İyi bir iş-yaşam dengesi, mutlu ve sağlıklı bir işgücünün anahtarıdır. Bu yüzden bir işveren olarak, çalışanlarınız ister tam zamanlı, ister yarı zamanlı, ister geçici çalışıyor olsun, onlara vermeniz gereken yıllık izin açısından belirli yükümlülükleriniz vardır.

Yıllık İzin Nedir?

Yıllık izin, çalışanlara işverenleri tarafından verilen ücretli izin süresidir. Çalışanlar yıllık izinlerini, tatiller veya evde dinlenmek de dahil olmak üzere istedikleri her şey için kullanabilir. İzin süreleri genellikle bir iş sözleşmesi ile belirlenir.

4857 sayılı İş Kanunu yıllık izin ile ilgili çalışan haklarını 53 ve  61. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

İlgili İçerik: Kıdem Tazminatı Nedir? Kıdem Tazminatı Hesaplama 2023

Yıllık İzin Süresi Hesaplama

Yıllık izin hesaplama bir iş yerinde çalıştığınız yıllara göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden aşağıdaki tabloyu inceleyerek çalışılan yıl sayısına göre yıllık izin sürenizi hesaplayabilirsiniz.

Çalışılan yıl sayısı Yıllık izin süreleri
1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil)  14 gün
5 yıldan fazla 15 yıldan az 20 gün
15 yıl (dahil) ve daha fazla 26 gün

İş Kanunu yıllık izin sürelerini bu şekilde belirlemiştir. Fakat eğer memursanız, yıllık izin kullanma şartları aşağıdaki şekildedir:

Çalışılan yıl sayısı Yıllık izin süreleri
1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) 20 gün
10 yıldan fazla 30 gün

Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Yıllık izin ücreti hesaplama işlemi için öncelikle bir iş yerinde minimum 1 yıl çalışmış olmanız gerekir. Eğer 1 yıl çalıştıysanız, yıllık izin süreniz 14 gün olacaktır. 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalıştıysanız 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha fazla çalıştıysanız en az 26 gün ücretli izin hakkınız olacaktır.

Yıllık izin parası hesaplama

Yıllık izin ücretini aşağıdaki formülü kullanarak hesaplayabilirsiniz.

Yıllık izin ücreti= İzin günü sayısı x Günlük ücret – Gelir ve damga vergisi kesintileri

Örneğin, 6000 TL brüt maaşı olan A kişisi 4 yıldır B firmasında çalışıyor diyelim. Bu kişinin yıllık ücretli izin hakkı 14 gündür.

6000/30 = 200 (Brüt günlük kazanç) 

200×14 = 2800 TL – Gelir ve damga vergisi kesintileri

Yıllık İzin Dilekçesi Nedir?

blank

Yıllık izin dilekçesi, işvereninize yıllık izninizi ne zaman ve neden kullanmak istediğinizi bildiren resmi bir evraktır. Bu evrakları bazı şirketler elle yazılmış olarak bazıları ise e-posta ile tercih edebilir. Bunu öğrenmek için şirket politikanıza göz atmanız veya ilgili departmandan bilgi almanız gerekebilir. Şirket politikanız yıllık izin talebinizi nasıl yapacağınızı açıklamalıdır, bu nedenle dilekçenizi yazmadan önce politikayı gözden geçirmek iyi bir fikirdir.

Fakat yıllık izin dilekçesi formatı ne olursa olsun, yıllık izne çıkmadan önce izninizi hangi tarihler arasında yapacaksanız, bunu işvereninize ya da ilgili departmana yazılı şekilde bildirmeniz gerekir.

İşvereninize resmi bir dilekçe yazmak, gelecekte devamsızlığınızla ilgili herhangi bir anlaşmazlık veya sorun olması durumunda devamsızlığınızı meşrulaştırabilir ve yasallaştırabilir. 

Yıllık İzin Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Aşağıda yıllık izin dilekçesi yazmadan önce neler yapmanız gerektiği ile ilgili ipuçlarını bulabilirsiniz: 

1. Bir format seçin

Şirketinizin tercihini öğrenerek yıllık izin dilekçenizi göndermek için kullanacağınız formatı seçin. En yaygın seçenekler şirketinizin çevrimiçi portalı üzerinden, e-posta ile veya fiziksel kağıda yazılı olarak göndermektir. Fakat birden fazla yere birden fazla formatta göndermeniz gereken bazı durumlar olabilir.

2. Bir şablon seçin

Yıllık izin dilekçeleri, resmi ve profesyonel nitelikte olmalıdır. Tarih, selamlama, gövde metni, kapanış ve imza dahil olmak üzere resmi bir dilekçe yazmak için temel dilbilgisi öğelerini ve biçimlendirmeyi tam olarak yapmanız gerekir. Eğer dilbilgisi konusunda kendinize güvenmiyorsanız, bir sonraki başlıkta sizin için oluşturduğumuz yıllık izin dilekçesi şablonlarını bulabilirsiniz.

3. İlgili bilgileri ekleyin

Şirketinizin politikasında istenen tüm bilgileri eklediğinizden emin olun. Politikada hangi bilgilerin dahil edileceği özellikle belirtilmemişse, aşağıdaki listedeki bilgileri ekleyin: 

  • İzin başlangıç tarihi
  • İzin bitiş tarihi
  • Fiili çalışma günü sayısı
  • İzin türü
  • İzin nedeni
  • Yokluğunuzun nasıl ve kim tarafından ele alınacağının ana hatları
  • Yerinize bakan iş arkadaşınızın iletişim bilgileri
  • Acil durum iletişim bilgileriniz

4. Dilekçenizi gönderin

Yıllık izin dilekçenizi tamamlandıktan sonra herhangi bir hata veya dilbilgisi hatası olup olmadığını kontrol etmek için göndermeden önce son bir kez dilekçenizi tekrar okuyun. Dilekçeniz hazır olduğunda, şirketinizin çevrimiçi portalı, e-posta veya yazılı olarak uygun kanallar aracılığıyla gönderin. Dilekçenin bir kopyasını da kendiniz için saklayın.

5. İzniniz için hazırlanın

İzniniz onaylandıktan sonra izin süresini onayladığı için amirinize veya İK yöneticinize teşekkür etmek üzere basit bir e-posta gönderebilir veya kısa bir not yazabilirsiniz. Siz yokken sorumluluklarınızı devralan iş arkadaşınıza referans olması için izin bilgilerinizi ve işinizle ilgili ayrıntıları yazmanız da iyi bir fikirdir. Ayrıca izin tarihlerinizi, acil durum numaranızı ve yokluğunuzda kiminle iletişime geçeceğinizi içeren kısa bir e-posta ile diğer iş arkadaşlarınıza ve amirlerinize ofis dışında olacağınızı bildirmeniz de önemlidir.

İzne çıkmadan önceki son gününüzde, e-posta hesabınızla bir otomatik yanıt mesajı ayarlayabilirsiniz, böylece size e-posta gönderen herkes ofiste olmadığınızı bilir. 

Ofis dışında maili örnek

Merhaba,

E-postanız için teşekkür ederim, ancak (başlangıç tarihi) ile (bitiş tarihi) arasında izindeyim. Bu süre zarfında e-postama erişimim olmayacak (veya sınırlı olacak). Acil yardıma ihtiyacınız varsa, lütfen (iletişim bilgileri) adresinden (isim) ile iletişime geçin.

Teşekkür ederim,

[Adınız Soyadınız]

İlgili İçerik: Bir Personelin İşletmeye Olan Maliyetinin Hesaplanması (2024) 

Yıllık İzin Dilekçe Örneği

[Adınız Soyadınız]

[İşletmedeki Göreviniz]

[İzin Gerekçesi]

[Tarih]

[Şirket Adı] İnsan Kaynakları Direktörlüğüne

26 Ocak 2024 ve 1 Şubat 2024 tarihleri arasında babamın hastalığı nedeniyle yıllık izin kullanmak istiyorum. 

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Yıllık izin otomatik mail metni

[Adınız Soyadınız]

[İşletmedeki Göreviniz]

[İzin Gerekçesi]

[Tarih]

Sayın [İşveren Ünvanı],

[Şirket Adresi] adresinde kurulu [Şirket Adı] unvanlı iş yerinizde [Çalışmaya başladığınız tarih] tarihinde çalışmaya başladım.

Yıllık iznimi 5 Ocak 2024/16 Ocak 2024 tarihleri arasında kullanmak istiyorum. Ayrıca gideceğim yer il dışında bir yer olacağı için 3 günlük ücretsiz yol izni talep ediyorum.

Gereğini arz ederim.

Yıllık Ücretli İzin ile Ücretsiz İzin Arasındaki Fark

blank

Yıllık ücretli izin ve ücretsiz izin genellikle birbirinin yerine kullanılan iki kelimedir, ancak farklı anlamları vardır.

Yıllık ücretli izin, bir çalışanın çalışma süresine bağlı olarak her yıl kullanma hakkına sahip olduğu belirli bir süreye tabi olan bir izin türüdür. 

Ücretsiz izin de ise böyle bir durum söz konusu değildir. Herhangi bir nedenden dolayı yıllık ücretli izninin dışında izin almak isteyen bir çalışan, daha önce bu talebini yazılı olarak işverene bildirmelidir. Eğer işveren bu talebi onaylarsa, çalışan ücretsiz izin yapabilir. 

Fakat ücretsiz iznin bazı istisnaları da vardır. Örneğin, kadın bir çalışan doğum izninden sonra talep etmesi halinde 6 aya kadar ücretsiz izne çıkabilir. Yol izni için de yine benzer bir istisna bulunmaktadır. Örneğin, iş yerinizin İstanbul’da, yıllık ücretli izninizi kullanacağınız tatil beldesinin de yurt dışında olduğunu varsayalım. Eğer bu durumu belgelerseniz gidiş ve dönüşte yolda geçecek süre süreler için maksimum 4 güne kadar ücretsiz izin kullanabilirsiniz. 

Çalışanlara Ücretsiz İzin Vermek Küçük İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

Ücretsiz izin, oldukça geniş bir kavramdır. Fakat küçük bir işletmeniz varsa, zaman sizin için değerli olsa da, işinizde daha fazla esnekliğe izin vermeniz gerekir.

Çünkü ekip üyelerinizin ücretsiz izin almasına izin vererek bundan avantaj sağlayabilirsiniz:

  • Gerektiğinde ücretsiz izin alma esnekliği sağlayarak en iyi yetenekleri işletmenizde tutabilirsiniz. Bu durum, işverenin, çalışanların bireysel ihtiyaçlarına saygı gösterdiği izlenimini yaratır.
  • Ücretsiz izin imkanı, bazı durumlarda çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamalarına yardımcı olur ve çalışan memnuniyetini artırabilir. Çalışanlar, kişisel ihtiyaçlarına zaman ayırabilmek ve dinlenmek için izin kullanarak daha motive olmuş şekilde işlerinin başına dönebilir.
  • Çalışanlara düzenli aralıklarla ücretsiz izin imkanı vermek, stres ve yorgunluk seviyelerini düşürebilir. Bu, çalışanların daha verimli olmalarına katkı sağlayabilir.
  • İzin sonrası çalışanlar, yeniden motive olmuş bir şekilde işlerine dönerler. Bu da, genel üretkenliği artırabilir.

Ücretsiz izin imkanı, işveren ve çalışan arasında bir kazan-kazan durumu yaratır. Çalışanların bireysel ihtiyaçlarına duyarlı bir iş alanı yaratmak, şirket kültürünü güçlendirir ve uzun vadeli başarıya katkı sağlar.

Yıllık İzin İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Yıllık izinde maaş kesilir mi?

Hayır kesilmez, yıllık izin için gerekli şartları sağlıyorsanız bu izinler ücretli izin kapsamındadır.

2. Yıllık izin hakkı ne zaman doğar?

Yıllık izin hakkının doğması için bir iş yerinde en az 1 sene çalışmış olmanız gerekir.

3. Memur yıllık izin kaç gün?

Memur yıllık izin hakkı kamuda çalıştığınız yıllara göre değişkenlik göstermektedir. Eğer 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) çalıştıysanız, 20 gün, çalışma süreniz 10 yıldan fazla ise 30 gündür.

4. Yıllık izinde cumartesi kararı nedir?

Cumartesi kural olarak günü iş günü sayıldığı için yıllık izin süresine eklenemez.

5. Yıllık izinde hafta sonu sayılır mı?

Yıllık izinde hafta tatili izin süresinden sayılmaz, fakat cumartesi iş günü sayıldığı için yıllık izin süresine eklenemez.

6. Özel sektörde yıllık izin kaç gün?

Özel sektör yıllık izin bir iş yerinde çalıştığınız süreye göre değişkenlik göstermektedir. Eğer bir iş yerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalıştıysanız 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalıştıysanız 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha fazla çalıştıysanız, yıllık izin hak edişiniz 26 günden az olamaz.

7. 5 yıl dolunca yıllık izin kaç gün?

Bir iş yerinde 5 yıldan faz çalıştıysanız, 5 yıldan sonra yıllık izin 20 gündür.

8. 11 ay çalışanın yıllık izin hakkı kaç gün?

11 ay çalışan 1 yıllık çalışma süresini doldurmadığı için yıllık izin hakkı yoktur. 1 yılı doldurduktan sonra yıllık izin hakkınız 14 gündür.

9. 6 ay çalışanın yıllık izin hakkı kaç gün?

6 ay çalışan 1 yıllık çalışma süresini doldurmadığı için yıllık izin hakkı yoktur. 1 yılı doldurduktan sonra yıllık izin hakkınız 14 gündür.

10. 14 günlük yıllık izin ücreti ne kadar?

14 günlük yıllık izin ücretini aşağıdaki formülü kullanarak hesaplayabilirsiniz:

Yıllık izin ücreti= İzin günü sayısı x Günlük ücret – Gelir ve damga vergisi kesintileri

11. 50 yaş üstü yıllık izin süreleri ne kadardır?

50 yaş üstü yıllık izin süresi 20 günden az olamaz.

12. İşçi yıllık izin süreleri kaç gün?

İşçinin yıllık izin hakkı bir iş yerinde çalıştığınız süreye göre değişkenlik göstermektedir. Eğer bir iş yerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalıştıysanız 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalıştıysanız 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha fazla çalıştıysanız, yıllık izin hak edişiniz 26 günden az olamaz.

13. Emekli çalışanın yıllık izin hakkı kaç gün?

Emekli yıllık izin süreleri daha önceki çalışmaları hesaba katılmayarak ilk kez çalışmaya başlamış gibi sıfırdan başlatılır. 

Yani emeklilerin yıllık izin hakkı olabilmesi için bir yıl çalışmaları gerekir.

14. Yıllık izin ne zaman hak edilir?

Bir iş yerinde en az bir yıl çalışan personel, yıllık ücretli izne hak kazanır.

15. Geriye dönük yıllık izin parası alınır mı?

Evet alınır, fakat alacağın zaman aşımına uğramama şartıyla. Eğer alacağınızı 10 yıl içinde talep etmezseniz, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun 146. maddesine göre 10 yıllık zamanaşımı süresine tabii olursunuz.

16. Yıllık izin zaman aşımına uğrar mı?

Evet uğrar. Eğer alacağınızı 10 yıl içinde talep etmezseniz, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun 146. maddesine göre 10 yıllık zamanaşımı süresine tabii olursunuz.

17. İstifa edince yıllık izin parası alınır mı?

Evet alınır. Her ne sebeple olursa olsun, sözleşmenin feshi halinde yıllık izin sürelerine ait ücreti alabilirsiniz. 

18. Polis yıllık izin kaç gün?

Polisler de devlet memuru olduğu için kamudaki diğer memurlardaki prosedür onlarda da aynı işler. Eğer polis olarak 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) çalıştıysanız, 20 gün, çalışma süreniz 10 yıldan fazla ise 30 günlük yıllık izin hakkınız vardır.

19. Resmi tatiller yıllık izinden sayılır mı?

Hayır, resmi tatiller yıllık izin süresinden sayılmaz.

20. Yıllık izin en az kaç gün kullanılır?

Yıllık izin hakları kural olarak bölünemez, fakat eğer işveren ile çalışan anlaşırsa, yıllık iznin bir bölümü 10 günden aşağı olmamak şartı ile parça parça kullanılabilir.

21. Yıllık izin kullandırmayan işvereni nereye şikayet edilir?

Eğer işverene yıllık izin talebinizi 1 ay önceden yazılı şekilde ilettiyseniz ve işveren bu talebi görmezden geldiyse, öncelikle çalıştığınız işletme sendikal faaliyet kapsamındaysa, sendika temsilciniz ile ve varsa iş yeri izin kurulu ile iletişime geçmeniz gerekir. Bu şekilde bir sonuç alamadıysanız, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne şikâyette bulunabilirsiniz.

22. Çalışana yıllık izin kullandırılmaması mümkün mü?

İş Kanununda yıllık izin hakkında bazı sınırlamalar vardır. Bir işçi yıllık ücretli izinlerini, 10 günden az kullanılamaz. Eğer işvereniniz size 10 günden az izin süresi tanırsa, haklı fesih ile iş sözleşmenizi feshedebilirsiniz.

23. Yıllık izin kaç gün?

Yıllık izin hakkı bir iş yerinde çalıştığınız süreye göre değişkenlik göstermektedir. Eğer bir iş yerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalıştıysanız 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalıştıysanız 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha fazla çalıştıysanız, yıllık izin hak edişiniz 26 günden az olamaz.

24. Yıllık izin süreleri 2024’te kaç gün?

Yıllık izin süreleri 2023’teki gibidir. Yıllık izin süreleri ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Eğer bir iş yerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalıştıysanız 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalıştıysanız 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha fazla çalıştıysanız, yıllık izin hak edişiniz 26 günden az olamaz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster