GEM (World Entrepreneurship Monitor) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında dünya çapında yaklaşık 274 milyon kadın, girişimlerde yer alırken, 139 milyon da yönetici ve işletme sahibi kadın bulunuyordu.

Rakamlardan da anlayacağınız gibi kadınların iş dünyasına ve girişimciliğe katılımı, büyüme ve küreselleşen dünyanın sorunlarına yeni çözümler üretme konusunda muazzam bir potansiyele sahip bir girişimcilik ekosistemi yaratıyor.

Eğer siz de girişimcilik potansiyeli olan bir kadın olduğunuzu düşünüyorsanız, bu yazımızda kadın girişimciler için iş fikirlerinden kadın girişimcilerle alakalı en çok sorulan sorulara kadar tüm merak ettiklerinizi detaylandıracağız.

İlgili İçerik: İşletmelerini Büyütmek İsteyen Girişimcilere Tavsiyeler

Kadın Girişimci Nedir?

Kadın girişimci, bir veya daha fazla kadın tarafından yönetilen girişimlerin başlatılması sürecinin yanı sıra kadınların şirketlerde yönetim, liderlik, başkanlık ve benzeri yüksek pozisyonlarda yer aldığı liderlik girişimleri olarak tanımlanabilir.

Kadın Girişimcilerin Önündeki Zorluklar Nelerdir?

Son yıllarda kadın girişimcilerin sayısı artmış olsa da, erkekler tarafından tasarlanan girişimler ile kadınlar tarafından idealize edilen girişimler arasında eşitlik sağlamak için hala başarılması gereken çok şey vardır.

Yine GEM çalışmasına göre, kadın girişimciliğini doğrudan etkileyen iki tür faktör vardır: yapısal faktörler ve kültürel faktörler.

Yapısal faktörler piyasanın nasıl işlediğiyle ilgilidir. Küresel olarak kadınların erkeklere kıyasla daha küçük işletmelere liderlik etme olasılığı daha yüksektir. Aynı şekilde, tek başlarına bir iş kurma olasılıkları %24,6 daha fazladır ve bu da şirketin gelişmesi için üstesinden gelinmesi gereken zorlukları artırmaktadır.

Ayrıca, şirketler ve sektörler arasındaki cinsiyet ayrımı, liderlik pozisyonlarında kimin yer alması gerektiğine dair algıyı etkilemektedir. Küresel olarak kadınların üst düzey yönetim rollerinde yer alma olasılığı %50 daha düşüktür.

Öte yandan kültürel faktörler, toplumun toplumsal cinsiyet rolünü, yani kadın ve erkeklerin mesleki yollarını nasıl çizmeleri ve toplumda hangi konumlarda yer almaları gerektiğini algılama ve yorumlama biçimini içerir.

İlgili İçerik: Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcilere 16 Öneri

Kadınları Girişimciliğe Teşvik Etmenin Önemi Nedir?

Girişimciliğin teşvik edilmesi, liderlik becerileri ve yetkinliklerinin bu faktöre bağlı olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması ve kadınlarla erkekler arasında eşit fırsatların yaratılması başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı önemlidir.

Buna ek olarak, işletmelerde kadın girişimcilerin teşvik edilmesi aşağıdaki nedenlerden dolayı önemlidir:

  • Yeni liderlerin, nişlerin ve faaliyet alanlarının eklenmesi yoluyla girişimcilik ortamının çeşitlendirilmesi
  • Bir bütün olarak ekonomiye katkıda bulunan yeni girişimlerin ve fikirlerin ortaya çıkması sayesinde pazarın büyümesi
  • Kadınların yeteneklerine ve sosyal becerilerine değer verilmesi
  • Girişimcilik ekosisteminin genişlemesi, yeni iş fırsatları yaratılması ve tüketimin canlandırılması
  • Kadınların finansal bağımsızlığı 

Genç kadın girişimciliğin geliştirilmesi sadece toplum ve bir bütün olarak piyasa için önemli değil, aynı zamanda son derece faydalıdır, çünkü cinsiyetler arası farkların azaltılmasıyla fikirler, işletmeler ve fırsatlar açısından daha eşitlikçi ve çoğulcu bir toplum ortaya çıkacaktır.

İlgili İçerik: Girişimcilerin Mutlaka Dinlenmesi Gereken Podcastler

Kadınlar Girişimciler için İş Fikirleri

blank

Girişimci olmak her kadının hayalidir. Çünkü kadınlara kendi şartlarıyla başarıya ulaşması için belirli bir özgürlük sunar. Ayrıca, beraberinde getirdiği pek çok avantaj vardır. Ancak girişimci olmak göründüğü kadar kolay değildir. Yolculuğunuzda aşmanız gereken pek çok engel ve zorluk vardır. Ancak kesin olan bir şey vardır ki, fırsatlar kapınızı çaldığında, size gerçek ve değerli bir şey yaratma şansı sunar.

1. Dropshipping

Dropshipping, kadınların küçük işletmeler kurmak için keşfedebilecekleri düşük riskli bir iş modelidir. Bu modelde kadınların envanter tutmalarına veya ürünlerin kargosu konusunda endişelenmelerine gerek yoktur. Bunun yerine, tüm lojistiği üstlenecek bir dropshipping tedarikçi ile ortaklık kurabilirler. Bu iş fikri, bir iş kurmak isteyen ancak sınırlı sermayesi olan kadınlar için mükemmeldir.

2. E-ticaret Mağazası

Kadınlar için bir başka harika iş fikri de bir e-ticaret mağazası açmaktır. Teknolojinin yükselişiyle birlikte e-ticaret, küçük işletmeler kurmanın popüler bir yoludur. Kadınlar, moda ürünlerinden ev eşyalarına ve hatta evcil hayvan aksesuarları gibi niş ürünlere kadar çeşitli ürünleri çevrimiçi olarak satabilir. Bir e-ticaret mağazası kurmak, kadınların evden çalışmasına olanak tanıyarak onlara kişisel ve profesyonel yaşamlarını dengeleme esnekliği verir.

3. Toplu Mal Alım ve Satımı

Toptancılık, kadın girişimciler için harika bir iş fikridir. Üreticilerden veya distribütörlerden toplu olarak mal satın almayı ve bunları perakendecilere veya doğrudan müşterilere bir fiyat artışıyla yeniden satmayı içerir. Bu model daha düşük bir ön yatırım gerektirdiğinden sınırlı sermayesi olan kadınlar için harika bir seçenektir. Çevrimiçi toptan satış işletmeleri de popülerlik kazanmaya başladığı için bu, kadınların belirli nişlerde uzmanlaşmasına veya daha geniş bir müşteri tabanına çeşitli ürünler sunmasına olanak tanımaktadır.

4. Çevrimiçi Kurslar

Çevrimiçi kurslar hızla büyüyen bir sektördür ve e-öğrenme pazarının 2025 yılına kadar 325 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Belirli bir alanda uzmanlığınız varsa, küresel bir kitleye çevrimiçi kurslar oluşturabilir ve satabilirsiniz. Bu iş fikri, öğretme ve bilgilerini başkalarıyla paylaşma konusunda tutkulu olan kadın girişimciler için mükemmeldir.

Dijital pazarlama, kodlama, yemek pişirme veya sağlıklı yaşam gibi çok çeşitli konularda kurslar oluşturabilirsiniz. Önemli olan, piyasadaki bir boşluğu tespit etmek ve kurslarınızı diğerlerinden ayıran benzersiz bir bakış açısı veya öğretim tarzı sunmaktır. Udemy ve Teachable gibi platformlar sayesinde minimum ön yatırımla kurslarınızı online olarak oluşturmak ve satmak çok kolaydır.

5. Performans Pazarlama

Kendi işini kurmayı düşünen bir kadın girişimciyseniz, performans pazarlama akıllıca ve gelecek vaat eden bir seçenektir. Performans pazarlama, hedefli reklam kampanyaları aracılığıyla satış ve potansiyel müşteriler gibi ölçülebilir sonuçlar elde etmeye odaklanan bir dijital pazarlama türüdür. Kampanya performansını gerçek zamanlı olarak izlemek ve optimize etmek için veriye dayalı stratejiler ve gelişmiş analiz araçları kullanır. Esnekliği, ölçeklenebilirliği ve cinsiyet ayrımı gözetmeyen yaklaşımıyla performans pazarlama, kadın girişimcilerin beceri ve bilgilerinden yararlanmaları ve dijital pazarlama alanında başarıya ulaşmaları için mükemmel bir yoldur.

6. Web Tasarım ve Geliştirme

Web tasarımı ve geliştirme, teknik uzmanlık ve yaratıcılık gerektiren bir iş fikridir. Güçlü bir çevrimiçi varlığa sahip olmanın öneminin artmasıyla birlikte, yetenekli web tasarımcıları ve geliştiricilerine yönelik talep de artmaktadır.

Bir web tasarımcısı ve geliştiricisi olarak, işletmeler ve bireyler için basit açılış sayfalarından karmaşık e-ticaret sitelerine kadar değişen web siteleri oluşturabilir ve bakımını yapabilirsiniz. Bu iş fikri, yazılım ve araçlar açısından bir miktar ön yatırım gerektirir, ancak yüksek kazanç ve uzun vadeli büyüme potansiyeli önemlidir.

7. Etkinlik Planlama

Etkinlik planlama, etkinlik planlama becerisine ve ilgisine sahip herkes tarafından başlatılabilecek bir iş fikridir. Hatta bunu üniversite öğrencisi iş fikirleri arasında da sayabilirsiniz. Bu iş yarı zamanlı bir girişim olarak başlatabilir ve başarılı olursa tam zamanlı hale getirilebilirsiniz.

Etkinlik düzenleme konusunda yetenekli olmanız ve mekanlar, yemek hizmetleri, süslemeler ve diğer etkinlik aksesuarları için iyi fırsatları nerede bulacağınızı bilmeniz yeterlidir.

8. Düğün Planlama

Düğün planlama, kadın girişimciler arasında oldukça popülerdir. Her gün birçok yeni çift evlendiği için genel olarak çok kazançlı bir sektördür. 

Bir düğün planlayıcısı, gelin adayının büyük gününü her yönüyle planlamasına yardımcı olur. Bu görevler, mekan ve pasta seçiminden satıcıları işe almaya ve çeşitli görevlerde yardımcı olmak isteyen arkadaşlar ve aile üyeleriyle koordinasyona kadar uzanır.

9. Danışmanlık

Danışmanlık, kadın girişimciler için en popüler iş fikirlerinden biridir. Danışman, işletmelere performanslarını nasıl artıracakları konusunda tavsiye ve rehberlik sağlayan kişidir. Birçok danışman, pazarlama veya finans gibi belirli bir alanda uzmanlaşmıştır.

Danışmanlar, özellikle yeni işletme kuran girişimcilere de yardımcı olabilir. Onlara, şirketin etkin ve verimli bir şekilde nasıl yönetileceği konusunda tavsiyelerde bulunabilir.

10. Blog Yazarlığı

Blog yazmak bir diğer popüler iş fikridir. İnsanların bilgi ve uzmanlıklarını başkalarıyla paylaşmalarına olanak tanır. Aynı zamanda para da kazanmanızı sağlar. Bir blog başlatmanın en iyi yolu, uzmanlık alanınız veya ilgi alanlarınızla ilgili makaleler yayınlayabileceğiniz bir web sitesi oluşturmaktır. 

Ayrıca satış ortaklığı programları aracılığıyla ürün satarak da blogunuzdan para kazanabilirsiniz. Bu programlar arasında Amazon Associates veya eBay Ortaklık Ağı (EPN) bulunmaktadır.

11. Kişisel Eğitim veya Koçluk

Kişisel eğitim veya koçluk, başkalarına yardım etmeyi seven ve fitness konusunda tutkulu olan kadınlar için en iyi iş fikirlerinden biridir. Kilo vermek ve forma girmek isteyen insanların sayısı çok fazladır. Yani her zaman yardımınıza ihtiyacı olacak birileri olacaktır. Bu yüzden evinizde veya yerel bir spor salonunda kişisel antrenör veya koç olarak hizmet sunabilirsiniz. Beslenme konusunda deneyiminiz varsa, çevrimiçi bir koç da olabilirsiniz.

12. Çevrimiçi Satış

Benzersiz ürünler yaratma konusunda bir yeteneğiniz varsa, Etsy bu ürünleri çevrimiçi satmak için mükemmel bir platformdur. Etsy’deki satıcıların çoğu el yapımı ürünleri makul fiyatlarla satar. Bu platform, sadece üst düzey ürünler yapanlarla da sınırlı değildir. Kendi ürünlerinizi yapmak için zamanınız veya yeteneğiniz yoksa, vintage kıyafetler ve ev dekorasyonu gibi başkalarının yarattığı ürünleri de satmayı düşünebilirsiniz.

13. İç Tasarım Hizmetleri

İç tasarım hızla gelişen bir sektördür ve evlerini tasarlamak için yardıma ihtiyaç duyan insan sayısı hiç de az değildir. Bunu kendiniz yapabilir ve bundan biraz para kazanabilirsiniz. Hatta size yardımcı olması için profesyonelleri de işe alabilirsiniz. 

14. İkram Hizmetleri (Gıda Temelli)

Kadın girişimcilere yönelik iş fikirlerinden bir diğeri de bir catering hizmeti başlatmaktır. Catering hizmetleri hem erkekler hem de kadınlar arasında çok popülerdir, bu nedenle yemek pişirme veya fırıncılık konusunda herhangi bir deneyiminiz varsa, bu sizin için mükemmel bir seçenek olabilir.

Hizmetlerinizi yerel olarak sunarak küçük bir başlangıç yapabilir ya da bir restoran açarak veya kendi fırınınızı açarak büyüyebilirsiniz. Catering hizmetleri söz konusu olduğunda olasılıklar sonsuzdur, bu yüzden denemekten korkmamanız gerekir.

15. Kişisel Asistan Hizmetleri

Kişisel asistan hizmetlerine yönelik artan bir ihtiyaç vardır. Böyle bir hizmete ihtiyaç duyan insanlarla bağlantı kurarak böyle bir girişim başlatabilirsiniz. Hizmetlerinizi bireylere, küçük işletmelere, büyük şirketlere ve hatta ünlülere sunabilirsiniz. 

Seyahat düzenlemeleri, etkinlik planlama, alışveriş yardımı, evcil hayvan bakımı ve çok daha fazlasını içeren geniş bir hizmet yelpazesi sunabilirsiniz. Bu, kadın girişimciler için en popüler iş fikirlerinden biridir, çünkü evden çalışmalarına ve kendi programlarını belirlemelerine olanak tanır.

16. Bebeklerle İlgili Ürün ve Hizmetler

Bebeklere karşı bir tutkunuz varsa ve bundan para kazanmak istiyorsanız, bebeklerle ilgili kendi girişiminizi başlatarak bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Bebek bezi, bebek kıyafeti, bebek mobilyası gibi ürünler ya da bebeklerle ilgili herhangi bir şey satabilirsiniz. Bu işi evinizde yapabilir, hatta birisi sizden satın almak isteyene kadar tüm bu eşyaları depolayabileceğiniz bir alan kiralayabilirsiniz. 

Diğer bazı fikirler arasında pazaryerleri aracılığıyla çevrimiçi bebek kıyafetleri satmanın yanı sıra iki yaşına kadar (veya çok küçüklerse daha büyük) çocuklar için evde günlük bakım hizmetleri de sunmak yer alır.

17. Marka Stratejisi

Marka stratejisi, işletmelerin marka kimliklerini oluşturmalarına ve rekabette öne çıkmalarına yardımcı olmayı içeren büyüyen bir alandır. Pazarlama veya markalaşma konusunda bir geçmişiniz varsa, bu sizin için mükemmel bir iş fikri olabilir.

Bir marka stratejisti olarak, benzersiz bir marka kimliği oluşturmak, pazarlama stratejileri geliştirmek ve logolar ve ambalajlar gibi görsel öğeler tasarlamak için her büyüklükteki işletmeyle birlikte çalışabilirsiniz. Bu iş fikri daha yüksek düzeyde uzmanlık gerektirir veya eğitim gerektirebilir, ancak yüksek kazanç ve uzun vadeli büyüme potansiyeli sağlar.

18. Yaratıcılığınızı Kâra Dönüştürmenizi Sağlayacak Bir İmalat İşi

El yapımı ve benzersiz ürünlere olan talebin artmasıyla birlikte, bu alanda kadın girişimciler için çok fazla potansiyel bulunmaktadır. Yaratıcı bir çizginiz varsa ve bir şeyler yapmaktan hoşlanıyorsanız, bir imalat işi kurmak sizin için mükemmel bir seçim olabilir. Üretim, el yapımı takı veya kıyafet üretmekten çevre dostu ürünler üretmeye ve hatta gıda ürünleri üretmeye kadar uzanabilir.

E-ticaret ve sosyal medyanın yükselişiyle birlikte, geleneksel perakende kanallarını atlayarak ürünlerinizi doğrudan müşterilere pazarlamak ve satmak her zamankinden daha kolaydır.

19. Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medya yönetimi pazarı 2021’de 14 milyar doların üzerinde bir değere sahipti ve bu rakamın 2026’ya kadar 41 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Bu yüzden sosyal medya ve sosyal medya pazarlaması konusunda bir deneyiminiz varsa, bir sosyal medya yönetimi ajansı kurabilirsiniz. Fakat bunu yapabilmek için işletmelerin sosyal medya hesaplarını, onlar için reklam yayınlayarak yönetiyor olmanız gerekir. 

Temel olarak, sosyal medya yönetim şirketleri 50 ila 100 dolar arasında ücret almaktadır, bu nedenle müşteri portföyünüzü oluşturduğunuzda makul miktarda bir para kazanabilirsiniz. 

20. Gayrimenkul Şirketi

Bir emlakçı veya komisyoncu olmak oldukça kolaydır. Satış becerilerinin yüksek olduğunu düşünen herkes bu işi yapabilir. Kendinizi pazarlamak için biraz zaman ve para harcamanız gerekse de, sattığınız her evin satın alma fiyatının %2’sini kazanabilirsiniz.

Alternatif olarak, bir gayrimenkul gerekli maddi imkanınızı varsa, bir yatırım şirketi kurabilir ve satın alacağınız evleri kiralamak için satın alabilirsiniz. Kiralık mülkler iyi bir pasif gelir elde etmenin başka bir yoludur, özellikle de evlerinizle ve sizin için kiracılarla ilgilenmesi için bir yönetim şirketi kiralarsanız.

21. Ev Fırıncılığı

Muzlu ekmek ve ekşi maya çılgınlığıyla başlayan ev fırıncılığı trendi canlılığını hala korumaktadır. Bu yüzden ev fırıncılığı, kadın girişimciler için düşük yatırım gerektiren harika bir girişimdir.

Ruhsatlar, izinler ve lezzetleri yapmak için gerekli malzemeler dışında, başlangıçta küçük bir yatırıma ihtiyacınız vardır. Artan trende göre insanlar ev sıcaklığını hissetmek istiyor, bu nedenle iyi bir telefon kamerası ve yemeklerinizi canlı yayınlayarak mükemmel bir pazarlama yapabilirsiniz. Bu iş sadece yemekle de bitmiyor. 

Kadınlar için farklı iş fikirleri arasında yemek pişirme dersleri de vardır. Bu işin başarılı olması benzersiz ve özgün yemek pişirme ve yemek deneyimi oluşturmaktan geçmektedir.

22. Köpek Gezdirme

Köpek gezdirmek, birçok patili arkadaşın etrafınızda olma fırsatı sunar. Dolayısıyla, aktif kalmaktan ve köpeklerle birlikte yürümekten hoşlanıyorsanız, profesyonel bir köpek gezdiricisi olmak sizin için ideal bir girişimdir. Bu noktada bakımınız altındaki evcil hayvanların güvenliğini ve refahını sağlamak için gerekli sertifikaları veya eğitimleri alarak başlayabilirsiniz. Daha sonra hizmetlerinizi arkadaşlarınıza ve komşularınıza sunabilir ve pazarlama yoluyla müşteri tabanınızı kademeli olarak genişletebilirsiniz.

Köpek gezdirme, hem fiziksel hem de duygusal açıdan ödüllendirici bir iş olabilir. Köpek gezdirme hizmetlerinin ücretleri, gezdirme sayısına ve sağlanan ek hizmetlere bağlı olarak sabit bir gelir elde etmenize olanak tanır.

23. Köpek Eğitimi

Köpek gezdirmenin aksine köpek eğitimi uzmanlık ve sertifika gerektirir. Sertifikalı bir köpek eğitmeni olarak, köpeklere itaat etmeyi öğretmek ve gösteriler için belirli performans aktivitelerini gerçekleştirmek veya günlük yaşamlarındaki davranışları düzeltmek için köpeklerle yakın bir şekilde çalışmanız gerekir.

Müşteri tabanınızı arkadaşlarınız ve ailenizden başlayarak kulaktan kulağa oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Deneyim kazandıkça ve olumlu eleştiriler aldıkça, erişim alanınızı kolayca genişletebilirsiniz. Bir köpek eğitmeni olarak, uzmanlığınıza, müşteri tabanınıza ve konumunuza bağlı olarak potansiyel olarak önemli ölçüde artan ücretlerle rekabetçi bir gelir elde edebilirsiniz.

24. Dikiş ve Nakış

Dikiş ve nakış konusunda yeteneğiniz ve moda konusunda keskin bir gözünüz varsa, becerilerinizi bir dikiş işine dönüştürmek bir başka girişim fikri olabilir. İster özel tasarımlar, ister benzersiz el yapımı ürünler yaratma konusunda uzmanlaşın, yetenekli dikişçiler için büyük bir pazar vardır.

Müşterileri çekmek için web siteniz, sosyal medya ve yerel etkinlikler aracılığıyla çalışmalarınızı sergileyin. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden projeler alarak küçük başlayabilir ve işinizi kademeli olarak büyütebilirsiniz. Dikiş ve nakış işlerindeki gelir potansiyeli, kalite ve işçilik konusunda itibar kazandıkça artabilir.

25. Mum Yapımı

Bir mum yapımı işi kurmak sizin için mükemmel bir seçim olabilir. Bu yüzden mum yapımının temellerini öğrenin, farklı kokular ve tasarımlar deneyin ve benzersiz ürün yelpazenizi geliştirin. El yapımı mumlarınızı çevrimiçi olarak, yerel pazarlarda ve hatta butik mağazalarda satabilirsiniz.

Mumlarınızı sosyal medya aracılığıyla pazarlamak ve çevrimiçi bir varlık oluşturmak da müşteri çekmenize yardımcı olacaktır. Fiyatlandırma, mumlarınızın boyutuna, tarzına ve malzemelerine ve bunların yaratılması için harcadığınız çaba ve zamana bağlı olarak değişebilir. Markanız büyüdükçe, özelleştirme seçenekleri sunmayı ve diğer işletmelerle işbirliklerini keşfetmeyi düşünün.

26. Makyaj Uzmanı

Makyaj konusunda yeteneğiniz varsa ve doğal güzelliği geliştirmeyi seviyorsanız, makyaj sanatçılığı alanında kariyer yapmayı düşünebilirsiniz. Bu konuda bir şeyler yapmak istiyorsanız, becerilerinizi geliştirmek ve güvenilirlik kazanmak için profesyonel sertifika alarak işe başlayın. Düğünler, etkinlikler veya fotoğraf çekimleri gibi çeşitli durumlar için makyaj hizmetleri sunabilirsiniz. Başlangıçta, müşteriler için arkadaşlarınıza ve ailenize ulaşın ve ağınızı kademeli olarak genişletin.

Deneyim kazandıkça, ücretlerinizi artırabilir ve belirli makyaj stilleri veya tekniklerinde uzmanlaşabilirsiniz. Makyaj sanatçılığı sektörü yaratıcılığa ve kendini ifade etmeye olanak tanıyarak kozmetik tutkunları için heyecan verici bir girişimdir.

27. Moda Stilisti

Moda konusunda keskin bir gözünüz ve başkalarının en iyi şekilde görünmelerine ve hissetmelerine yardımcı olma tutkunuz varsa, bir moda stilisti olmayı düşünebilirsiniz. 

Becerilerinizi geliştirmek için moda stilistliği alanında ilgili sertifikaları veya diplomaları alarak işe başlayın. Kariyerinize başlamak için arkadaşlarınıza ve ailenize hizmet sunarak onlara kişiselleştirilmiş moda tavsiyeleri sağlayın.

Deneyim kazandıkça ve bir portföy oluşturdukça, sosyal medyadan yararlanın ve çalışmalarınızı sergilemek için profesyonel bir web sitesi oluşturun. Ağınızı genişletmek için yerel butikler veya moda markaları ile ortaklıklardan da yararlanabilirsiniz. Moda stilistleri genellikle uzmanlıklarına ve sağlanan stil hizmetlerinin karmaşıklığına göre ücret alırlar. İtibarınız arttıkça fotoğrafçılarla işbirliği yapabilir, moda etkinliklerine katılabilir ve hatta stil workshop’ları düzenleyebilirsiniz.

28. Estetisyen

Kendinizi cilt bakımı ve güzellik ürünlerine çok fazla para ve zaman yatırırken mi buluyorsunuz? Eğer öyleyse, kendi güzellik salonunuzu açmak sizin için güzel bir iş girişimi olabilir. 

Eğer bu fikirden eminseniz, bölgenizde çalışmak için gerekli sertifikaları ve lisansları alın ve yüz bakımı, ağda ve cilt bakımı gibi bir dizi cilt bakımı hizmeti sunmayı düşünün.

İlk olarak yakın çevrenize hizmet vererek başlayın ve müşteri portföyünüzü kademeli olarak genişletin. Kaliteli estetisyenlik hizmetleriyle ün kazandıkça, işiniz gelişebilir. Estetisyenler genellikle rekabetçi gelirler elde ederler ve uzmanlık ve müşteri memnuniyetine dayalı olarak kazançlarını artırma potansiyeline sahiptirler.

29. Takı Yapımı

Benzersiz takılar üretme konusunda tutkulu musunuz? Kendi aksesuar işinizi kurmayı düşünebilirsiniz. İster boncuk işi, ister metal işi, ister karmaşık tasarımlar konusunda yetenekli olun, el yapımı takılar için büyük bir pazar vardır. Zanaatınızı geliştirmek için zaman ayırın ve becerilerinizi geliştirmek için özel kurslar almayı düşünün. Yarattıklarınızı Etsy gibi platformlar aracılığıyla çevrimiçi olarak veya yerel pazarlarda ve etkinliklerde satabilirsiniz.

Alternatif olarak, takılarınızı sergilemek ve satmak için yerel butiklerle işbirliği yapın. Talep arttıkça, mücevherlerinizi diğerlerinden ayıran sanatsal kaliteyi korurken işinizi büyütmenize yardımcı olacak dış kaynak üretimini veya asistanları işe almayı düşünebilirsiniz.

30. Ahşap İşleri

Ahşapla çalışma ve benzersiz parçalar üretme tutkunuz varsa, bir ahşap işleme işi kurmak sizin için doğru seçim olabilir. Bu noktada gerekli bilgi ve becerileri elde etmek için sertifika almayı düşünün. Daha sonra özel mobilyalar ve dekor ürünleri yaratarak hatta başkalarına öğretmek için ahşap işleme atölyeleri açabilirsiniz.

İlk önce yaptığınız ahşap işleme ürünleri arkadaşlarınıza ve ailenize sergileyerek başlayabilir ve müşteri tabanınızı giderek genişletebilirsiniz. Ahşap işleri genellikle yaratıcılığa izin verir ve işçiliğinizin kalitesine ve benzersizliğine bağlı olarak finansal olarak ödüllendirici olabilir.

31. Çiçekçi

Çiçekleri seviyorsanız ve tasarım için keskin bir göze sahipseniz, çiçekçi veya çiçek tasarımcısı olmayı düşünebilirsiniz. Kurslar veya farklı eğitimler yoluyla çiçek aranjmanları, renkler ve çiçek tasarımı konusunda uzmanlık kazanarak bu işe başlayabilirsiniz. Yerel etkinliklere, düğünlere ve özel günlere hizmet vererek işinizi büyütebilirsiniz.

Geliriniz, etkinliklerin ölçeğine ve yarattığınız düzenleme türlerine bağlı olarak değişebilir, fakat bu iş yaratıcı ve ödüllendirici bir kariyer sunar.

İlgili İçerik: Girişimcilerden ve Ünlü İş İnsanlarından Motivasyon Sözleri [Görsel]

Kadın Girişimcilerle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Hangi bankalar kadın girişimci kredisi vermektedir?

Genel olarak kadın girişimcilere destek için kredi ve finansman sağlayan bazı banka ve finans kuruluşları vardır. Kadın girişimcilere kredi veren bazı bankaların listesi aşağıdaki şekildedir:

  • Türkiye İş Bankası
  • Garanti BBVA
  • Yapı Kredi
  • Türkiye Kalkınma Bankası (TKB)

2. KOSGEB kadın girişimci desteği nedir?

KOSGEB birçok girişimciye olduğu gibi kadın girişimcilere de destek sağlayan bir kamu kuruluşudur ve KOSGEB kredileri gibi programlar aracılığıyla kadın girişimcilere finansal destek sunar. Linke tıklayarak ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

3. Kadın girişimciler için en kârlı iş hangisidir?

Bazı sektörler, kadın girişimcilerin yüksek kârlılık elde etmeleri için büyük potansiyel göstermektedir. E-ticaret ve online perakende işletmeleri son yıllarda gelişme göstermiştir. Ayrıca, danışmanlık ve koçluk, sağlık, teknoloji ve yazılım hizmetleri, yenilenebilir enerji ve franchise sahipliği gibi sektörlerin de kadın girişimciler için kârlı sektörler olduğu kanıtlanmıştır.

4. İlk kadın girişimci kimdir?

Kadın girişimciliği kavramının yüzyıllardır var olması, ilk kadın girişimciyi tanımlamayı zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte, başarılı bir saç bakım işi kuran Madam C.J. Walker, ünlü bir kozmetik markasının kurucusu Estée Lauder, ünlü bir moda tasarımcısı olan Coco Chanel ve Huffington Post’un kurucu ortağı Arianna Huffington gibi önemli öncüler bulunmaktadır. Bu kadınlar engelleri aşmış ve iş dünyasında kalıcı bir etki bırakmışlardır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster