Pomodoro Nedir? Pomodoro Ne Demek?

Günlük hayatta yapılması gereken onlarca iş ve yetiştirilmesi gereken projeler, ödevler ya da sunumlar insanları çıkmaz bir yola sokabilir. Bu çıkmaz yolun azalan zamanla beraber korkunç bir strese dönüşmesi de sıkça karşılaşılan bir durumdur. 

Stres altında yapılan çoğu işin verimli ve başarılı olmadığı da herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenle, zamanı iyi yönetmek oldukça önemlidir. Peki sahip olduğumuz en değerli şeylerden biri olan zaman nasıl yönetilir ve nasıl verimli kullanılabilir?

Bu noktada, pomodoro tekniği adeta bir kurtarıcı olarak rol üstlenmektedir. Pomodoro tekniği, Francesco Cirillo adlı İtalyan bir girişimci, eğitmen ve mentor tarafından icat edilmiştir. Peki, pomodoro tekniği nedir ve pomodoro ne demek?

İtalyanca’da domates anlamına gelen pomodoro, Cirillo’nun mutfaktaki sayaçlardan ilham alması üzerine geliştirilmiştir. Halihazırda zamanın verimli kullanılması konusunda çeşitli çalışmalar yapan Cirillo, pomodoro tekniği ile birçok kişinin ilham kaynağı olmuştur.

Pomodoro tekniği, sahip olunan zamanın belli periyotlara bölünmesi, o periyotlarda da çalışma ve dinlenme eylemlerinin bir arada kullanılması yöntemidir. Zamanı iyi yönetmek, baskılardan kurtulmak, işe odaklanmak ve yapılacak işler dışında bir hayata sahip olunduğunu hatırlatmak konularında çeşitli faydalar sunmaktadır.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro tekniği uygulaması oldukça basit olan ve düzenli bir şekilde uygulandığında sahiden kesin sonuçlar veren bir uygulamadır. Hem mental hem de fiziksel sağlığınızı ciddi ölçüde etkileyen stres faktörü, pomodoro tekniği ile büyük oranda azaltılabilmektedir. 

Pomodoro tekniği uygulanırken 25 ve 5 sayıları oldukça önemlidir. Bu tekniğin içeriğinde; 25 dakikalık iş yapma süreci ve 5 dakikalık mola sürecinden oluşan bir periyot bulunmaktadır. 25 dakika boyunca yalnızca yapmanız gereken işe odaklanmanız ve sonrasında 5 dakikalık kısa bir mola vermeniz beklenmektedir. 

Bu periyodu 4 kez uyguladığınızda ise 30 dakikalık büyük bir mola vermeniz gerekmektedir. Gün içerisinde 6 ila 12 adet pomodoro tekniği uygulamak gün içerisinde yapmanız gereken işler için oldukça ideal sayılmaktadır. Bu süreleri etkin kullanmak ve pomodoro tekniğini tam anlamıyla uygulamak; insan beyninin yapmış olduğu işe ve tek bir konuya odaklanmasında büyük bir yardımcıdır.

Bu tekniği uygularken dikkat etmeniz gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. 25 dakikalık çalışma sürecinde çalışmanızı engelleyecek hiçbir işle ilgilenmemeniz gerekmektedir. Telefonunuza gelen bir mesajı yanıtlamak ya da bir aramayı cevaplamak pomodoro tekniğinin olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir. Bu nedenle, cevapsız bıraktığınız mesajlara ve aramalara 5 dakikalık mola zamanında ya da 4 pomodoro sonrası vermiş olduğunuz yarım saatlik molalarda dönmeniz gerekmektedir. 

Ayrıca, mola zamanlarında da sizi işinizden alıkoyacak ciddi durumlardan uzak durmanız gerekmektedir. Kendinizi rahatlatacak şeyler yapabilir ve 5 dakikalığına işinizi unutabilirsiniz. Dilerseniz kendinizi değerlendirmek için çeşitli notlar tutabilir ve o hafta uygulamış olduğunuz tekniğin ne kadar verimli olduğunu raporlayabilirsiniz. Dilerseniz de bu işlemi yapan mobil uygulamalardan raporlama hizmetlerini ücretsiz bir şekilde elde edebilirsiniz.

Pomodoro Tekniği Ne İşe Yarar?

Kişisel motivasyonu ve özgüveni artıran bu teknik, zamanı verimli kullanma ve yoğun bir günü planlı bir şekilde yönetebilmeyi sağlamaktadır. Yapılacaklar listenizi oluşturduktan sonra çeşitli zamanlayıcılar kullanarak pomodoro tekniğini uygulamaya başlayabilirsiniz. 

Bu teknik, bir işi ne kadar sürede bitirebildiğinizi ve kendinizi geliştirmeniz gereken noktaları daha iyi görebilmenize yardımcı olmaktadır. Bu sayede, zamanı daha etkili kullanabilir ve geliştirilmesi gereken stratejiler üzerinde daha rahat çalışabilirsiniz. Pomodoro zamanlayıcısı ile 25 dakikalık bir süreci rahat bir şekilde takip edebilirsiniz.

Verimlilik ve üretkenlik konusunda büyük bir icat olan pomodoro, zamanı iyi yönetemeyen kişilerin iş hayatlarında başarılı olabilmelerini amaçlamaktadır. Zamanı etkin kullanmak adına birçok teknik ve uygulama bulunsa da pomodoro tekniği bu teknikler arasında en basiti ve uygulaması en kolay olanıdır.

Zaman kontrolü, planlamanın doğru şekilde yapılması ve motivasyon artırma konularında çeşitli faydalar sağlayan bu teknik ile daha başarılı ve üretken işler ortaya çıkarabilirsiniz.

pomodoro

Pomodoro Tekniği Kimler İçin Uygundur?

Özellikle freelance çalışılan işlerde ve yoğun odaklanma ihtiyacı olan işlerde pomodoro tekniği önerilmektedir. Pomodoro, düzenli bir şekilde üretkenlik göstermesi gereken kişiler tarafından sıkça kullanılan bir tekniktir. Yine de tek bir sınıflandırmaya indirgemeden pomodoro tekniğinin herkes tarafından kullanabileceğini belirtmemiz gerekmektedir. 

Hemen hemen her sektörde ve işte uygulanabilen bu teknik aslında tamamen zamanı doğru kullanmayı sağlamaktadır. Kısaca, ders çalışırken bile bu teknikten faydalanabilirsiniz. Saatlerce oturup ders çalışmak zamanla okuduğunuzu anlamamanıza ve aslında konsantrasyonunuzu çoktan kaybettiğinizi anlamanıza neden olabilir. 

Bu nedenle, bir işe 3-4 saat boyunca odaklanmak veriminizi azaltabilir ve başarı skalanızı gözle görülür bir şekilde azaltabilir. Kişisel disiplin ve organizasyon isteyen her kişi pomodoro tekniğini uygulayabilir ve bu alanda yapılan tüm araştırmalardan dilediği gibi yararlanabilir. 

freelance

Pomodoro Zamanlayıcısı Nedir? Nasıl Çalışır?

Pomodoro Timer, Pomodoro Zamanlayıcısı ya da Pomodoro Sayacı olarak bilinen bu saat genellikle domates şeklinde tasarlanan bir sayaçtır. Bu tekniğin mucidi olan Cirillo’nun mutfağında bulunan domates tasarımlı saatten esinlenmesiyle oluştuğu için de adını bu tasarımdan almıştır. Pomodoro zamanlayıcısını çeşitli yollardan elde edebileceğiniz gibi dijital yollarla da aynı işleve ulaşabilirsiniz. 

Pomodoro tekniği için telefon ya da bilgisayarınızın kronometresini 25 dakikaya ayarlayabilir ve sayaç bittiği zaman 5 dakikalık mola süresini kurabilirsiniz. Pomodoro zamanlayıcısı işlevi gören pek çok mobil uygulama bulunmaktadır. iOS ve Android mağazalarından bu uygulamaları ücretsiz ya da ücretli bir şekilde elde edebilir ve verimliliğinizi takip edebilirsiniz.

Avansas’ın Pomodoro Timer ve Pomodoro Uygulaması Önerileri Nelerdir?

Pomodoro tekniği için mekanik ve dijital saatler kullanabileceğiniz gibi mobil uygulamalar da kullanabilirsiniz. Avansas’ta ev, ofis ve iş yerleri için satışa sunulan çeşitli duvar ve masaüstü saatlerle pomodoro periyotlarınızı kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz. Zamanı etkin kullanmak tamamen sizin elinizde, bunun için yapmanız gereken tek şey kendi yaşam tarzınıza en uygun yolu belirlemek olacaktır.

Eğer teknolojinin tüm kolaylıklarından faydalanmayı tercih eden biriyseniz pomodoro tekniği uygulayabileceğiniz bir çok pomodoro uygulaması bulunmaktadır. Avansas’ın sizler için hazırladığı Pomodoro Timer uygulamalarından birkaçı:

Focus To-do

iOS işletim sistemli telefonlarda App Store üzerinden ücretsiz bir şekilde indirebileceğiniz Focus To-do uygulaması, sizler için 25 dakikalık ve 5 dakikalık sayaçlara sahiptir. 25 dakikalık sayacı başlattığınız anda süre sonunda telefonunuza “5 dakika mola zamanı” şeklinde bir bildirim düşmektedir. 

Bu sayede pomodoro tekniğini denerken sürekli zamanı takip etmektense bu uygulama sayesinde bildirim sesiyle bir uyarı alabilirsiniz. Ayrıca, bu uygulamada yapılacaklar listesi hazırlayabilir ve o liste üzerinden organizasyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Sunmuş olduğu basit arayüzü ile anında kullanıma başlayabileceğiniz Focus To-do uygulaması kullanıcıyı yormadan basit bir şekilde zaman tutmayı sağlar.

TOGGL

Yine bir zamanlayıcı programı olan TOGGL, Chrome eklentili bir araçtır. Bilgisayar üzerinde çalışmak durumunda olan çoğu kişinin telefonlarından uzak kalmak için tercih ettiği bu eklenti sıkça kullanılmaktadır. Bu uygulama ile zamanlayıcıyı çalıştırabilir ve sunulan verimlilik raporu ile başarınızı yorumlayabilirsiniz. Hem ücretli hem de ücretsiz hizmet sunan bu uygulama ile çok uygun fiyatlara Premium üyelik de elde edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster