Kişilik envanteri, kariyer danışmanlarının ve diğer kariyer geliştirme uzmanlarının insanların kişilik tipleri hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmak için kullandıkları bir değerlendirme aracıdır. Bireylerin sosyal özellikleri, motivasyonları, güçlü ve zayıf yönleri ve tutumları hakkında bilgi verir. Uzmanlar bu faktörlerin iş ve kariyer başarısı ve memnuniyetinde önemli bir rol oynadığına inanmaktadır. 

İnsanlar ayrıca kendileri hakkında öğrendiklerini bir kariyer seçmek veya bir iş teklifini kabul edip etmemeye karar vermek için de kullanabilir. İşverenler, işe alım kararlarına yardımcı olmak için sıklıkla başvuru sahiplerine kişilik envanteri testi uygular. Bu sayede hangi adayın iş için en uygun olduğunu öğrenebilirler.

Kişilik Envanteri Testi Nedir?

Kişilik envanteri testi, kişilik veya karakter özelliklerini belirler. Bu kişilik değerlendirmeleri genellikle iş başvurusu sürecinde çevrimiçi olarak verilir.

Bu kişilik testleri için kullanılan çeşitli formatlar vardır, ancak en yaygın olanı ankettir.

Kişilik, işverenin aradığı heves ve motivasyona sahip olup olmadığınıza karar vermede önemli bir rol oynar. Ayrıca kişiliğiniz, tutumunuz ve genel çalışma tarzınız açısından bir işletmeye ne kadar iyi uyum sağlayacağınızı da belirler.

Çoğu çalışma durumunda, işletmelerin günlük başarısını etkileyen şey, ilgili kişilerin kişilikleridir. Eğer bir yönetici çalışanlarını motive edemezse veya ekip birlikte iyi çalışmazsa, hizmet kalitesi ve üretkenlik zarar görecektir.

Kişilik envanteri testi, son on yılda büyük ölçüde genişleyen devasa bir sektördür.

Şu anda piyasada 2.500’ün üzerinde kişilik envanteri testi bulunmaktadır ve her yıl düzinelerce yeni şirket yeni ürünlerle ortaya çıkmaktadır.

Bu ürünlerden bazıları temel kişilik tiplerini sınıflandırmak için tasarlanmış geniş spektrumlu testlerdir, bazıları adayların belirli bir işe uygunluğunu test etmek için tasarlanmıştır ve bazıları da belirli özellikleri (dürüstlük ve doğruluk) test etmek için tasarlanmıştır.

Kişilik envanteri testlerinin dezavantajı ise, insanların kendi kişilik özelliklerini tanımlarken her zaman doğru olamamaları ve bazen kendilerini daha sevimli göstermek için cevaplar seçebilmeleridir.

İşe Alım Öncesi Kişilik Testi Nedir?

İşe alım öncesi kişilik testleri, bir adayın davranışsal olmayan özelliklerini ölçen deneysel değerlendirmelerdir.

Bu testler genellikle mülakat sürecini bilgilendirmek amacıyla iş görüşmesinden önce adaylara verilir. Bu testler, adayın kendi kişiliğine en çok uyan özellik veya ifadeleri seçtiği çoktan seçmeli öz değerlendirmeler şeklinde sunulur.

Sonuçlara dayanarak, adayın motivasyonları, iletişim tarzı, mizacı, karakteri, kişisel kimliği ve daha fazlası gibi altta yatan özelliklerini daha iyi anlayabilirsiniz.

Örneğin, bir kişilik testi, bir kişinin başkalarıyla nasıl etkileşim kurmayı tercih ettiğini, stresli bir durumla başa çıkmak için tercih ettiği yolu veya değişime karşı ne kadar esnek olduğunu ortaya çıkarabilir.

Kişilik Testleri ve Değerlendirmelerinin Arkasındaki Bilim

Kişilik testleri, kişiliğin bir dizi temel özellikten oluştuğu fikrine dayanır. 

Bu özellikler genellikle çeşitli boyutlarda gruplandırılır ve kişiliğiniz bir veya birkaç boyutun parçası olabilir. 

Örneğin, bir kişinin istihdam edilebilirliğini kontrol ederken, içe dönük mü yoksa dışa dönük mü, eğlenceyi seven mi yoksa ciddi mi, deneyimlere açık mı yoksa değil mi vb. olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Dolayısıyla, tıpkı bir teleskopun uzak galaksileri ve benzer unsurları ortaya çıkarması gibi, kişilik değerlendirmeleri de insan ruhunun iç işleyişini ortaya çıkarır.

Kişilik Envanteri Testinin Amacı Nedir?

Kişilik envanteri testleri genellikle psikolojide teşhislerin iyileştirilmesine yardımcı olmak ve iş dünyasında potansiyel adayları değerlendirmek ve uyumlu ekipler oluşturmaya yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca, bireylerin güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir, böylece kendilerinin en iyi versiyonu haline gelebilirler. Öz farkındalığın doğası gereği sınırlı olması nedeniyle, öz farkındalığı en yüksek bireylerin bile kişisel kör noktaları vardır.

Bir işveren olarak, bir pozisyon için doğru adayı işe almanıza yardımcı olması için kişilik envanteri testlerini kullanabilirsiniz. İşe yarayan bir ekip oluşturmak, birbirlerinin güçlü ve zayıf yönlerini tamamlayan bireyler bulmak anlamına gelir. Kişilik testleri size yalnızca mülakatlardan elde edemeyeceğiniz bilgiler verir.

Kişilik Envanteri Testi Ne İşe Yarar?

  • Kişilik envanterleri size kendiniz hakkında bilgi verebilir, bu da hangi mesleklerin ve çalışma ortamlarının size uygun olduğunu öğrenmenize yardımcı olur.
  • Sadece kişiliğinizi öğrenmenin yanı sıra, bir kariyerin sizin için doğru olup olmadığını belirlemek için ilgi alanları, değerler ve yetenekler gibi faktörleri de görmenizi sağlar.
  • Kişilik envanteri çıkarmak da dahil olmak üzere bir değerlendirme, doğru kariyeri bulmak için atmanız gereken adımlardan sadece biridir. Sonuçlarınıza göre iyi bir eşleşme gibi görünen meslekleri keşfedebilirsiniz. 

Kişilik Değerlendirme Türleri

blank

Kişilik değerlendirmeleri genel olarak aşağıdaki ana türlere ayrılabilir:

1. Anketler

Anketler, katılımcılardan kendileri hakkındaki ifadelere veya sorulara yanıt vermelerini isteyen bir tür ankettir. Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) gibi bu tür bir değerlendirme, benlik algınız ve çeşitli durumlarda nasıl düşündüğünüz, hissettiğiniz ve davrandığınız hakkında içgörüler sunar.

2. Gözlemci Değerlendirmeleri

Yöneticileriniz veya sizi iyi tanıyan diğer kişilerin kişilik özellikleriniz ve davranışlarınız hakkında geri bildirimde bulunmasını kabul eder misiniz? Cevabınız evet ise, bu gözlemci değerlendirmeleri size yardımcı olabilir. Genellikle profesyonel bağlamlarda kullanılırlar ve 360 derece geri bildirim süreci gibi başkaları tarafından nasıl algılandığınıza dair daha geniş bir perspektif sunarlar.

3. Projektif Testler

Projektif testler sizden çağrışımlar, hikayeler veya yorumlarla yanıt vermenizi ister. Rorschach Inkblot Test gibi bu değerlendirmeler, kişiliğinizin ve duygularınızın bilinçdışı yönlerini ortaya çıkarmayı amaçlar ve kendiniz hakkında bile bilmediğiniz şeyleri keşfetmenize yardımcı olabilir.

4. Tip Bazlı Değerlendirmeler

Bu, katılımcıları tercihlerine ve özelliklerine göre farklı tiplere ayıran bir tür kişilik değerlendirmesidir. Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) iyi bilinen bir örnektir ve sizi içe dönüklük veya dışa dönüklük gibi tercih kombinasyonlarına yerleştirir.

5. İlgi Envanterleri

Kişiliğinizin potansiyel ilgi alanları ve kariyerlerle nasıl uyum sağladığına dair içgörüler sunan güçlü ilgi envanteri gibi ilgi envanteri değerlendirmelerine başvurabilirsiniz.

6.Bilişsel İşlev Testleri

Adından da anlaşılacağı gibi, bu testler bilişsel işlevi değerlendirir. Bilgiyi nasıl işlediğinize, karar verme ve sorunları çözme şeklinize dayalı sonuçlar sunan bir değerlendirme türüdür. 

7. Motivasyonel Değerlendirmeler

Bu değerlendirmeler sizi neyin yönlendirdiğini ve neyi anlamlı bulduğunuzu dikkate alarak kişisel gelişim ve kariyer kararlarına yardımcı olur.

8. Anlatı Değerlendirmeleri

Deneyimleriniz, beklentileriniz ve karşılaştığınız zorluklar hakkında yazabileceğiniz veya konuşabileceğiniz bir tür açık uçlu değerlendirme formatıdır. Bu tür değerlendirmeler genellikle terapötik ortamlarda kullanılır ve zengin bir kişisel içgörü kaynağı sağlar.

9. Kişilik ve Kariyer Değerlendirmeleri

Sizi güçlü yönleriniz ve ilgi alanlarınızla uyumlu mesleklere yönlendiren ve daha iyi kariyer memnuniyeti sağlayan bir kişilik testi türüdür.

Bunlar, kişilik özelliklerini daha iyi anlamak için bireyler ve kuruluşlar tarafından kullanılan çeşitli kişilik testleri ve değerlendirmeleridir.

Kişilik Envanteri Testlerinin Kullanım Alanları

Bir kişinin kişilik envanteri testine girmesinin çeşitli nedenleri vardır. Kişilik testleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi farklı amaç için uygulanır:

  • Teorileri değerlendirmek
  • Terapinin etkinliğinin değerlendirilmesi
  • Psikolojik sorunların teşhisi
  • Kişilikteki değişikliklere bakmak
  • İş adaylarının taranması

Kişilik testleri bazen risk değerlendirmesi yapmak, yeterlilik belirlemek ve çocuk velayeti anlaşmazlıklarında adli ortamlarda da kullanılır. Kişilik testlerinin kullanılabileceği diğer ortamlar okul psikolojisi, kariyer ve mesleki danışmanlık, ilişki danışmanlığı, klinik psikoloji ve istihdam testleridir.

Kişilik Değerlendirmeleri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Aslında, insanlar kişilik değerlendirmeleri ile ilgili birçok yanlış kanı ile yaşamaktadır ve bunlardan başlıcaları aşağıdaki şekildedir:

1. Kişilik Değerlendirmeleri %100 Doğrudur

Kişilik değerlendirmeleri değerli içgörüler sağlasa da bazen hataya yol açabilir. Sonuçlar, bireyin ruh hali, değerlendirmenin bağlamı ve yanıt vermedeki kişisel önyargılar gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir.

2. Tek Bir Değerlendirme Kişinin Kişiliği Hakkında Her Şeyi Ortaya Çıkarır

Böyle bir durumda, tek bir değerlendirme bir bireyin kişiliğinin tamamını yakalayamaz. Kapsamlı bir anlayış genellikle farklı bakış açılarını dikkate alan çoklu değerlendirme yöntemlerinin kullanılmasını gerektirir.

3. Kendi Kendine Raporlanan Özellikler Bilimsel Olarak Geçerlidir

Öz bildirim değerlendirmeleri bireylerin kendi algılarına dayanır ve gerçek davranışları veya özellikleriyle uyum içinde olmayabilir. 

4. Projektif Testler Bilinçdışı Sırları Ortaya Çıkarabilir

Gerçekte, projektif testler gizli hiçbir şeyi ortaya çıkaramaz, bu çevrimiçi değerlendirmeler yoluyla elde etmek istediğiniz bilinçdışı sırları unutmanız gerekir.

5. En İyi Kişilik Testi Diye Bir Şey Vardır

Farklı kişilik değerlendirmeleri farklı amaçlara hizmet eder. En iyi değerlendirme bağlama, ölçülen özelliklere ve değerlendirmenin hedeflerine bağlıdır. Bu nedenle, herkese uyan tek bir yaklaşımın mevcut olmadığını unutmamanız gerekir.

6. Kişilik Testlerini Sadece Psikologlar Uygulayabilir

Psikologlar genellikle kişilik değerlendirmelerini kullanırken, bazı testler genel kullanım için tasarlanmıştır ve danışmanlar ve insan kaynakları personeli gibi çeşitli alanlardan eğitimli profesyoneller tarafından uygulanabilir. Tüm bu kişilik değerlendirme yöntemleri oldukça doğru sonuçlar verebilir.

7. Olumsuz Özellikler Her Zaman İstenmeyen Özelliklerdir

Geleneksel olarak olumsuz kabul edilen bazı kişilik özelliklerinin (örneğin, içe dönüklük, nevrotiklik) olumlu yönleri olabilir ve belirli durumlarda bunlardan yararlanılabilir. 

8. Tek Bir Kişilik Testi Kariyer Uygunluğunu Belirleyebilir

Kişilik değerlendirmeleri kariyer tercihleri hakkında fikir verebilirken, çok yönlü bir kariyer değerlendirmesi için beceriler, ilgi alanları, değerler ve iş deneyimi gibi diğer faktörlerle birlikte kullanılmalıdır.

Bir Kişilik Envanteri Testi Ne Kadar Sürer?

blank

İnsan beynini incelemek ve bir kişilik profili hazırlamak çok fazla çalışma gerektirir. Bu nedenle, bir kişilik envanteri testinin uzun olması beklenir. Her test farklı olsa da, çoğu testin tamamlanması yaklaşık 40 dakika sürer ve testte yaklaşık 100 ila 150 soru yer alır.

Hatta bazı şirketler kişilik envanteri testini, her biri belirli bir yöne odaklanan farklı bölümlere ayırır. Bu testlerin tamamlanması 2 saate kadar sürebilir. Bu uzun testler, devlet kurumları, hastaneler, mahkeme salonları vb. gibi davranışların son derece önemli olduğu yerlerde yaygındır.

Kişilik Envanteri Testi Nasıl Cevaplanmalı?

Aşağıdaki ipuçlarıyla kişilik testinize iyi bir şekilde hazırlanabilir ve kendinizi en iyi şekilde gösterme konusunda rahat hissedebilirsiniz.

1. Pratik bir kişilik testi yapın

Buna hazırlanmak için test yapmaktan daha iyi bir yol yoktur. Bu yüzden karşılaşacağınız tipik sorulara ve formata aşina olmanız için ücretsiz kişilik testlerinden yardım alabilirsiniz. 

2. Hile yapmayın ve dürüstçe cevap verin

Şirketin ne aradığını tahmin etmek ve cevaplarınızı buna göre oluşturmak kolaydır. Ne yazık ki, kişilik testleri nadiren bu şekilde çalışır. Çelişkili cevaplar vermek sadece kafa karıştırıcı ve çelişkili bir kişisel profil yaratacaktır. Firma ya başvurunuzu siler ya da bu testi geçersiz sayar ve sizden başka bir test yapmanızı ister.

Doğru cevaplar dürüstlüğü ve iyi ahlakı gösterir. Bunun da ötesinde, niteliklerinize uygun işler için işe alınırsınız. Bu yüzden hile yapmayın ve dürüstçe cevap verin.

3. Soruları ve talimatları dikkatlice okuyun

Sorular ve talimatlar asla gözden kaçırmamanız gereken iki şeydir. Bu yüzden zamanınız elveriyorsa soruları en az iki kez okuyun. Çünkü önemli anahtar kelimeyi kaçıran adaylar, tam tersi bir kişilik profili oluşturabilir.

Gerekirse anahtar kelimeleri daire içine almak için fosforlu kalem kullanın. Cümlenin anlamını karıştırmamak için “değil” gibi olumsuz veya çift olumsuz ifadeleri vurgulayın.

4. Tüm cevaplar için aynı yoğunluğu seçmekten kaçının

Bazen tüm cevapları aynı ölçek etrafında toplamak kolaydır. Adaylar genellikle her bir ifadenin yoğunluğunu düşünmeyi unutur ve bunu bir doğru-yanlış sorusu gibi ele alır. Bir ölçek olmasının nedeni, puanlarla profillerinizi çizmektir. Doğru-yanlış testi gibi davranırsanız, sadece “tamamen katılıyorum” ve “tamamen katılmıyorum” gibi uç cevapları seçersiniz.

Aynı yoğunluğu seçmek profilinizde pek iyi durmaz. Karakter eksikliği ile çok aşırı görünmek istemezsiniz. Diğerlerinden daha fazla katıldığınız ifadeler olması gerekecektir.

Bu yüzden her zaman nötr ifadelere de bağlı kalmayın. Testte kişiliğinizi göstermek istediğinizi unutmayın. Doğru cevap verin ama aynı zamanda her bir ifadeye karşı hissettiğiniz yoğunluk seviyesini de dikkatlice düşünün.

5. İş tanımını ve şirketi inceleyin

Her kişilik testi, işe ne kadar uygun olduğunuzu ölçmek için tasarlanmıştır. Bu nedenle, iş tanımını incelemek sizi zaten sürecin yarısına getirir. Müşteri hizmetleri rolü için başvuruyorsanız, arkadaş canlısı, dışa dönük, konuşkan, sosyal, güvenilir ve güçlü iletişim becerilerine sahip olmanız beklenecektir. Bir ofis yöneticisi rolü için başvuruyorsanız, emirlere uyma yeteneği ve bağımsız çalışabilme gibi nitelikler daha ağır basacaktır.

Şirketi incelemek de önemlidir. Bu size çalışma kültürü ve dolayısıyla hangi kişilik profillerini aradıkları hakkında bir fikir verir. Bu yüzden şirketin web sitesini okumak için zaman ayırın.

6. Yanıtlarınızda tutarlı olun

Cevaplarınızın gerçeklikle tutarlı olması çok önemlidir. Uçuk yanıtlar, görevlerinizde kararlı olmadığınızı gösterir. Şirketler, kendi değerleriyle uyumlu özelliklere sahip adayları işe almak ister.

Aynı tür sorulara verdiğiniz yanıtlar çok farklı olmamalıdır. Örneğin, “önemli bir sunumda iş arkadaşlarınıza yardımcı olmaktan keyif alırsınız” sorusuna “tamamen katılıyorum” yanıtını veriyorsanız, “ofis molalarında iş arkadaşlarınızla takılmayı seversiniz” sorusuna vereceğiniz yanıt da olumlu olmalıdır.

7. Zamanı takip edin

Her test için bir zamanlayıcı ayarlanmıştır. Bu yüzden tüm sorular için zamanınızı iyi ayırın. Bir kişilik testi genellikle 100’den fazla sorudan oluşur. Zamana dikkat etmezseniz, bazı soruları aceleyle geçmek zorunda kalabilirsiniz.

Her soru için ne kadar zaman ayırabileceğiniz konusunda kendinize bir sınır koyun ve zaman sınırını aşmayın.

8. Kişisel ve rahatsız edici olabilecek soruları bekleyin

Kişilik testi psikolojik durumunuzu değerlendirmeyi ve herhangi bir kötü alışkanlığa yatkın olup olmadığınızı görmeyi amaçlar. Dolayısıyla, kişisel veya rahatsız edici olabilecek sorular olacaktır.

Bu sorular iş performansınızla ilgilidir. İçki içme sıklığınız, belirli durumlar karşısında ne kadar öfkeli hissettiğiniz ve daha önce uyuşturucu ya da madde bağımlısı olup olmadığınız sorulabilir.

Kişilik Envanteri Testini Geçtikten Sonra Ne Yapmalısınız?

  • Bir ay sonra geri dönüş almadıysanız şirketle iletişime geçin.
  • Fiziksel görüşmelere katılın.
  • Rol için maaş ve yan haklar konusunda pazarlık yapın.
  • Sözleşmeyi imzalayın ve zamanında İK yöneticisine geri gönderin

Kişilik testini geçtikten sonra, bir sonraki mülakat turuna terfi edeceksiniz. Kişilik testi genellikle bir dizi çevrimiçi testin sonuncusudur. Testi geçtiğinizde, nihayet sizi işe alabilecek karar mercileriyle tanışabilirsiniz.

Kişilik Envanteri Testi Yapmayı Reddedebilir Misiniz?

Kişilik envanteri testi ruhsal durumunuzu değerlendirdiğinden, bazı insanlar soruları yanıtlarken kendilerini huzursuz hissederler. Herhangi bir psikolojik travma veya başka türden sorunlardan muzdaripseniz, şirkete teste giremeyeceğinizi bildirebilir ve yardım talep edebilirsiniz.

Bu yüzden potansiyel işvereninizden farklı bir formatta bir değerlendirme isteyebilirsiniz. Bu noktada şirket, fırsat eşitliği yaratmak amacıyla size uyum sağlamak için elinden geleni yapmalıdır.

Ancak, tıbbi olarak kanıtlanmış bir durumunuz olmadığı sürece, kişilik testine girmeyi reddetmenizin adaylığınızı etkili bir şekilde sona erdireceğini bilmeniz gerekir.

En İyi Kişilik Testi Nedir?

blank

Belirli bir rol için en iyi kişilik testi, o rolün özelliklerine ve adaylarınız hakkında ne öğrenmek istediğinize bağlı olacaktır.

Örneğin, DISC testi adaylarınızın her birini (ve mevcut ekip üyelerini) daha iyi anlamanıza ve bir ekip olarak işbirliği ve iletişim kurmanın etkili yollarını oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Big 5 testi, öğrenme ve gelişim görüşmelerini zenginleştirmenize yardımcı olabilecek kişilik özelliklerine ilişkin içgörüler sunar. 16 types testi, kişilik ve özellikleri ile sorun ve fırsatları nasıl ele aldıkları hakkında daha derin bilgiler verir. Enneagram testi, ekip dinamiklerini değerlendirirken ve projeleri daha iyi yönetmeye çalışırken yardımcı olur.

Beş Faktör Karakter Testi Güvenilir Midir?

Beş Faktör Karakter Testi (Beş Faktör Kişilik Envanteri karakter testi), bilimsel olarak en geçerli kişilik testi olarak kabul edilmektedir. Çalışmalar bu testin 40 davranış kriterini güvenilir bir şekilde tahmin ettiğini göstermiştir.

Farklı bir başka çalışmada, “Beş Faktör Karakter Testi değerlendirmelerinde davranış tahminlerinde önemli tutarlılık” bulunmuştur. Bununla birlikte, nihai işe alım kararlarını vermek için herhangi bir kişilik testi kullanmanız önerilmez. Bunun yerine, adayları daha iyi tanımak ve mülakat için konuşma noktaları elde etmek için bu testleri kullanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster