Nitril Eldiven Ne İşe Yarar?

İş güvenliği, hijyen gibi sebeplerle özel olarak üretilen, zaruri bir ihtiyaç haline gelen birtakım araç ve gereçler bulunmaktadır. Bu araç-gereçlerden biri de nitril eldivenlerdir. Peki, nitril eldiven nedir?

Nitril esaslı eldiven, çeşitli amaçlara ve kullanım alanlarına yönelik geliştirilen bir iş eldivenidir. İş koluna bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda farklı malzemelerle üretilebilmektedir.

Bu eldiven, muayene eldiveni olarak da adlandırılmaktadır. Muayene eldivenleri çoğunlukla doğal kauçuk malzemeden üretilen lateks ürünlerdir. Ancak doğal kauçuğun içeriğinde yer alan bazı etkenler, alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Nitril muayene eldivenleri, latekse alerjisi olan kullanıcılar için uygun bir seçenektir.

Peki, nitril eldiven ne işe yarar? Nitril muayene eldiveni; kimyasal maddelerle uğraşan insanların, laboratuvar çalışanlarının, inşaat çalışanlarının, alkol bazlı ürünlerle çalışanların güvenliği için kullanılması gereken bir gereçtir. Ellerin zararlı maddelere maruz kalmamasını ve tehlikelerden korunmasını sağlar.

nitril eldiven

Nitril Eldiven Özellikleri Nelerdir?

Nitril eldiven, pamuklu bir astar üzerine nitril materyaliyle kaplanan bir eldivendir. Nitril maddesi; yüksek gerilme dayanımı, sızdırmazlık özelliği ve aşınma direnciyle öne çıkmaktadır. Bu sayede işlevsel mekanik nitelikler gösterir. Nitril eldivenin güçlü yönleri şöyle sıralanabilir:

  • Delinme direnci yüksektir.
  • Güçlü koruma sağlayan kimyasal dirence sahiptir.
  • Sürtünme direnci düşüktür.
  • Elin şeklini kolayca alır.
  • Raf ömrü uzundur.
  • Gerilme dayanımı yüksektir.
  • Sızdırmazlık özelliği yüksektir.
  • Çok amaçlı kullanılabilir.

 

Nitril eldiven özellikleri, kullanım alanları doğrultusunda belirli standartları karşılayacak biçimde geliştirilir. Örneğin; laboratuvarlarda kullanılacak eldivenlerin eli tahriş edici malzemelerden koruması, %100 nitrilden üretilmesi, pudrasız olması, kabartmalı parmak uçlarına sahip olması gerekmektedir. Pudrasız nitril eldiven, elin kurumasını önler ve alerjik reaksiyonları azaltır.

Nitril muayene eldivenlerinin farklı türleri bulunmaktadır. Çeşitli eldiven türleri; inşaatlarda, laboratuvarlarda, nakliyecilikte, bahçe işlerinde, sağlık sektöründe ve daha birçok kolda kullanılabilir. Bu türler şöyle sıralanabilir:

  • Köpük nitril eldiven
  • Mavi noktalı nitril eldiven
  • Tam kaplı nitril eldiven
  • Light nitril eldiven
  • Nitril muayene eldiveni

 

Muayene eldivenleri genellikle siyah renktedir. Peki, oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan siyah nitril eldiven nerede kullanılır?

Siyah nitril eldiven ekstra kalın yapıda, pudrasız bir üründür. İçeriğinde lateks bulunmamaktadır. Hem el içi kısmında hem de parmak uçlarında tutuş hakimiyeti sağlayan tırtıklı desen mevcuttur. Dokulu yapısı, hem ıslak hem kuru yüzeyleri kolayca kavramaya yardımcı olur. Bu sayede pek çok amaca ve kullanım biçimine imkân tanır. Gıda işleme, gıda servisi gibi alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

nitril eldiven ne işe yarar

Nitril Eldivenin Kullanım Alanları Nelerdir?

Dayanım gücüyle öne çıkan nitril esaslı eldivenin mekanik yapısı, çok sayıda avantaja sahiptir. Bu anlamda nitril eldivenler, pek çok alanda ve iş kolunda kullanılabilir. Ayrıca, çeşitli kullanımlara yönelik özel olarak geliştirilen farklı niteliklerde eldivenlere erişmek de mümkündür.

Nitril eldivenlerin kullanım alanlarından bazıları şunlardır:

  • Laboratuvarlar
  • İnşaatlar
  • İmalathaneler
  • Tamirhaneler
  • Sanayi kolları

 

Muayene eldiveni ya da nitril eldiven, kimyasal maddelere karşı gösterdiği direnç sebebiyle çok yönlü bir kullanım sunmaktadır. Bu sebeple gerek iş yerlerinde gerekse evlerde ihtiyaç duyulabilen bir güvenlik gerecidir.

 

Nitril Eldiven ve Lateks Eldiven Arasındaki Farklar Nelerdir?

Nitril eldiven ve lateks eldiven arasındaki fark, temel olarak ham madde esaslıdır. Nitril muayene eldiveni petrol bazlı bir üründür. Lateks eldiven ise doğal kauçuktan elde edilmektedir. Bu sebeple yapısal niteliklerinde birtakım farklar bulunmaktadır.

Petrol bazlı çapraz film olarak tanımlanabilecek nitril muayene eldiveni, latekse göre daha serttir. Koruyucu özellikteki kimyasal bağı lateks malzemesinden daha güçlüdür. Ayrıca, el şeklinizi kolayca alır.

Nitril eldiven, sentetik olarak üretilen bir üründür. Aynı kalınlıktaki nitril eldiven ile lateks eldiven kıyaslandığında nitril eldivenin daha dayanıklı olduğu görülmektedir. Bu eldivenler yırtılma ve delinmelere karşı ekstra dayanım gösterdiği için güvenli bir kullanım sağlar.

Ayrıca nitril esaslı eldiven, kimyasal maddelerin geniş bir spektruma yayılan pek çok çeşidine karşı çok daha dirençlidir. Sert kimyasallara karşı güçlü bir koruma sağlar. Bu sebeple, kimyasal maddelerle temas edilen çalışma ortamlarında özellikle tercih edilir.

nitril eldiven nedir

Kaliteli Bir Nitril Eldiven Nasıl Olmalıdır?

Kaliteli bir nitril eldivenin işlevine yönelik yapısal özellikleri bir arada barındırması gerekmektedir. Bu eldivenler, pamuklu astar üzerine nitril kaplanan bir yapı ve örgülü bilek kısmıyla güvenli kullanım sunarlar. Nitril esaslı bir eldivenin vadedilen mekanik nitelikleri tam anlamıyla karşılaması, dayanıklı ve sağlam olması gerekmektedir.

Muayene eldiveni olarak kullanılan, sanayi kollarında güvenlik amacıyla tercih edilen bu ürün, eli hem dış etkenlerden hem de kimyasal maddelerden korur. Bu anlamda, tehlikeli işlerle ya da materyallerle uğraşan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu sebeple eldivenin tamamen sızdırmaz olması ve yüksek direnç göstermesi gerekir.

Ayrıca kaliteli bir eldivenin elastik yapıda olması, elin şeklini kolayca alması, dokusal yapısıyla kullanım kolaylığı sağlaması beklenir. Eldivenin kavrama ve hissetme hassasiyeti sunması önem taşır. İç astarının pamuk oranı ne kadar fazlaysa kullanım konforu o kadar yüksektir. %100 pamuk astarlar hem terlemeyi önler hem de ısı yalıtımı sağlar.

 

Nitril Eldiven Alerjisi Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Farklı iş kollarında ve tıbbi alanlarda kullanılan muayene eldivenleri, çeşitli malzemelerden üretilebilmektedir. Lateks, nitril, neopren gibi ham maddelerden elde edilen bu eldivenler farklı ve alternatif kullanım biçimlerine imkân tanır.

Nitril alerjisi, lateks alerjisiyle kıyaslandığında çok daha az görülen bir durumdur. Bu sebeple nitril muayene eldiveni, lateks alerjisi olan bireylere önerilen iyi bir alternatif olarak bilinmektedir. Ancak eldiven kullanımı, genel anlamda çeşitli cilt reaksiyonlarına yol açabilmektedir. Bu sebeple dikkatli olmak ve doğru tercih yapmak önemlidir.

Eldiven alerjisi, ürünün içeriğine bağlı olarak gelişir. Protein, pudra gibi bileşenler ya da temas süresi gibi faktörler etkili unsurlardır. Örneğin; lateks eldivenlerde bulunan doğal kauçuk, pek çok insanın duyarlı olduğu bir materyaldir. Nitril muayene eldiveni ise petrol bazlıdır. Bu sebeple lateks alerjisi olan bireyleri etkilememektedir.

Nitril muayene eldivenine yönelik bir alerjinizin olup olmadığını anlamak için cildinizin verdiği reaksiyonları dikkate almanız gerekir. Yaygın deri reaksiyonları; kaşıntı, yanma, batma şeklinde sıralanabilir. En çabuk gözlemlenen tepkiler ise tahriş etkisiyle oluşan çatlak lekelerdir.

Lateks alerjisi, özellikle tıp alanında çalışanlar arasında sıkça görülen ve ciddi problemler oluşturabilen bir durumdur. İleri seviyelere ulaşabilen birtakım sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeple özellikle risk grubunda bulunan bireyler için test yapılması, teşhis konulması önem arz eder. Benzer biçimde, pudralı eldivenlerin de pudrasız olanlara oranla daha alerjik olduğu bilinmektedir. Nitril muayene eldivenleri bu anlamda daha geniş kitlelere hitap eden bir alternatiftir.

 

En İyi Nitril Eldivenler Nereden Temin Edilir?

İş güvenliği ve hijyen amacıyla kullanabileceğiniz nitril muayene eldiveninin kaliteli bir yapıya sahip olması önemlidir. Hem kaliteli hem de ekonomik nitril eldivenine ve diğer iş yeri hijyen ürünlerine Avansas online alışveriş platformu üzerinden ulaşabilirsiniz. Avansas, güvenli alışveriş için doğru adrestir. Kullanım alanına, iş kolunuzun risk grubuna ve ihtiyaçlarınıza uygun ekonomik ürünler için ilgili kategorilerimizi hemen inceleyebilir, avantajlı çözümlerimizden yararlanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster