Propolis Nedir?

Doğanın mucizeleri arasında gösterilen propolis, arıların bitkilerden topladığı güçlü bir maddedir. Bitkilerin sap, yaprak ve tomurcuklarında gezen arılar, propolisi toplayarak kovanlarına götürür. Oldukça kuvvetli bir antioksidan ve antibakteriyel olan bu madde, arıların kovandaki mikropları yok etmesine yarıyor. Evet doğru okudunuz, bu yapışkan madde ile arılar kendi ailesinin sağlığını koruyor. 

Hatta bilim insanları tarafından yapılan pek çok araştırma da propolisin kanser karşıtı özellikler taşıdığını göstermekte. Tamamen doğal bir arı ürünü olan bu kuvvetli bileşen, arı kovanlarında sterilizasyon görevinde kullanılıyor. Aynı kovanda gösterdiği etki gibi insan vücudunda da onarıcı bir yönü olan propolis, doğru işlendiği takdirde müthiş sonuçlar verebilmekte. İnsan vücudundaki hastalıklarla savaşan bu madde, virüs ve bakterilerin de yok olmasını sağlıyor! 

Hepimiz biliyoruz ki özellikle çocuklar, bulundukları kalabalık ortamlardan dolayı (okullar, kreşler, parklar…) sürekli hastalanıyorlar. Çünkü pek çok mikroba maruz kalıyorlar. Eğer propolis düzenli olarak tüketilirse bağışıklık sistemi güçleniyor ve sık sık hastalanan bireyler daha sağlıklı bir hayat sürebiliyor. Tabi bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile de doğal olarak antibiyotik kullanımı da azalıyor.

Dünyada bilinen en kuvvetli antioksidanlar arasında gösterilen propolisin yararları, saymakla bitmez. Hala propolis nedir diye soruyorsanız sadece şunu söyleyebiliriz: bu madde, doğanın bir armağanı…

bal

Propolis Ne İşe Yarar?

Reçinemsi ve yapışkan bir madde olan propolis, bal arılarının birçok çiçeği gezerek elde ettiği ürünlerdir. Peki, propolis ne işe yarar? Toplama işleminin ardından bu değerli maddeyi kovanlarına getiren arılar, bu sayede kendi yuvalarını çeşitli mikroorganizmalardan koruyabilmektir. 

Tüm zararlı etkenlerden uzak durmak adına arılar, kovanlarını propolisle kaplarlar. Değişik bitki tomurcuklarının peşine düşen bu canlılar, yaprak ve gövde kısımlarında biriken propolisi toplayabilmek için genelde kayın, kozalaklı ağaçlar ve karaağaçı tercih etmektedir. İnsan sağlığına bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve kansere karşı direnç kazandırmak gibi faydaları bulunmaktadır.

Bazı arılar bu değerli maddeyi biriktirmek için özellikle çaba sarf ederken bazı arılar ise hiç yanaşmaz. Örneğin, tropik bölgelerdeki arılar propolis biriktirmez.

Sadece kovanını korumak için değil; iç duvarları daha düzgün hale getirmek, içeri başka canlıların girmesini önlemek ve peteklerin ağzını kapatmak amacıyla da bu arı özü kullanılır. Hatta arılar, içeri bir canlı girmesi halinde hayvanı propolisle mumyalar ve kovanlarını katbekat korurlar. Ayrıca bu madde; kovanda bulunan larvalara, bakterilere ve mantarlara antibiyotik bir etkide de bulunur. 

Propolis hangi bitkilerden toplanıyorsa içeriğindeki bileşikler de çeşit çeşit olmaktadır. Doğal olarak bu maddenin etkileri arıların topladığı bitkilere göre değişmektedir.

Propolisin kendi içinde renk farklılıkları vardır. Bu anlamda sarımsı yeşilden koyu kahverengiye doğru bir renk skalası vardır. Önce balı çıkaran arıcılar, sonra bu arı sütünü kovandan kazıyarak çıkarırlar. 

Çeşitli işlemlerden geçirilen propolis, böylece kullanıma hazır hale getirilir. Bileşiminde bulunan maddeler; fenolik asit, terpen, polifenol, steroit, mineral, aminoasit,  B1, B2, C ve E vitaminleri şeklinde olmaktadır. İçeriğinin büyük bir kısmını ise flavonoitler oluşturur.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

İnsan sağlığı için pek çok yararı bulunan propolis oldukça etkili bir takviyedir. Peki propolis faydaları nelerdir?

  • Soğuk algınlığına karşı direnç kazandırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Diş eti hastalıkları için koruyucudur.
  • Akne ve uçuklarda haricen etki gösterir.
  • Hücre yenileyici etkisi olması sebebiyle yaraların iyileşmesinde büyük rol oynar.
  • Arı ürünleri arasında en yüksek etkiye sahip maddedir. Çünkü Antioksidatif bir yapısı vardır.
  • Vücut direncini yükseltir.
  • Farenjit, bademcik iltihabı ve larenjit üzerinde etkilidir.
  • Bioflavonoid açısından zengindir.
  • 1991 yılında düzenlenen bir toplantıda Japon Kanser Araştırma kurulu tarafından anti-kanser etkiye sahip olduğu kabul edilmiştir.
  • Ağız ya da mukoza problemleri için oral ya da gargata şeklinde kullanılabilir.
  • Yanık, ülser ya da iltihaplar için olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.
  • Bağırsakta bulunan kanserli hücrelerin büyümesinin önüne geçer.

Propolisin Zararları Var mıdır?

Organik bir bileşen olan propolis, sağlık açısından çeşitli etkilere sahiptir. Bunlar olumlu sonuçlar doğurmasına rağmen bazı kişiler için zararlı olabilir. Peki, propolis zararları nelerdir?

Tabii her besinde olduğu gibi bu arı ürününün de aşırı tüketilmesi sıkıntı yaratacaktır. Benzer şekilde işin alerjen kısmı da göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı doğal tatlandırıcılarda olduğu gibi propolis faydaları ve zararları da farklı etkiler gösterecektir.

Propolisin pek bir zararı olmasa da bazı bireylerde oluşabilecek durumlar şu şekilde olmaktadır;

  • Bu ürünün kesinlikle alkol ile alınmaması gerekir. Aksi takdirde mide bulantısına sebep olabilir.
  • Yüksek dozda kullanılması halinde mideye rahatsızlık verecektir.
  • Eğer astım hastasıysanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Bal alerjisi olan kişilerin tüketmesi asla önerilmemektedir.
  • Bu arı sütünün içerisindeki birtakım bileşenler kan pıhtılaşmasını yavaşlatır. Bu sebeple önünüzde bir ameliyat süreci varsa en az 2 hafta öncesinde kullanımı bırakılmalıdır.
  • Çok uzun süre kullanılması halinde bazı ciltlerde kızarıklık veya kaşıntı yapabilir. Ayrıca alerjen etki de gösterebilir.

Şunu unutmayın ki beslenme düzeninizin dışında olan her gıda veya takviye için bir uzmana danışmak en doğrusu olacaktır. Ayrıca ürün üzerinde bulunan kullanım talimatlarını da dikkatli okumanız gerekir.

Propolis Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada propolis için çeşitli sunumlar bulunmaktadır. Bunlar kullanım şeklimize göre kolaylık sağlayabilir.

Damla: Ekmek, yoğurt, su, bal ve meyve suyu gibi gıdaların üzerine damlatılarak kullanılan bu ürün, boğaz enfeksiyonlarında gargara da yapılabilmektedir. Günlük damla dozu ise 1 damla/10 kg’dır. 2 yaşından küçüklerde kullanılması önerilmeyen damlalar, kanser ilaçlarının ya da protezlerin sebep olduğu ağız yaralarını da geçirmektedir.

Katı: Toz haline getirilerek kullanılan ürünlerdir. Rendelenerek tüketilir.

Toz: Genelde yoğurda ve içeceklere takviye edilir. Ayrıca bal ile birlikte kullanıldığında çok daha etkili olmaktadır.

Krem: Enfeksiyonların önüne geçen krem formu ile küçük yanıklarda da etkili olan propolis, her gün cilde üç kere uygulanabilmektedir. Üstelik diyabet hastalarının yaşadığı ayak yaralarını iyileştirir. Eğer genital siğil probleminiz varsa bu merhemi 10 gün boyunca günde dört kez sürmeniz halinde daha hızlı bir iyileşme yaşandığı kanıtlanmıştır. Tahriş veya kaşıntı gibi bir durumun yaşandığı bölgeler ise çok az miktarda uygulanmalıdır.

Tablet: Uyku problemleri, yorgunluk ve bağışıklık sisteminde zayıflık gibi problemlerin önüne geçen propolis tablet formlar oldukça etkili ürünlerdir. Eğer propolisi 6-13 ay boyunca her gün tablet şeklinde alırsanız aftlarınızın azaldığını görebilirsiniz. Uzmanlar tarafından önerilen doz miktarı ise günde iki kere şeklindedir. Ancak 11 yaş altı çocuklar için kullanılmamalıdır.

Sprey: Propolis sprey, boğazda yaşanan tahriş ve enfeksiyonlar içindir.

Şurup: Ağız içi yaralar ve öksürük için kullanılmaktadır.

katı propolis

En Popüler Propolis Markaları Hangileridir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi çeşitli formları bulunan propolisin, ham bal ile karıştırılmış şekilleri de mevcuttur. Piyasada en çok Bee’O markası tercih edilmekte olup İTÜ çatısı altında bulunan Arı Teknokent isimli firmanın ürünleridir. Ayrıca birçok uzmanın bir araya gelmesiyle üretilmektedir. Bu anlamda gıda ve ziraat mühendislerinin gözetimi altında bir imalat süreci yönetilmektedir. 

Propolis fiyat skalası ise değişkenlik göstermektedir. Avansas kapsamında da ürün satışı bulunan Bee’O markasını kategorilerimiz üzerinden inceleyebilrsiniz.

Propolis Kullananlar Ne Diyor?

Doğadan gelen mucizevi bir takviye olan bu arı ürünleri, tüketilen kişiler tarafından çeşitli hastalıkların çaresi olarak gösterilmektedir. Propolis kullananlar; bağışıklık sisteminin desteklendiği, daha az hasta olduğu ve pek çok sağlık sorunlarının ortadan kalktığı gözlemlenmiştir. 

Kullanıcıları için her derde deva görülen en iyi propolis ürünlerini Avansas ile sipariş edebilir ve kapınızdan teslim alabilirsiniz!

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster