopya kağıdı, yazdırma ve kopyalama için yaygın olarak kullanılan bir kağıt türüdür. Kopya kağıdı kullanmanın genel adımları aşağıdakileri içerir:

  • Yazıcıya kağıt yükleyin: Bir yazıcı kullanıyorsanız, kağıt tepsisini açın ve kağıdın tepsiye hizalı ve sıkıca yerleştirildiğinden emin olarak tepsiye kopya kağıdı destesini yerleştirin. 
  • Yazıcı ayarlarını düzenleyin: Bir yazıcı kullanıyorsanız, yazıcı ayarlarının kullandığınız kağıdın türü ve boyutuna göre ayarlandığından emin olun. Bu ayarları genellikle bilgisayarınızdaki yazdırma iletişim kutusundan veya yazıcının ayarlar menüsünden yapabilirsiniz.
  • Belgenizi yazdırın veya kopyalayın: Kağıdı yükledikten ve ayarları yaptıktan sonra uygun ekipmanı kullanarak belgenizi yazdırın veya kopyalayın. Kopya kağıdına elle yazıyorsanız, kağıda yazmak için bir kalem veya kurşun kalem kullanın.
  • Kağıdı saklayın: Fazladan kopya kağıdınız varsa, tekrar ihtiyacınız olana kadar doğrudan güneş ışığından ve nemden uzak tutun, serin ve kuru bir yerde saklayın.

4. Kopya kağıdı nereye saklanır?

Karbon kağıdı, doğrudan güneş ışığından ve nemden uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Toz ve birikintilerden korumak için karbon kağıdını orijinal ambalajında veya kapalı bir plastik torbada saklamak en iyisidir.

Yanıcı olduğundan ve yangın tehlikesi oluşturabileceğinden, karbon kağıdını ısı ve alev kaynaklarından uzak tutmanız da önemlidir. 

5. Kopya kağıdı nerede satılır?

Karbon kağıdı, birçok ofis malzemesi mağazasında ve çevrimiçi perakendecide satılmaktadır. Fakat Avansas, kaliteli ve dayanıklı karbon kağıtları dahil olmak üzere birçok kağıt ürününü farklı ebat ve renk seçenekleriyle uygun fiyatlara bulabileceğiniz en popüler e-ticaret sitesidir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster