Americano, yapımı en kolay kahvelerden biridir, çünkü yapmak için bir kupaya ve sadece iki malzemeye ihtiyacınız vardır. Kahvenin tadı, nasıl hazırlandığına bağlı olarak değişir, ancak espresso’nun daha az güçlü bir versiyonu olarak sınıflandırılabilir. Çok güçlü olmasa da, yine de kahvenin aromatik lezzetini korur. Eşsiz tadı ve görünümüyle americano, çok sayıdaki kahve seçeneği arasında oldukça popülerdir.

İlgili İçerik: A’dan Z’ye Kahve Çeşitleri ve Yapılışları

Americano Nedir?

Americano, taze demlenmiş espresso ve sıcak su içeren popüler bir kahve türüdür.

Starbucks ve diğer kafe menülerinde aşağıdaki şekilde de listelenebilir:

  • Americano kahve
  • Caffè americano
  • Café americano
  • Amerikan kahvesi

Zengin espresso bazı, bu kahveye geleneksel demlenmiş kahveden oldukça farklı bir lezzet verir. 

Neden mi? 

Çünkü her şey espressonun ekstraksiyonundan kaynaklanır.

Doğru şekilde ekstrakte edilmiş espresso shot’larının tadı tatlı, çikolatalı ve hafif acıdır, ayrıca kadifemsi pürüzsüz bir bitişe sahiptir.

Bir espresso makinesi ince öğütülmüş kahveyi basınç altında demleyerek yaklaşık 25 saniye içinde nefis sonuçlar üretir. 

Bir americano’nun espresso bazının özelliklerini americano içeceklerinde hala fark edebilirsiniz. Su, espressonun zengin niteliklerini sulandırabilir, ancak yine de oldukça lezzetlidir.

Americano’yu sadece Amerika’da değil, dünyanın her yerinde hemen hemen her kafede bulabilirsiniz. Aynı çekirdeklerle demlenmiş bir filtre kahvede bulabileceğinizden çok daha farklı tatlar ortaya çıkardığı için bir kahveyi deneyimlemenin harika bir yoludur.

Geleneksel olarak sade servis edilse de, içeceğe krema ve şeker de ekleyebilirsiniz. Bu, latte veya cappuccino’daki buharda pişirilmiş sütün tatlılığı olmadan espressonun lezzetini tatmanızı sağlar.

Americano Tarihçesi

Americano, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’da ortaya çıkan espresso bazlı popüler bir içecektir. Efsaneye göre, İtalya’da konuşlanmış Amerikan askerleri yerel olarak demlenmiş espresso’yu çok güçlü buldular, bu yüzden daha lezzetli hale getirmek için sıcak suyla seyrelttiler. Böylece americano doğmuş oldu.

Americano Nasıl Yapılır?

Bir kupa americano hazırlamak için bir shot espresso çekilir ve ardından kahvenin gücünü seyreltmek için sıcak su eklenir. Sonuç, geleneksel bir espressodan daha yumuşak ve daha az yoğun bir içecektir, ancak yine de zengin lezzetini ve kremasını (espresso shot’ının üstündeki köpük) korur.

Peki bu mükemmel kahve için gerekli olan malzemeler ve araç-gereçler nelerdir?

  • Espresso makinesi (veya moka pot)
  • Sıcak su
  • Seçtiğiniz kahve çekirdekleri

Americano yapımı için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki şekildedir:

  • Tercih ettiğiniz yöntemi kullanarak bir shot espresso hazırlayarak başlayın. Espresso makinesi kullanıyorsanız, shot’ı çekmeden önce portafilter ve fincanı önceden ısıttığınızdan emin olun.
  • Espresso shot’ınızı yaptıktan sonra, bir su ısıtıcısında veya ocakta biraz su ısıtın. Bir americano için ideal sıcaklık 90-95°C arasındadır.
  • Sıcak suyu fincanınıza dökün ve espresso shot’ı için yeterince yer bırakın.
  • Espresso shot’ını fincana ekleyin ve hafifçe karıştırın.

Americano makinesiz nasıl yapılır?

Moka Pot kullanarak evde de bir fincan americano hazırlayabilirsiniz:

  • En az 18 ila 21 gram espresso çekirdeği öğüterek başlayın ve çift shot miktarına ulaştığınızdan emin olun.
  • Moka Pot’unuzun alt haznesini doldurma çizgisine kadar sıcak su ile doldurun.
  • Öğütülmüş espresso kahve çekirdeklerini sepete koyun. Çekirdekleri üstten düzleştirin, ancak bastırmayın.
  • Moka Pot’u doldurduktan sonra orta ısıdaki bir ocağın üzerine koyun. 3 ila 5 dakika demlenmesini bekleyin. Unutmayın, kahve en üstte süzülmeye başlamalıdır.
  • İki shot kullandıysanız, espresso hala demlenirken dört ons suyu yaklaşık 165 santigrat dereceye kadar ısıtın.
  • Suyu kahve fincanınıza dökün.
  • Demlenmiş espressoyu çıkarın, ardından yavaşça sıcak suyun üzerine dökün.
  • Tüm adımları tamamladıktan sonra yaptığınız ev yapımı Americano kahvenizin tadını çıkarabilirsiniz.

İlgili İçerik: Moka Pot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Sütlü americano nasıl yapılır?

Sütlü Americano, geleneksel Americano’ya sadece süt eklediğiniz espresso bazlı bir içecektir. Espresso’ya sıcak su eklenerek ve ardından sütle tamamlanarak yapılır. Sütlü Americano ile ilgili en önemli ipucu, ne latte kadar kremsi ne de espresso kadar güçlü olmasıdır.

Soğuk americano nasıl yapılır?

blank

Bir espresso makinesi kullanarak,  taze demlenmiş espresso’dan çift shot hazırlayın. Taze demlenmiş espresso’nuzu eklemeden önce servis bardağınızı buz ve su ile doldurun. 

Tüm kahveyi ekledikten sonra buzlu Americano’nuzu karıştırın ve ekstra soğuk tutmak için birkaç buz küpü daha ekleyin.

İlgili İçerik: Soğuk Kahve Nasıl Yapılır? Serinletecek Soğuk Kahve Tarifleri

Americano Latte Farkı

Americano ile latte farkı aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

1. Espresso-Süt Oranı

Bu iki içecek arasındaki temel fark espresso-süt oranında yatmaktadır. Bir americano sütten daha fazla su içerir, bu da daha güçlü bir kahve aromasına neden olurken, bir latte daha yüksek oranda buharda pişirilmiş süt içerir, bu da onu daha kremsi ve tatlı yapar.

2. Doku

Espresso-süt oranındaki farklılık nedeniyle americano ve latte farklı dokulara sahiptir. Bir americano daha ince bir kıvama sahiptir, daha çok sade kahveye benzer, latte ise daha kalın ve ipeksi bir dokuya sahiptir.

3. Kafein İçeriği

Bir americano temel olarak sadece seyreltilmiş espresso olduğundan, genellikle latte ile karşılaştırıldığında daha yüksek kafein içeriğine sahiptir. Bununla birlikte, latteler çift espresso içerdiğinden, kafein oranları yüksektir.

4. Porsiyon Büyüklüğü

Americano, latte’ye göre daha küçük bir fincanda servis edilir. Bunun nedeni latte’nin daha fazla süt içermesi ve üstte köpük için daha fazla alana ihtiyaç duymasıdır.

5. Lezzet

Espresso-süt oranındaki fark, bu iki içeceğin lezzetini de etkiler. Bir americano daha sert ve yoğun bir kahve tadına sahipken, bir latte daha hafif ve tatlıdır.

Americano İle Filtre Kahve Arasındaki Fark

Americano ve filtre kahve, genellikle her ikisi de sade kahvenin bir versiyonu olduğundan ve temel olarak benzer bir güçte olduklarından, genellikle benzer oldukları düşünülür. Ancak, bu içecekler çok farklıdır ve aynı tür olarak düşünülemez. Demleme süreçleri ve ortaya çıkan kahve karşılaştırıldığında, bu içeceklerin neredeyse her yönü farklıdır. 

Americano ile filtre kahve farkı ile ilgili tüm detayları aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

İlgili İçerik: Filtre Kahve Nedir, Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

1. Güç

Americano, espresso temelinden dolayı sağlam bir tada sahip olma eğilimindedir. Genellikle daha belirgin bir yoğunluğa sahip olan daha güçlü bir tat profiline sahiptir. Bununla birlikte, espresso sıcak suyla seyreltildiği için Americano’nun genel gücü kişisel tercihe göre ayarlanabilir. Öte yandan filtre kahve, Americano’ya kıyasla genellikle daha yumuşak ve hafiftir.

2. Lezzet Karmaşıklığı

Americano, espresso’nun doğası gereği daha konsantre bir lezzet profiline sahip olma eğilimindedir. Espresso çekimi için kullanılan özel kahve çekirdeklerine bağlı olarak güçlü ve zengin bir tat sunar. Bununla birlikte, americano’nun lezzet karmaşıklığı diğer demleme yöntemlerine kıyasla biraz sınırlı olabilir.

Filtre kahve, kahve çekirdeklerinin karmaşık tatlarını ve nüanslarını ortaya çıkarma kabiliyetiyle ünlüdür. Daha hassas bir ekstraksiyon işlemine olanak tanıyarak daha geniş bir lezzet profili yelpazesi sunar. 

3. Kafein İçeriği

Bir Americano’daki kafein içeriği genellikle standart bir fincan filtre kahveye kıyasla daha yüksektir. Bunun nedeni, americano’nun temelini oluşturan espressonun yoğun kafein seviyeleriyle bilinmesidir. 

Filtre kahve temel olarak espresso bazlı içeceklere kıyasla biraz daha düşük kafein içerir. Filtre kahvenin demlenme süreci daha uzun bir ekstraksiyon süresi sağlar ve bu da orta düzeyde bir kafein seviyesiyle daha yumuşak ve çok yönlü bir lezzet profili ile sonuçlanır.

4. Demleme Kolaylığı ve Gerekli Ekipman

Americano yapmak, espresso shot’ını hazırlamak için bir espresso makinesi ve seyreltme için bir sıcak su kaynağı gerektirir.

Espresso makineleri daha pahalı olabilir ve düzgün çalışması için ek beceriler gerektirir. Bu nedenle, evde americano yapmak daha özel ekipman ve öğrenme eğrisi gerektirebilir.

Filtre kahve, demleme açısından daha fazla kolaylık ve basitlik sunar. Filtre kahve makinesi, pour-over cihazları, French press veya AreoPress gibi çeşitli yöntemler kullanılarak hazırlanabilir. Bu yöntemler genellikle daha az özel alet gerektirir ve evde demleme için daha erişilebilir olabilir.

İlgili İçerik: En İyi 10 Filtre Kahve Makinesi Önerisi

Americano Espresso Farkı

Espresso, Americano’nun temelidir, espresso ve sıcak sudan oluşur. Bu yüzden americano espresso ile benzer bir tada ve aynı kafein içeriğine sahiptir (su eklenmemiş), ancak tadı daha az yoğundur.

Tabii ki espresso da su içerir, çünkü kahve bileşenlerini çıkaran sıcak sudur, ancak espresso’da tamamen çıkarılmış kahve varken Americano sıcak suyla seyreltilmiştir.

Basit bir su ekleme işlemiyle, güçlü, lezzetli ve kıvamlı bir espresso shot’ını, yoğunluğu ve seyreltilmiş bir versiyona dönüştürebilirsiniz.

İlgili İçerik: Espresso Nasıl Yapılır? Espresso Kahve Çeşitleri Nelerdir?

1. Köpük

Espresso’nun üstündeki kremsi ve kahverengi köpük, espressoyu çıkarmak için kullanılan yüksek basıncın bir sonucudur.

Americano, espresso’dan daha az köpüğe sahiptir, ancak bu, önce suyla mı yoksa önce espressoyla mı başladığınıza bağlı olarak değişir. Önce su kullanmak, köpüğün daha fazla bozulmadan kalmasına neden olur.

2. Doku

Espresso shot’lar, zengin dokularıyla bilinir. Americano’lar eklenen su nedeniyle daha yumuşak ve daha seyreltilmiştir. Bu, geleneksel demlenmiş kahveye benzer şekilde daha hafif bir kahve tadı ile sonuçlanır.

3. Lezzet

Espresso shot’ın tadı yoğun, konsantre ve güçlüdür, genellikle ağızda güçlü bir tat bırakır.

Americano, bazı espresso niteliklerini korumakla birlikte daha hafif ve daha soğuktur. Seyreltme, acılığı yumuşatır, bu sayede bazı damak tadlarına daha uygundur.

4. Hacim

Bir espresso shot’ı yaklaşık 30 ml’dir, yani hacim olarak gerçekten oldukça küçüktür. Buna karşın Americano, daha büyüktür, genellikle yaklaşık 300 ml arasında herhangi bir yerdedir, kendiniz yaparken istediğiniz boyutta yapmanız mümkündür.

Americano İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Americano kaç kaloridir?

Americano kalorisi yaklaşık 18’dir. Yani 340 ml tek bir fincan Americano yaklaşık 18 kalori içerir. 

2. Americano hangi makinede yapılır?

Americano yapmak için öncelile espresso hazırlamanız gerekir, bu yüzden americano makinesi yerine bir espresso makinesi almanız gerekir. Linke tıklayarak Avansas üzerinden en uygun kahve makinelerinin bir listesini bulabilirsiniz.

3. Americano bardağı nasıl olmalıdır?

Kural olarak, içecek 220 ila 300 ml hacimli bardaklarda servis edilir. Ancak 360 ml seçeneği de mevcuttur. 

4. Americano acı mı?

Americano, yumuşak ve çok yönlü bir tada sahip klasik espresso tarzı bir içecektir. Geleneksel kahvenin sertliğine sahiptir, ancak sıcak su tadını hafiflettiği için çok fazla acılık içermez.

5. Americano sütlü mü?

Americano sadece espresso ve su ile yapılan bir kahve türüdür. Fakat arzuya göre süt ekleyebilirsiniz.

6. Americano sert mi?

Americano espresso kadar sert değildir. Çünkü 1 shot espresso’ya su ekleyerek seyreltilir.

7. Americano sütle içilir mi?

Americano su ve espresso karışımından oluşan bir kahve çeşididir ve geleneksel olarak süt eklenmez. Ancak kişisel tercihe bağlı olarak, bazı insanlar Americano’ya süt ekleyebilir. Bu, kahvenin tadını değiştirir ve Amerikano’ya farklı bir lezzet katar. 

8. Americano su oranı nedir?

Americano su kahve oranı iki ölçü sıcak suya bir ölçü espresso’dur. Yani 45-50 ml’lik bir duble shot hazırlıyorsanız, bunun iki katı sıcak su koymanız gerekir.

9. Americano sağlıklı mı?

Americano, doymuş yağ ve kolesterol içermeyen düşük kalorili bir içecektir, bu da onu sağlıklı bir kalbi korumak isteyenler için sağlıklı bir seçim haline getirir. Espresso’daki kafein ayrıca kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir, bu da kalp hastalığı ve felci önlemeye yardımcı olabilir.

10. Americano’da şeker var mı?

Americano, şekersiz veya başka bir tatlandırıcı içermeyen sade bir kahvedir. Yani americano şeker oranı sıfırdır. Sadece kişisel tercihe bağlı olarak, bazı insanlar americano’ya şeker ekleyebilir.

11. Americano’da ne kadar kafein var?

Americano kafein oranı kullanacağınız espresso shot’a göre değişiklik gösterir. Tek bir shot espresso 47 ila 75 miligram arasındadır. Fakat çoğu kafe bir americano’da iki shot espresso kullanır, böylece bir americano’nun toplam kafein içeriği 94 ila 150 miligram arasında olur.

12. Americano günde kaç bardak içilmeli?

Eğer bir kahve tutkunuysanız, günde yaklaşık 3 ila 5 fincan kahve içmek, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bunama ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini % 65 oranında azaltabilir. 

13. Americano gluten içerir mi?

Espresso konusunda seçebileceğiniz çok sayıda seçenek vardır. Yulaf sütü kullanmadığınız sürece, ister sıcak ister buzlu olsun, bu espresso içeceklerinin hepsi uygun glutensiz seçeneklerdir.

14. Americano hangi bardakta içilir?

Americano içmek için kullanmanız gereken belirli bir bardak türü yoktur. Ancak Americano, espresso ve sıcak su ile yapıldığı için geleneksel espresso fincanlarına kıyasla genellikle daha büyük bir fincan veya bardakta servis edilir.

15. Americano hangi ülkenin?

Americano’nun kökeni İkinci Dünya Savaşı’na dayanır. İtalya’da görev yapan Amerikan askerleri, ülkede tercih edilen çok sert espresso’yu sevmedikleri için espresso shot’ına su ekleyerek çok sevdikleri filtre kahveyi yeniden yaratmaya çalışmışlardır.

16. Americano tatlı mı?

Americano, tatlı olmayan bir kahve çeşididir. Espresso ve sıcak suyun birleşiminden oluşur ve genellikle şeker veya süt eklenmeden servis edilir. Ancak, bazı insanlar tercihlerine göre Americano’larını tatlandırmak için şeker, şurup veya süt ekleyebilir.

17. Americano tek shot mı?

Çoğu kafe bir americano’da iki shot espresso kullanır, ancak kahvenizin daha az sert olmasını isterseniz, tek shot espresso da kullanabilirsiniz.

18. Americano yağ yakar mı?

Kısa vadede, kafein metabolizma hızını ve yağ yakımını artırabilir, ancak bir süre sonra insanlar etkilere toleranslı hale gelir ve çalışmayı durdurur. Ancak kahve uzun vadede daha fazla kalori harcamanızı sağlamasa bile iştahı köreltme ve daha az yemenize yardımcı olma olasılığı da vardır.

19. Americano uyku açar mı?

Kafein, beyinde uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bazı kimyasal süreçlere müdahale ederek uyanıklığı artırır. Bununla birlikte, vücut kafeini tamamen metabolize ettiğinde, insanların yorgun hissetmesine neden olabilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster