Bilişim devi Microsoft, hem yazılımları hem de işletim sistemi ile her zaman güvenilir ve öncü olma geleneğini sürdürür. Bu anlamda en büyük eserlerinden birinin Microsoft Office Programları olduğu söylenebilir. Peki ofis programları nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim!

MS Office Programları 

Hem çalışanlar hem de öğrenciler için farklı işlevsel özelliklere sahip olan Microsoft ofis programları, birçok alanda kullanılır. Bu programlar arasında Word, Excel ve PowerPoint yer alır. Diğer ofis programları isimleri ise, Microsoft Team, OneDrive, Outlook ve OneNote’tur. Kendi içlerinde farklı özelliklere sahip bu programlar, farklı ihtiyaçlara hitap eder. MS ofis programları ile tüm ödevlerinizi, projelerinizi ve işlerinizi kolayca halledebilirsiniz.  

Microsoft Word 

Microsoft Word programı, yazı yazmaya ve düzenlemeye yardımcı olur. Öğrencilerin ödevlerini ve tezlerini hazırlamalarına olanak tanıyan faydalı bir programdır. Editörler ve yazarlar, işlerini Word programını kullanarak yaparlar. Microsoft Word programının en önemli özelliği yazmak gibi görünebilir ancak program ile üç boyutlu model, simge, tablo, şekil ve resim eklemeleri yapmak da mümkündür.

Microsoft Excel

Yoğun olarak iş dünyasında kullanılan Microsoft Excel programının en temel özellikleri, tablo ve listeleme yapmaktır. Diğer Microsoft programlarına göre daha karmaşık bir yapıda olan Excel programı, öğrenildiği takdirde son derece işlevsel kullanılabilir. Üç boyutlu grafikler, filtreler, yazı tipleri ve temalar programdaki uygulamalardan yalnızca birkaçıdır. Bunun yanı sıra Excel, formüller yaratılarak hesaplamalar yapılmasına da imkân tanır.

Microsoft PowerPoint

Sunum denildiğinde hiç şüphesiz akla gelen program, Microsoft PowerPoint’tir. Bu program, farklı yazı tipleri ve temalarla sunum hazırlamanıza olanak tanır. İster bir lise öğrencisi olun ister üst düzey bir yönetici, iş ile ilgili raporlarınızı veya okul ödevinizi PowerPoint programını kullanarak bir sunum hâline getirebilirsiniz. Slaytlara görsel, ses ve animasyon ekleyebilirsiniz. 

Microsoft Outlook

E-posta alıp göndermeyi sağlayan Microsoft Outlook ile e-postalarınızı kolayca organize edebilirsiniz. Tüm e-postalarınızı atlamadan okuyabilir veya “yok say” seçeneği ile istenmeyen tüm postaları çöp kutusuna taşıyabilirsiniz. 

Microsoft OneNote

Bilgisayar programları arasında yer alan Microsoft OneNote, not tutmanıza ve notları düzenlemenize yardımcı olur. Özellikle çalışanların ve öğrencilerin kullanımına oldukça uygun olan bu program ile notlarınıza bağlantı, resim, ses ve PDF ekleyebilirsiniz. 

Microsoft OneDrive

Bir depolama programı olan OneDrive, arşivleme imkânı sunar. Çevrimiçi kullanımı ile diğer platformlardan bi adım öne çıkan programa her türlü tarayıcıdan giriş yapabilirsiniz. Bu bağlamda Opera, Safari ve Chrome gibi tarayıcıları kullanabilirsiniz. Microsoft OneDrive programına bilgisayarınızın masaüstünden, mobil cihazınızdan veya tabletinizden giriş yapabilirsiniz. 

Microsoft Teams

Microsoft Teams, iş yeri toplantılarını, notları ve eklentileri organize eden ve toparlayan bir programdır. Android ve iOS cihazlar, masaüstü bilgisayarlar ve tabletler ile  kullanabileceğiniz programın kurulumunu kolayca yapabilir, e-posta adresi ve şifreniz ile erişim sağlayabilirsiniz. 

Google Docs, Sheets ve Slides   

Dokümanlarınızı diğer kullanıcılar ile paylaşmak ve programlar arasında geçiş yapmak istiyorsanız çevrim içi ofis araçları ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılar. İnternet bağlantınız olmasa da telefonunuzdan, bilgisayarınızdan veya tabletinizden dokümanlarınıza kolayca erişebilir ve düzenlemeler yapabilirsiniz. Kullanım sırasında yaptığınız tüm değişiklikler otomatik olarak Google Drive’a kaydedilir ve kaybolmaz. 

WPS Office Free   

WPS Office Free programı; Android, Linux ve Windows için geliştirilmiş ücretsiz bir programdır. Bulut senkronizasyon desteği sağlayan program, kullanıcıya hızlı ve kolay dosya paylaşımı imkânı ve ortak bir çalışma alanı sunar. Word, Excel ve PowerPoint gibi başarılı bir arayüze sahip program ile çalışmalarınızı, Microsoft dosya biçimleri şeklinde kaydedebilir, MS Office programlarının kullanıcılarıyla paylaşabilirsiniz. 

Softmaker FreeOffice 

Softmaker FreeOffice programı, Microsoft Word ve TextMaker dosyalarını sorunsuz bir şekilde okur ve kaydeder. ePub formatında kitapları ve PDF dosyaları doğrudan oluşturabilirsiniz. PlanMaker sayesinde Excel ile uyumlu otomatik şekilleri kullanarak tasarım ve çizim yapabilirsiniz. 

Polaris Office

Akıllı telefonlarınızda kullanabileceğiniz Polaris Office; yazılı dökümanları, tablo ve sunumları tek bir ortamda hazırlayabilirsiniz. PDF, DOC, DOCX ve PPTX gibi birçok formatı destekleyen program, ücretsiz bir kullanım sunar. Türkçe desteği de bulunan programı Windows, iOS, Android ve Mac cihazlarda ücretsiz kullanabilirsiniz. Çalışanların işini ciddi ölçüde kolaylaştıran Polaris Office; belge oluşturma, düzenleme ve depolama servisleri ile entegre çalışabilir. 

Open Office

Apache Yazılım Vakfı tarafından kurulan Open Office, yazılım toplulukları ile birlikte geliştirilmiştir. Ücretsiz bir yazılım olan program; sunum, çizim, formül ve hesap tablosu bileşenlerini içerir. Eğitim kurumları, belediyeler, devlet kurumları ve ticari kurumlarda kullanılabilen program tamamen ücretsiz bir şekilde kurulabilir. Mac OS X, Microsoft Windows ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabilir. 

Ofis Programları Nasıl Kullanılır?

ofis programları

Ofis programları, Windows, Mac ve Linux fark etmeksizin her işletim sistemi ile kullanılabilir. Ofis programlarının nasıl kullanıldığına geçmeden önce “Ofis programları nasıl indirilir?” sorusuna cevap vermek daha doğru olacaktır.

  • Microsoft Office programını resmî internet sitesinden indirebilirsiniz. Siteye girdikten sonra eğer üyeliğiniz varsa Oturum Açın butonuna tıklayın. Üyeliğiniz yoksa “Ücretsiz Kaydolun” kısmından bir hesap oluşturabilirsiniz. 
  • Microsoft Office’i cihazınıza ilk defa indirdiğinizde 1 ay süreyle ücretsiz deneme sürümüne sahip olursunuz. Ayrıca çevrimiçi olarak da ücretsiz kullanabilirsiniz. 
  • Öğrenci veya öğretmen olmanız durumunda Microsoft Office 365 Eğitim sayfasından ücretsiz olarak programı indirebilirsiniz. 

Diğer ofis programlarını ise resmi internet sayfalarındaki yönlendirmeleri takip ederek indirebilir ve hızlıca kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Office programlarının biri veya birden fazlası için seviyenizin yeterli olmadığınızı düşünüyorsanız öncelikle ofis programları eğitimi almak sizin için faydalı olacaktır. Eğer bilgisayarınız yoksa Bilgisayar seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? yazısını okuyabilir, bilgisayar aldıktan sonra ofis programlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Ofis Programlarını Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

ofis programları

Ofis programları ile analizler ve raporlamalar yapabilir, iş hayatında gereksinim duyduğunuz ihtiyaçları sistematik ve pratik bir şekilde karşılayabilirsiniz. Ofis programları dijital ortamda verilerin toplanmasına ve bu verilerin şirket içinde müşteri ve çalışanlara ulaştırılmasına olanak sağlar. Bu nedenle ofis programları öğrenme ve bu konudaki bireysel gelişim şirketlerin başarı anahtarlarından birisidir. Ofis programları, sadece çalışanlar için değil öğrenciler için de bir dizi avantaj sağlar. Öğrenciler, Word programı ile ödevlerini düzenli bir şekilde yapılabilir ve sunumlar hazırlamak için PowerPoint programından faydalanabilirler. 

Ofis Programlarını Kimler Tercih Eder?

ofis programları

Forrester araştırma şirketine göre işletmelerin %90’ından fazlası çalışanlarına Microsoft Office programlarını kullandırıyor. Ofis yazılımları ve aralarındaki uyum sayesinde çalışan verimliliği artarken kurumsal maliyet azalıyor. Örnek vermek gerekirse, Microsoft’un öne çıkan ofis programlarından olan Excel’i okul hayatınızda basit tablolar oluşturmak ve hesaplamalar yapmak için kullanmış olabilirsiniz. Aslına bakarsanız Excel bundan çok daha fazlasıdır. Excel kullanarak verileri takip edebilir, kolayca organize edebilir, temel ve karmaşık matematiksel fonksiyonlar yaratabilir, grafik ve çizelgeler oluşturabilirsiniz. 

Ofis programları kullanımı özellikle çalışanlar, öğrenciler, akademisyenler ve yazarlar için çok önemlidir. 

Ofis programlarının etkinliğinden en iyi şekilde faydalanabilmek için bilgisayarınızın kalitesi ve hızı da önem arz eder. Eğer bilgisayarınızın yavaş olduğundan şikayetçiyseniz Bilgisayarınızı hızlandırmanın en kolay yolları nelerdir? yazısını okuyarak bilgisayarınızın hızını artırabilir, ofis programlarından daha iyi verim alabilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster