Nakit akışını yönetmek ve acil giderleri karşılamak her büyüklükteki işletme için zordur. Bu noktada kısa vadeli finansman kaynakları, işletmelere acil giderleri yönetmek, operasyonları düzene koymak ve büyüme fırsatlarını yakalamak için kaynak sağlar. Fakat bu kaynaklar, geçici nakit akışı boşluklarını gidermenin ve pazardaki konumunuzu güçlendirmenin anahtarı olabilir.
Kısa Vadeli Finansman Nedir?
Kısa vadeli finansman, bir borçlunun daha kısa bir geri ödeme süresi boyunca ödediği herhangi bir finansman olarak tanımlanabilir. Ancak daha spesifik olarak, kısa vadeli finansman, bir işletmenin bir yıldan kısa bir sürede ödediği herhangi bir krediyi ifade eder. Bununla birlikte, bazı borç verenler 18 aylık geri ödeme koşullarına sahip ürünleri de “kısa vadeli işletme kredileri” olarak etiketler.
Bu basit tanımın ötesinde, kısa vadeli finansman ek ayırt edici özelliklerle birlikte gelir. Yani, bu tür finansman daha hızlıdır, hak kazanması daha kolaydır ve daha düşük toplam sermaye maliyetine sahiptir. Genellikle, bu özellikler kısa vadeli finansmanın tanımlandığı daha kısa geri ödeme koşullarının (yine genellikle bir yıldan kısa) doğrudan bir sonucudur.
Ayrıca, bu kısa geri ödeme koşulları nedeniyle, bu tür finansman genellikle işletme sermayesi, envanter satın alma, nakit akışı sorunlarını karşılama ve diğer benzer amaçlar için kullanılır.
Hızlı nakite erişmek istediğiniz veya uzun vadeli finansmana hak kazanamadığınız için kısa vadeli finansman arıyorsanız, kısa vadeli finansmanın garantili tek özelliğinin daha kısa geri ödeme koşulları olacağını unutmamanız gerekir.
İlgili İçerik: İşletme Sermayesi Nedir? İşletme Sermayesi Yönetimi Neden Çok Önemlidir?
Kısa Vadeli Finansman Kaynakları Nelerdir?
Genel olarak, kısa vadeli finansmanın dikkate alınmaya değer nedenlerden biri, bu finansman kategorisinin çeşitli küçük işletme finansman türlerini kapsamasıdır; bu da ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir kısa vadeli finansman türü bulma olasılığınızı çok yüksek hale getirir.
1. Ticari Kredi
Tedarikçiler genellikle kredili mal sağlar, bu da işletmelerin şimdi satın alıp daha sonra ödeyebileceği anlamına gelir. Ödemedeki bu gecikme (örneğin 30, 60 veya 90 gün), işletmelerin malları kullanmasına ve bunlar için ödeme yapmadan önce potansiyel olarak gelir elde etmesine olanak tanıdığından, kısa vadeli bir fon kaynağı görevi görür.
Teminatsız ve Teminatlı Krediler
Teminatsız krediler teminat gerektirmez ve borçlunun kredi itibarına ve mali gücüne dayanır, bu da borç veren için artan risk nedeniyle daha yüksek faiz oranlarına neden olur.
Teminatlı krediler, teminat (teminat olarak gösterilen varlıklar) gerektirir. Teminatsız kredilere kıyasla daha düşük faiz oranları sunar ve kredi veren için riski azaltır.
Kısa vadeli finansman kaynağı olarak ticari kredinin önemli avantajları aşağıdaki şekildedir:
- Kolayca temin edilebilir. Ticari krediden yararlanmak için özel bir çaba sarf edilmesi gerekmez. Ticari kredi esnek bir finansman kaynağıdır. Satın alımlar için değişen ihtiyaçlara kolayca ayarlanabilir.
- Geçici zorluklar nedeniyle herhangi bir alacaklının tutarları zamanında ödememesi durumunda, eğer açık bir hesap varsa, ciddi bir sonuç doğurmaz. Alacaklılar genellikle devam eden işlemleri göz önünde bulundurarak ödeme zamanını ayarlar.
Tüm bu avantajlara rağmen ticari kredi nedeniyle ortaya çıkan yükümlülüğü ihmal etmemeniz ve ödemelerinizin düzenli olarak yapmanız gerekir. Şirketin bir poliçeyi kabul etmesi veya krediye karşılık bir senet çıkarması gerekiyorsa, ödeme poliçenin veya senedin vadesinde yapılmalıdır. Bu yasal bir taahhüttür ve yerine getirilmelidir; aksi takdirde alacakları tahsil etmek için yasal işlem başlatılabilir.
2. Nakit Avans
İşletmeler, cari işletme giderlerini karşılamak için ticari bankalara nakit avans hesabı açtırabilir. Nakit avans düzenlemesi, azami kredi limiti, stoktaki mal ve malzemelerin teminatı veya yöneticilerin kişisel teminatı karşılığında belirlenir. Çekilen toplam tutar belirlenen limiti aşmaz. Faiz, fiilen çekilen ve ödenmemiş tutar üzerinden tahsil edilir. Kredi süresi boyunca, şirket azami limit dahilinde tutar çekebilir, geri ödeyebilir ve tekrar çekebilir.
3. Finans Şirketlerinden Kısa Vadeli Krediler
Kısa vadeli fonlar, finans şirketlerinden varlıkların teminatı karşılığında temin edilebilir. Bazı finansman şirketleri, devraldıkları alacak senetlerinin değerine veya borçlu şirketin müşterilerinden ödenmesi gereken tutara göre de fon sağlamaktadır.
4. Peşin Ödeme
Bazı işletmeler, özellikle büyük siparişler, özelleştirilmiş işler veya abonelik tabanlı hizmetler için müşterilerden peşin ödeme alabilir. Bu peşin ödemeler anında likidite sağlar.
5. Şirketler Arası Krediler
Şirketler arası krediler, genellikle aynı şirket grubu içinde bir şirketten diğerine verilen kısa vadeli kredilerdir.
6. Satış ve Geri Alım Sözleşmeleri
Genellikle “repo” olarak adlandırılan bu sözleşmeler, bir işletmenin bir varlığı (genellikle menkul kıymetler gibi finansal varlıklar) sattığı ve daha sonraki bir tarihte, genellikle daha yüksek bir fiyattan geri satın almayı kabul ettiği sözleşmelerdir.
7. Kısa Vadeli Ödenecek Senetler
Kısa vadeli senetler, işletmenin bir borç verene kısa bir süre içinde, genellikle bir yıldan kısa bir süre içinde belirli bir miktarı geri ödemeyi vaat ettiği resmi borç araçlarıdır.
8. Faktoring
Faktoring, alacak hesaplarının (faturaların) bir üçüncü tarafa (faktör) indirimli olarak satılmasını içerir. Bu şirketler, fatura tutarının çoğunu işletmeye avans olarak verir, fatura ödenene kadar bir kısmını alıkoyar ve daha sonra alıkonulan tutardan bir ücret alır.
9. Ticari Senet
İyi kredi notuna sahip daha büyük şirketler ticari senet çıkarabilir. Bu, acil ihtiyaçlar için fon sağlamak amacıyla çıkarılan teminatsız, kısa vadeli bir borçlanma aracıdır. Vadesi genellikle birkaç gün ile 270 gün arasında değişir.
10. Banka Ek Hesapları
Banka ek hesabıyla, işletmelerin banka hesaplarından sahip olduklarından daha fazla para çekmelerine izin verilir. Kısa vadeli bir kredi gibidir ve faiz ücretlerine tabidir.
İşletmeler hangi kısa vadeli fon kaynağına başvuracaklarına karar verirken finansman maliyeti (faiz veya ücretler), geri ödeme koşulları, kaynağın esnekliği ve kredi itibarı veya ticari faaliyetler üzerindeki olası etkiler gibi faktörleri göz önünde bulundurmalıdır.
11. Kredi Kartı
Kredi kartları çok pahalı faiz oranlarına sahiptir, ancak, kâr marjınız yüksekse, bu kartların faizini ödemeniz mümkün olabilir. Bazı girişimciler başlangıçta işlerini finanse etmek için bir dizi kredi kartı kullanır.
Kısa Vadeli Finansmanın Avantajları
Kısa vadeli finansman kaynaklarının işletmelere sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:
1. Hızlı Sermaye
Her şeyden önce kısa vadeli finansman küçük işletmelere hızlı bir işletme sermayesi sunar.
Sermayeye erişmek için bir hafta veya daha uzun süre beklemeniz gerekiyorsa, bir işletme kredisi size hiçbir fayda sağlamayabilir. Bu nedenle, işletmeniz için kısa vadeli finansmanı düşünmeniz için en önemli nedenlerden biri, bazen bir günden bile kısa sürede sermayeye ulaşım sağlamasıdır.
2. Daha Kolay
Çoğu kısa vadeli finansman kaynağı, finansmana hak kazanmanız için daha düşük kişisel kredi puanları ve evrak gerektirir.
Düşük bir kredi puanınız ve çok fazla iş geçmişiniz yoksa, yalnızca kısa vadeli finansman yoluyla finansman sağlayabilirsiniz.
Harika niteliklere sahip olsanız bile yine de banka finansmanına erişemeyebilirsiniz. Bu nedenle, kısa vadeli ürünler değerli alternatiflerdir. Ayrıca, yeterli niteliklere sahipseniz, muhtemelen kısa vadeli finansmanın sunduğu en iyi oranlara erişebilirsiniz.
3. Düşük Sermaye Maliyeti
Borçlular kısa vadeli finansmanı daha kısa bir geri ödeme süresinde geri ödedikleri için daha kısa vadeli borçlar genellikle daha az faize neden olur.
Kısa vadeli finansman genellikle uzun vadeli finansmandan çok daha yüksek APR’lere sahip olsa da, kısa vadeli finansman çok hızlı geri ödendiği için toplam faiz daha az olur.
Kısa Vadeli Finansmanın Dezavantajları
Kısa vadeli finansman kaynaklarının işletmelere sağladığı dezavantajlar aşağıdaki gibidir:
1. Maliyetli
Kısa vadeli finansman çözümleri pahalıdır. Kısa vadeli finansmanı hızlı bir şekilde finanse etmek ve geri ödemek istiyorsanız, finansmanınız için neredeyse her zaman daha yüksek ödeme yapmanız gerekir. Hızlı geri ödeme koşulları ve daha pahalı faiz oranları yüzünden ödünç aldığınız parayı zamanında geri ödemenizi zorlaştır.
Yapabiliyorsanız, belki de hak kazanması biraz daha uzun sürebilecek daha uzun vadeli bir finansman çözümü aramak neredeyse kesinlikle daha uygun fiyatlı bir seçenek olacaktır.
2. Daha Kısa Ödeme Koşulları
Daha kısa ödeme vadeleri küçük işletmelere aşırı yük getirebilir. Daha kısa ödeme vadeleri ile borcunuzu daha büyük parçalar halinde ödemeniz gerekir, bu da planlanan ödemelerinizin daha büyük miktarlarda olacağı anlamına gelir.
Bu nedenle, kısa vadeli finansman ile fon sağlamaya karar verirseniz, işletmenizin nakit akışının büyük bir kısmını planlanan ödemelerinize ayırmaya hazır olmanız gerekir.
3. Daha Sık Planlanmış Ödemeler
Planlanmış geri ödemeleriniz, uzun vadeli seçeneklere göre çok daha sık olacaktır.
Kısa vadeli finansman borcunuzu geri ödediğinizde, büyük olasılıkla haftalık veya hatta günlük ödemelere bağlı kalacaksınız. Uzun vadeli finansman ise neredeyse her zaman aylık planlanmış ödemelerle birlikte gelir.
Kısa Vadeli Finansman vs Uzun Vadeli Finansman
Kısa vadeli finansman, uzun vadeli finansmandan birkaç temel açıdan farklıdır:
Kriter | Kısa Vadeli Finansman | Uzun Vadeli Finansman |
Geri Ödeme Koşulları | 1 yıl veya daha kısa | 1 yıldan 10-15 yıla kadar |
Amaçlar | İşletme sermayesi, acil ihtiyaçlar | Büyük projeler, gayrimenkul satın alma |
Maliyet | Genellikle daha pahalı | Genellikle daha uygun fiyatlı ancak toplamda daha fazla faiz |
Ödeme Planı | Haftalık veya günlük ödemeler | Aylık ödemeler |
Başvuru Süreci | Daha esnek ve hızlı | Daha karmaşık ve uzun |
1. Geri ödeme koşulları
İki finansman türü arasındaki en belirgin fark, uzun vadeli finansmanın daha uzun geri ödeme koşullarına sahip olmasıdır. Kısa vadeli finansman genellikle bir yıl veya daha kısa geri ödeme koşullarına sahip herhangi bir ürünü ifade ederken, uzun vadeli finansman bir yıldan uzun ve hatta 10 veya 15 yıl kadar uzun geri ödeme koşullarına sahip bir krediyi ifade edebilir.
2. Amaçlar
Kısa vadeli finans genellikle işletme sermayesi ve diğer acil ihtiyaçlar için kullanılır. Öte yandan uzun vadeli finansman, genellikle tadilat, gayrimenkul satın alma, işletme satın alma vb. gibi daha büyük satın alımlar ve projeler için kullanılır.
3. Maliyet
Bu finansman türleri arasındaki gerçek fark geri ödeme koşullarında yatsa da, kısa vadeli finansmanın genellikle daha pahalı tür olduğunu, uzun vadeli finansmanın ise daha uygun fiyatlı olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak uzun vadeli finansman, daha uzun geri ödeme koşulları nedeniyle daha fazla faiz ödemesi anlamına gelebilir.
4. Ödeme planı
Kısa vadeli finansman ürünleri genellikle haftalık veya günlük ödemeler gerektirir. Öte yandan uzun vadeli finansmanın aylık ödemeler yapma olasılığı daha yüksektir.
5. Başvuru süreci ve finansman süresi
Genel olarak, kısa vadeli finansman daha esnek gereklilikler, daha basit bir başvuru süreci ve daha hızlı finansman süreleri anlamına gelir. Bu, uzun vadeli finansmanın daha fazla uygunluk gereksinimi, daha karmaşık bir başvuru süreci ve daha uzun finansman süreleri olduğu anlamına gelir.
En Çok Sorulan Sorular
1. Kısa vadeli finansman nedir?
Kısa vadeli finansman, geri ödeme vadesi bir yılın altında olan herhangi bir kredi veya finansman ürününü ifade eder; yani borçlu olarak aldığınız kredinin tamamını bu kısa süre içinde geri ödemeniz gerekir.
Bu tür finansman genellikle işletme sermayesi, envanter satın alma, nakit akışını karşılama ve diğer kısa vadeli, daha küçük sermaye ihtiyaçları için kullanılır.
2. Kısa vadeli finansman ne için kullanılır?
Kısa vadeli finansman genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha küçük, spesifik ve acil sermaye ihtiyaçları için kullanılır:
- İşletme sermayesi
- Nakit akışı sorunlarının karşılanması
- Maaş bordrosu yapmak
- Envanter satın alma
- Beklenmedik fırsatlardan yararlanmak
- Acil durumların yönetilmesi