Router yani yönlendirici, internetten evinizdeki birden fazla cihaza veri ileten bir cihazdır. Veriler, yönlendiriciden cihazlara 2,4 GHz, 5 GHz ile 6 GHz arasında değişen radyo dalgaları kullanılarak aktarılır.

Bu Rehberde Bahsettiğimiz Ürünler [Önerilere Git]

Router Ne İşe Yarar?

Router, modeminiz ile dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı TV’ler gibi internete bağlı cihazlarınız arasındaki aracıdır. Bir yönlendirici, evinizin çevresinde birden fazla cihazın Wi-Fi bağlantınıza bağlanmasına izin veren bir yerel alan ağı (LAN) oluşturur. Router, tüm cihazlarınızı Wi-Fi ağınıza bağlar, ancak modem olmadan internete bağlanamaz.

Kablosuz Router Nedir?

Kablosuz router, internet servis sağlayıcınız tarafından sağlanan ve internete bağlanmanızı sağlayan küçük ve plastik bir elektronik cihazdır. Evinizin geniş bant hattına bağlanır ve ev bağlantınızdan internete bağlı cihazlarınıza bir internet sinyali gönderir. Kablolu yönlendiriciler sadece bir Ethernet kablosuyla internete bağlanmak isteyenler tarafından kullanıldığından, kablosuz yönlendiriciler evinizde internete bağlanmanın açık ara en popüler yoludur. Yine de çoğu kablosuz router en az dört Ethernet bağlantı noktasıyla gelir, böylece isterseniz PC’leri, TV’leri ve oyun konsollarını internete bu şekilde bağlayabilirsiniz.

En İyi Router Çeşitleri Nelerdir? En İyi Router Önerileri

Aşağıdaki listede en iyi router önerileri ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz:

blank

1. TP-Link Archer C20 750 Mbp Kablosuz Dual Band Router

Çift ağ özelliğine sahip TP-Link Archer C20 750 Mbp Kablosuz Dual Band Router,  yüksek trafikli çevrimiçi etkinlikler için tasarlanmıştır ve uygulamaları diğer modellerden üç kata kadar daha hızlı alabilir. Bu, tüm kablosuz cihazlarınıza güç sağlayabilen daha hızlı ve daha güçlü Wi-Fi’ye sahip olduğunuz anlamına gelir. E-posta gönderme, web’de gezinme veya müzik dinleme gibi işlemler için ideal olan 2,4 GHz bandına ve akış için özel olarak tasarlanmış 5 GHz bandına sahip olarak en güçlü çevrimiçi oyunları oynayabilirsiniz. Bu model 3 antene sahiptir.

Ayrıca çocukları ve çalışanları sorumlu erişimle denetlemenize, bir kara veya beyaz liste oluşturabilmenize ve web erişimi düzeyini sınırlandırmanıza olanak tanıyan basit bir ebeveyn denetimine sahiptir. Son olarak misafir ağı oluşturmanıza da olanak tanır. Bu sayede tüm verileri daha güvenli bir şekilde daha kolay paylaşabilirsiniz.

TP-Link Archer C20 750 Mbp Kablosuz Dual Band Router Özellikleri
Bağlantı Noktası 4 10/100Mbps LAN portu 1 10/100Mbps WAN portu.
Hız
  • 5GHz: 433Mbps’e kadar
  • 2.4GHz: 300Mbps’e kadar
Anten Tipi 2 x 2.4 GHz anten ve 1 x 5 GHz anten.
Sistem Gereksinimleri
  • Microsoft Windows XP/Vista/7/8/8.1/10, MAC OS, UNIX veya Linux Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari veya diğer Java etkin tarayıcılar
  • Kablo veya İnternet Servis Sağlayıcısı ile DSL Modem aboneliği (İnternet erişimi için)
Erişim Kontrolü Çocukları ve çalışanları sorumlu erişimle denetlemenize, bir kara veya beyaz liste oluşturabilmenize ve web erişimi düzeyini sınırlandırmanıza olanak tanıyan basit bir ebeveyn denetimine sahiptir.

TP-Link Archer C20 750 Mbp Kablosuz Dual Band Router‘ı 1 günde teslimat avantajıyla satın almak için tıklayın.

2. TP-Link Archer VR600 2100 Mbp Kablosuz VDSL/ADSL2 Router

TP-Link Archer VR600 2100 Mbp Kablosuz VDSL/ADSL2 Router, 1,6 Gbps’ye kadar birleşik çift bantlı Wi-Fi hızları ve 100 Mbps’ye kadar etkileyici geniş bant hızları sağlayarak internet bağlantınızın tüm potansiyelini ortaya çıkarır ve tüm ihtiyaçlarınıza yardımcı olur. Bu sayede cihazlarınız en yüksek performansa ulaşır. TP-Link Cloud hizmeti, akıllı telefon veya tabletinizdeki Tether uygulaması aracılığıyla dışarıdayken ev ağınızı kolayca yönetmenize yardımcı olur, sizi en son donanım yazılımı güncellemelerinden haberdar eder ve birden fazla TP-Link Cloud cihazını tek bir TP-Link kimliği üzerinden yönetmenize olanak tanır.

TP-Link Archer VR600 2100 Mbp Kablosuz VDSL/ADSL2 Router Özellikleri
Bağlantı Noktası 3 adet 10/100/1000 Mbps RJ45 LAN bağlantı noktası ve 1 adet 10/100/10 RJ45 WAN/LAN bağlantı noktası.
Hız 300 Mbps’ye (2,4 GHz’in üzerinde) ve 1300 Mbps’ye (5 GHz’in üzerinde) kadar birleşik kablosuz hızlar.
Anten Tipi Geniş Wi-Fi kapsama alanı ve sabit bir bağlantı için 3 adet çift bantlı çıkarılabilir anten.
Sistem Gereksinimleri
  • Microsoft Windows 98SE, NT, 2000, XP, Vista™ veya
  • Windows 7, 8, 8.1, MAC OS, NetWare, UNIX veya Linux
  • Internet Explorer 11, Firefox 12.0, Chrome 20.0
  • Safari 4.0, veya diğer Java-etkin tarayıcı
  • Kablo veya İnternet Servis Sağlayıcısı ile DSL Modem aboneliği (İnternet erişimi için)
Erişim Kontrolü Belirli cihazların internete erişmesine izin vermek veya engellemek için bir beyaz liste veya kara liste oluşturmaya izin verir.

TP-Link Archer VR600 2100 Mbp Kablosuz VDSL/ADSL2 Router‘ı 1 günde teslimat avantajıyla satın almak için tıklayın.

blank

3. TP-Link Archer VR400 1200 Mbp Kablosuz VDSL/ADSL2 Router

TP-Link Archer VR400 1200 Mbp Kablosuz VDSL/ADSL2 Router, kablosuz bir ağın 2,4 GHz bandında 300 Mbps’de ve ağların 5 GHz bandında 867 Mbps’de eşzamanlı olarak yayınlanmasına izin veren VDSL/ADSL modemli bir kablosuz yönlendiricidir. Cihaz, mükemmel menzil ve istikrarlı bir kablosuz ağ sağlayan üç adet çift bantlı anten ile donatılmıştır.

Sezgisel Tether uygulamasıyla yönlendiricinizi sadece birkaç dakika içinde yapılandırabilirsiniz. Uygulama ayrıca bir Android veya iOS cihazı kullanarak TP-Link Archer VR400’ü kontrol etmenizi de sağlar.

TP-Link Archer VR400 1200 Mbp Kablosuz VDSL/ADSL2 Router Özellikleri
Bağlantı Noktası
  • 3 adet 10/100 RJ45 LAN Port
  • 1 adet 10/100/1000 RJ45 LAN/WAN Port
  • 1 adet RJ11 Port
  • 1 adet USB 2.0 Port
Hız
  • 5GHz’de 867Mbps
  • 2.4GHz’de 300Mbps
Anten Tipi 3 adet harici anten
Sistem Gereksinimleri
  • Microsoft Windows XP/7/8/8.1/10, MAC OS, NetWare, UNIX veya Linux
  • Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari veya other Java-etkin tarayıcı
  • İnternet Hizmet Sağlayıcısı ile Abonelik (İnternet erişimi için)
Erişim Kontrolü Belirli cihazların internete erişmesine izin vermek veya engellemek için bir beyaz liste veya kara liste oluşturmaya izin verir.

TP-Link Archer VR400 1200 Mbp Kablosuz VDSL/ADSL2 Router‘ı 1 günde teslimat avantajıyla satın almak için tıklayın.

Modem ve Router Arasındaki Fark Nedir?

Her iki cihaz da oldukça benzer görünse de, modem ve router arasında bazı farklar vardır. 

Peki bu cihazları nasıl ayırt edebilirsiniz? 
Çoğu router’da kablosuz bağlantılar için antenler bulunurken, bağımsız bir modemde hiçbir zaman anten bulunmaz.

Bir modem ayrıca daha az kablo bağlantısına sahiptir. Biri ISS bağlantınız, diğeri ise bilgisayarınız veya yönlendiriciniz için. Öte yandan bir router, genellikle bir modeme bağlanmak için bir bağlantı noktasına ve ardından evinizdeki cihazlar için dört veya daha fazla bağlantı noktasına sahip olacaktır.

Bir modeme aynı anda sadece bir aygıt bağlanabilirken, bir modeme bir yönlendirici takarsanız, o modemi birden çok aygıt kullanabilir. Ayrıca yönlendiricinin ekstra güvenlik özelliklerinden de yararlanabilirsiniz.

Son olarak bir modem, internet bağlantısını kablosuz olarak kullanmanıza izin vermez Kablosuz olarak bağlanmayı planlıyorsanız bir yönlendiriciye ihtiyacınız olacaktır.

Router modem olarak kullanılır mı?

Modemler ve yönlendiriciler, bir şekilde birbirlerini tamamladıkları için ayrı ayrı çalışamazlar.

Modemlerde yalnızca bir LAN bağlantı noktası bulunur, bu nedenle internete bağlanmak için yalnızca bir bilgisayarınız varsa, bir modem kullanabilir ve kablolu bir bağlantı kullanarak bilgisayara bağlayabilirsiniz.

Ancak birden fazla cihazınız varsa, bir router’a sahip olmanız gerekir. Bir yönlendirici internete doğrudan bağlanamadığından, onu asla ayrı olarak kullanamazsınız.

Bu ikisi, ayrı işlevlere sahip tamamen farklı cihazlardır.

Bu nedenle, bir modemi yönlendirici olarak kullanamazsınız.

Router İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. WiFi router ile kablosuz router aynı mı?

Bir WiFi router’ın temel çalışma konsepti, ana cihazdan hedef cihaza internet bağlantısını köprülemek veya yönlendirmek için kullanmaktır.

WiFi kullanımı söz konusu olduğunda, WiFi router’ın temel rolü internet bağlantısını bağlı cihazlara iletmektir. Bu, ağ işlevlerinin bir WAP veya başka bir erişim noktasıyla birleştirilmesine yardımcı olur. Bu nedenle, bir WiFi yönlendirici, basit bir kablosuz yönlendiriciden çok daha iyi programlanmıştır.

2. Bir Wi-Fi router için aylık ödeme yapmak gerekir mi?

Bu tamamen sağlayıcınıza ve ağınızın dağıtımına bağlıdır. Bazı sağlayıcılar aylık aboneliklere dayalı bir modem ve yönlendirici sunar. Ancak, çoğu router doğrudan satın alma yöntemiyle kullanılabilir. 

3. Bir kablosuz router’ı ev ağıma nasıl bağlarım?

Yönlendiricinizi yapılandırmak için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki şekildedir:

  • LAN ve Ethernet bağlantı noktalarını kullanarak uygun kabloları kurduğunuzdan emin olun.
  • Yönlendirici ana sayfasını ziyaret edin. Bir web tarayıcısı açın ve ağ geçidi URL’sini yazın.
  • Kullanıcı kimliğini ve varsayılan şifreyi kullanarak giriş yapın.
  • Artık yapılandırmayı ayarlayabilir ve bağlantı için ağ adını ve parolasını değiştirebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster