Ofis Sandalyesi Nasıl Olmalı?

Ofis sandalyeleri gün içinde çalışanların en yakın arkadaşlarıdır denebilir. Bu nedenle ofis sandalyeleri özenle seçilmelidir. Doğru ofis sandalyesi seçimi oldukça önemlidir. Uzmanlara göre yanlış sandalye seçimi boyun, omuz, sırt ve bel ağrısına neden olmaktadır. Ofis sandalyesi gün içinde saatlerce kullanıldığı için yanlış sandalye seçiminin ciddi ortopedik sonuçları olabilir. Bu nedenle konforlu, ayarlanabilir ve ortopedik sandalye seçimi yapmaya özen gösterilmelidir. Sandalye seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken 5 unsur vardır. Bu unsurlar şunlardır:

  • Sandalye yüksekliği
  • Sandalye oturma derinliği
  • Sandalye arkalığı ve sırt desteği
  • Sandalye kol destekleri
  • Sandalye ayakları

 

Sandalyenin oturma yerinin sahip olduğu genişlik için 45-50 cm idealdir. Oturduğunuz zaman ayak tabanlarınız tam olarak yere değer durumdayken bacaklarınız ile oturma yeri arası mesafeden parmaklarınız geçebilmelidir. Parmaklar bu mesafeden geçemiyorsa oturma yeri alçaltılmalıdır. Sandalye ayarlanabilir yüksekliğe sahip olmalıdır ve yükseklik ideal sandalye yüksekliği olan 40-50 cm arasında olmalıdır.

 

ofis sandalyesi nasıl kurulur

 

Sırt ve bel bölgesi sandalyenin arka kısmına tam olarak dayanmalıdır. Bu oturma şekline sahipken sandalyenin ön kenarı ve diziniz aranızdaki mesafe hemen hemen bir yumruk genişliğinde yani 5-7 cm arasında olmalıdır. Sırt ve bel bölgesinde ağrılar yaşamamak için sandalyelerin bu kısmına ayrıca dikkat edilmelidir.

Kullanılan sandalyenin arka kısmında ortama 30-50 cm kadar genişlik olmalıdır. Sandalye, oturduğunuz zaman bel çukurluğunu desteklemelidir. Uygun ve ortopedik oturma şekli uygulanmadığında bel çukurluğuna destek için bel yastıkları kullanılmalıdır. Sandalye, oturma pozisyonunda omurganın kıvrımını yani “S” şeklini destekler biçimde olmalıdır. Sandalyenin sırtınızı tam olarak desteklemesi duruş bozuklukları, sırt ağrıları ve başka fizyolojik rahatsızlıkları yaşamamak için oldukça önemlidir.

Sandalyede yer alan kol dayama kısmı ve yüksekliği, omuzları hafifçe destekleyecek şekilde ayarlanmalıdır. Omuzlarınızın rahat etmesi ve hareket kabiliyetiniz açısından bu husus oldukça önemlidir.

Sandalye ayakları hareket kabiliyetini kısıtlamayan aksine hareket kabiliyetini artıracak şekilde fonksiyonel olmalıdır. Tüm bu fonksiyonların kusursuz çalışması, kullanım verimi açısından son derece önemlidir. 

Doğru ofis sandalyesini seçmek kadar “Ofis sandalyesi nasıl kurulur?” ve “Ofis sandalyesi nasıl sökülür?” sorularının cevaplarını bilmek de oldukça önemlidir. Peki, ofis sandalyesi nasıl kurulur? Ofis sandalyesi nasıl sökülür?

 

Ofis Sandalyesi Nasıl Kurulur?

Ofis sandalyesi kullananlar en çok ofis sandalyesi nasıl sökülür sorusunun cevabını merak ederler fakat ofis sandalyesinin doğru kurulumunu bilmek, en az ofis sandalyesi nasıl sökülür sorusunun cevabını bilmek kadar önemlidir.

Ofis sandalyenizi kurabilmek için doğru oturma açınızı ve yüksekliğini bulmanız gerekir. Uygun koltuk yüksekliğinde dizleriniz ile ayaklarınızın ortalama 90-110 derece açıya sahip olması ve ayaklarınızın tam olarak yere değmesi gerekir. Bunun için sandalyenizi en yüksek seviyeye çıkarın, ardından doğru açıyı bulabilmek için uygun pozisyona kadar yavaşça indirin. Sandalye yüksekliğini ayarlarken sandalyenin oturma kısmına tam olarak oturmuş olmanız gerekir. Ayaklarınız uygun açıda tam olarak yere değdiğinde doğru oturma açısını buldunuz demektir.

Bunun yanında kollarınızın rahat oluşu ve sırtınızın tam olarak sandalyeye yaslanıyor olması ofis sandalyesinin rahat kullanımı açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple ofis sandalyesini kurarken kollarınıza ve sırtınıza da dikkat etmelisiniz. Koltuğun yüksekliğini sırtınızı destekleyecek şekilde ayarlamalısınız. Omurganızın eğrisi sandalyenin arka kısmına oturana kadar sandalyenin yüksekliğini ayarlamalı ve sırtınızı en rahat edeceği pozisyona getirmelisiniz. Sırtınızı tam olarak sandalyenin sırt kısmına yaslamalısınız.

 

ofis sandalyesi nasıl olmalı

 

Ofis Sandalyesi Nasıl Sökülür?

Ofis sandalyeleri kullanım sürelerine bağlı olarak deforme olabilir. Koltuk fazla eski değil ise yeni bir koltuk almak yerine koltuğunuzu tamir etmeyi deneyebilirsiniz. Koltuğunuzu tamir etmek için koltuğunuzun problemli parçasını sökmeniz gerekebilir. Bu durumda ofis sandalyesi nasıl sökülür sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor. Koltuğun problemli parçasına bağlı olarak koltuğun tümünü sökmenize gerek kalmayabilir. Peki ofis sandalyesi nasıl sökülür?

Ofis sandalyesi nasıl sökülür diye düşünüyorsanız ilk önce sandalyede yer alan problemli parçayı tespit etmelisiniz. Problemli parçayı tespit ettikten sonra ilgili parçayı sökme işlemine geçebilirsiniz. Problem koltuğunuzun sırt dayama yani arkalık bölümünde ise arkalık kısmını sökmeniz gerekir. Arkalık kısmında yaşanan en büyük problem genelde arkalığı koltuğa sabitleyen omurga kısmındaki vidanın zamanla deforme olarak gevşemesidir. 

Vida gevşemesi sonucu arkalık kısmı sarkabilir ve eskisi kadar sırtınızı desteklemez. Sandalyeniz tekerlekli ise bu durum sandalyeye oturduğunuzda denge sorunları yaşamanıza neden olabilir. Arkalık kısmını koltuktan sökmek için arkalığı koltuğa sabitleyen kısmı sökmeniz gerekir. Bu işlemi yapabilmek için arkalığı koltuğa bağlayan kısımda yer alan vidaları çıkarmalısınız. Bir tornavida ya da vida matkabı ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Vidaları söktükten sonra yeni ve sağlam vidalar ile arkalığı tekrar koltuğa sabitleyerek arkalık ile ilgili yaşadığınız sorunu çözebilirsiniz. Ofis sandalyesi nasıl sökülür sorusunun cevabını tam olarak öğrenebilmek için ürünün kullanma kılavuzunu inceleyebilirsiniz. 

Ofis sandalyelerinde en çok yaşanan problemlerden bir tanesi de koltuk tekerleği ile ilgili sorunlardır. Kullanım şartları ve süresine bağlı olarak tekerlekler zamanla özelliklerini kaybederler ve dengesizlik yaratırlar. Yaşanan bu problemin en pratik ve sağlam çözümü eski tekerleklerin sökülerek yerine yeni tekerleklerin takılmasıdır. 

Sandalye tekerlekleri genelde ayaklara vidalar ile sabitlenir. Bu sabitleme işlemi sırasında çoğu zaman dört vida kullanılır. Tekerlekle ilgili yaşadığınız sorunların çözümü için tekerlekleri sökmeniz gerekir, tekerleri ayağa sabitleyen vidaları sökerek tekerlekleri çıkarabilirsiniz. Yeni tekerlekleri tekrar sökülen vidaları yerine takarak sandalye ayaklarına sabitleyebilirsiniz. 

Yeni tekerlekler sayesinde sandalyenin dengesi artar ve hareket kabiliyeti ilk gün sahip olduğu seviyeye sahip olur. Bunun yanında sandalye tekerleğini silmek için tekerlekleri sökmeniz gerekmez. Tozunu alıp yağladıktan sonra sandalye tekerlekleri daha iyi bir ofis sandalyesi kullanımı sağlayacaktır.

Bir diğer problem yaşanabilecek ve sökülmesi gereken parça koltuğun amortisörüdür. Eğer koltuğunuzun amortisörü bozulmuş ise, bozuk amortisörü yenisi ile değiştirmeniz gerekir. Amortisör sökme işlemi diğer parçaların sökülme işlemlerine nazaran daha fazla tecrübe gerektiren ve daha fazla zaman harcayan bir işlemdir. Amortisör sandalye oturağının altında yer alır. Amortisör söküldüğüne koltuk oturma kısmı ve alt kısım olmak üzere ayrılır. Amortisör değiştirildikten sonra iki parça birleştirilerek koltuk eski haline getirilir.

Tüm bu parça değiştirme işlemlerinin yanında eğer tüm koltuğun sökülmesi gerekiyorsa koltuk sökme işlemine en yukarıdan başlanmalıdır. İlk olarak sırt kısmınızı dayadığınız arkalık bölümü, daha sonra ise koltuğun oturak kısmı sökülmelidir. Yukarıdan başlanan ve sırayla aşağıya doğru devam eden koltuk sökme işleminde en son koltuğun ayak kısmı ve tekerlekleri sökülmelidir. 

Temel olarak koltuğun arızalı parçalarını değiştirmek daha mantıklıdır ve mecbur kalınmadıkça koltuğun tamamı sökülmemelidir. Koltuğun sık sık tamamen sökülmesi durumunda koltuktan alınan verim azalır ve koltuğun kullanım ömrü oldukça kısalır. Ayrıca tamir etmeye çalışırken koltuğa daha çok zarar verilmemelidir.

 

Ofis Sandalyesi Ayağı Nasıl Sökülür?

Ofis sandalyesi ayakları en çok sorun çıkaran koltuk parçalarındandır. Sandalyenin ayağını sökmek için ayaklar vidalı ise önce vidaları sökerek, eğer oturtmalı ise sağdan ve soldan bastırıp kendinize güçlü bir şekilde çekerek ayakları sökebilirsiniz. Aynı şekilde söktüğünüz ayakları yine vidalı ise yerine vidalayarak ya da yerine oturtarak geri takabilirsiniz.

 

ofis sandalyesi nasıl değiştirilir

 

Ofis Sandalyesi Nereden Alınır?

Ofis sandalyesi de tıpkı diğer ofis malzeme ve ekipmanları gibi avansas.com’dan alınır. Her türlü ofis malzemesi, ofis sandalyesi ve koltuklarını avansas.com’un  ofis sandalyeleri ve koltukları kategorisinde bulabilirsiniz. Bel destekli sandalyelerden deri koltuklara, ayarlanabilir kolçaklı sandalyelerden fileli koltuklara kadar bütün sandalye ve koltuk çeşitleri avansas.com’da yer almaktadır. 

Ofis sandalyesi satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar ayrıca incelenmelidir. Ofis sandalyeleri ile ilgili her türlü sorunun cevabını avansas.com’da bulabilirsiniz. Çalışma koltuğu, yönetici koltuğu ve misafir koltuğu çeşitlerinin de yer aldığı avansas.com’da kaliteli ve güvenilir alışverişin tadını çıkarın.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster