Tuvalet kağıtları günlük kullanım için temel bir üründür. Evlerden restoranlara, iş yerlerinden kamusal alanlara kadar, tuvalet kağıdı birçok yerde kullanılır. Fakat tuvalet kağıtları sadece kağıttan çok daha fazlasıdır. Yoğun kullanımı onu gelişen bir endüstri haline getirmiştir. Farklı tonlarda, dokularda, boyutlarda ve maliyetlerde çeşitli tuvalet kağıtları yaratan çeşitli endüstriler mevcuttur.

Tuvalet Kağıdı Neyden Yapılır?

Tuvalet kağıdı çeşitli malzemelerden yapılır, ancak en yaygın olanı geri dönüştürülmüş kağıttır. Geri dönüştürülmüş kağıt gazete, dergi ve diğer tüketici atıklarından yapılır. Genellikle kül oranı düşüktür ve normal tuvalet kağıdından daha az klor içerir. Tuvalet kağıdı, geri dönüştürülmüş kağıt, odun hamuru ve pamuk dahil olmak üzere çeşitli farklı malzemelerden yapılır. 

Sizin için en iyi olan tuvalet kağıdı türü, yapımında kullanılan malzemeye, ne sıklıkta değiştirilmesi gerektiğine ve özel ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Örneğin, kağıt atıklarınızı kompost yapıyorsanız veya çevresel toksinler konusunda endişeleriniz varsa geri dönüştürülmüş kağıt daha iyi bir seçenek olabilir.

Tuvalet Kağıdında Katlı Ne Anlama Gelir?

1 katlı, 2 katlı ve 3 katlı tuvalet kağıtları mevcuttur. Hatta 4 katlı bile vardır, ama bu biraz abartılıdır.

1 katlı sadece bir kat kağıttır. 2 katlı ve 3 katlı, kabartma işlemiyle birbirine bastırılmış 2 veya 3 kat kağıttır. Kabartma kısmı 2 çizgi gibi çok basit olabilir veya 2 katlı ve 3 katlı lüks tuvalet rulolarında olduğu gibi üzerlerinde hoş bir tasarım vardır.

Tuvalet Kağıdı Neden Önemlidir?

Tuvalet kağıdı söz konusu olduğunda, daha yüksek fiyat her zaman daha iyi kalite anlamına gelmez. Örneğin, ticari sınıf tuvalet kağıdı veya ucuz bir mağaza markası kullanmanız fark etmez. Çok sık ve çok fazla kullanırsanız, sonunda sorunlara neden olacaktır.

Sorun şu ki, çoğu insan ne kadar tuvalet kağıdı kullandığının ya da ne sıklıkta değiştirmesi gerektiğinin farkında değildir. Ortalama bir kişi her seferinde yaklaşık dört yaprak tuvalet kağıdı kullanır, bu hızla artabilir.

Sifonla atılan çok fazla tuvalet kağıdı, sonunda borularda birikmeye neden olarak tıkanmaya ve pahalı tesisat bakımına yol açabilir.

Tuvalet Kağıdı Seçenekleri

Başlangıcından bu yana, basit kağıt tabakaları olarak üretilen tuvalet kağıtları, artık gelişti ve çeşitlilik kazandı. Piyasada şu an çok sayıda tuvalet kağıdı seçeneği mevcut. Ancak mükemmel kalitede doğru olanı bulmak zor bir iştir. Çünkü kaliteli bir tuvalet kağıdının yumuşak, emici, kolayca atılabilir ve dayanıklı olmasının yanı sıra bütçenize de uygun olması gerekir. Hatta daha sürdürülebilir olan ve hiçbir tehdit oluşturmayan çevre dostu ve biyolojik olarak parçalanabilen tuvalet kağıtlarına bile vardır.

1. Tek Katlı Tuvalet Kağıdı

Adından da anlaşılacağı gibi bu tuvalet kağıdı tek katlıdır ve diğer türlere göre daha ucuzdur.

2. Çift Katlı Tuvalet Kağıdı

Bu tür tuvalet kağıtları adından da anlaşılacağı gibi çift katlıdır. Bunlar 1 katlı tuvalet kağıdından daha dayanıklı ve daha kalın olarak kabul edilir.

3. 3 Katlı Tuvalet Kağıdı

Bu tuvalet kağıdı 3 katlıdır, bu da onları çok daha kalın ve dayanıklı hale getirir. Maliyetleri diğer ikisinden çok daha yüksek olmasına rağmen, ilkine göre daha yumuşak ve emicidir. 

4. Lüks Tuvalet Kağıdı

Lüks tuvalet kağıdının sıradan olanlardan bir seviye daha üstte olduğunu isminden anlayabilirsiniz. Genellikle kokulu, losyonlu veya çok yumuşak ve çok sayıda katmana sahiptirler. 

5. Bambu Tuvalet Kağıdı

Çevre dostu banyo ürünlerine geçmeyi tercih ediyorsanız, bambu tuvalet kağıdını düşünebilirsiniz. Bu tuvalet kağıtları yumuşak ve ipeksidir ve ağırlıkları dikkate alındığında daha fazla su emerler. 

6. Geri Dönüştürülmüş Tuvalet Kağıdı

Doğal çevre için herhangi bir tehlike yaratmak istemiyorsanız, aradığınız şey geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdıdır. Sürdürülebilirdirler ve ağaçları kurtarmanıza ve enerjiyi korumanıza yardımcı olurlar.

7. Renkli Tuvalet Kağıdı

Beyaz kağıtlara biraz farklılık katmak için ortaya çıkan renkli tuvalet kağıtlarını, pembeden turuncuya ve lavantaya kadar değişen yumuşak tonlarda bulmanız mümkündür.

Tuvalet Kağıdı Ürün Çeşitleri Nasıl Karşılaştırılır ve Seçilir?

blank

İnsanların tuvalet için doğru kağıt ürünlerini seçerken göz önünde bulundurdukları birçok faktör vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Miktar

Tuvalet kağıdı düzenli olarak kullanıldığından, maliyetleri düşürmek için toplu tuvalet kağıdı sipariş etmek akıllıca bir harekettir. Ayrıca, boyut ve fiyat karşılaştırması yapmak için mevcut çeşitli tuvalet kağıdı türlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu noktada hangi markanın daha yüksek dayanıklılıkla daha düşük maliyet sunduğuna bakın. Ayrıca kat miktarını kontrol edin. 

2. Kat Sayısı

Kat sayısı, kullanılan kağıt sayısını gösterir. Daha fazla yaprak, daha sert, dayanıklı ve daha yumuşak tuvalet kağıdı, genellikle daha pahalıdır.

3. Sıhhi Tesisat

Daha kalın tuvalet kağıtları hijyeniniz için uygun ve rahat olsa da, tuvalet drenaj hatlarınız için kötü olabilir. Tıkanma sorununuz varsa, tuvalet kağıdı ne kadar çabuk çözülürse, tesisatınız için o kadar iyi olur.

4. Hassas Cilt

Bazı insanlar belirli üreticiler tarafından kullanılan ürünlere karşı hassasiyete sahiptir. Eğer bu gruptaysanız, her zaman piyasada bulunan ve hassas cilde sahip kişiler için özel olarak tasarlanmış hipoalerjenik seçenekleri tercih etmeniz gerekir.

5. Dayanıklılık

Kullanırken yırtılan bir tuvalet kağıdı hiç de istenilen bir şey değildir. Bu nedenle tuvalet kağıdınızın sağlamlık ve dayanıklılık sunduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca suyu emdiğinden de emin olmanız gerekir, çünkü kimse suyun tuvalet kağıdından akıp gitmesini istemez.

6. Yumuşaklık

Konfor seviyesini korumak en önemli öncelik olmalıdır. Tuvalet kağıdınızın cildinize zarar vermemesi için yumuşak ve pürüzsüz olması gerekir. Pürüzlü bir yüzey hassas cildi tahriş etme eğilimindedir. Bu nedenle, sağlam ama yumuşak bir dokuya sahip bir tuvalet kağıdı markası seçmeniz gerekir.

7. Fiyat

Bir mağazaya gittiğinizde tuvalet kâğıtlarının çeşitliliğini görünce şaşırabilirsiniz. Ancak fiyatlar kaliteye göre farklılık gösterir. Bu noktada büyük indirimler sunan markalar bulabilir veya daha düşük maliyetle toplu tuvalet kağıdı alacak kadar şanslı olabilirsiniz. 

İşletmeniz İçin Doğru Tuvalet Kağıdını Seçimi

Her şeyden önce konfor, tuvalet kağıdı seçerken çok önemli bir husustur. Yumuşaklık, emicilik ve kalınlık, kullanıcının genel konforunu etkileyebilecek önemli faktörlerdir. Bu noktada müşterileriniz ve çalışanlarınız için en rahat olacak tuvalet kağıdı türünü düşünmeniz gerekir. Örneğin, tesisiniz üst düzey bir otel veya restoransa, yumuşak ve pelüş bir dokuya sahip birinci sınıf tuvalet kağıdı seçmek isteyebilirsiniz. Tesisiniz bir okul veya ofis binasıysa, yumuşaklık ve emicilik dengesine sahip tuvalet kağıdı seçmek isteyebilirsiniz.

Dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktör de tuvalet kağıdının maliyetidir. Bu noktada uygun fiyatlı ancak yine de yüksek kaliteli bir tuvalet kağıdı aramanız gerekir. Mevcut en ucuz seçeneği seçmek cazip gelse de, bu genellikle müşteri memnuniyetinin azalmasına ve israfın artmasına neden olabilir. 

İşletmeniz için tuvalet kağıdına karar verirken hijyen de çok önemlidir. Septik açıdan güvenli ve biyolojik olarak parçalanabilen tuvalet kağıtlarının seçilmesi tıkanma ve çevre kirliliği riskini azaltır. Ayrıca, çapraz kontaminasyonu en aza indirmek için tuvalet kağıdının dağıtımının ve kullanımının kolay olduğundan emin olmak da çok önemlidir.

Son olarak, tuvalet kağıdının sunumunu ve markasını düşünmenizde de fayda vardır. Tuvalet kağıdı dispenserleri ve ambalajları markanızın bir yansıması olabilir, bu nedenle tesisinizin genel estetiği ve imajıyla uyumlu bir stil seçtiğinden emin olmanız gerekir.

Tuvalet Kağıtları İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Tuvalet kağıdının ayrışması ne kadar sürer?

Tuvalet kağıdı, borulardan geçebilmesi ve atık su arıtma tesisleri tarafından işlenebilmesi için suda hızla çözünmelidir. Tuvalet kağıtları 30 dakika veya daha kısa sürede ayrışarak tıkanmaları ve kanalizasyon hatlarının tıkanmasını önlemelidir.

2. Hangi tuvalet kağıdının tıkanma ihtimali en düşüktür?

Sıhhi tesisat uzmanları 1 kattan daha az tuvalet kağıdı kullanılmamasını tavsiye etmektedir. Daha ince bileşimi dengelemek için daha fazla kağıt kullanmak gerekebilse de, 1 katlı kağıt başka bir kağıt türüne göre daha hızlı bozulma sağlar. Bu basit adımları izleyerek tuvalet kağıdının borularınızı tıkamasını önleyebilirsiniz.

3. Jumbo tuvalet kağıdı rulosu nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi özellikle yüksek trafikli ticari tesisler için tasarlanmış gerçekten büyük bir tuvalet kağıdı rulosudur. 1 katlı veya 2 katlı seçenekleriyle sunulur ve kağıt delikli olmadığı için rulo üzerinde metre cinsinden ölçülür. Biraz dağınık ve biraz kabadır, ancak gerçekten yoğun ticari tuvaletler için harika bir seçimdir. Jumbo tuvalet rulolarının kilitlenebilir bir dispenser içine yerleştirilmesi gerekir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster