Çamaşır suyu en yaygın temizlik ürünlerinden biridir. Neredeyse tüm temizlik spreylerinden çamaşır deterjanı ve bulaşık makinesi tabletlerine kadar her şeyin içinde çamaşır suyu bulabilirsiniz. Çamaşır suyu ayrıca bakterileri öldürmek için de oldukça yararlı bir temizlik maddesidir.

Ancak çamaşır suyu aynı zamanda bir kabus da olabilir.  Çamaşır suyunu giysilere veya perde ya da kanepe gibi diğer kumaşlara bulaştırdığınızda, kalıcı (ve çok belirgin) bir iz bırakabilir. Çamaşır suyu lekesi çıkarılması en zor lekelerden biridir.

Ancak, herhangi bir yere çamaşır suyu bulaştığında, o ürünü hemen çöpe atmanız gerekmez. En sevdiğiniz tişörtünüzü atmadan veya yeni bir koltuğa yatırım yapmadan önce çamaşır suyunu kıyafetlerden çıkarmak için bazı yöntemler mevcuttur.

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Çamaşır suyu birçok farklı üründe bulunur, bu nedenle en sevdiğiniz gömleğinizde çamaşır suyu lekesi oluşması zor değildir. Ancak çamaşır suyu aslında leke yapmaz. Boyanın rengini kalıcı olarak giderir. Yani, gömleğinizde veya pantolonunuzda gördüğünüz şey boya kaybıdır. Fakat normal temizlik yöntemleri çamaşır suyu lekeleri için o kadar etkili değildir. Bu noktada çamaşır suyu lekelerinden kurtulmak için birkaç malzeme almanız gerekir.

  • İzopropil alkol
  • Bulaşık sabunu
  • Beyaz sirke
  • Kumaş boyası
  • Kalıcı kumaş kalemi
  • Pamuklu çubuklar
  • Karbonat
  • Kumaş
  • Renk sökücü

Çamaşır Suyunu Karbonatla Nötralize Etme

Giysilerinizde bu sabitleme yöntemini denemeden önce çamaşır suyu lekesini nötralize etmeniz gerekir. Öncelikle fazla çamaşır suyunu çıkarmak için bölgeyi durulamanız şarttır. Çamaşır suyunu çıkardıktan sonra:

  • Bir macun oluşturmak için kabartma tozu ve suyu karıştırın.
  • Karışımı lekenin üzerine koyun.
  • Macunun kurumasını bekleyin.

Beyaz Giysilerdeki Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Giderilir?

Çamaşır suyu beyaz giysileri lekelemekten ziyade sarı bir kalıntı bırakabilir. Bu sarı lekeyi çıkarmak biraz beyaz sirke ile oldukça basittir.

  • Kumaşı birkaç dakika durulayın.
  • Sarı lekelerin üzerine düz beyaz sirke koyun.
  • 5 dakika bekletin.
  • Bölgeyi soğuk su ile durulayın.
  • Kalıntının nasıl giderildiğini kontrol edin.

Bu noktada çamaşır suyu ve beyaz sirkenin karışmaması gerektiğini unutmamanız önemlidir. Ayrıca beyaz sirkeyi uygulamadan önce çamaşır suyunun kumaştan iyice durulandığından da emin olmanız gerekir.

Çamaşır Suyu Lekeleri Bulaşık Sabunu ile Nasıl Çıkarılır?

Beyaz giysilerdeki çamaşır suyu leke ve kalıntılarını bulaşık deterjanı ile de çıkarabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için:

  • Bir bardak suya 3-4 fıs bulaşık sabunu ekleyin.
  • İkisini iyice karıştırın.
  • Bezi karışıma batırın.
  • Dıştan içe doğru çamaşır suyu lekesinin üzerinde gezdirin.
  • Durulayın ve tüm kalıntılar gidene kadar gerektiği kadar tekrarlayın.

Koyu Renk Giysilerdeki Çamaşır Suyu Lekeleri İçin İzopropil Alkol Kullanın

En sevdiğiniz gömleğinize veya kot pantolonunuza çamaşır suyu bulaştığında, yıkayarak geçmediyse, nötralize etme yöntemini uygulayın. Ardından daha küçük lekeli alanlar için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

  • Bir pamuklu çubuğu izopropil alkole batırın.
  • Pamuklu çubuğu çamaşır suyu lekesinin etrafına sürün, çevredeki alanlardan rengi beyaz alana çekin.
  • Boya tamamen lekeli alana aktarılana kadar buna devam edin.
  • Giysinin kurumasını bekleyin.

Çamaşır suyu lekesinin olduğu alanın hala çevresindeki alandan biraz daha açık olduğunu fark edebilirsiniz. Eğer öyleyse, bunu düzeltmek için bir kumaş boyası kullanın.

Çamaşır Suyu Lekeleri Kumaş Boyası ile Nasıl Çıkarılır? Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Kapatılır?

Alkol yöntemi işe yaramazsa veya büyük bir lekeniz varsa ve kumaş mahvolmamışsa (çamaşır suyu belirli malzemeleri eritebilir), giysiyi boyamayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem giysiyi boyamanızı ve giysilerdeki saç boyası lekelerini etkili bir şekilde gizlemek için kullanılabilir.

Çamaşır suyu lekesi boyama için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Giysinizin rengine uygun bir kumaş boyası bulun.
  • Talimatları takip ederek renk çıkarıcıyı kullanın. Bu adımı atlamayın, çünkü boyanın giysinize işlemesine yardımcı olacaktır.
  • Boyanızın paketindeki talimatları izleyerek ürünü yeniden boyayın.
  • Birçok insan çamaşır makinesinde bu işlemi yapsa da, giysiyi bir kovada bekletmek de işe yarar.

​​Çamaşır Suyu Lekesi Kumaş Kalemi ile Giysilerden Nasıl Çıkarılır?

Kıyafetinizi boyamak istemiyorsanız veya çamaşır suyu lekesi olan çok renkli bir eşyanız varsa, bir kumaş işaretleyici kalem ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

  • Lekeli alanın rengine mümkün olduğunca yakın bir kumaş kalemi bulun.
  • Lekeli alanı renklendirmek için kalemi kullanın.
  • Yıkama için ambalaj üzerindeki talimatları izleyin.
  • Kumaş kalemi yoksa, kalıcı bir keçeli kalem de işe yarayabilir. Ancak bu, yıkamada kumaş kalemi kadar iyi dayanmaz.

Giysilerde Çamaşır Suyu Lekesi Oluşması Nasıl Önlenir?

En sevdiğiniz kıyafetlerinizde çamaşır suyu lekesi oluşmasını önlemek için aşağıdaki birkaç ipucu kullanabilirsiniz:

  • Çamaşır suyu ile temizlik yaparken veya çamaşır yıkarken açık renkli giysiler giyin.
  • Dökülme kazalarını önlemek için çamaşır sepetlerinizin çamaşır makinenizden uzakta olduğundan ve çamaşırlarda çamaşır suyu kullanırken güvenlik önlemlerine uyduğunuzdan emin olun.
  • Çamaşır suyu lekelerini önlemek için çamaşır suyu kullanırken eldiven giyin.
  • Beyazlar için her zaman önerilen miktarda çamaşır suyu kullanın.

Giysilerdeki Çamaşır Suyu Lekesini Düzeltmenin Yolları

Giysilerinizde çamaşır suyu lekesi oluşması söz konusu olduğunda, çamaşırlarınızda çamaşır suyunu nasıl kullanacağınızı anlayarak sorunları önleyebilirsiniz.

Koyu renkli giysiler için izopropil alkolü deneyebilirsiniz, ancak bu yöntemden sonra bile boyaya başvurmanız gerekebilir. Beyaz giysiler içinse tüm mesele çamaşır suyu kalıntısını çıkarmaktır. 

Sonuç olarak çamaşır suyu lekelerinden kurtulmak her zaman kolay değildir, çünkü çamaşır suyu çok güçlü bir temizlik maddesidir. Ancak, denenmiş ve test edilmiş birkaç teknikle, en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çöpe atmanıza gerek kalmayabilir.

Elbette, çamaşır suyunu kullanırken dikkatli olmak, çamaşır suyu ürünlerinin güvenli bir şekilde saklandığından ve dökülme olasılığının düşük olduğundan emin olmak ve doğru temizlik talimatlarını takip etmek suretiyle çamaşır suyu lekelerini önlemek her zaman en iyisidir.

Çamaşır Suyu Lekesi İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Çamaşır suyu lekesi kalıcı mıdır?

Çamaşır suyu lekesi kalıcı değildir. Ancak bu durum kumaşa bağlı olabilir. Pamuklu ve keten kumaşlar üzerindeki çamaşır suyu lekeleri hızla kaybolur. Öte yandan, yün ve deride çamaşır suyu lekelerinin açılması veya solması uzun sürebilir.

2. Renkli giysilerdeki büyük çamaşır suyu lekesini çıkarmanın en iyi yolu nedir?

Büyük bir lekeye sahip bir giysiden çamaşır suyu lekesini çıkartmak için en iyi seçenek, her şeyi ağartmak ve ardından yeniden boyamaktır. Ancak, büyük miktarda çamaşır suyu kullanırken dikkatli olmanız ve mümkün olduğunca eldiven giymeniz gerekir.

3. Giysileri gece boyunca çamaşır suyunda bekletmek güvenli midir?

Çamaşır suyu seyreltilmiş ve yumuşak olduğu sürece, kıyafetleri gece boyunca bekletebilirsiniz. Ancak güçlü bir çamaşır suyu kullanıyorsanız, giysileri sadece birkaç saat bekletin. Bu, giysilerin zarar görmesini önleyecektir.

4. Neden giysimin üzerinde çamaşır suyu lekeleri varmış gibi görünüyor?

Bu tür renk kaybı, birçok ev temizlik ve dezenfektan ürününde bulunanlar gibi bir tür oksitleyici kimyasal içeren bir çözelti ile temastan kaynaklanır. Bu durum lekeye neden olur ve genellikle renk kaybı leke çıkarılana kadar belli olmaz. Kurutma veya buharlı presleme, kumaştaki kalıntının etkisini hızlandırır; böylece boya hasarı herhangi bir bakım işleminden sonra daha belirgin hale gelir. Kuru temizleme ve profesyonel yıkama işlemlerinin her ikisinin de tam daldırma işlemi olduğunu ve bu tür renk hasarına neden olmadığını unutmamanız önemlidir.

5. Giysilerimde neden çamaşır suyu lekeleri oluşuyor?

Temizlik için çamaşır suyu kullanıyorsanız, bir miktarın sıçraması ve giysilerinize bulaşması kolaydır, bu da lekelere neden olabilir. Bu yüzden temizlik yaparken, çamaşır suyunun en sevdiğiniz parçaları mahvetmesini önlemek için ya koruyucu bir önlük giyin ya da eski kıyafetler giyin.

Giysilerinizde çamaşır suyu lekeleri oluşmasının bir başka nedeni de çamaşır makinesinde belirli yükler için çamaşır suyu kullanmanız ve yükler arasında çamaşır makinesini temizlemeyi unutmanızdır. Deterjan çekmecesinde veya tamburda çamaşır suyu kalıntısı olabilir ve bu da çamaşır suyunu giysilerinizin üzerinde kalmasına neden olabilir.

6. Beyaz gömlek neden çamaşır suyunda sararır?

Çamaşır suyunun eşyaları sarartması aslında oldukça yaygındır. Klorlu ağartıcı özellikle mikrofiber, polyester ve naylon gibi sentetik elyafları sarartabilir. Giysi liflerini zayıflatır ve sentetik lifleri sarı olan orijinal renklerine geri döndürür.

Çok fazla çamaşır suyu kullanırsanız, çamaşır suyu pamuk veya keten gibi doğal lifleri de sarartabilir.

Bu yüzden çamaşır suyu kullanırken dikkatli olmanız gerekir. Çamaşır suyuna izin verilip verilmediğini görmek için her zaman bakım etiketini kontrol etmeniz şarttır.

7. Siyah kıyafetten çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar?

Siyah giysilerden çamaşır suyunu çıkarmak açık renklere göre daha kolaydır. Bunun nedeni kumaşı daha etkili bir şekilde boyayabilmenizdir. Bu noktada çamaşır suyu lekesini tamamen kapatmak için bir çamaşır kalemi veya kumaş boyası kullanabilirsiniz.

8. Çamaşırlarda renk solmasına ne sebep olur?

Çamaşırlarda renk solmasının ana nedeni, yumuşatıcının yanlış kullanımıdır. Yumuşatıcı doğrudan ıslak kumaşa uygulandığında giysileri soldurur ve leke bırakır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster