Pazarlama iletişimi ile ilgili yapılan her şey mutlu bir müşteriye katkıda bulunur. Bültenler, canlı müşteri desteği, promosyon e-posta’ları, indirim SMS’leri…

Teşekkür kartı da bu sürece katkıda bulunan unsurlardan biridir, ancak birçok şirket bu küçük ama çok önemli ayrıntıyı satın alma sonrası iletişimlerine eklemez.

Müşterilerinize Hangi Kanallardan Teşekkür Edebilirsiniz?

Müşterilere teşekkür notu göndermenin birçok farklı yolu vardır. Bunlar kanallar aşağıdaki şekildedir:

1. E-posta göndermek

Bir müşteriye teşekkür etmenin en kolay ve en yaygın yollarından biri e-posta göndermektir. Bunu teslimat onayıyla birleştirebilir veya ayrı bir onay oluşturmak için biraz zaman harcayabilirsiniz (belki tekrar alışveriş yapmak için bir teşvik ekleyebilirsin).

2. SMS göndermek

E-posta ile aynı şekilde müşterilerinize siparişleri tamamlandıktan sonra basit bir metin içeren SMS gönderebilirsiniz. SMS, iletişimi güçlendirebilecek samimi bir kanaldır.

3. Teşekkür kartı göndermek

Her siparişe ekleyebileceğiniz bir teşekkür kartı tasarlayıp gönderin, fakat kartınızın samimi bir dil içerdiğinden emin olun.

Teşekkür Kartı Göndermenin Avantajları Nelerdir?

Müşterilere teşekkür kartları göndermek, onları ne kadar önemsediğinizi gösteren ve genel müşteri deneyiminizi iyileştirmeye yardımcı olan basit bir harekettir. Bu, işinizin her yönüne değer verdiğinizi gösteren nostaljik bir harekettir.

Kartvizitinizin arkasına yazılmış basit bir teşekkür notu bile, marka değerlerinizi artırmak, müşteri deneyimini geliştirmek ve müşterilerinizle daha güçlü bağlantılar kurmak gibi birçok avantaj sağlar.

Müşteri Teşekkür Kartı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Müşteri teşekkür kartı hazırlarken dikkat etmeniz gereken faktörler aşağıdaki şekildedir:

1. Basit ama akılda kalıcı olun

Teşekkür kartı yazarken aşırıya kaçmayın. Muhtemelen hiç kimse satın almalarının önemi hakkında iki sayfalık uzun bir hikaye okumaya istekli olmayacaktır. Bu yüzden birkaç samimi cümle işinizi görecektir.

Basit şekilde yazılmış bir “Teşekkürler!” notu biraz yapmacık görünebilir. Bu yüzden daha yaratıcı bir şey bulun ve minnettarlığınızı ifade edin, fakat spesifik olmaya özen gösterin. 

2. Kişiselleştirin

Kişiselleştirme, herhangi bir müşteri-iş ilişkisinin önemli bir parçasıdır ve doğru kullanıldığında harikalar yaratabilir. Bir teşekkür kartı da, kişiselleştirmeyi kullanabileceğiniz çok önemli bir iletişim kanalıdır. 

Fakat burada akılda tutulması gereken iki önemli nokta vardır. Teşekkür kartınızda müşterilerinize isimleriyle hitap etmeniz ve notu neden gönderdiğinizi açıkça belirtmeniz gerekir.

Mümkünse, müşterinizle bu deneyiminizden neden keyif aldığınız gibi daha fazla ayrıntı da ekleyebilirsiniz. 

3. Satışı artırmaya çalışmayın

Teşekkür kartı, müşterilerinize şirketinize duydukları güven için teşekkür etmenin bir yoludur, bir satış kanalı değildir. Daha fazla satış yapmak istiyorsanız, promosyon e-posta’ları veya yeni/sadık müşterilere özel indirimler gibi birçok seçeneği deneyebilirsiniz.

Teşekkür ederim kartında satışa yönelik çabalar, bunu neden yaptığınıza dair tüm fikri yok edebilir ve samimiyetsiz görünmenize neden olabilir. Müşteriler tarafından daha fazla para kazanmanın başka bir yolu olarak algılanır ve bu duygu yüzünden satışa yol açmaz.

4. Mümkünse el yazısı kullanın

El yazısı ile bir teşekkür kartı göndermek zaman alabilir, ancak bunun için yeterli zamanınız varsa, kesinlikle denemeniz gerekir.

Çünkü el yazısı, müşteriniz için zaman ayırdığınızı ve sadece birkaç cümle bile olsa minnettarlığınızı ifade ettiğinizi gösterir. Teşekkür kartında gerçek bir kişinin dokunuşunu hissedildiği zaman, bu tek müşteri olma duygusunu yaratır. Bu duygu da gelecekteki ilişkinizi beslemek için iyi bir başlangıç noktası yaratır.

5. İki kez kontrol edin

Kartınızda sizi amatörce gösterebilecek dilbilgisi, yaratıcılık ve biçimlendirme hataları bulunmadığından emin olun.

Müşteri Teşekkür Kartı Nasıl Yazılır?

blank

Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, müşteri teşekkür kartınızı hazırlamak için aşağıdaki basit şablonu takip edebilirsiniz:

  • Bir müşteriyi adıyla selamlayın. Bu, atlamamanız gereken ilk adımdır.
  • Minnettarlığınızı ifade edin. Müşterinize hitap ettikten sonra teşekkür edin. Bu kısımda uzun cümlelere gerek yoktur, doğrudan konuya girin ve o notu neden okuduklarını açıkça belirtin.
  • Daha kişisel hale getirmek için belirli ayrıntıları ekleyin. Örneğin, “En çok satan ürünümüzü seçtiğiniz için mutluyuz!”, veya “Seçtiğiniz elbise harika bir seçim!” gibi cümleler kullanabilirsiniz.
  • Ne sattığınıza bağlı olarak, müşterinizin en iyi deneyimi yaşamasını umduğunuzu ifade edin (ör. Yeni spor ayakkabılarınızı beğeneceğinizi umuyoruz!).
  • Notunuzu sonlandırırken kendi adınızla imza atmayı ve markanın adını yazmayı unutmayın. Son olarak müşterinizi gelecekte tekrar görme ümidinizi de ifade edebilirsiniz.

Müşteri Teşekkür Kartları El Yazısıyla mı Yazılmalı?

İşletmenizin türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak, basılı ya da el yazısı ile yazılmış teşekkür kartları göndermeyi düşünebilirsiniz. Bu noktada 500’den fazla müşteriye teşekkür etmek isteyen büyük bir işletme için basılı kartlar doğal olarak daha mantıklı olacaktır. El yazısıyla yazılan notlar ise, mütevazı bir müşteri tabanına sahip küçük işletmeler, girişimciler, kişisel hizmetler ve B2B şirketleri için daha uygundur.

Genel olarak, zaman, bütçe ve kaynaklar izin verirse, el yazısıyla yazılmış bir müşteri teşekkür notu her zaman daha büyük bir etki yaratacağından daha iyi bir seçenek olacaktır. El yazısıyla yazılmış notlardaki özgünlük, müşterilerin kendilerini gerçekten özel ve duygusal olarak bağlı hissetmelerini sağlayacaktır. Bu da satış demektir.

CapGemini tarafından yapılan bir araştırmaya göre, duygusal olarak bağlı tüketicilerin %70’inin sadık oldukları markalara iki kat veya daha fazla harcama yaptığı ortaya konuldu. Ayrıca %80’i sadık oldukları markaları ailelerine ve arkadaşlarına da önerdiğini dile getirdi.

El Yazısıyla Yazılmış Teşekkür Kartlarında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Müşterilerinize el yazısıyla yazılmış teşekkür kartları gönderirken, çabalarınızın mümkün olan en olumlu yanıtı almasını sağlamak için aşağıdaki ipuçlarını izleyin:

Kırmızı kalem kullanmayın: Teşekkür kartında kırmızı kalem kullanmak, tamamı büyük harflerle yazılan bir e-posta göndermeye eşdeğerdir. Bu yüzden notunuzu yazarken mavi veya siyah mürekkep kullanın.

İşinizi yansıtan not kartları veya kırtasiye malzemeleri kullanın: Bir veteriner kliniğiyseniz, pati baskılı kartlarla notunuzu eğlenceli hale getirin ya da bir mimarlık firmasıysanız, minimalist ve sanatsal kartlarla imajınızı yansıtın.

Kupon veya kartvizitler gibi aşırı tanıtım amaçlı hiçbir şey eklemeyin: Bu notu yazmanızdaki amaç işletmenizi tanıtmak değildir (bu doğal bir yan etki olarak olur), bu yüzden müşterilerinize samimi bir teşekkür ilettiğinizden emin olun.

Şirketinizin kişiliğini sergileyin: Gülen yüzler ve ifadelerin şirketinizin kişiliğini sergilediğini düşünüyorsanız, mutlaka emojilerden yararlanın. Bu, müşterilerinizle daha samimi bir iletişim kurmanızı sağlayabilir.

Müşteri Teşekkür Kartı Yazıları

Örnek 1: Satın aldığınız için teşekkür ederiz

[İsim], seni tekrar aramızda görmekten çok mutluyuz!

[Ürün Adı]’nı seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Umarız yeni satın aldığınız üründen keyif alırsınız!

Ürünle ilgili geri bildirim yapmak isterseniz, [E-posta Adresi] adresine e-posta göndererek düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

[Unvanınız]

[İsminiz]

[Şirket isminiz]

Örnek 2: Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Merhaba [İsim]!

Geri bildiriminiz ve değerli önerileriniz için çok teşekkür ederiz.

Herhangi bir sorunuz veya endişeniz olursa, [E-posta Adresi] adresinden bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Saygılarımızla,

[Unvanınız]

[İsminiz]

[Şirket isminiz]

Örnek 3: Sorunu bildirdiğiniz için teşekkür ederiz

Merhaba [İsim],

Bir önceki siparişinizde yaşadığınız aksaklıklarla ilgili olarak sizden çok özür dileriz.

Farklı bir soru ya da sorununuz olursa, yardımcı olmaktan her zaman mutluluk duyarız. 

Saygılarımızla,

[Unvanınız]

[İsminiz]

[Şirket isminiz]

Örnek 4: Hesap oluşturduğunuz için teşekkür ederiz

Sevgili [İsim],

[Şirket Adı] ailesinin bir parçası olmaya karar verdiğiniz için çok heyecanlıyız. 

Herhangi bir sorunuz olması durumunda [E-posta Adresi] adresinden bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Bize güvendiğiniz için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

[Unvanınız]

[İsminiz]

[Şirket isminiz]

Örnek 5: İlk siparişiniz için teşekkürler

Merhaba [İsim],

İlk satın alma işleminizi gerçekleştirdiniz. Artık [Marka Adı] bir parçasısınız! [Ürün Adı] ürününü beğeneceğinizi umuyoruz.

Sizinle bir sonraki alışverişinizde kullanabileceğiniz bir indirim kodu paylaşmak istiyoruz.

[Kod]

Saygılarımızla,

[Unvanınız]

[İsminiz]

[Şirket isminiz]

Özetle diyebiliriz ki, iyi yazılmış bir e-posta ile müşterilerinize minnettarlığınızı gösterebilirsiniz, ancak gerçek bir not göndermek için fazladan çaba göstermeniz gereken birçok durum vardır. Özellikle el yazısıyla yazılmış müşteri teşekkür kartları, müşterilerinizle e-posta’nın yapamayacağı şekilde içten bir iletişim kurmanıza olanak tanır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster