Sosyal medyada uzun süre boyunca dönen bir video vardı: Engelli park yerine park etmiş bir kişinin aracını post-it ile kaplamışlardı. Bu eylem daha sonra Türkiye’de de yapıldı. Engelli rampasının önüne park etmiş bir araç, olduğu gibi post-it ile kaplandı.

Post-it’lerin bu şekilde bir eylem için kullanılması, kullanım alanları içinde en yaratıcı olanlarından birisi olarak görünüyor. Daha birçok alanda kullanılabilecek post-it’ler için hayal gücü, yaratıcılık ve biraz da sabır gerekiyor. İşte post-it’lerin kullanım alanları dışında işe yarayabileceği bazı mecralar:

  1. Pinyata: Bu vurdulu – kırdılı oyun için her şeyden önce bir pinyata gerekiyor. Kimi zaman, oyun sonunda paramparça olacak bir oyuncak için onca para vermeye değer mi, diye düşündüğünüz oluyordur. Post-it’lerle yapacağınız rengarenk pinyata, çocukların daha çok ilgisini çekiyor. Bu pinyata için bir kağıt çanta, asacağınız bir ip ve bol bol post-it gerekiyor. İçini şekerle doldurduğunuz kağıt çantanın üzerini, post-it’lerle kaplayarak çocuğunuzun istediği canavara dönüştürmek için gereken tek şey biraz yaratıcılık.
  2. Kitap Ayracı: Ancak bu öyle bilinen kitap ayraçları gibi olmuyor. Kare ya da daha büyük post-it’lerle, biriktirdiğiniz gazeteleri çeşitli sınıflandırmalarına göre ayırabiliyorsunuz. Dilediğiniz gazeteyi, sınıflandırdığınız yerde bularak açıp okumak ise an meselesi bir iş haline geliyor. Ayrıca üst üste duran gazetelerin dağınıklık yarattığını düşünüyorsanız, daha büyük post-it’ler alarak gazetelerinizi derli toplu gruplandırabilirsiniz. En son sayfasına yapıştırdığınız post-it’i çevirerek en üstteki gazetenin ilk sayfasına doğru katlayabilir ve rengarenk post-it’lerle dağınıklığı neşeli bir dekorasyon detayına çevirebilirsiniz.
  3. Proje zamanlayıcı: Zamanlara ayırdığınız bir projeyi planlamak için tüm adımları birer post-it üzerine yazıp zamanlama tablosuna yapıştırabiliyorsunuz. Herhangi bir aksaklıkta post-it’lerin yerini değiştirerek planı revize edebiliyorsunuz. Hatta planın aciliyet noktaları ya da dönüm noktaları için değişik renklerde post-it’ler kullanarak süreç takibini yapan takım arkadaşlarınıza daha önemli katkılarda bulunabiliyorsunuz.
  4. Duvar tozu tutucu: Tanımlama biraz enteresan gelebilir, diyelim ki matkapla duvarda ufak bir delik açmanız gerekiyor. Hemen altına, katlamak suretiyle çanak haline getirdiğiniz bir post-it yapıştırıyorsunuz. Dökülecek toz, post-it’in içine dökülüyor ve yerleriniz tertemiz kalıyor.
  5. Takvim: Aylık takvime günlük planlarınızı eklemek için post-it’leri kullanabiliyorsunuz. Yapmayı planladığınız tüm işleri yazdığınız post-it’leri hangi güne karşılık geliyorsa o güne yapıştırıp aylık takvimde işlerinizin tamamını görebiliyorsunuz. Değişen planlar ve tamamlanan işler için çok pratik bir uygulama. Bu takvime yapılacak alışveriş listesini de ekleyerek, tam bir organizasyon planı çıkartmanız mümkün oluyor.
  6. İş yeri duvarlarına piksel sanat çalışmaları: Bomboş bir duvarı renkli bir resimle doldurmak güzel olmaz mı? Bunun için en kolay malzeme, elbette ki post-it’ler. Üstelik o resimden sıkıldığınız zaman post-it’leri başka bir resme dönüştürebilirsiniz. Piksel resmi yapmadan önce bir eskiz çıkarmak gerekiyor. Bunun için grafik kağıdı kullanmanız yeterli oluyor. Resmi öncelikle grafik kağıdına renkli kalemlerle yapıp, sonra bu eskize göre post-it’leri duvara yapıştırmaya başlayabilirsiniz.
  7. Karışan kordonları belirlemek için: Kordonları belirlemek için post-it’lerin kullanılması pratik bir çözüm gibi görünüyor. Post-it’lerin yapışkan kısmını keserek kordona doluyorsunuz. Her bir kordona değişik renkte post-it yapıştırdığınızda yanlış fişi çekme ihtimaliniz ortadan kalkmış oluyor.
  8. Çevirmeli defter ya da storyboard: Birçok post-it gerekiyor ancak özellikle çocuklar için çok eğlenceli fikirlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Her post-it’e aynı karakterin bir hareketi çiziliyor. Burada önemli olan, bir önceki post-it’te çizilen hareketin devamı niteliğinde olması. Mesela her post-it yaprağına adım atan bir çöp adam çizip post-it’lerin tamamını defter gibi hızlı çevirdiğinizde bir çizgi film yaratmış oluyorsunuz. Çocuklar bu sihirsel etkiye bayılıyor, onlara da öğreterek günün kahramanı olabilirsiniz!

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster