Termos ve mataralar en basit şekilde, içerisine konulan sıvıyı sağlıklı koşullarda saklayan ve kullanıcısına taşıma lüksü sağlayan kaplar olarak tanımlanabilir. 1982 yılında Sir James Dewar tarafından icat edilen termos matara, yalıtım malzemesi ile kaplanmış olan, içerisine konulan sıvıyı soğuk ya da sıcak olarak tutabilen kap olarak tanımlanmıştır. İskoç bilim adamı tarafından bulunan termos temelde, çift duvarlı bir yapıya sahip kaptır. İki duvar arasındaki hava, termos imalatı sırasında emilir ve böylelikle vakum etkisi oluşturulur.

Bu vakum etkisi sayesinde, termos içerisine doldurulan sıvıya ekstra bir etki uygulanmaz. Burada asıl prensip ise ısının kaçmasına izin vermemektir. Kısaca en iyi termos ürünleri, sıcak sıvıları ısıtmak yerine sıcak sıvılarının ısısını koruyarak sıcak tutma temelinde tasarlanır. Vakum etkisi bir termos içerisinde yalıtım olarak kullanılır.

Vakum etkisi sayesinde oluşan duvar ısıyı iletmeyeceği için termosun içerisine koyduğunuz kahve gün boyu sıcak kalır. Günümüz termosları ısı transferini daha da azaltmak adına plastik ya da strafor tabakalardan da faydalanabilir. En iyi termos modellerini kullanıyorsanız, termosunuza doldurduğunuz kahvenin saatler sonra sıcak, limonatanın ise saatler sonra soğuk olacağından emin olabilirsiniz.

Termosların kullanım alanları oldukça fazla değişiklik gösterebilir. Günlük yaşam içerisinde kullanabileceğiniz, gün boyu kahvenizin sizinle beraber sıcak kalmasını sağlayan termoslar olduğu gibi daha çok doğa içerisinde kullanılmaya uygun kamp tarzı aktivitelerde kullanılabilecek termoslar da bulunmaktadır. Doğa etkinliklerinde kullanılan termoslar genellikle paslanmaz çelikten imal edilir ve oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Gün içerisinde çok fazla içecek tüketen insanlar ise hacim olarak büyük termos çeşitleri tercih edebilir. Termoslar kış aylarında sıcak içecekleri tüketmek amacıyla kullanılırken, yaz aylarında da soğuk içecekleri tüketmek mug termos kullanılabilir. Kullanım alanları neredeyse sınırsız olan termoslar; günlük hayat koşturması içerisinde, pikniklerde, kamplarda, gezilerde, yolculuklarda ve daha birçok alanda sürekli olarak kullanılabilir.

Termos Çeşitleri Nelerdir?

Termos çeşitleri, üretimde kullanılan malzemeye, yapısına ve hacmine göre değişiklik gösterebilir. Termos modelleri genellikle içecek termosu, yiyecek termosu, el termosu ve piknik termosu olmak üzere dört yapıya ayrılır. Tüm bu kategoriler içerisindeki termoslar çelik, plastik, cam, akrilik ve alüminyum gibi malzemeler ile üretilebilir. En iyi termos çeşitleri için linke tıklayarak sayfamızdaki termos modellerini inceleyebilirsiniz.

Yiyecek termosları, içlerinde bulunan yiyecekleri uzun süreler sıcak ve taze tutma amacı ile tasarlanır. En iyi termos çeşitleri genellikle çelik bir yapıya sahiptir. Bu çelik yapı sayesinde ise içerisinde bulunan yiyecek ve içecekleri uzun süre ısı kaybı yaşamadan saklar. Piknik termosları olarak tabir edilen ürünlerin hacimleri ise değişkenlik gösterebilmektedir. İşyerlerinde de sıklıkla kullanılan çelik sürahi tipi termos 1 lt ya da 2 lt termos tipleri, içeceklerin uzun süre sıcak kalmasına yardımcı olur.

İçecek termoslarının hacimleri değişkenlik gösterebilir. Genellikle bir litreden küçük olan ve günlük olarak kullanılması için tasarlanan en iyi termos bardak çeşitleri, ortalama 6 saate kadar içeceklerin ısısını korumasını sağlar. Kalın ve ağır bir çelik yapıya sahip olan termoslar ise 30 ile 40 saat arasında içeceklerin ısısını korumasına yardımcı olur. Bu tür termoslar daha çok uzun süren doğa gezileri ve kamp etkinlikleri için tavsiye edilmektedir.

Kapaklı termos matara çeşitleri de farklı malzemeler kullanılarak üretilebilir. Bu modeller arasında cam ile üretilen termoslar oldukça hassastır. Çelik olan modeller ise en iyi termos çeşitleri arasında gösterilmektedir. Kapağı çevrilerek açılan termos çeşitleri, içeceklerin ısısını daha uzun süre korumasına yardımcı olur.

Termos Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mükemmel termosu seçmek, raftaki en gösterişli olanı almaktan biraz daha fazlasını içerir. Dikkat etmeniz gerekenler aşağıdakileri içermektedir:

  • Yalıtım Türü: Çift duvarlı vakumlu yalıtım en önemli standarttır. İçeceğinizi saatlerce sıcaklığını korumasını sağlar.
  • Malzeme: Özellikle paslanmaz çelik, camın aksine kırılmaz veya plastik gibi tat vermez. Dayanıklı ve tat vermeyen bir seçimdir.
  • Boyut: Günlük rutininizi göz önünde bulundurarak küçük bir kahveye mi yoksa büyük boy bir suya mı ihtiyacınız var karar verin. Yaşam tarzınıza uygun hacmi belirleyin.
  • Kapak Tasarımı: Sürekli hareket halindeyseniz, kullanımı kolay bir kapağa sahip sızdırmaz bir tasarım seçin.
  • Temizlik: Geniş ağızlı seçenekler, temizlik, buz küpleriyle doldurma veya hatta bir kaşık yerleştirmek için harikadır.

En İyi Termos Tavsiyeleri

Aşağıdaki listede en iyi termos markalarını bulabilirsiniz:

1. Globox Petg Matara Pembe 600 ml

Globox PETG Matara, 600 ml kapasitesi ve şık pembe rengiyle günlük kullanım için ideal bir üründür. Sızdırmaz kapak tasarımı sayesinde çantanızda veya spor esnasında rahatlıkla kullanılabilir. Ergonomik gövdesi kolay tutuş sağlarken, dayanıklı yapısı uzun ömürlü kullanım imkânı sunar. Elde yıkanması önerilen bu matara, güvenli bir kullanım sağlar. Kullanımdan önce su ile çalkalanması tavsiye edilir ve içine 40 derece üzeri sıvı konulmaması önerilir.

Globox Petg Matara Pembe 600 ml’yi 1 günde teslimat avantajıyla satın almak için tıklayın.

2. Contigo Tritan Suluk Pembe 720 ml

blank

Contigo Tritan Suluk Pembe 720 ml, dayanıklı ve sağlıklı Tritan malzemeden üretilmiş olup BPA içermez. Koku ve tat emilimi yapmayan özel yüzeyi sayesinde içeceklerin doğal lezzetini korur. Patentli AUTOPOP sızdırmaz kapak teknolojisi ile tek elle kolay kullanım sunarken, sızdırma ve dökülmelere karşı maksimum koruma sağlar. Hafif ve ergonomik tasarımı sayesinde çantada güvenle taşınabilir, spor, seyahat ve günlük kullanım için idealdir. Leke tutmayan ve kolay temizlenen yapısı hijyenik bir kullanım sağlarken, bulaşık makinesinde yıkanabilen kapağı pratiklik sunar.

Contigo Tritan Suluk Pembe 720 ml’yi 1 günde teslimat avantajıyla satın almak için tıklayın.

3. Quokka Çelik Matara

blank

Quokka Çelik Matara, paslanmaz çelikten üretilmiş dayanıklı yapısı ve çift katman vakumlu yalıtım teknolojisi ile içeceklerinizi 18 saate kadar soğuk, 12 saate kadar sıcak tutarak her mevsim ideal kullanım sunar. BPA içermeyen ve koku-tat emilimi yapmayan yüzeyi, içeceklerinizi her zaman taze ve doğal lezzetinde korur. Silikon ağızlı damlama koruma kapak sayesinde güvenli taşınabilir, hızlı açma sistemi ile pratik kullanım sağlar. Şık ve modern tasarımıyla hem günlük yaşamda hem de iş ortamında rahatlıkla tercih edilebilir.

Quokka Çelik Matara çeşitlerini 1 günde teslimat avantajıyla satın almak için tıklayın.

Termos Nasıl Kullanılır?

En iyi termos modelini seçmenizin yanında termos kullanımı hakkında birkaç noktaya dikkat etmeniz, termostan daha çok fayda almanıza yardımcı olur. Öncelikle bir içecek termosu aldıysanız, içerisine sadece sıvı koymaya özen gösterin. İçecek muhafaza etmek için tasarlanmış olan termoslar, gıdaların ısısını tam olarak koruyamaz.

Termoslara doldurulan sıvılar, termos ilk açıldığı andan itibaren daha hızlı bir şekilde ısı kaybeder. Bu nedenden dolayı termosu ilk açtığınız andan itibaren hızlı bir şekilde tüketmeniz önerilir.

Termosunuz soğuk veya sıcak tutmuyor ise, içerisindeki içeceği içmemeniz gerekir. Gerektiği gibi çalışmayan termosların içerisindeki sıvılarda zararlı bakteri üretimi başlayabilir. Termosu her zaman temiz ve kalıntısız bir şekilde kullanmanız, kullanım ömrünü artıracaktır.

İstenmeyen kokular ile karşılaşmamak adına, termos içerisinde kalıntıları bekletmeden yıkayın. Almış olduğunuz termosun yıkama talimatlarına göre bulaşık makinesinde veya elde yıkayabilirsiniz. Son olarak ise en iyi termos performansı için termosa sıcak içecek doldurmadan önce kaynar su ile çalkalayın, bu şekilde daha uzun süreli performans alabilirsiniz.

Termos Nasıl Temizlenir? Termos Temizliğinin Püf Noktaları

Termos ve mataraları daha uzun ömürlü şekilde kullanabilmeniz için belirli püf noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Düzenli Temizlik: Kalıntıların birikmesini önlemek için her kullanımdan sonra ılık sabunlu suyla durulayın.
  • Derinlemesine Temizlik: İnatçı lekeleri çözen kapsamlı bir temizlik için ara sıra karbonat ve sirke karışımına batırın. Termosta bulunan çay, kahve ve meyve suyu gibi lekeler, karbonat ve su ile temizlenebilir. Termos hacmine bağlı olarak bir miktar karbonatı termos içerisine boşaltın. Ardından kaynar sunu yavaş yavaş karbonatın üzerine dökün. Köpüren karbonat termos içerisindeki lekeleri temizleyecektir.
  • Bulaşık Makinelerinden Kaçının: Yüksek ısı yalıtımı bozabilir. Bu yüzden termosunuzun ömrünü uzatmak için makine yerine elde yıkayın. Her kullanımdan sonra termosunuzu temizlemenin, daha uzun süreli bir kullanım sağlayacağını unutmayın.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster