Espresso Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Taze ve kaliteli çekirdeklerle hazırlanan bir fincan espressonun bambaşka bir kahve keyfi sunması, kahveseverlerin hemfikir olduğu bir konudur. Bu nedenle, espresso kahve çeşitleri nelerdir, espresso nasıl yapılır, kahve makinesi kullanarak veya makinesiz şekilde nasıl hazırlanır gibi soruları cevaplayacak ve espresso ilgili birkaç önemli konuyu inceleyeceğiz.

Öncelikle espresso kahveyi diğer kahve çeşitlerinden ayıran özelliklere göz atabiliriz. Aslına bakarsanız, espresso yapımında kullanılan kahve çekirdekleri, diğer kahvelerin yapımında kullanılan çekirdekler ile aynıdır. Öyleyse, aynı çekirdekleri kullanarak diğer kahvelerden farklı nitelikler taşıyacak espresso nasıl yapılır diye sorulabilir. Bunun için kişisel tercihiniz ve damak zevkinize bağlı olarak kaynağını çeşitli ülkelerden alan Arabica, Robusta gibi çekirdekler veya bunların karışımı şeklinde hazırlanan kahveleri espresso yapımında kullanabilirsiniz.

Espresso kahve nasıl yapılır diye bakıldığında fark yaratan nokta, kahve çekirdeklerinin öğütülme derecesidir. Standartlara uygun kalitede bir fincan espresso elde etmek için ince çekilmiş kahve çeşitlerini tercih edebilir veya bütün halde kahve çekirdekleri satın alıp bir kahve değirmeni yardımıyla kendiniz öğütebilirsiniz.

Espressoyu espresso yapan bir diğer nitelik ise suya oranla kahvenin ağırlıkta olduğu, yoğun bir kahve hazırlama biçimi sonucunda ortaya çıkmasıdır. Filtre kahve ve hazır kahve çeşitleriyle daha az konsantre edilmiş ve içimi daha hafif içecekler elde edilirken espresso dolgun ve kuvvetli profiliyle bu kahvelerden ayrılır.

Espresso ile hazırlanan kahve bazlı içecek çeşitlerine şu örnekler verilebilir:

 

  • Single Espresso
  • Double Espresso
  • Espresso con panna
  • Americano
  • Lungo
  • Red Eye
  • Black Eye
  • Mocha
  • Macchiato
  • Ristretto
  • Doppio
  • Cappuccino
  • Latte
  • Freddo

Espresso Nasıl Yapılır?

Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Espresso çeşitlerini biraz daha yakından tanımış olduğumuza göre, artık espresso nasıl yapılır sorusunun cevabına gelebiliriz. Bu konuda da farklı seçenekler bulunuyor; espressonuzu dilerseniz kahve makinelerinde, french press’lerde, veya moka cezvelerinde hazırlayabilirsiniz.

Kullanacağınız yönteme bağlı olarak sürecin pratikliğinin yanı sıra elde edeceğiniz kahvenin çeşitli nitelikleri de farklılık gösterecektir. Bu bölümde çeşitli yöntemler kullanarak espresso nasıl yapılır konusunun detaylarını inceleyeceğiz.

 

Single Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Espressonun en temel biçimi olan single espresso nasıl yapılır diye merak ediyorsanız kahve makinesi kullanarak, makinesiz, ve kahve yapımında kullanılan mutfak gereçleri yardımıyla single espresso hazırlamanın adımları için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.

Bunun dışında, özellikle küçük boyutlu ve yoğun bir espresso deneyimi yaşamayı hedefliyorsanız kahve makinelerinin en küçük fincan ayarını seçerek veya french press/cezvenize tek bir espresso fincanıyla ölçmüş olduğunuz miktarda su ekleyerek single espresso ölçülerine uygun bir kahve hazırlamanız mümkündür.

Uzun çekim espresso nasıl yapılır diye merak edenler için ise aynı sürece birkaç basit adım daha eklendiğini söyleyebiliriz. Uzun çekim, öğütülmüş kahve çekirdeklerinden single espressoya oranla yaklaşık iki kat daha fazla su geçirilerek hazırlanan kahveyi ifade eder. Daha uzun sürede yavaş yavaş demlenen bu espresso çeşidi, daha hacimli ve nispeten daha yumuşak içimli bir kahve deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır.

Uzun çekim espresso yapmak için de kahve makinenizin orta boy fincan ayarını seçmeniz veya french press/cezvenize daha fazla su ekleyerek kahvenizi daha uzun süre demlemeniz yeterli olacaktır.

 

Kurukahveci Mehmet Efendi Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Kurukahveci Mehmet Efendi espresso nasıl yapılır bölümümüzde, kahve alanında kalitesiyle ün salmış olan Kurukahveci Mehmet Efendi’nin yoğun ve sert içimli espresso çekirdek kahve ürününden söz edeceğiz. Espresso hazırlamak için ideal ölçüde öğütülmüş bu kahveyi 500 veya 1000 gramlık paketler halinde avansas.com’dan sipariş edebilir, dilerseniz kahve makinenize dilerseniz french press veya cezvenize doldurup, üzerine uygun miktarda su ekleyerek kullanabilirsiniz.

 

Freddo Espresso Nasıl Yapılır?

Freddo espresso, klasik double espresso kahvenin buz ve istenirse şeker ile karıştırılarak soğuk servis edilen biçimidir. Bu serinletici kahveli içeceği hazırlamak için freddo espresso nasıl yapılır, onun adımlarını anlatalım. Kahve makineniz, french press veya cezvenizde her zamanki gibi double espresso kahvenizi yaparak dilediğiniz ölçüde tatlandırdıktan sonra bir mikser yardımıyla buzla karıştırabilirsiniz. Bu adım, freddo espressonun en önemli özelliği olan köpük katmanını oluşturacaktır.

 

Nescafe Espresso Nasıl Yapılır?

Kahve makinesi olarak Nescafe’nin dolce gusto modellerini tercih etmiş olanlar için espresso keyfinin birçok farklı çeşidi bulunuyor. Nescafe espresso nasıl yapılır diye merak ediyorsanız cevabı çok basit: Kapsül kahve formundaki dolce gusto kahve paketlerini Avansas.com’dan avantajlı fiyatlara satın alabilir, favori kapsül kahvenizi kahve makinenize yerleştirerek saniyeler içinde espressonuzu yudumluyor olabilirsiniz. Dilerseniz Nescafe espressonuzu süt, şeker, krema gibi alternatiflerle zenginleştirerek kahve bazlı içecekler yapmakta kullanabilirsiniz.

 

Kahve Makinesinde Espresso Nasıl Yapılır?

Espresso hazırlamanın tartışmasız en pratik yöntemlerinden biri, kahve makinesi kullanmaktır. Kahve makinesinde espresso nasıl yapılır diyenler için farklı kahve makinesi modellerinden bahsederek konuya giriş yapabiliriz.

Espresso yapımında daha çok espresso/cappuccino ve kapsül kahve makineleri kullanılmaktadır. Espresso için özel olarak tasarlanmış kahve makineleri daha çok endüstriyel alanlarda kullanılmakla birlikte, ciddi kahve sevdalıları için ev kullanımına uygun modeller de bulunmaktadır. Espresso makineleri genelde filtre kaplarına öğütülmüş kahve doldurulması prensibiyle çalışırken, kapsül kahve makinelerine hazır kahve kapsülleri yerleştirilerek en pratik şekilde espresso bazlı içecekler elde edilebilir.

espresso kahve çeşitleri nelerdir

Makinesiz Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Kahve makinesi satın almayı tercih etmeyenlerin; makinesiz espresso kahve nasıl yapılır, french press ile espresso nasıl yapılır, evde espresso nasıl yapılır, cezvede espresso nasıl yapılır gibi sorulara cevap arıyor olmaları son derece olası. Kahve makineleri en zahmetsiz kahve deneyimini sunsa da french press ve moka cezvesinde espresso yapmayı tercih eden birçok kahve tiryakisi olduğunu söylemeden geçemeyiz. Siz de evde, makineye ihtiyaç duymadan espresso yapmak istiyorsanız okumaya devam edebilir, bir sonraki bölümde ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bulabilirsiniz.

 

Evde Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Makine kullanmadan evde espresso kahvelerinizi dilerseniz french press dilerseniz moka cezvesinde yapabilirsiniz.

 

French Press İle Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Farklı kahve çeşitlerini demlemek için en sık kullanılan gereçlerden biri olan french presste espresso hazırlamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

 

  • Dilediğiniz ince öğütülmüş kahve çeşidini french pressinize yaklaşık iki yemek kaşığı olacak şekilde yerleştirin.
  • Üzerine yaklaşık bir su bardağı kadar sıcak su ekleyip hafifçe karıştırın.
  • French pressin filtresini takıp kapağını kapatın.
  • 3-4 dakika kadar bekleyin.
  • Demlenen kahvenizi filtreyi yavaşça aşağı iterek süzün.
  • Fincanınıza dilediğiniz miktarda doldurarak servis edin.

Cezvede Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Diğer yöntemlerden biraz daha uzun ve zahmetli olmakla birlikte, kimi kahve gurmeleri tarafından hala severek kullanılan moka cezvesi ile espressonuzu şu şekilde hazırlayabilirsiniz:

 

  • Cezvenizin alt kısmını, kapağın tam altına denk gelecek kadar soğuk suyla doldurun.
  • Çok fazla bastırmadan cezvenin kahve kompartımanını ince öğütülmüş kahve ile doldurun.
  • Cezvenin üst kısmını alt kısmına vidalayarak sabitleyin.
  • Kısık-orta ateşte su kaynama sesi gelip cezvenin ortasındaki bölümden kahve çıktığını görene kadar pişirin.
  • Cezvenin üst kısmı kahve ile dolup köpüklenmeye başladığında ateşten alarak servis edin.

 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster