İkonik bir markanın yaratıcısı Coco Chanel’den, Hindistan’ın ilk kadın başbakanı İndira Gandhi’ye kadar dünyada pek çok başarılı kadın lider var. Ortak özellikleri kararlılık, sabır ve tutku olan bu kadınlar dünyanın dört bir tarafındaki farklı alanlarda, sektörlerde çalışan kadınlara da ilham veriyor. Peki, bir kadını başarılı bir lider, başarılı bir yönetici yapan özellikler nelerdir?

Amerikalı diplomat, politikacı ve aktivist Eleanor Roosevelt: “Yapamayacağınızı düşündüğünüz şeyi yapmalısınız” der. Google’ın üst düzey kadın yöneticilerinden biri olan Marissa Mayer ise: “Her zaman kendimi çok hazır hissetmediğim bir şeyi yaptım. Sanırım insanı geliştiren de bu!” diye haklı bir tespitte bulunur.

Başarılı kadın yöneticilerin hayatlarına bakıldığında, ortak bazı karakter özellikleri ön plana çıkmaktadır:

Kendilerine Güvenleri Yüksektir

Çevredeki kişilere güven vermek ve özgüvenli olmak, doğuştan gelen değil, üstünde çalışılarak kazanılan bir yetenektir. Başarılı kadın yöneticiler de bu yeteneği kazanmayı başarmışlardır. İnsanlar özgüvenli liderleri severler, çünkü herkes güvenebileceği, her daim güven duygusunu alabileceği kişilerin peşinden gitmeyi tercih ederler.

Yaratıcıdırlar

Yaratıcılık, bir liderin en belirgin özelliğidir. Yaratıcılık, yeni fikirler oluşturmayı, denemeyi, öğrenmeyi, üretmeyi ifade eder ve düşünülenin aksine herkeste olan içsel bir özelliktir. Ancak sadece başarılı liderler hepimizde bulunan bu potansiyeli ustaca kullanmayı başarmaktadırlar. Yaratıcılık geliştirilebilir. Her lider yaratıcıdır ve yaratıcılığının önünde engel oluşturan başta kaybetme duygusu olmak üzere negatif duygularla baş edebilmeyi bilir. Örneğin bilim insanı Marie Curie, yıllarca süren, bitmek tükenmek bilmeyen çalışmaları, deneyleri sonucu istediğini başarmıştır. Yaşadığı bütün başarısız süreçlere rağmen, istediğini elde edene dek yaratıcılığını defalarca kullanmıştır.

Yardım sever ve insancıldırlar

Başarılı yöneticiler her zaman mütevazı ve yardım severdirler. Çünkü, başkalarına yardım etmek hem kişinin kendisinde hem de çevresinde umut oluşturur. Ayrıca yardımseverlik ilham vericidir. İnsancıl ve yardımsever kişilerin hayatları bu şekilde daha çok anlam kazanır. Bir kadın yöneticinin çalışanına herhangi bir konuda yardım etmesi kendisine duyulan saygı ve sevgiyi de olumlu olarak artıracaktır.

Duygusal olarak güçlüdürler

Başarılı liderlerin hayatlarına bakıldığında, inanılmaz zorluklardan, sayısız engellerden geçtikleri görülür. Ancak, bu problemleri aşmada dirayet, kararlılık ve sabır göstermişlerdir. Duygularıyla baş edebilmek, duygusal zeka ve olgunluğa erişmiş olmak her başarılı yöneticinin en önemli niteliğidir. Kadınlar daha duygusaldır. Bu nedenle iş hayatında profesyonel olmak için dengeli bir duygusallıkla konulara yaklaşmaları gerekir.

Başarılı bir yönetici olmak için:

Amacınıza hizmet eden kararlar almaktan çekinmeyin. Ne yapacağınıza, nasıl yapacağınıza karar vermiş olmak ve bunları tutarlı şekilde ifade etmek ve yapmak sizi başarılı bir yönetici yapar.

Asla pes etmeyin. Kendinize ve yaptığınız işe güvenin. Önünüze çıkan engellerin geçici ve aşılabilir olduğunu unutmayın. Çevrenizdekilerden gerektiğinde yardım isteyin.

Özgün bir tarz yaratın. Başkalarını kopyalamadan, kendi kişisel stilinizi yaratın. Başarılı liderlerin en önemli özelliklerinden biri de budur: Çevrelerindeki her şeyden öğrenir, ilham alır ama kendi tarzlarını oluştururlar.

Ekibinizle iyi ilişkiler kurun. Ekip demek; dürüstlük ve güven duygusunun hakim olduğu, ekip üyelerinin o grubun parçası olmaktan mutlu oldukları bir birlik demektir. Ekibinizde öncelikle bu duyguların oluşmasını sağlayın ve ekip kalitesinin yönetim kalitesi ile şekillendiğini asla unutmayın.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster