Moka pot yıllardır kullanılan bir kahve demleme cihazıdır. İlk bakışta garip ve eski moda görünse de, bir kez kullanmaya alıştığınızda, moka pot aslında hiç vakit kaybetmeden harika bir kahve hazırlamanıza yardımcı olur. 

Günümüzde herkes kahvesini demlemek için yenilikçi yollar arıyor olsa da, moka pot evde kahve demlemek için hala popüler bir seçimdir. Aynı zamanda kamp yaparken kahve demlemek için de bir yöntem olarak kullanılır. Kompakt olacak şekilde açılabilir ve sadece ısı üzerine oturtulması gerekir.

Moka Pot Nedir?

Moka pot, 1930’larda İtalya’da yaratılmış bir ocak üstü kahve demleme aletidir. Alüminyumdan yapılır, bu sayede kahve demlenirken ısının iletilmesine ve tutulmasına yardımcı olur.

Moka pot, aeropress gibi basınç kullanarak kaynar suyu kahve telvesine doğru iter ve kahve aromalarını çıkarır. Birçok farklı boyutta moka pot mevcuttur ve bazıları tüm aile için kahve yapabilecek kadar büyüktür.

Alet kolayca parçalarına ayrılabilir ve üç ayrı hazneden oluşur. Bunlardan biri su için, biri kahve telvesi için ve sonuncusu da demlenmiş kahvenin toplanacağı haznedir. 

Moka pot, 1950’lerden bu yana modern endüstriyel sanatın da en önemli tasarımlarından biri haline gelmiştir. Modern sanat müzeleri gibi tasarım müzelerinde, bir ya da iki moka pot görmeniz mümkündür.

İlgili İçerik: A’dan Z’ye Kahve Çeşitleri ve Yapılışları

Moka Pot Nasıl Kullanılır?

Moka pot kullanmak çok basittir ve çok az adım gerektirir, ancak yanlış yapılırsa kahvenizin tadını bozabilirsiniz. Bazıları moka pot kullanırken “yanık” bir tattan şikayetçi olsa da, aşağıdaki adımları izlerseniz, moka pot’ta lezziz kahveler yapabilirsiniz:

  • Kahve çekirdeklerinizi orta incelikte öğütün ya da önceden öğütülmüş kahve kullanın.
  • Kahveyi en küçük bölmeye ekleyin ve kahvenin üst kenara değmemesini sağlayın.
  • Kahveyi bu bölmeye hafifçe yayın, sıkıştırmayın. 
  • Alt bölmeye su ekleyin ve üstteki kahve bölümünü yerleştirin. 
  • Üst bölmeyi vidalayın ve ardından ocağın üzerinde bırakın.

İlgili İçerik: Ofiste Uygulayabileceğiniz Kahve Demleme Yöntemleri

Moka Pot Nasıl Çalışır?

Bir moka pot, aromatik ve lezzetli bir kahve demlemek için basınç ve buharı birleştirerek çalışır. 

Isı üzerine yerleştirildiğinde, suyun bulunduğu alt bölüm kaynamaya başlar. Benzersiz tasarımı sayesinde, üretilen buharın gidecek hiçbir yeri yoktur ve haznede basınç oluşturur. Bu da yoğunlaşır ve suyu üst hazneye doğru yükselmeye zorlayarak kahve demlemenizi sağlar.

İlk başta çok karmaşık ve hatta biraz göz korkutucu görünebilir, ancak bir kez denediğinizde kullanımı çok basittir.

Moka Pot İle Nasıl Demleme Yapılır?

Aşağıda bir Moka pot’un nasıl kullanılacağını ayrıntılı olarak anlamak için adımlar bulunmaktadır.

1. Alt hazneyi vanasının hemen altına kadar su ile doldurun

Cezveyi vananın üzerinde doldurmak lezzeti etkileyeceği gibi moka pot üzerindeki basıncı da azaltacaktır. Aynı şekilde, moka pot’un az doldurulması da çok sert kahveye veya yetersiz basınca neden olabilir.

2. İnce öğütülmüş kahvenizi huniye ekleyin

Süzgeci aşırı doldurmadığınızdan veya kahveyi sıkıştırmadığınızdan emin olun. Çünkü bu, cihaz üzerinde çok fazla basınç oluşturacaktır.

3. Moka pot’un üst kısmını tabana vidalayın

Moka pot’un kısık ateşte ocağın üzerine yerleştirin. Sıcaklığın yüksek olmadığından emin olun, çünkü bu kahvenin tadının yanık olmasına neden olur.

4. Kahve seviyesini kontrol edin

Moka pot’un haznesi kahve ile dolduğunda ve ağzında kahverengi bir köpük oluştuğunda, moka potu ocaktan alın.

Moka Pot İle Kahve Yaparken Hangi Tür Kahve Kullanılmalıdır?

Daha taze tada sahip bir kahve için bütün kahve çekirdekleri tercih edilmelidir. Uzmanlar, bütün kahve çekirdekleri almanızı ve demlemeden hemen önce kendiniz öğütmenizi önerir. İnce ila orta-ince öğütme moka pot için mükemmel seçimdir. Fakat kahveyi bu inceliğe getirebilmek için iyi bir kahve değirmeni almak zorunludur.

Kahve öğütücüden tasarruf etmek istiyorsanız, önceden öğütülmüş kahveyi de tercih edebilirsiniz. Ancak, bunun içinde moka pot’lar için üretilmiş önceden öğütülmüş kahve almanız önerilir. Çünkü normal öğütülmüş kahve, moka pot’un filtresini tıkar. 

Moka Pot’ta Kahve Demlemek Ne Kadar Sürer?

Moka potun nasıl kullanılacağı konusunda acemiyseniz, demleme süresinin belirli faktörlere bağlı olduğunu bilmeniz gerekir. Isıyı düşük bir ayara ayarlarsanız, moka’nızın demlenmesi daha yüksek bir sıcaklıkta olduğundan daha uzun sürecektir.

Moka’nız düşük ısıya ayarlandığında daha lezzetli olsa da demlenmesi 15 dakika kadar sürecektir. Öte yandan, sıcaklık yüksekse, yaklaşık 5 dakika sürecektir.

Ayrıca, küçük moka pot’lar büyük olanlara göre daha hızlı demleme sağlar, çünkü az miktarda su büyük miktarda suya göre daha hızlı ısınır.

Ayrıca zamanla moka pot’un üst haznede demlenmiş kahveyi beslemeyi ne zaman durdurduğunu duyabilirsiniz. Her şey sessizleştiğinde, işte o zaman kahvenizi çıkarabilirsiniz. Sadece çok uzun süre beklemediğinizden emin olun, yoksa ısı kahveyi yakmaya başlayacaktır.

Moka Pot’un Tarihi

Hoffman, Genazzi ve Puiforcat gibi çağdaş tasarımcılardan büyük ölçüde etkilenen ve aynı zamanda metal işleme tutkusuna sahip bir İtalyan mühendis olan Antonio Bialetti, 1933 yılında en ikonik kahve yapma cihazlarından birini yaratmayı ve tamamlamayı başardı. 

Moka pot, Guinness Rekorlar Kitabı’nda bile yer alan ikonik bir tasarım haline geldi. Moka pot sadece tasarımı nedeniyle değil, kullanılan malzeme nedeniyle de ezber bozan bir ürün oldu. Ev aletleri için alüminyum kullanımı 1930’larda insanlar için yeni bir kavramdı çünkü alüminyum geleneksel bir “ev metali” olarak görülmüyordu. 

Moka Pot Ne İçin Kullanılır?

blank

Moka pot icat edilmeden önce insanlar bir fincan kahve hazırlamak için espresso makinelerine yöneliyordu. Ancak espresso makineleri pahalı ve ev aleti olarak saklanamayacak kadar büyük olduğundan, kahve içmek çoğunlukla yerel kafelerde mümkündü.

Moka pot, yüksek kaliteli sert kahve üreten espresso içeceklerine yakın canlandırıcı kahveler hazırlamak için kullanılmaya başladı. Moka pot’tan kahve üretme süreci diğer kahve yapma cihazlarına benzemez, çünkü süzme adı verilen bir süreç kullanır. 

Diğer kahve yapma cihazlarında su, kahve telvesinden aşağıya doğru damlar, ancak süzme işlemi bunun tam tersini kullanır. Su kaynayana kadar ısıtılır ve su basınçla kahve telvesinin içinden geçerek filtreyi ve son olarak da üst hazneyi zorlar. 

Moka Pot’un Tasarımında İlham Kaynağı

Efsaneye göre Bialetti, moka pot tasarımı için ilhamını eski çamaşır makinelerinden almıştır. Eskiden çamaşır makineleri, içinde merkezi kanallar bulunan tüplerden yapılırdı. Kirli çamaşırlar daha sonra tüpün içine yerleştirilir ve merkezi kanal, sabunlu kaynar suyu kanaldan yukarı çeker ve açıklık boyunca yayardı.

Moka Pot’ta Kahve Yaparken Bilmeniz Gerekenler

Moka pot kullanarak kahve pişirirken, mükemmel ve sert bir fincan kahve yapmak için aşağıdaki adımları aklınızda bulundurmanız gerekir.

1. Oda Sıcaklığında Su Yerine Sıcak Su Kullandığınızdan Emin Olun

Oda sıcaklığında sıcak veya önceden ısıtılmış su kullanmak neden önemlidir? Çünkü kahvenizin moka pot’ta çok uzun süre kalmasını istemezsiniz. Uzun süre demlenmesine izin vermenin sonucu aşırı ekstraksiyondur ve kahve telvesi aşırı ekstrakte edildiğinde, kahve olması gerekenden çok daha acı çıkar.

2. Kahve Telvesini Sıkıştırmaya Gerek Yoktur

Bazı kişilerin moka pot kahvesini ocak üstü espresso olarak adlandırması, telveye dokunmanız gerektiği anlamına gelmez. Espresso makinelerinde öğütülmüş kahveyi sıkıştırmaya ihtiyaç duyulmasının nedeni, kahveyi çıkarmak için basınç kullanmasıdır. Bir moka pot ile ekstraksiyon için sıcak suya ihtiyaç vardır.

3. Soğuk Havlu İşe Yarayabilir

Moka pot kullanırken soğuk havlu zorunlu olmasa da, moka potun aşırı çekmesini önleme görevini yerine getirir ve moka potlar metal malzemelerden üretildiği için kahvenin hala demlenmesini önlemek için cihazı soğuk bir havluyla sarmanız gerekir.

4. Kahve Telvesi Dökme Kahve Makinesinden Daha İnce Olmalıdır

Aklınızda tutmanız gereken bir diğer faktör de kullandığınız kahve telvesinin pour-over’dan daha ince ancak espresso makinesinden daha kaba olması gerektiğidir. Bu, suyunuzun yükselebilmesini ve hazneden sorunsuzca geçebilmesini sağlar.

  • Suyun kaynaması için gereken süreyi azaltmaya yardımcı olduğu için sıcak su kullanın, böylece demleme süresi kısalır.
  • Moka pot’a su haznesine su dökerken, güvenlik amacıyla uygun işaretli çizgiyi geçmediğinden emin olun. Bu, Moka pot’un alt haznesindeki vananın hemen altındadır.
  • Moka pot’un hunisini daima doldurun ancak sıkıştırmayın. Fasulye boyutundaki farklılıklara uyum sağlamak için öğütme ayarlarınızı ara sıra değiştirin.
  • Basınç valfi dışarı çıktığında veya orta metal filtre sepeti tıkandığında, öğütülmüş malzemeyi metal filtre sepetinin içine sıkıca yerleştirmekten kaçının.
  • Demleme süreniz gerekenden uzun sürüyorsa, haznenin alt kısmında daha fazla basınç için ısıyı artırın.

Moka Pot Güvenli Kullanım Talimatları

Moka pot kullanırken belirli güvenlik ipuçlarına uymak gerekir. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • Moka pot’unuzu temizlerken asla deterjan veya sabun kullanmayın.
  • Yeni bir moka pot satın aldığınızda, içinde çay veya kahve demleyerek ya da su kaynatarak aleti alıştırdığınızdan emin olun.
  • Moka potu önceden monte edilmiş haldeyken saklamaktan kaçının.
  • Moka pot’unuzu her zaman hava ile kurutarak veya yumuşak bir bez kullanarak kuru tutun.

Sonuç olarak, moka pot olağanüstü, büyüleyici ve güçlü bir kahve demleme cihazıdır. Moka pot’a sahip olmak, size her zaman dengeli ve zengin espresso benzeri bir kahve garanti edecektir.

Moka Pot İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Moka pot ile kahvenizi hangi sıcaklıkta demlemelisiniz?

Moka potunun demleme sıcaklığı, elde edeceğiniz kahvenin kalitesini belirlemede önemli bir rol oynar. The National Coffee Association, yaklaşık 204° F veya 95° C orta ısıda demlemeyi önermektedir.

2. Moka pot ile kahve çekirdeğinin öğütülme boyutu ne olmalıdır?

Daha iyi bir sonuç için, kahvenin öğütülme boyutu ince ila orta-ince öğütme olmalıdır. 

3. Moka pot nasıl temizlenir?

Moka pot’un nasıl temizleyeceğinizi bilmek sadece bir sonraki demlemenizin tadına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tencerenizin ömrünü uzatmaya da yardımcı olur.

Moka pot’u temizlemek çok kolay ve basittir. Öncelikle moka kabının soğumasını bekleyin, ardından demliği sökün ve ardından fazla telve ve suyu çıkarın.

Ardından, demliği sıcak suyla iyice durulayın ve ardından havayla kurutarak veya temiz bir bez yardımıyla kurulayın. Bazı moka pot’lar bulaşık makineleri için güvenli olarak gelse de, moka pot’unuzu temizlemek için bulaşık makinesi kullanmayın.

4. Moka pot espresso mu yoksa kahve mi yapar?

Moka pot en iyi bilinen ocak üstü espresso makinesidir, ancak aslında espresso yapmaz. Espresso’ya benzeyen çok sert bir kahvedir, ancak tam olarak gerçek espresso değildir. Gerçek bir espresso gibi üstünde köpüklü krema oluşmaz ve lezzet zenginliğinden yoksundur. Ayrıca tipik bir espresso shot’ından daha büyük miktarlarda demlenir. Aslında, moka pot kahvesi espressodan çok Americano’ya yakındır.

Moka Pot, suyu kahve telvesinin içinden geçirirken espresso makinesindeki 9 bar basınca karşılık yalnızca 1 ila 3 bar basınç uygular. Ancak lezzet o kadar yakındır ki, Moka Pot kahvesini latte, buzlu latte vb. gibi espresso içeceklerinde espresso yerine kullanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster