Kartuş ve toner arasındaki farkın ne olduğunu bilmiyorsanız, yazıcınıza yanlış kartuşu takabilirsiniz ve bu, çok pahalıya mal olabilir. Bu yüzden kartuş ve tonerin ne olduğuna detaylıca değinelim.

Kartuş Nedir?

Bir mürekkepli yazıcıda, kartuş, makinenin içindeki çeşitli püskürtme uçlarından kağıda püskürtülür. Görüntüleri veya kelimeleri net bir şekilde oluşturabilmesi için mürekkep küçük damlacıklar halinde serbest bırakılır.

Mürekkepli yazıcılar genellikle küçük işletmeler ve fotoğrafçılar tarafından kullanılır. 

Bir ofiste genellikle bir mürekkep püskürtmeli yazıcı bulamamanızın birkaç nedeni vardır. İlk olarak, mürekkep püskürtmeli yazıcılar, genellikle ortalama lazer yazıcıdan çok daha ucuzdur. Bunun yanı sıra hem renkli hem de siyah beyaz görüntüleri basmak için uygundur. Basılan görüntüler veya metinler, çok fazla ayrıntı içeren fotoğraflarda bile harika bir kalite sunar. Farklı kağıt çeşitlerinde de kullanılabilir. Mürekkep, pigment bazlı veya boya bazlı olabilir ve bu, sahip olduğunuz kartuş tipine bağlıdır. Pigment bazlı mürekkep UV ışığına ve suya dayanıklıdır ve 200 yıl boyunca solmadan dayanabilir. Boya bazlı mürekkep sorunlara daha duyarlıdır ve yalnızca on beş yıl dayanır.

İlgili İçerik: Kartuş Dolumu Nasıl Yapılır? Kartuş Nasıl Doldurulur?

Toner Nedir?

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar farklı çalışır ve statik elektrik oluşturur. Lazer yazıcılar ise, baskıyı oluşturmak için toneri sayfaya bağlar. Lazer yazıcılar genellikle okullar, kamu binaları ve çeşitli işletmelerde bulunur. Bunun nedeni, daha hızlı yazdırabilmeleri ve çok büyük iş yüklerini dakikalar içinde kaldırabilmeleridir. Bu, birkaç sayfa bile üretmek için dakikalar sürebilen bir mürekkep püskürtmeli yazıcıdan önemli ölçüde farklıdır.

Toner ayrıca daha uzun süre dayanır ve hem metin tabanlı hem de renkli iş belgeleri için harikadır. Ancak, toner kullanan yazıcılar daha pahalıdır ve bir mürekkep püskürtmeli yazıcıyla aynı kalite düzeyini sağlamaz. Bu nedenle, fotoğraf basmak için toner kullanılması önerilmez.

Toner bir mürekkep kartuşunda görülebilecek leke sorunlarına neden olmaz, ancak bunların doğru şekilde kullanılması gerekir.

İlgili İçerik: Toner Nedir? Toner Nasıl Doldurulur?

Kartuş ve Toner Arasındaki Fark Nedir?

Kartuşlar sıvı içerir ve mürekkep püskürtmeli yazıcılar tarafından kullanılır. Toner toz halinde mürekkebi kağıt üzerine lazer yazıcılar tarafından kullanılır.

Bir kartuşunun içindeki mürekkep, sahip olduğunuz kartuşa bağlı olarak boya bazlı veya pigment bazlı olabilir. Piyasadaki çoğu mürekkep püskürtmeli yazıcı, geleneksel olarak boya bazlı mürekkepler içerir. Pigment bazlı kartuşlardan daha ekonomiktir ve canlı, gerçeğe yakın renkli baskılar ve fotoğraflar üretme yetenekleriyle öne çıkar. Boya bazlı mürekkepler su geçirmez değildir ve birçok baskı 25 yıl sonra solma eğiliminde olduğundan lekelenmeye karşı hassas olabilir. Pigment esaslı mürekkep, boya esaslı mürekkebe göre daha canlı bir yüzey ve daha hızlı kuruma süresi sunar. Profesyonel fotoğrafçılar ve grafik tasarımcılar tarafından, arşiv kalitesinde görüntü ve metin basabilme özelliği nedeniyle değerlidir. Pigment mürekkebi ayrıca suya ve UV ışığına boya bazlı mürekkebe göre daha iyi dayanma eğilimindedir ve solmaya 200 yıla kadar dayanabilir.

Toner, kartuşları gibi leke bırakmayan kuru ve toz halinde bir maddedir, ancak yanlış kullanılırsa dağılabilir. Tek renkli lazer yazıcılar, yalnızca siyah toner yazdırır. Renkli lazer yazıcılar, baskı üretmek için dört ayrı siyah, camgöbeği, macenta ve sarı toner kartuşu kullanır.

Özetle toner ve kartuş farkı bu şekildedir diyebiliriz.

Toner ve Kartuş Maliyeti

Toner ve kartuş maliyetlerini karşılaştırırken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır:

  • Mürekkep püskürtmeli yazıcıların ön maliyeti daha düşüktür, ancak uzun vadede kartuşlara daha fazla para harcayabilirsiniz.
  • Toner ayrı ayrı daha maliyetlidir, ancak kartuşlar kadar sık değiştirilmesi gerekmez.
  • Bu yüzden işletmeniz için sayfa başına maliyeti belirlemelisiniz.

Toner Mi Yoksa Kartuş Mu?

Toner veya kartuşun işletmeniz için daha iyi olup olmadığı, işletmenizin baskı taleplerine bağlıdır. Sık baskı yapan işletmelerin lazer yazıcıdan yararlanma olasılığı daha yüksektir. Daha pahalıya mâl olabilir, ancak zamanla bir mürekkep püskürtmeli yazıcıya kıyasla daha az maliyetli olacaktır. Basit, seyrek baskı talepleri olan işletmeler, bir mürekkep püskürtmeli yazıcı ile para tasarrufu sağlar ve yine de yüksek kaliteli görüntüler üretir.

Kartuş veya Toneri Ne Kadar Süre Saklayabilirim?

Bir kartuş veya tonerin raf ömrü, hem saklama koşullarına hem de üreticiye bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama olarak, orijinal ve mühürlü kartuşlar kullanımdan önce 12 ila 24 ay dayanır. Ancak kartuşlar orijinal ambalajından çıkarıldığında raf ömrü 3 ile 6 aya kadar düşer. Kartuşları 6 aydan daha uzun süre saklamak istiyorsanız, satın almadan önce mürekkep veya toner için ürün açıklamasını okumanızı öneririz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster