Girişimciler tarafından hayata geçirilmiş bazı küçük işletmeler, sadece sahibinin yaşam tarzını finanse etmeye yetecek kadar para kazanır. Fakat işletmeniz için daha büyük hedefleriniz varsa, büyüme stratejileri düşünmeniz gerekir. 

İşinizi büyütmek, yeni müşterilere ulaşmayı, yeni gelir akışları sağlamayı veya ürününüz için yeni bir pazar bulmayı içerebilir, ancak genellikle ciroyu ve kârı artırmayı içerir.

İlgili İçerik:Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcilere 16 Öneri

Girişimciler İşletmelerini Nasıl Büyütebilir?

Bir girişimci olarak işletmenizin çok kısa sürede büyümesini istiyorsanız, bunun bir formülü yoktur. Ne yazık ki büyüme bir gecede olmaz. Büyüme, sıkı çalışma, sürekli devamlılık, sabır ve özveri gerektiren bir süreçtir. Yani, sektördeki diğer işletmeleri geride bırakmanın veya anında başarıya ulaşmanın özel bir adımı veya gizli yolu yoktur.

Bununla birlikte, bir işletmenin büyümesine yardımcı olabilecek kanıtlanmış bazı yollar vardır. 

Peki bunlar nelerdir diye sorarsanız, işletmenizi büyütmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını aşağıda sizin için paylaştık: 

1. Yazılımlara yatırım yapın

Her şeyi tek başınıza yapmaya çalışıyorsanız, potansiyel büyüme için kendinizi sınırlandırıyor olabilirsiniz. Fakat yazılımlardan güç alan bir işletmeyseniz, büyüme ile ilgili gereklilikleri kolaylıkla karşılayabilirsiniz.

Örneğin, CRM veya güçlü e-ticaret yazılımı gibi sağlam yazılımlara sahip olmak, büyümeye odaklanmanıza yardımcı olabilir. 

Bu yüzden işinizin hangi yönlerinin tekrarlayıcı veya monoton olduğunu görmek için mevcut operasyonlarınızı gözden geçirin ve işletmenizin büyümeye odaklanması için mümkün olduğunca otomatikleştirmeden yararlanın.

2. Ana sayfanızı geliştirin

Web sitenize gelen ziyaretçilerin yüzde 96’sı bir şey satın almaya hazır değildir. Bu noktada ana sayfanızda gezinmesi zorsa, potansiyel müşterileriniz farklı rakiplere gidebilir. Ayrıca web içeriğiniz kötüyse veya ürününüzün değerini göstermiyorsa, ziyaretçiler sitenizi muhtemelen yine terk edecektir. 

Fakat bazen basit bir değişiklik, geliri muazzam bir şekilde artırabilir. 

Örneğin, bir video konferans şirketi olan Tandberg, harekete geçirici mesajları iyileştirerek potansiyel müşterilerini artırdı. Tandberg, A/B testi ve anahtar kelime optimizasyonu yoluyla ana sayfasında bir harekete geçirici mesaj oluşturdu ve sadece ilk ayda yüzde 50 daha fazla olası satış sağladı.

3. Analize odaklanın

Web sitesi ve sosyal medya sayfaları olan bir işletme sahibi olarak, müşterileriniz hakkında bilgi edinmek için Google Analytics gibi araçları kullanabilirsiniz.

Google Analytics, hemen çıkma oranını, sayfa ziyaretlerini, sitede geçirilen ortalama süreyi ve kitlenizin web sitenize nasıl ulaştığını gösterir ve bu da pazarlama çabalarınızı nereye odaklayacağınız konusunda size fikir verebilir. 

Google Analytics gibi Unbounce da, özellikle açılış sayfalarını nasıl optimize edeceğinizi ve dönüşümleri nasıl artıracağınızı bulmak için dikkate değer başka analiz raporları sağlar.

4. Blogunuzu geliştirin

Pazarlamacıların %53’ü, blog gönderilerinin en önemli inbound pazarlama faaliyetleri olduğunu söylüyor. Çünkü başarılı marka blog’ları; web sitenize trafik çekmenize, bu trafiği olası satışlara dönüştürmenize, sektörünüzde otorite oluşturmanıza ve işletmeniz için uzun vadeli sonuçlar elde etmenize olanak tanır. Alışveriş yapanların %81’inin çevrimiçi araştırma yaptığı düşünüldüğünde, iyi blog gönderilerinin işletmenize zaman içinde çok fazla değer katacağını görebilirsiniz.

5. İşinizi büyütmek için bir plan yapın

E-posta pazarlama kampanyalarından web sitenizi mobil cihazlar için optimize etmeye ve çevrimiçi incelemeleri teşvik etmeye kadar, işinizi büyütmenin birçok yolu vardır. Fakat tüm bu önerileri deneyimlemeden önce uygulayabileceğiniz bir planınız olmalıdır. 

Ne yapmak istediğinize dair bir fikriniz olduğunda, odaklanmanız daha kolay olacaktır.

6. Ölçeklenebilirliğe odaklanın

Para, zaman ve uzmanlığınız yetersiz olduğunda, hızlı (veya ucuz) bir düzeltmeye gitmek cazip gelebilir ve çok büyük bir finansal yatırım veya öğrenme eğrisi gerektirmeyen temel çözümlere yatırım yapmak akıllıca görünebilir.

Ancak işler her zaman göründüğü gibi değildir.

Ekonomik görünen çok sayıda ucuz ve verimsiz sistemden oluşan bir sisteme sahip olmak, uzun vadede zarar etmenize sebep olacaktır.

7. Her zaman bir yedek planınız olsun

İşiniz büyüdükçe ve daha karmaşık hale geldikçe, hızlı ayarlamalar yapmanız gerekir. Yoldaki kaçınılmaz acil durumlar veya öngörülemeyen beklenmedik olaylar için her zaman bir yedek planınız olması gerekir.

8. Hesaplanmış riskler alın

Küçük bir işletmeyi büyütmek oldukça risklidir. Çünkü doğru kararları vermek için bazen konfor alanınızın dışına çıkmanız gerekebilir. Bu noktada nihai hedefe odaklanarak ve olası engelleri proaktif olarak belirleyerek bir sonraki hamlenizi belirlerseniz, riskli görünse bile kendinizi başarıya hazırlayabilirsiniz.

9. Personele ve şirket kültürüne yatırım yapın

Tek başına girişimciliğin ötesine geçmek büyük bir adımdır. Bu aşamada büyüme hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için doğru kişileri doğru görevlere yerleştirmeniz gerekir. Doğru şekilde planlanmış bir kadro, uzun vadede karşılığını verecektir.

10. Yavaş ve istikrarlı olun

Bazen işinizin büyümesi sizi şaşırtabilir; satışlar bir anda artabilir veya ayağınıza beklenmedik bir fırsat gelebilir. Böyle durumlarda, kendinizi stresli bir durumun içinde bulabilirsiniz. Bu noktada büyümenizi dikkatlice değerlendirip planlamanız gerekir. Yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım benimseyerek ve yoldaki her adımı önceden planlayarak, acil bir ihtiyaca stresli ve tepkisel bir yanıt vermek yerine işinizi başarılı ve proaktif büyümeye hazırlayabilirsiniz.

11. Güçlü yönlerinize odaklanın

Güçlü yönlerinizi belirlemek için sizde olan ama rakiplerinizde olmayan şeyleri sorgulayın ve odağınızı güçlü yönlerinize çevirin. Güçlü olmayan yönleriniz için ise başka çözümler üretin.

12. Finansal açıdan anlayışlı olun

Büyürken gözden kaçırdığınız veya hesaba katmadığınız şeyler için her zaman fazladan bütçe ayırın. Küçük şeyler bile bütçenizi raydan çıkarsa da, gözlerinizi büyük resimden ayırmayın ve sonuçlara odaklanın. Mali açıdan zor durumda kalmamak için öngörülen maliyetleri her zaman olduğundan fazla hesaplayın.

13. Pazar payınızı artırın

Daha fazla pazar payı oluşturmak, en iyi işletme büyüme stratejilerinden biridir. Bu hedefe ulaşmanın birçok yolu vardır. Örneğin, yeni hizmetleri ücretsiz deneme olarak veya mevcut müşterilere indirimli fiyatla sunabilirsiniz. Ayrıca, daha büyük siparişlerde indirim sunabilir veya bir rakibin benzer teklifini geçmek için fiyatı düşürebilirsiniz.

Fiyatların düşürülmesi ilk başta çekici gelmese de, rakip ile benzer ürünler satan işletmeler için kısa vadede iyi bir genişleme stratejisi olabilir. Örneğin, nispeten jenerik ürünlere (ev temizlik malzemeleri gibi) sahip işletmeler, bu büyüme stratejisini benimsemekten fayda sağlayabilir.

Ürün yelpazenizi artıramıyor veya geliştiremiyorsanız ve mevcut ürünleri tanıtmaya devam etmeniz gerekiyorsa, ücretsiz teklifler veya gelecekteki satın alımlar için indirimler ekleyerek de ürünleri daha çekici hale getirebilirsiniz.

14. Yeni müşteriler çekin (ve mevcut müşterileri elde tutun)

Mevcut müşterileri elde tutma konusunda uzman olabilirsiniz, peki ya yenilerini kazanmak? 

Yeni müşterilere ulaşmak için tasarlanmış bir pazar geliştirme stratejiniz yoksa, değerli bir pazarı kaçırıyor olabilirsiniz. Bu, özellikle mevcut ürünlerin satışları durduysa veya pazar erişiminizi yeni bir coğrafyaya veya hedef demografiye genişletmek istiyorsanız önemlidir.

Bir işletme, ürün ve hizmetleri için yeni pazarlar bulmadıkça, satışlar ve karlar zarar görebilir.

15. Alternatif kanallar arayın

Birçok işletme sahibi, şirketlerini zaten Facebook, Instagram ve LinkedIn gibi popüler sosyal medya platformları aracılığıyla tanıtsa da, kusursuz bir marka deneyimi için diğer kanalların yeni bir hedef pazara ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğini düşünmek isteyebilirsiniz. Bu noktada alternatif kanallardan yararlanmak, işletmenizi büyütmek için en iyi yöntemlerden biri olabilir. 

Çok kanallı pazarlamanın devreye girdiği yer tam olarak burasıdır. Bu yaklaşım aslında bir web sitesi ve birkaç sosyal medya kanalında olmanın çok ötesindedir. Omnichannel pazarlama, şirketlerin müşterilere nerede olurlarsa olsunlar ulaşmasını ve istediklerini herhangi bir kanal, platform veya cihaz üzerinden ürün veya hizmetleri sunmasını sağlar. Örneğin, şirketiniz yalnızca şirket web sitesi yerine Facebook Messenger, e-posta, canlı sohbet ve telefon aracılığıyla destek sunabilir. Amazon mağazanız doğrudan web sitenize bağlanabilir, böylece müşteriler sitenizden ayrılmadan doğrudan alışveriş yapabilir.

Hepsinden önemlisi, bu yaklaşım çok kanallı alışveriş yapanların alışkanlıklarına hitap ederek satışları artırmanıza yardımcı olabilir. Bu, bir satın alma işlemi yapmadan önce birden çok kanalda kapsamlı araştırma yapan ve hızla büyüyen bir tüketici grubudur. Bazı araştırmalar, çok kanallı alışveriş yapanların diğer müşterilerden ortalama %13 daha fazla harcama yaptığını ortaya çıkarmıştır, bu nedenle hedef kitleniz bu çok önemli demografiyi kapsamalıdır.

Çoğu girişimci birden çok pazarlama kanalını sürdürmenin önemini anlasa da, bu göz korkutucu bir görev gibi görünebilir. Fakat zaman sıkıntısı çeken birçok işletme sahibi, entegre pazarlama otomasyonu araçlarıyla yönetimi basitleştirebilir. Bu tür araçlar, nitelikli müşteri adaylarını otomatik olarak yakalamayı, yüksek düzeyde hedeflenmiş e-posta kampanyaları oluşturmayı, sonuçları izlemeyi ve gelecekteki kampanyaları optimize etmeyi kolaylaştırır.

16. Tekliflerinizi yenileyin

Satışlarınız düştüyse, ürün özelliklerini ve fiyatlarınızı rakiplerinizle karşılaştırarak tekrar gözden geçirin. 

Ürününüzün neden satılmadığını ve yeni ve mevcut pazarlarda satışları artırmak için kritik güncellemeleri nasıl yapacağınızı anlamak için kendinize aşağıdaki bazı önemli soruları sorun:

  • Son zamanlarda yeni pazar araştırmalarını değerlendirdiniz mi? Mevcut ürün veya hizmetleriniz için talebi etkileyecek herhangi bir pazar faktörü ortaya çıktı mı?
  • Ürün pazarlama stratejinizi en son ne zaman gözden geçirdiniz? (Belki de ürünün değer önerisi ve temel mesajları artık mevcut pazarınızda yankı uyandırmıyordur).
  • Ürününüz rekabetçi tekliflerle karşılaştırdınız mı? Benzer bir fiyata daha fazla özellik veya daha iyi kalite sunuyorlar mı?
  • Müşteri geri bildirimlerini ve incelemelerini inceliyor musunuz? Hangi ürün veya hizmet özelliklerinin en çok sorunu tetiklediğini belirlemek için müşteri hizmetleri isteklerini ne sıklıkla değerlendiriyorsunuz?

17. Pazar segmentasyonu yapın

Pazar segmentasyonu, başka bir işletme büyüme stratejisidir. Müşterilerinizi tek bir büyük gruba ayırmak yerine onları müşteri tercihleri, satın alma geçmişi, ilgi alanları, konumlar ve diğer özellikler gibi ayrıntılı faktörlere göre bölümlere ayırabilir ve pazarlama yapabilirsiniz. Bu segmentler, başarı şansı çok daha yüksek olan, yüksek oranda hedeflenmiş ve kişiselleştirilmiş kampanyalar oluşturmanıza olanak tanır.

Bu süreç karmaşık ve zaman alıcı gibi görünse de, güçlü müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) araçları, zorlu işlerin çoğunu sizin için otomatik hale getirebilir. Doğru CRM platformu, görsel ve anlaşılması kolay metrikler kullanarak müşteri tabanınızı bölümlere ayırmanıza yardımcı olacak sağlam bir veri stratejisi geliştirmenize yardımcı olabilir. Çeşitlendirme stratejinizin hedeflerinize ulaşmasını sağlamak için sonuçları izleyebilir ve pazarlama kampanyalarını değiştirebilirsiniz.

İlgili İçerik: CRM Yazılımı Nedir? İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

18. Ortaklıklar kurun

Bazen başka bir işletmeyle güçlerini birleştirmek, işletmelerin büyümesi için en uygun çözümlerden biridir. İş türüne bağlı olarak, ortaklıklar insan gücü, bilgi, ekipman veya teknoloji açısından ekstra kaynaklar sağlayabilir ya da her iki işletmenin de birbiriyle doğrudan rekabet etmeden yeni pazarlara açılmasını sağlayabilir.

Örneğin, tesisat ve elektrik ile ilgili işlerle uğraşan girişimciler, tamamlayıcı inşaat hizmetlerini bir paket olarak sunarak pazardan daha fazla pay almak için bir ortaklık kurabilir. Bu sayede müşterileri, ayrı tedarikçiler bulma ve onlarla sözleşme yapma ihtiyacını ortadan kaldırır, zamandan ve paradan tasarruf eder ve potansiyel inşaat gecikmelerinden kurtulabilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster