Hareketsizliğin birçok hastalığa davetiye çıkardığı artık biliniyor. Ancak maalesef, pek çok kişi günün önemli bir kısmını masa başında yerinden kalkmadan geçiriyor. Bu durum da stresle birleşince beraberinde; bel, sırt, omuz, boyun bölgesinde bir takım sağlık sorunlarını getiriyor. Ancak ciddi sağlık sorunları yaşamadan önce hayatınızda yapacağınız birkaç değişiklik ve biraz egzersiz ile beden sağlığınızı korumanız mümkün.

Masa başı çalışanlarının öncelikle ihmal etmemesi gereken şeylerden biri düzenli egzersiz yapmaktır. Çalışma koşullarında bu zor gibi gözükse de aslında günlük rutininizde ufak tefek değişikliklerle daha hareketli bir yaşantıya sahip olabilirsiniz. Mesela işe servis ya da toplu taşıma araçlarıyla gidip geliyorsanız, her gün araçtan birkaç durak önce inerek, yürümek sizin için iyi bir egzersiz olacaktır.

Eğer mümkünse işe bisikletle gidip gelmek de muhteşem bir çözüm olabilir. Öğle aralarınızı da iş arkadaşlarınızla hem yürüyüp, hem sohbet ederek değerlendirebilirsiniz. İş yerinde alarmınızı kurarak belirli aralıklarla hareket etmeniz gerektiğini hatırlayabilirsiniz. Ayrıca asansörler yerine merdivenleri tercih etmeniz de hayatınıza biraz hareketlilik katacaktır.

Masa Başı Egzersizlerle Ağrılara Son

İş yerinizde oturduğunuz yerden de bazı basit egzersizleri yapabilirsiniz. Örneğin masa başında omuz, boyun, sırt ve kollarınızı çalıştıran ve ağır olmayan bir takım egzersizler, vücut proporsiyonunuz için de faydalı olacaktır. Her hareket öncesi esneme, germe hareketlerini yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Bu hareketleri düzenli tekrarladığınızda, kaslarınızı güçlendirerek, ağrılarınızı önemli ölçüde hafifletebilirsiniz. Ayrıca düzenli egzersiz duruşunuzu da düzeltir.

Masa başında çalışırken dik konumda oturmaya dikkat etmelisiniz. Monitör, tam göz hizanızda bulunacak şekilde ayarlanmalı. Sandalyenizin kol desteği olması da rahat bir pozisyon için önem arz eder. Ayrıca bel kavisinizi dolduracak bel destekleri kullanmak, bel ağrılarınızı hafifletebilir, bel fıtığı riskinin önüne geçebilir. Mouse kullanırken elin hep aynı noktada, aynı hareketleri yapması sinir sıkışmasına neden olacağı için bilek destekli mouse pad kullanmak da pratik bir çözüm olabilir. Ayağınızın altına koyacağınız küçük bir ayak desteği de hep aynı pozisyonda duran ayaklarınızı ergonomisine uygun bir pozisyonda tutmaya yardımcı olur.

Dik konumda otururken, nefes egzersizleri de yapabilirsiniz. Bu uygulama vücudunuza daha fazla oksijen girmesini sağlayarak, stres seviyenizi azaltır. Bunun dışında masa başında otururken, başınızı sağa sola hareket ettirerek boynunuzu, omuzlarınızı yukarı aşağı indirip kaldırarak da omuzlarınızı çalıştırmış olursunuz. Ayrıca iki elinizi yukarıya doğru kaldırıp, germe hareketleri yapmanız vücudunuzun biraz daha rahatlamasını sağlar.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster