İster ilkokula başlayın isterseniz de üniversiteye gidecek olun, hiç farketmez. Okul çantanızda mutlaka bulunması gereken bazı temel ürünler ve belki aklınızın ucundan bile geçmeyen, ancak okuduktan sonra alışveriş listenizin en üstüne çıkacak daha sıradışı okul araç ve gereçleri vardır.

Peki bu araç ve gereçler nelerdir?

Bu sorunun cevabına geçmeden önce  okul çantanızı nasıl seçmelisiniz bu konuya biraz değinelim.

Okul çantası seçmek zor bir iştir. Çünkü bir okul çantası seçerken stil ve işlevsellik arasındaki mükemmel dengeyi bulmanız gerekir. Ders kitaplarıyla aşırı yüklendiği anda askıları kopacak bir okul çantası, en son moda olsa bile işlevsellik açısından sınıfta kalabilir. Bu noktada çocuğunuzun ilkokula başlıyorsa, sevdiği ve onu okul için heveslendirecek, (belki de Ninja Kaplumbağalar veya Hello Kitty gibi en sevdiği çizgi film karakteri olan) bir sırt çantası seçmesine izin verin, fakat çantanın sağlamlığından da emin olun.

Ortaokul ve lise öğrencilerine gelirsek…

Ortaokul ve lise öğrencilerinin taşıması gereken çok sayıda kitap olacağı için güçlü ve sağlam bir sırt çantası bu noktada hayati önem taşır. Bu noktada çok sayıda kitabı olan öğrenciler için geniş askılı sırt çantaları önerilir. Bu şekilde, sırtlarını gereksiz yere zorlamadan ağırlığı tüm vücutlarına dağıtabilirler.

Bir omuz çantası veya el çantası almak isterlerse, benzer şekilde, ilave destek için kayışın mümkün olduğunca geniş olduğundan emin olmanız gerekir. Yeterince uzunluk varsa veya ayarlanabilir bir kayış varsa, onu vücudun her yerine takabilecek ve böylece tek omzu zorlamaktan kaçınacaklardır.

Peki okul çantasının boyutu ne olmalıdır?

Okul çantaları aşırı doldurulma eğilimindedir. Bu yüzden kalem kutusu, hesap makinesi, öğle yemeği, matara ve gün boyunca ihtiyaç duyabilecekleri diğer temel ihtiyaçların yanı sıra tüm araç ve gereçlerin sığabileceği kadar geniş bir çanta aldığınızdan emin olun.

Kontrol Listesi: Okul Çantanızda Olması Gereken Temel Ürünler

Okullar açılmadan önce çantanızda bulunması gereken birçok araç gereç vardır. Muhtemelen alacağınız çok fazla şey olacağı için bu noktada kafanız karışabilir. Tüm bu karışıklığı önlemek için aşağıdaki kontrol listesini inceleyebilirsiniz: 

  • Kalemler (kurşun kalem, dolma kalem, renkli kalemler vb.)
  • Fosforlu kalemler
  • Boyama malzemeleri (pastel boya, sulu boya vb.)
  • Kalemtraş
  • Silgi
  • Yapıştırıcı
  • Kalem kutusu
  • Cetvel, pergel, gönye vb. araçlardan oluşan bir matematik seti
  • Dosya ve Klasör (telli dosyalar, poşet dosyalar vb.)
  • Defter
  • Etiket
  • Postit & yapışkanlı kağıt
  • Hesap makinesi

İlkokula Yeni Başlayanların Okul Çantasında Olması Gerekenler

Aşağıda ilkokula yeni başlayanların okul çantasında olması gerekenlerin bir listesini bulabilirsiniz:

Beslenme Çantası

Beslenme çantaları çocuklarınızın öğle yemeğinde yiyecekleri yanlarında taşımaları ve yemeklerin taze kalmasını sağlamak için mutlak bir gerekliliktir.

Suluk veya Matara

Çocuğunuzun kendi içecek şişesiyle okulda yeterince sıvı aldığından emin olmak için, özellikle hava sıcak olduğunda, suluk ya da matarasını mutlaka okul çantasına koyun.

Kurşun Kalemler

Kurşun kalem ile herhangi bir hata yapıldığında silinmesi çok kolaydır. Bu yüzden ilkokula başlayan bir çocuğun sık sık hata yapabileceğini göz önüne alın ve kalem kutusunda yeterince kurşun kalem olduğundan emin olun.

Renkli Kalemler

Boyamadan resim çizmeye kadar her şey için gerekli olan renkli kalemler olmadan ilkokula yeni başlayan bir öğrencinin okul çantası tamamlanmış sayılmaz.

Renkli kalemler bir ödeve biraz renk eklemek için mükemmel bir son dokunuş olabilir. Renkli kalemlere sahip olan bir çocuğun hayal gücünü gerçekten harekete geçirmesi oldukça kolay olacaktır.

Keçeli Kalem

Keçeli kalemler de tıpkı renkli kalemler gibi çizim ve renklendirme için çok önemlidir. Bu yüzden renkli kalemlerin dışında çocukların çok daha fazla ilgi göstereceği keçeli kalemlerden de alabilirsiniz.

Silgi

İlkokula yeni başlayan bir çocuk, muhtemelen çok fazla hata yapacaktır. Bu yüzden yaptığı hataları silebilmesi için çocuğunuzun kalem kutusunda her çeşit silgiyi bulundurduğundan emin olun.

Kalemtıraş

Özellikle ilkokula yeni başlayanlar kurşun kalem kullanır. Çünkü kurşun kalem ile yapılan hataların silinmesi çok kolaydır. Fakat kurşun kalemlerin uçları kırılabilir veya kısalabilir. Bu gibi durumlarda kalemtraşlar imdadınıza yetişebilir.

Kalem Kutusu

Bir kalem kutusu; kalem, silgi, kalemtraş vb. tüm kırtasiye malzemelerini bir arada tutmaya yardımcı olur. Bu yüzden boyut olarak işinizi tam olarak görebilecek bir kalem kutusu seçmeniz önerilir.

Defter

Kaç dersiniz olduğuna bağlı olarak, çantanızda her ders için en az bir defteriniz olmalıdır. 

Etiket

Yapılan bir araştırmaya göre kayıp eşyaların %62’si bir daha asla bulunamıyor. Bu yüzden çocuklarınızın ürünlerini etiketlemek mutlak bir zorunluluktur. Mükemmel kalitede okul etiketlerine yatırım yaparak yıl boyunca birçok kaybolan ürünün yerine yenisini almayı bırakabilirsiniz.

Ayrıca minik kalem etiketleri ile de kablolar, şarj cihazları, yemek kutuları, mataralar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletlere kadar her şeyi etiketleyebilirsiniz.

Abaküs

İlkokula yeni başlayan bir çocuğun matematik dersinde mutlaka yanında bulundurması gereken bir diğer araç abaküstür. Çocuklar toplama ve çıkarma gibi temel matematiksel işlemleri bir abaküs aracılığıyla etkili bir şekilde öğrenilebilir.

Ortaokula ve Liseye Başlayanların Okul Çantasında Olması Gerekenler

Aşağıda ortaokula yeni başlayanların okul çantasında olması gerekenlerin bir listesini bulabilirsiniz:

Kalemler

İlkokuldan sonra yazarken çoğu öğrenci daha az hata yapma eğilimindedir. Bu yüzden not alırken veya ödevlerini yaparken kurşun kalem yerine dolma kalem, uçlu kalem, roller kalem ve tükenmez kalem gibi farklı kalem türlerini kullanabilir.

Renkli Fosforlu Kalemler

Fosforlu kalemler, metinlerdeki önemli alıntıları işaretlemekten notlarınızdan dikkat etmeniz gereken yerleri işaretlemeye kadar dikkatinizi çekmek için paha biçilmez kalemlerdir. Bu yüzden mutlaka okul çantanızda bulundurmanız gerekir.

Silgi

Göze hoş gelmeyen hatalardan veya yanlışlarınızdan kurtulmak için kalem kutunuzda mutlaka bir silgi bulundurmanız önerilir.

Kalemtraş

Eğer hala kurşun kalem kullanmaya devam ediyorsanız, kalem kutunuzda bulundurmanız gereken bir diğer önemli materyal kalemtraştır.

Kalem Kutusu

Kalem kutusu, tüm kırtasiye malzemelerinizi elinizin altında tutacağınız yerdir. Bu yüzden taşıyacağınız tüm ekipman için doğru boyutta bir kalem kutusu almanız önerilir. 

Defterler ve Not Defterleri

Defterler ve not defterleri, derslerde not almaktan ev ödevlerini yapmaya kadar birçok konuda öğrencilere yardımcı olan en temel okul ihtiyaçlarındandır. Bu yüzden mutlaka okul çantanızda 2-3 defter ve 1 not defteri bulundurmanız gerekir. 

Klasör ve Dosya

Klasör ve dosyalar, ödevleri veya önemli/boş kağıtları düzenli bir şekilde bir araya getirmek için harika araçlardır. Bu yüzden mutlaka okul çantanızda bulunması gerekir.

Matematik Seti

Ortaokulda matematik dersleri gitgide ağırlaşacağı ve matematik dersinin yanında bir de geometri dersi olacağı için bu dersler için gerekli olan cetvel, iletki, pergel vb. matematik setlerini mutlaka yanınızda bulundurun. Ayrıca bu ekipmana bir de hesap makinesi ekleyebilirsiniz.

Yukarıda sizin için okul çantanızda mutlaka bulundurmanız gereken araç ve gereçleri listeledik. Siz okul çantanızdaki olmazsa olmaz araç ve gereçler nelerdir? Yorum bölümünde yazın, bir sonraki güncellememizde listemize ekleyelim.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster