Kağıt havlular, herhangi bir iş yerinde ya da evde; elleri kurutmak, küçük döküntüleri temizlemek ve günlük temizlik için kullanılabildikleri için piyasadaki çok yönlü temizlik ürünlerinden biridir. Ayrıca yıkandıktan sonra ellerde kalan bakterilerin %77’sini ortadan kaldırabildikleri için uygun el hijyeni açısından kritik öneme sahiptir.

Kağıt Havlu Nedir?

Kağıt havlu, kağıt hamurundan yapılmış ince ve emici tabakalardır. Genellikle bir rulo veya katlanmış levha formunda bulunur.

Genellikle ev temizliği, dökülen içecekler veya yemek artıkları gibi şeyleri silmek için kullanılır. Kağıt havlular, sıvıları emme yetenekleri sayesinde hızlı ve etkili bir şekilde nemi veya kirleri temizlemek için kullanılır.

Genellikle tek kullanımlık olarak tasarlanır ve çoğu zaman geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılır. Bu, kullanıldıktan sonra atılabilen pratik bir temizlik malzemesi olduğu anlamına gelir. Ayrıca, bazı kağıt havlu markaları, daha sürdürülebilir ve çevre dostu malzemeler kullanarak üretilen geri dönüştürülmüş kağıt havlular sunmaktadır.

Kağıt Havlular Neyden Yapılır?

Çoğu kişi kağıt ürünlerinin ağaçlardan elde edildiğini bilse de, tam üretim sürecini çok az kişi bilir. Bir ağacı kağıt havluya dönüştürmek için önce odun ve lif mahsullerinin hamur haline getirilmesi gerekir.

Ancak, kağıt hamuru her zaman doğrudan bir ağacın ürünü olmak zorunda değildir. Alternatif olarak, imalat şirketleri işlenmemiş kağıt hamurundan kaçınabilir ve bunun yerine geri dönüştürülmüş kağıt hamuru kullanabilir, bu da kesilen ağaç sayısını azaltır. Ayrıca kağıt havlu şirketleri, ürünlerini oluşturmak için bambu da dahil olmak üzere diğer sürdürülebilir kaynakları da kullanmaya başlamıştır.

Kağıt Havluların Avantajları Nelerdir?

Ellerinizi düzgün bir şekilde yıkadığınızda, köpürtme ve durulama işlemi sırasında kir ve bakterilerin çoğu giderilir. Bununla birlikte, birkaç araştırma, bu bakterilerin bir kısmının ellerimizi kurutma aşamasına gelene kadar ellerimizde kaldığını göstermiştir. Bu çalışmalar, kalan bakterilerin çoğunun kurutma işlemi sırasında kağıt havlular tarafından emildiğini de ortaya koymuştur.

Ayrıca, kağıt havlu kullanımının, el kurutma makineleri ile karşılaştırıldığında, kapalı tuvalet ortamında mikrop ve bakterilerin çok daha az yayılmasına neden olduğu kanıtlanmıştır. Mikrop ve bakteriler, kağıt havlular tarafından emilir ve daha sonra atılır. El kurutma makineleri, kelimenin tam anlamıyla bu mikropları ellerden alıp havaya üfleyebilir.

Diğer bir avantaj da kullanıcı tercihidir. Yapılan araştırmalar, insanların büyük çoğunluğunun (%70) el kurutma makineleri yerine kağıt havluları tercih ettiğini göstermiştir. 

Kağıt havluların diğer avantajları ise aşağıdaki şekildedir:

1. Yüksek emilim

Kağıt havlular, diğer kağıt mendillere kıyasla yüksek emilim sunar. İnce dokulara göre yerleri son derece iyi temizleyebilir. Bazı yüksek kaliteli kağıt havlular, ıslandıklarında bile sıvıyı emerek ürünü oldukça faydalı hale getirir.

2. Çok uygun fiyatlar

Kağıt havlular oldukça ekonomiktir, bu yüzden herkes satın alabilir. Bu ürünü her ay satın almadan önce büyük bir bütçe ayırmanıza gerek yoktur.

3. Çevreyi koruma

Kağıdın geri dönüştürülmesi kolaydır ve devam eden bakım maliyetleri yoktur. Her şeyi temizlemenin en verimli ve çevre dostu yoludur. Kağıt havlular aynı zamanda ekonomik ve uygun fiyatlıdır.

4. Çok amaçlı çözüm

Kağıt havlular, birçok durumda temizlik için kullanılabildikleri için çok amaçlıdır. Yanlışlıkla yere meyve suyu dökülürse, yemek hazırlarken mutfakta bir şeyleri temizlemeniz gerekirse veya camdaki kiri temizlemek isterseniz; kağıt havluları birçok şekilde kullanabilirsiniz.

Neden Kağıt Havlu Kullanmalısınız?

Kağıt havluların yeterince çevre dostu olmadığı yönündeki genel tartışmalara rağmen bu ürün günlük hayatın bir parçasıdır.

Öyle ya da böyle, her gün kağıt havlu kullanmak zorunda kalırız. 

Peki neden?

1. Mutfak Bezleri Hijyenik Değildir

Neden kağıt havlu kullanmamız gerektiğinin ilk nedeni açıktır. Mutfak bezleri, mikrop ve bakteri üremesine eğilimlidir. Sürekli nem, mutfak bezinin çoğu zaman nemli kalmasını sağlar. 

2. Yıkama Zahmetine Katlanmanıza Gerek Kalmaz

Mutfak bezini her gün kullanmak için her gün temizlediğinizden emin olmanız gerekir. Çünkü bu bezleri sadece suyla yıkamak işe yaramaz. Mutfak bezinizi tamamen dezenfekte etmek için antibakteriyel deterjan, sirke ılık su karışımı, çamaşır suyu, karbonat, boraks vb. kullanmanız gerekir. Fakat bunu her gün yapmak biraz zor olabilir. Bunun yerine kağıt havlu kullanırsanız, işiniz yarı yarıya azalır. Kiri ve mikropları temizlemek ve atmak için sadece bir kez kullanmanız yeterlidir.

3. Çevre Dostudur

Artık biyolojik olarak parçalanabilen ve genellikle geri dönüştürülmüş maddelerden yapılmış kağıt havlular vardır. Siz de bunları kullanarak çevre dostu kalabilirsiniz.

Kağıt Havlu Nasıl Kullanılır?

Kağıt havlular, mutfakta, tuvalette, banyoda ve hatta nezle olduğunuzda bile daha sık kullanılan bir kağıt mendil türüdür. Başka yerlerden gelen kir, pislik, yağ ve lekelerin temizlenmesinde, ellerin kurulanmasında, bebeklerin altlarının silinmesinde, mutfak tezgahlarının temizlenmesinde, dökülenlerin temizlenmesinde ve silinmesinde ve diğer emici amaçlarla kullanılır. 

Amerika’da kağıt havlu tüketicileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, kağıt havluların yaklaşık üçte ikisi ev amaçlı, üçte biri ise ticari amaçlarla kullanılır. Kağıt havlu kullanımı hızla yükselen bir küresel üründür.

Kağıt Havlu vs El Kurutma Makinesi

Aşağıdaki tabloda kağıt havlu ve el kurutma makinesinin avantajlarını ve dezavantajlarını bulabilirsiniz:

Kağıt Havluların Avantajları El Kurutma Makinesinin Avantajları
Kağıt havlular ellerinizi daha etkili ve verimli bir şekilde kurutur. El kurutma makineleri çevre dostudur ve karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltır.
Elinizde artık su kalmaz.
Daha uygun fiyatlıdır.
Kağıt Havluların Dezavantajları El Kurutma Makinesinin Dezavantajları
Bazı halka açık yerle, stoklama konusunda titiz davranmaz. Çok sık tükenir ve kimse onları değiştirmez. Bu da size ellerinizi kurulayacak hiçbir şey bırakmaz. Kurutucular mikrop yayıyor olabilir. 
El kurutma makinelerinin ellerinizi kurutması çok zaman alır ve tuvalet kalabalıksa bir süre bekleyebilirsiniz.
Kurutma makinesinden gelen ısı ellerinizi çok fazla kurutarak derinin soyulmasına neden olabilir.
Kurutma makinesinin yüksek sesi bazı insanları rahatsız edebilir.
Bu makineler pahalıdır ve düzenli bakım gerektirir.

Kağıt Havlu Alırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Aşağıda kağıt havlu alırken dikkat etmeniz gerekenlerin bir listesini bulabilirsiniz:

1. Sağlamlık

Sağlamlık, aldığınız her üründe aramanız gereken ilk şeydir. Bazı kağıt havlular, kullanım sırasında parçalara ayrılan ve onları temel olarak işe yaramaz hale getiren ucuz malzemelerden yapılmıştır. Kağıt havlular çeşitli dökülmeler için kullanıldığından, suya veya kire dayanacak kadar güçlü olmaları gerekir.

2. Emme Gücü

Kağıt havlunun emme gücü iyi değilse, kağıt havluyu satın almak paranızı boşa harcamak anlamına gelir.

3. Fiyat

Kağıt havlu satın alırken akılda tutulması gereken bir başka faktör de uygun fiyattır. Bazı kağıt havlular yüksek fiyata satılırken bazıları daha ucuza satılır. Bu yüzden ikisi arasında seçim yaparken orta fiyatlı olanları almanız tavsiye edilir.

4. Yumuşaklık

Yumuşaklık, kağıt havlunun kalitesini belirler. Yumuşak ve sağlam havlular, yüzeyi hafif olduğu için ideal bir seçimdir. Bu kağıt havlular, olağanüstü derecede sert olmadıkları ve yine de işi düzgün bir şekilde yaptıkları için mükemmel sonuçlar sağlar.

5. Kağıt Boyutu

Kağıdın boyutu da dikkat edilmesi gereken özelliklerden biridir. Küçük bir yüzeyi temizlemeniz gerekiyorsa, daha küçük boyutlu kağıt havlulardan satın almanız gerekir. Mutfakta kullanmak isterseniz orta boy kağıt havlular işinizi görecektir. Son olarak, dış mekanda bir kağıt havlu kullanacaksanız, kullandığınız yaprak sayısını en aza indirirken temizliği en üst düzeye çıkarmak için büyük boyutlu kağıt havlular satın almanız gerekir.

6. Kat Sayısı

Kat sayısı, bir kağıt rulosunda bulunan katmanlar anlamına gelir. Ne kadar çok katman varsa, o ruloda o kadar çok kağıt bulunur. Bu noktada kağıt havlu satın almadan önce kat sayısını kontrol ettiğinizden emin olmanız gerekir. Bu şekilde, ödediğiniz fiyata tam olarak ne kadar kağıt aldığınızı bilirsiniz.

7. Kokusuz

Bazı kağıt havluların kötü bir kokusu vardır ve çoğu alıcı bu ruloları sevmez. İnsanların çoğu, havlu kokusuna dayanamadıkları için kokusuz kağıt havlular satın almayı sever. Bu nedenle, almayı planladığınız kağıt havluların kokusuz olduğundan emin olun.

8. Hipoalerjenik

Boyalara veya parfümlere karşı hassasiyetiniz varsa, hipoalerjenik olduğunu söyleyen bir kağıt havlu markası arayın.

Kağıt Havlular İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Kağıt havlular tekrar kullanılabilir mi?

Hayır, kağıt havlular tekrar kullanılamaz. Tek kullanım için uygundur.

2. Kağıt havlular dayanıklı mı?

Evet, çoğu kağıt havlu dayanıklıdır. Bunun nedeni, verimliliklerini ve dayanıklılıklarını artıran dayanıklı malzemelerden yapılmış olmalarıdır.

3. Yumuşak kağıt havlular sağlam mı?

Yumuşak kağıt havlular çok sağlam olmayabilir. Yumuşaklığı harika bir temizlik sağlar ancak bazen hassas kağıt rulolar gerektiği gibi görevini yerine getirmez ve ıslak alanlarda parçalanır. Bu noktada sağlam bileşenlerden yapılmış yumuşak olan bir kağıt havlu seçmeniz gerekir.

4. Kağıt havlu ile bez havlu arasındaki fark nedir?

Kağıt havlular tek kullanımlık olarak tasarlanmıştır ve pratiklik sağlar. Bez havlular ise yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir özelliktedir.

5. Kağıt havlular hijyeniktir mi?

Evet, kağıt havlular hijyenik bir seçenektir. Her kullanımdan sonra atılır, bu da bakteri ve enfeksiyon riskini azaltır.

6. Kağıt havluların yan etkileri var mıdır?

Kağıt havluların genellikle herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak bazı insanlar, özellikle çok sık kullanıldığında veya ciltleri hassassa, kurulama işlemi sırasında cilde sürtünme nedeniyle hafif tahriş yaşayabilir.

7. Kağıt havluları hangi ortamlarda kullanabilirim?

Kağıt havlular evlerde, mutfaklarda, banyolarda, ofislerde, restoranlarda, otellerde ve halka açık tuvaletlerde gibi birçok ortamda kullanılabilir.

8. Kağıt havluların tarihçesi nedir?

Kağıt havluların kullanımı, ilk olarak 19. yüzyılda Avrupa’da yaygınlaşmıştır. Ancak, modern kağıt havlu üretimi ve kullanımı 20. yüzyılın başlarında daha yaygın hale gelmiştir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster