Kartuş ve toner arasındaki farkın ne olduğunu bilmiyorsanız, yazıcınıza yanlış kartuşu takabilirsiniz ve bu, çok pahalıya mal olabilir. Bu yüzden kartuş ve tonerin ne olduğuna detaylıca değinelim.

Kartuş Nedir?

Bir mürekkepli yazıcıda, kartuş, makinenin içindeki çeşitli püskürtme uçlarından kağıda püskürtülür. Görüntüleri veya kelimeleri net bir şekilde oluşturabilmesi için mürekkep küçük damlacıklar halinde serbest bırakılır.

Mürekkepli yazıcılar genellikle küçük işletmeler ve fotoğrafçılar tarafından kullanılır. 

Bir ofiste genellikle bir mürekkep püskürtmeli yazıcı bulamamanızın birkaç nedeni vardır. İlk olarak, mürekkep püskürtmeli yazıcılar, genellikle ortalama lazer yazıcıdan çok daha ucuzdur. Bunun yanı sıra hem renkli hem de siyah beyaz görüntüleri basmak için uygundur. Basılan görüntüler veya metinler, çok fazla ayrıntı içeren fotoğraflarda bile harika bir kalite sunar. Farklı kağıt çeşitlerinde de kullanılabilir. Mürekkep, pigment bazlı veya boya bazlı olabilir ve bu, sahip olduğunuz kartuş tipine bağlıdır. Pigment bazlı mürekkep UV ışığına ve suya dayanıklıdır ve 200 yıl boyunca solmadan dayanabilir. Boya bazlı mürekkep sorunlara daha duyarlıdır ve yalnızca on beş yıl dayanır.

İlgili İçerik: Kartuş Dolumu Nasıl Yapılır? Kartuş Nasıl Doldurulur?

 

Kartuş Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Tonere kıyasla kartuşun aşağıdaki avantajlarını göz önünde bulundurabilirsiniz:

1. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların ilk maliyetleri daha düşüktür

Bu bütçe dostu yazıcılar başlangıçta sizi çok fazla zorlamaz, ancak daha yüksek yedek kartuş maliyetleri, uzun dönemde arayı kapatmanıza neden olur.

2. Yedek kartuşlar daha az maliyetli olma eğilimindedir

Yazıcınız için kartuşları değiştirme zamanı geldiğinde, yüksek maliyetlere katlanmazsınız. Fakat kartuşunuzdan tonerde olduğu kadar fazla verim alamayacağınızı unutmayın. 

3. Nispeten daha hızlı kurur

Mürekkep püskürtmeli yazıcılarla yazdırılan sayfalarda lekelenme olasılığı daha düşüktür.

Kartuş Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

1. Kartuş kullanmadığınız takdirde kuruyabilir

Yazıcınızı çok uzun süre kullanmadan bırakmanız, kuruyan ve kullanılamaz hale gelen bir mürekkeple sonuçlanabilir. Bunu önlemek için yazıcıyı düzenli aralıklarla kullanmak, kartuşları serin ve kuru bir yerde saklamak, hava sızdırmaz kaplar kullanmak, yazıcı kapağını kapalı tutmak ve düzenli temizlik yapmak önemlidir. 

Kurumuş kartuşlar için ise yazıcının temizleme programlarını çalıştırmak veya kartuş uçlarını nemli bezle silmek gibi yöntemler uygulanabilir. Bu önlemler, hem mürekkep israfını önler hem de yazıcı ömrünü uzatır.

2. Kartuşlar tıkanabilir

Baskı kafaları tıkanan kartuşlar, çıktınızı etkileyebilir ve kartuş başına düşen sayfa sayısını daha da azaltabilir. 

3. Kartuş, tonere göre daha düşük sayfa verimi sağlar

Toner ve kartuş başına baskı çıktınız, her zaman tonerin daha verimli bir seçim olarak tercih edilmesi ile sonuçlanır.

Toner Nedir?

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar farklı çalışır ve statik elektrik oluşturur. Lazer yazıcılar ise, baskıyı oluşturmak için toneri sayfaya bağlar. Lazer yazıcılar genellikle okullar, kamu binaları ve çeşitli işletmelerde bulunur. Bunun nedeni, daha hızlı yazdırabilmeleri ve çok büyük iş yüklerini dakikalar içinde kaldırabilmeleridir. Bu, birkaç sayfa bile üretmek için dakikalar sürebilen bir mürekkep püskürtmeli yazıcıdan önemli ölçüde farklıdır.

Toner ayrıca daha uzun süre dayanır ve hem metin tabanlı hem de renkli iş belgeleri için harikadır. Ancak, toner kullanan yazıcılar daha pahalıdır ve bir mürekkep püskürtmeli yazıcıyla aynı kalite düzeyini sağlamaz. Bu nedenle, fotoğraf basmak için toner kullanılması önerilmez.

Toner bir mürekkep kartuşunda görülebilecek leke sorunlarına neden olmaz, ancak bunların doğru şekilde kullanılması gerekir.

İlgili İçerik: Toner Nedir? Toner Nasıl Doldurulur?

Toner Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Toneri, ev veya ofis ortamında birçok avantaj sunar. İşte dikkate alınması gereken en önemli noktalar.

1. Hızlı baskı sağlar

Lazer yazıcılar, lazerlerin hassasiyeti sayesinde yüksek baskı hızlarına ulaşarak mürekkep tabanlı yazıcılardan ayrılır.

2. Doğru baskı, birinci sınıf baskılar sağlar

Lazer yazıcıların çıktıları, çok çeşitli amaçlar için uygun olan olağanüstü görüntü kalitesine ve kusursuz şekilde tanımlanmış metinlere sahiptir.

3. Toner, doğası gereği kuru olduğu için “kurumadan” etkilenmez

Yazıcı mürekkebinin aksine toner kartuşları toz halinde olduklarından kurumaya karşı bağışıklığa sahiptir. Toner, yazıcının seyrek kullanımı sırasında bile uzun ömürlülüğünü korur.

4. Olağanüstü verimlilik ve kolaylık sağlar

Lazer yazıcılar hızlı, yüksek kaliteli ve isteğe bağlı baskı kapasiteleri nedeniyle ofis ortamlarında sıklıkla tercih edilir.

Toner Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

1. Yazıcı toneri genellikle daha yüksek bir maliyetle gelir

Yazıcınızdaki toneri tek seferde yeniden doldurmak biraz pahalı olabilir. Öte yandan, toner kullanımınıza bağlı olarak çok uzun ömürlüdür. Yani, dengeleme eğilimindedir.

2. Toner kullanan lazer yazıcıların ilk maliyeti daha yüksektir

Maliyet genellikle zaman içinde dengelenir, ancak bu yazıcılar daha büyüktür ve ofisinizde daha fazla yer kaplar. Renkli lazer yazıcılar da masrafı artırabilir.

Kartuş ve Toner Arasındaki Fark Nedir?

Kartuşlar sıvı içerir ve mürekkep püskürtmeli yazıcılar tarafından kullanılır. Toner toz halinde mürekkebi kağıt üzerine lazer yazıcılar tarafından kullanılır.

Bir kartuşunun içindeki mürekkep, sahip olduğunuz kartuşa bağlı olarak boya bazlı veya pigment bazlı olabilir. Piyasadaki çoğu mürekkep püskürtmeli yazıcı, geleneksel olarak boya bazlı mürekkepler içerir. Pigment bazlı kartuşlardan daha ekonomiktir ve canlı, gerçeğe yakın renkli baskılar ve fotoğraflar üretme yetenekleriyle öne çıkar. Boya bazlı mürekkepler su geçirmez değildir ve birçok baskı 25 yıl sonra solma eğiliminde olduğundan lekelenmeye karşı hassas olabilir. Pigment esaslı mürekkep, boya esaslı mürekkebe göre daha canlı bir yüzey ve daha hızlı kuruma süresi sunar. Profesyonel fotoğrafçılar ve grafik tasarımcılar tarafından, arşiv kalitesinde görüntü ve metin basabilme özelliği nedeniyle değerlidir. Pigment mürekkebi ayrıca suya ve UV ışığına boya bazlı mürekkebe göre daha iyi dayanma eğilimindedir ve solmaya 200 yıla kadar dayanabilir.

Toner, kartuşları gibi leke bırakmayan kuru ve toz halinde bir maddedir, ancak yanlış kullanılırsa dağılabilir. Tek renkli lazer yazıcılar, yalnızca siyah toner yazdırır. Renkli lazer yazıcılar, baskı üretmek için dört ayrı siyah, camgöbeği, macenta ve sarı toner kartuşu kullanır.

Özetle toner ve kartuş farkı bu şekildedir diyebiliriz.

Kartuş Toner

Görüntü Kalitesi

Fotoğraflar için daha iyi

Posterler ve broşürler için daha iyi

Baskı Hızı

Yavaş

Hızlı

Başlangıç ​​Maliyetleri

Düşük

Yüksek

Uzun Vadeli Maliyetler

Yüksek

Düşük

Bileşenler

Sıvı

Toz

Yazıcı

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı

Lazer Yazıcı

1. Kullanım Ömrü

Genel olarak, toner kartuştan daha uzun ömürlüdür. Toner tükenmeden önce mürekkepten daha fazla görüntü ürettiğinden, sık sık değiştirmeniz gerekmez. Toner ayrıca çabuk kuruyabilen mürekkebin aksine rafta daha uzun süre dayanır. Ancak hem kartuş hem de toner zaman içinde bozulur. Neyse ki, her iki kartuş türünün de ömrünü en üst düzeye çıkarmanın birkaç yolu vardır.

Kartuşlar için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz: 

  • Karışmayı önlemek için renkli kartuşları dik olarak saklayın.
  • Kartuşu kullanıma hazır olana kadar kapalı tutun.
  • Asla yüksek sıcaklıklara maruz bırakmayın.
  • Doğrudan ışıktan uzak, serin ve kuru bir yerde saklayın.

Toner için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz: 

  • Doğrudan ışık ve nemden uzakta, oda sıcaklığında yatay olarak saklayın.
  • Saklarken sıcaklığı sabit tutun.
  • Asla aşırı sıcaklıklara maruz bırakmayın.
  • Asla açmaya çalışmayın.

2. Hız

Toner kullanan lazer yazıcılar, mürekkep püskürtmeye kıyasla lazer ışını ile mümkün olan üstün hassasiyet nedeniyle hıza önem veren işletmeler tarafından tercih edilmektedir.

Bir lazer yazıcının dahili bileşenlerinin daha yüksek hızları nedeniyle, lazer yazıcılar yüksek hacimli metin tabanlı baskı için mükemmel bir şekilde uygundur ve kullanıcıların üretkenliği önemli ölçüde artırmasına yardımcı olarak onları her işyeri ortamında güçlü bir varlık haline getirir.

Sağlam tasarımları sayesinde lazer yazıcılar, mürekkep püskürtmeli muadillerine kıyasla daha fazla güvenilirlik sunarak destek ve bakım ihtiyaçlarını minimumda tutar.

3. Kalite

Normal yazı tipi boyutları için baskı kalitesi lazer ve mürekkep arasında benzerdir. Ancak, 12pt’den küçük yazı tipleri için lazerler genellikle mürekkep püskürtmeli yazıcılardan daha üstündür.

Lazer baskıyla ilişkili yüksek hassasiyet seviyeleri, tonerin yüksek kapsama alanlı metin baskılarını hızlı bir şekilde üretmek için çok uygun olduğu anlamına gelir.

Mürekkep püskürtmeli yazıcıların ve kullandıkları mürekkeplerin üstün olduğu bir alan da fotoğraf baskısıdır. Canlı renkleri ve keskin ayrıntılarıyla bazı mürekkep püskürtmeli yazıcılar göz alıcı görüntü baskıları üretmek için mükemmeldir.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar ayrıca mürekkebin serbest akış özellikleri sayesinde çeşitli medya türlerine baskı yapabilmektedir. Parlak fotoğraf kağıdı ve daha fazlası dahil olmak üzere medya üzerine baskı yapabilme özelliğiyle etkileyici bir çok yönlülük sunan mürekkep püskürtmeli yazıcılar, broşürler, tabelalar, broşürler, etiketler ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli profesyonel sınıf pazarlama materyalleri üretmek için çok uygundur.

4. Kapasite

Genel olarak, toner, önemli ölçüde daha yüksek kapasitelere sahiptir. Daha büyük boyutları ve daha verimli lazer baskı süreci nedeniyle, toner sayfa başına çok daha düşük maliyet sunma eğilimindedir ve bu da onları yüksek hacimli baskı için daha uygun hale getirir.

Kağıt işleme söz konusu olduğunda, lazer yazıcılar da daha yüksek kapasitelere sahip olma eğilimindedir ve çoğu modelde kağıt işleme kapasitesini kullanıcı ihtiyacına göre kolayca genişletmek için bir dizi ek kağıt tepsisi mevcuttur.

Lazer yazıcıların sunduğu artırılmış kağıt kapasiteleri, tonerin daha yüksek sayfa verimleriyle birlikte çalışarak medya ve sarf malzemesi ikmali arasında daha yüksek baskı hacimleri anlamına gelir.

Ayrıca, çoğu üretici tonerlerin yüksek kapasiteli versiyonlarını sunarak kullanıcıların sayfa başına maliyetlerini daha da düşürmelerini ve kullanıcı müdahalelerinin sıklığını en aza indirmelerini sağlar.

Mürekkep püskürtmeli kartuş kullanan yazıcılar genellikle daha düşük kağıt giriş kapasitesine sahiptir, bu da kağıdı yeniden doldurmak için daha fazla zaman harcanması anlamına gelir. Bu yazıcıları satın almak genellikle daha ucuz olsa da, lazer muadillerine göre yenilemeler arasında daha az baskı üretirler.

5. Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar vs Lazer Yazıcılar

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar kartuşlara ihtiyaç duyar. Kartuşun içindeki sıvı mürekkep hava geçirmez bir folyo bölmede kilitlidir. Kartuşlar, çok sayıda mikroskobik mürekkep nozülü ile donatılmış olan baskı kafasına yüklenir.

Baskı kafası kağıt üzerinde ileri geri hareket ederken, püskürtme uçları mürekkep damlacıklarıyla görüntüyü oluşturur. Bir mürekkep püskürtmeli yazıcıdaki püskürtme uçlarını kontrol etmekten sorumlu teknoloji, marka ve modele bağlı olarak değişir.

Örneğin, termal kabarcıklı yazıcılar mürekkep akışını kontrol etmek için ısı kullanırken, piezoelektrik yazıcılar elektrik yüklü titreşimlere dayanır. Her iki durumda da bilgisayardan gönderilen bilgiler, yazıcının kartuşlardaki mürekkebi tam olarak nasıl uygulayacağını belirler.

Lazer yazıcılar yalnızca toner kullanır, bu nedenle bir mürekkep püskürtmeli yazıcının kullanacağı kartuşlar kabul edilebilir bir ikame değildir. Tonerin iki ana bileşeni demir oksit ve plastik reçinedir.

Görüntüleri ve metinleri bir kağıda aktarmak için lazer, yazıcının içinde dönen bir metal tambur üzerine görüntünün elektrostatik şablonunu çizer.

Işığa duyarlı bir malzemeyle kaplı olan tambur, pozitif ya da negatif yükle başlar.

Son derece hassas bir lazer, bilgisayardan gelen verilere göre belirli noktalardaki elektrik yükünü değiştirir. Tambur daha sonra manyetik yüklü tonerle kaplanır, ancak ince parçacıklar yalnızca lazerin daha önce görüntüyü tanımladığı alanlara yapışır.

Daha sonra, yine manyetik olarak yüklenmiş olan bir kağıt yaprağı tamburun yanından geçer ve toneri çeker. Son olarak, bir füzer plastik parçacıkları ısıtıp eriterek görüntüyü ayarlar.

Kartuş mu Yoksa Toner mi Daha Uzun Süre Dayanır?

Toner, özellikle sık sık veya büyük miktarlarda baskı yapıyorsanız, ön maliyeti daha yüksek olsa da uzun vadede daha iyi bir seçim olabilir.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar ve kartuşları genellikle lazer yazıcılardan ve tonerlerden daha ucuzdur, ancak uzun süre dayanmazlar. Bu nedenle toner, özellikle sık sık veya büyük miktarlarda baskı yapıyorsanız, başlangıçta daha pahalı olsa da uzun vadede daha iyi bir seçim olabilir. Lazer yazıcılar, çoğu mürekkep püskürtmeli yazıcıdan iki ila üç kat daha hızlı yazdırdıkları için belgelere metin yazdırmak için idealdir.

Toner ve Kartuş Maliyeti

Toner ve kartuş maliyetlerini karşılaştırırken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır:

  • Mürekkep püskürtmeli yazıcıların ön maliyeti daha düşüktür, ancak uzun vadede kartuşlara daha fazla para harcayabilirsiniz.
  • Toner ayrı ayrı daha maliyetlidir, ancak kartuşlar kadar sık değiştirilmesi gerekmez.
  • Bu yüzden işletmeniz için sayfa başına maliyeti belirlemelisiniz.

Toner Mi Yoksa Kartuş Mu?

Toner veya kartuşun işletmeniz için daha iyi olup olmadığı, işletmenizin baskı taleplerine bağlıdır. Sık baskı yapan işletmelerin lazer yazıcıdan yararlanma olasılığı daha yüksektir. Daha pahalıya mâl olabilir, ancak zamanla bir mürekkep püskürtmeli yazıcıya kıyasla daha az maliyetli olacaktır. Basit, seyrek baskı talepleri olan işletmeler, bir mürekkep püskürtmeli yazıcı ile para tasarrufu sağlar ve yine de yüksek kaliteli görüntüler üretir.

Kartuş veya Toneri Ne Kadar Süre Saklayabilirim?

Bir kartuş veya tonerin raf ömrü, hem saklama koşullarına hem de üreticiye bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama olarak, orijinal ve mühürlü kartuşlar kullanımdan önce 12 ila 24 ay dayanır. Ancak kartuşlar orijinal ambalajından çıkarıldığında raf ömrü 3 ile 6 aya kadar düşer. Kartuşları 6 aydan daha uzun süre saklamak istiyorsanız, satın almadan önce mürekkep veya toner için ürün açıklamasını okumanızı öneririz.

Kartuş ve Toner Sayfa ile Yazdırılabilecek Sayfa Sayısı Verimini Etkileyen Faktörler

Bir kartuş veya toner ile yazdırabileceğiniz gerçek sayfa sayısı çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler aşağıdakileri içerir:

  • Yazıcı ayarları: Seçtiğiniz baskı kalitesi ayarları kullanılan mürekkep veya toner miktarını etkileyebilir. Daha yüksek kalite ayarları genellikle daha fazla mürekkep veya toner kullanır, bu da daha düşük sayfa verimiyle sonuçlanır.
  • Belge karmaşıklığı: Yoğun metin, resim veya grafik içeren sayfalar, basit metin içeren sayfalara kıyasla daha fazla mürekkep veya toner kullanacaktır.
  • Kağıt türü ve boyutu: Farklı kağıt türleri ve boyutları, her sayfa için ne kadar mürekkep veya toner kullanıldığını etkileyebilir.
  • Çevresel koşullar: Aşırı sıcaklıklar veya nem seviyeleri mürekkep ve toner kartuşlarının performansını ve sayfa verimini etkileyebilir

Yazdırabileceğiniz sayfa sayısını tahmin ederken bu faktörleri aklınızda bulundurmanız önemlidir.

En Çok Sorulan Sorular

1. Kartuş tonerden daha mı uygun fiyatlıdır?

Kartuşlar genellikle tonerden daha ucuzdur, ancak aynı zamanda çok daha sık değiştirilmeleri gerekir, bu nedenle ekonomik avantajları kısa ömürlüdür.

2. Toner sadece siyah mürekkep midir?

Hayır, renkli toner kartuşları da alabilirsiniz ancak bunların maliyeti çok ucuz değildir. 

3. Toner kartuştan ne kadar daha uzun süre dayanır?

Bu tamamen ne kadar çıktı aldığınıza bağlıdır, ancak temel olarak bir kartuş 200 – 300 sayfa çıktı almanızı sağlarken, bir toner 2.000 – 3.000 sayfa üretecektir.

4. Toner de kartuş gibi kurur mu?

Toner, ıslak olan mürekkebin aksine kuru olduğu için kurumaması gerekir. Fakat bir süre baskı yapmadıysanız, toneri yazıcıdan çıkarın ve tozu çalkalayıp gevşetmek için hızlıca sallayın.

5. Aynı yazıcıda hem kartuş hem de toner kullanabilir miyim?

Hayır, genellikle biri ya da diğeri gerekir. Kartuş ve tonerin birlite kullanılmasını sağlayan yazıcıların sayısı çok azdır.

6. Toner olmadan baskı yaparsanız ne olur?

Toner tamburu boşaldıkça basılı görüntülerinizin kalitesi bozulmaya başlar. Değiştirilmesi gerektiğinde yazıcınızdan bir uyarı sinyali alırsınız ancak toneri tamamen kurutursanız yeni bir tane takana kadar tekrar yazdırmazsınız.

7. Toner neden daha pahalıdır?

Çünkü kartuştan daha fazla kullanabilirsiniz, ancak gerçek neden araştırma ve geliştirme maliyetleridir. Baskı şirketleri yeni baskı teknolojilerini mükemmelleştirmek için her yıl yüz milyonlarca dolar harcamaktadır, dolayısıyla bunun maliyeti tüketiciye yansıtılmaktadır.

8. Yazıcımın tonere mi kartuşa mı ihtiyacı olduğunu nasıl anlarım?

Bunun için yazıcınızın kılavuzuna bakabilirsiniz, ancak genel bir kural olarak lazer yazıcılar için tonere, mürekkep püskürtmeli yazıcılar için ise kartuşa ihtiyacınız vardır.

9. Kartuş ve toneri ne sıklıkta değiştirmeniz gerekir?

Toner genellikle daha yüksek sayfa verimine sahiptir, bu da kartuşa kıyasla daha az sıklıkta değiştirmeniz gerekeceği anlamına gelir.

Ayrıca kartuşların süresi dolabilir, kuruyabilir ve yeterince veya zamanında kullanılmazsa tıkanabilir. Bu, bazen %100 kullanılmamış olsa bile mürekkep kartuşlarınızı değiştirmeniz gerekeceği anlamına gelir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster