Çalışma saatleri içinde zaman zaman zihninizin boşalmasına izin vermeniz gerekir. Bazen düşüncelerinizin hafta sonu planlarına veya kişisel endişelere kayması doğaldır ve ara sıra yapılan bu konsantrasyon kaymaları, işinizin kalitesini etkilemiyorsa herhangi bir zararı yoktur. Ancak, ara ara zihninizi boşalttığınız süreç ile konsantrasyon bozukluğu arasında farklar vardır. 

Konsantrasyon bozukluğu, bilişsel bozuklukların ve diğer sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Konsantre ile ilgili sorunlar sadece profesyonel hayatınızı tehdit etmekle kalmaz, işte veya okulda başarılı olma yeteneğinizi ve diğer önemli görevleri yerine getirme becerinizi de büyük ölçüde engeller. Konsantrasyon sorunlarının birçok olası nedeni olabilir, ancak konsantrasyon sorunlarınızın olası nedenlerini anlamak sizi kısa ve uzun vadeli hedeflerinize ulaşmaya bir adım daha yaklaştırır.

İlgili İçerik: Odaklanma Sorunu Nedir? Çalışanları Nasıl Etkiler?

Konsantrasyon Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Yorgun hissetmek, işle ilgili görevlere odaklanamamak veya ilgisiz hissetmek, basit bilgileri unutmak ve karar vermekte zorlanmak… İşte tüm bunlar konsantre olmakta güçlük çektiğinizin göstergeleridir. Bu zorluklar kendilerini çeşitli şekillerde gösterir. Bazen kendinizi internetteki alakasız sitelerde saatlerce zaman harcarken bazen de toplantılar sırasında dışarı çıkarak ya da dakikalarca pencereden dışarı bakarak bulabilirsiniz.

Yukarıdaki örneklerden de anlayacabileceğiniz gibi odaklanma ve konsantrasyon sorunları her insanı farklı şekilde etkiler. Bazı insanlar sadece işte veya okulda odaklanmada sorun yaşarken bazıları ise okurken veya diğer boş zaman aktivitelerini yaparken de odaklanmada sorun yaşayabilir.

Konsantrasyon bozukluğunun yaygın belirtileri aşağıdakileri içerir:

  • Normal günlük görevleri yerine getirememe
  • Huzursuzluk
  • Zihinsel bulanıklık 
  • Kısa bir süre önce olan şeyleri hatırlamada zorluk
  • Karar vermede zorluk
  • Enerji eksikliği
  • Dikkatsiz hatalar yapmak
  • Önemli toplantıları, son teslim tarihlerini veya randevuları kaçırmak
  • Bir şeyleri sık sık kaybetmek veya nerede olduğunu hatırlamakta sorunlar yaşamak
  • Görevleri zamanında bitirememe

Çoğu durumda, konsantrasyon bozukluğu belirtilerine stres, kaygı ve genel bir bunalmışlık hissi eşlik eder.

İlgili İçerik: İşyerinde Konsantrasyonunuzu Artıracak 5 Öneri

Konsantrasyon Bozukluğu İşyerinde Verimliliği Nasıl Etkiler?

Konsantre olmakta güçlük çekiyorsanız, ürettiğiniz işin hem niteliği hem de niceliği muhtemelen düşecektir. Bu, eldeki göreve odaklanmak için harcanan zamanın eksikliğinden veya üretilen işe harcanan çaba düzeyinden ödün vermenize neden olan konsantrasyon bozukluğundan kaynaklanabilir.

Fakat bu yüzden, işyerinizdeki hedeflere ve süreçlere tam olarak odaklanmazsanız, iş arkadaşlarınızla ve yönetimle olan ilişkileriniz zarar görebilir. Konsantrasyon eksikliğiniz aynı zamanda meslektaşlarınız ve yöneticilerinizde hayal kırıklığına veya öfkeye de neden olabilir ve bu da işten tamamen kopmanıza zemin hazırlar.

Konsantrasyon Bozukluğu Neden Olur? Çalışanlar Neden İşYerinde Konsantre Olmakta Zorlanır?

blank

İşyerinde konsantre olma zorlukları çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:

1. Yorgunluk

Düzgün konsantre olamamanızın en büyük sebeplerinden biri yorgun ve bitkin olmanızdır. Araştırmalar, normalden sadece 1 saat daha fazla uyanık kalırsanız ve aynı saatte uyanırsanız, odaklanma yeteneğinizi önemli ölçüde azalacağını göstermektedir.

Ayrıca gecelik önerilen yedi ila sekiz saatlik uykuyu düzenli olarak almayanların; dikkat süresi, hafıza ve karar vermede bir düşüş yaşayacağı kanıtlanmıştır.

Zihnimiz, uygun şekilde dinlenmeye ihtiyaç duyacak şekilde gelişmiştir, aksi takdirde optimum şekilde çalışamaz ve yorgun  hissedersiniz. Bu da odaklanma yeteneğini engeller. Yetersiz uyku ya da uyku programınızın gerisinde kalmanız, işyerinde sorunlara neden olur ve herhangi bir şeye odaklanmakta zorlanmanıza zemin hazırlar.

2. Stres

Stres, zihninizin konsantre olma yeteneğini etkileyen başka bir faktördür. Stres üzerine yapılan birçok araştırma, stresin ölümcül ve dünya çapındaki etkilerini ortaya koymaktadır. Stres, genellikle daha fazla görevi kısa sürede tamamlamanız gerektiğinde ortaya çıkar. Tamamlamanız gereken daha fazla görev olduğunda, sınırlı bir süre içinde yapmanız gereken birçok şey nedeniyle daha fazla stresli olursunuz ve bu, konsantre olmanızı ve herhangi bir görevi tamamlamanızı zorlaştırır.

Giderek artan bir şekilde tamamlanması gereken işler listesi olan herkes, her şeyin ne kadar stresli olabileceğinin ve en küçük şeylere bile konsantre olamamanın verdiğini hissiyatı çok iyi bilir. 

3. Çoklu Görev

Çoğu insan birçok işi aynı anda bitirebildikleri için çoklu görevlerin daha etkili olduğuna inanır, ancak bu yanlış bir düşüncedir. Çoklu görev beyniniz için iyi bir şey değildir. Zamanın her şey olduğu, ancak bu sınırlı zaman içinde yapılması gereken birçok şeyin olduğu bir dünyada yaşıyoruz ve çoğu insan aynı anda daha fazla şey yapmak ve biraz zaman kazanmak için çoklu görevlere yöneliyor.

Bununla birlikte, araştırmalar, çoklu görevlerin beyin için iyi olmadığını ve aynı anda daha fazla şey yapmaya çalışanların daha fazla hata yapacağını kanıtladı.

Kısaca, çoklu görevler üstlendiğinizde, farkında bile olmadan dikkatsizce hatalar yapar ve hiçbir şeyi olması gerektiği gibi hatasız tamamlayamazsınız. Bu, beyninizin yaptığınız şeylerden herhangi birine odaklanma yeteneğini etkiler ve nihayetinde konsantre olmakta zorluk çekersiniz.

4. Yetersiz Sosyal Hayat

İşinize odaklanmak ve konsantre olmak istiyorsanız yeterli bir sosyal hayata sahip olmak da önemli bir faktördür. İster içe dönük ister dışa dönük olun, rutininizden zaman ayırmalı ve gerçek insanlarla sosyalleşmelisiniz. Çoğu insan hafta sonları Netflix izlemeyi de sosyalleşme olarak görür. Aslında bu da kendinizle iyi vakit geçirmenin iyi bir yoludur, ama bazen gerçek hayatta insanlarla tanışmak daha iyidir.

5. Fiziksel Faktörler

Fiziksel faktörler de insanların odaklanmada zorluk çekmesinin en önemli nedenlerinden olabilir. Konsantre olma yeteneğinizi etkileyen veya sizi zayıflatan belirli bir tıbbi durumunuz varsa, konsantre olmakta zorlanırsınız. Bu tür hastalıklar tiroid, anemi, diyabet, depresyon veya anksiyeteyi içerir. Zihin ve beden bağlantısı sebebiyle bedeniniz etkilenirse zihniniz de etkilenecektir.

Ayrıca konsantre olmakta zorluk çekiyorsanız; sürekli olarak olumsuzsanız veya yorgunluk ve sosyal uzaklaşma yaşıyorsanız, depresyondan muzdarip olabileceğiniz için doktorunuza da danışabilirsiniz. Depresyon dünyadaki en yaygın konsantrasyon bozukluğu şeklidir ve her beş çalışandan biri bu hastalığa yakalanır.

6. İşinize Karşı Tutumunuz

İşinize karşı tutumunuz, muhtemelen ona konsantre olma yeteneğinizi de etkileyecektir. Bu yüzden kendinize ilk önce sormanız gereken sorulardan biri, işimiz seviyor muyum olmalıdır. Yüksek talepler, uzun saatler, mola eksikliği ve rolünüzü sevmemek, işyerinde konsantre olmanızı zorlaştırabilir.

İşteki performansınız düşmeye başladığında, bu konsantrasyon güçlüğünün hayatınızı etkilediğinin açık bir işaretidir. Küçük yaşam tarzı değişiklikleri, zorluklarla mücadele etmenize yardımcı olabilir, ancak bunun arkasındaki temel nedeni belirlemeniz ve tedavi olmanız gerekir. 

İşlerinize Konsantre Olamadığınızda Yapmanız Gereken 5 İpucu

İşe odaklanmakta zorluk çekiyorsanız, konsantre olmanıza yardımcı olacak aşağıdaki yöntemlerden bazılarını uygulayabilirsiniz:

1. Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz; stresinizi atmanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltır ve yeni beyin hücrelerinin büyümesini teşvik eder. Bu, uzun vadede odaklanma sorununuza yardımcı olur.

2. Dikkat dağıtıcı şeyleri azaltın

Odaklanmanız gerektiğinde sessiz bir alan bulmaya çalışın. Dikkatinizi vermek için etrafınızdaki dikkat dağıtıcı nesneleri kaldırın. Bir süreliğine televizyonu veya radyoyu ya da telefon bildirimlerinizi kapatmak isteyebilirsiniz.

3. Uzun süre aç kalmayın

Açlığı gidermek ve kan şekeri seviyenizi sabit tutmak için lif, doymamış yağ ve yağsız protein bakımından yüksek yiyecekler yiyin. Tabağınızı farklı meyve ve sebzelerle doldurun. B, C, E vitaminleri ve magnezyum gibi beyninizin çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri mutlaka almaya çalışın.

4. Zaman bloğu

Çok fazla işle mi uğraşmanız gerekiyor? Her görev için belirli zamanlar planlayın. Örneğin, e-posta’ları kontrol etmek veya aramaları yanıtlamak için her sabah ve öğleden sonra yarım saat ayırın. Bu, görevler arasında geçiş yapmanızı engeller.

Konsantrasyon Bozukluğu İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Konsantrasyon bozukluğu yaşlanmanın normal bir parçası mı?

Yaşlandıkça odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu riski artabilir; bununla birlikte, sağlıklı yaşam tarzı davranışları  ve ruh sağlığı bozuklukları ile ilgili tıbbi durumlara yönelik tedaviler ile bilişsel gerileme önlenebilir.

2. Okurken neden odaklanmakta güçlük çekiyorum?

Okumak, rahatlamak ve stresi azaltmak için etkili bir yol olabilir, ancak bazen kendinizi aynı cümleyi tekrar tekrar okurken veya okuduğunuzu hatırlamadan sayfaları çevirirken bulabilirsiniz. Bu, stres, DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) veya yorgunluk gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Okurken odaklanmakta güçlük çekiyorsanız, uygun bir teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuzla görüşün.

3. Konsantrasyon bozukluğu için tedavi ne zaman yapılır?

Konsantrasyon bozukluğu çeken vakalarının çoğuna herhangi bir tıbbi müdahale ve tedavi uygulamak gerekmez. Bununla birlikte, bir kişinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olması durumunda, tıbbi tedavilere ihtiyacınız olabilir. Bununla birlikte, hafıza kaybı, uyku güçlüğü ve olağandışı yorgunluk hissi gibi belirtiler yaşıyorsanız, kontrol için bir doktora gidebilirsiniz.

4. Konsantrasyon bozukluğunun iyileşmesi ne kadar sürer?

Konsantrasyon bozukluğunun tedavisi olmadığı için kesin bir iyileşme süresi yoktur.

5. Konsantrasyon bozukluğu tedavinin sonuçları kalıcı mıdır?

Hayır, konsantrasyon bozukluğu tedavisinin sonuçları, durum tekrarlamaya devam ettiği için kalıcı değildir. Teknolojik olarak dikkat dağıtıcılarla çevrili olduğumuz bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle, günlük olarak konsantrasyon güçlükleri ile karşılaşmanız çok olasıdır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster