Ofislerde yaygın olarak kullanılan inkjet (mürekkep püskürtmeli) yazıcıların ve lazer (tonerli) yazıcıların verimli kullanma yöntemlerinden birisi de kartuş dolumu yapmaktır. Bu işlem bir kere dikkatlice yapıldıktan sonra pratikleşen bir eylemdir. Biten dolum ünitelerinin bu şekilde doldurulması, yazıcılarda tasarruflu bir kullanım sağlar.

Kartuş Dolumu Nasıl Yapılır?

Kartuş dolumu yazıcı türüne göre farklılık arz eder. Genel olarak inkjet yazılarda bu işlem, hazır satılan dolum setleri kullanılarak yapılır. Bu setler genellikle; küçük iğneli bir enjektör, yazıcı mürekkebi ve destek malzemesi içerir. İşlem sırasında temel olarak yazıcıyla uyumlu mürekkep şırıngaya çekilir ve dolum ünitesine aktarılır.

İlgili İçerik: Kartuş ve Toner Nedir? Aralarındaki Fark Nelerdir?

Markalara Göre Kartuş Dolumu

Her markanın ürünü kendine mahsus bir yapı sergiler. Piyasada 1000’in üzerinde dolum ünitesi çeşidi mevcuttur. Dolayısıyla dolum işlemi de küçük çaplı değişiklikler göstermektedir. Markalar arasında; doldurulacak deliğin yeri, sayısı, dolum kapasitesi gibi farklılıklar mevcuttur. Ancak temel işlem; biten kartuş üzerindeki delikten enjektöre çekilen yazıcı mürekkebinin doğru şekilde aktarılmasıdır. Toner dolumunda da deliğin yeri değişebilmektedir. Dolum deliğinin büyüklüğüne göre toner dolumu sırasında genellikle enjektöre ihtiyaç yoktur.

Kartuş Doldururken Püf Noktalar

  • Kartuş doldururken dikkat edilecek önemli bir nokta, şırıngaya mürekkebi çekerken acele etmemektir.
  • Mürekkep şırıngaya hızla çekilirse, dolum ünitesine istenmeyen hava kabarcıkları dolar ve bu durum dolum işlemini bloke eder.
  • Şırıngayı biten kartuş içine enjekte etmeden önce, şırınga içinde hava kabarcığı olmadığından emin olmak önemlidir.
  • Dolum işlemi sırasında, mürekkebin taşmamasına dikkat edilmelidir.
  • Mürekkebin dolum ünitesine tam olarak inmesini beklemek ve delik üzerindeyken müdahale etmemek önemlidir.
  • Mürekkebin ürün markasına ait ya da uyumlu olması, çıktı kalitesini korumak açısından önemli bir kriterdir.
  • Acemi ellerde mürekkep dolum işlemi, çalışılan ortamı biraz kirletebilir.
  • Çalışılacak yüzeye gazete kağıdı sermek, el altında atılabilecek kumaş, kağıt havlu bulundurmak, şeffaf plastik eldiven kullanmak, daha temiz çalışmayı sağlar.
  • İşleme başlarken, yazıcı kartuşu üzerindeki etiket kaldırılabilir. Ya da etiket üzerinde dolum deliğini gösteren siyah noktadan enjeksiyon işlemi yapılabilir.
  • Kartuş doldururken, tam kapasite ile doldurmak yerine yarım kapasite doldurmak; dolum sonrası damlama durumunu engeller.
  • İşlem sonrası delik ya da deliklerin üzeri mürekkep akmasını engellemek için ince bant ile kapatılabilir.
  • Dolum ünitesinin üstü kağıt havlu ile temizlenir.
  • Dolum işleminden sonra yazıcı kartuşu birkaç saat dinlenmeye bırakılır. Böylece mürekkep dolum ünitesi içindeki sünger tarafından çekilir.
  • Toner dolumu sırasında ise; toner delik kapağı açılır, bu işlem için gerekirse bir tornavida kullanılır. Toner ünitesinde kalan artık bir poşete dökülür. Doğru yazıcı toneri delikten boşaltılır ve delik kapatılır.

Avantajlı A4 Kağıt Fiyatları İçin Doğru Adres: Avansas

Ofislerde en sık kullanılan lazer ve inkjet yazıcı çeşitleri Avansas farkı ve avantajları ile çok daha erişilebilir bir konumdadır. Yazıcı modelleri ile ürün çeşitliliği sunan Avansas, avantajlı kartuş fiyatları ile de ilgi çekiyor. Ofisiniz için uygun yazıcı modelini ya da yazıcı destek ürünlerini kolay sipariş ve avantajlı ödeme seçenekleri ile Avansas üzerinden kolaylıkla satın alabilirsiniz. Avansas’ın müşterilerine sunduğu kolay iade ve değişim olanakları internet üzerinden alışverişi daha da kolaylaştırır. Stoklu çalışan Avansas, sipariş edilen ürünü 1 iş gününde ücretsiz olarak verdiğiniz adrese teslim eder. Avansas güvencesi, müşterilerinin iç rahatlığıyla online alışveriş etmesini sağlamaktadır. Ofisinizde konforlu kullanım sağlayan yazıcı modellerini, Avansas üzerinden tespit ederek; hızlı ve güvenli bir şekilde sipariş edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster