Bir iş arıyorsanız ya da yeni iş fırsatlarını değerlendirmek istiyorsanız, fakat işe alım yapanları etkileyecek mükemmel bir CV’yi nasıl hazırlayacağınızı, ücretsiz bir CV şablonunu nasıl kullanacağınızı veya Microsoft Word’de CV hazırlamayı bilmiyorsanız, okumaya devam edin.

Bu yazıda profesyonel CV hazırlamanıza yardımcı olmak için adım adım bir kılavuz oluşturduk.

CV Nedir?

CV (Curriculum Vitae), akademik ve profesyonel başarılarınızın seyrini tanımlayan ayrıntılı ve kapsamlı bir belgedir. Genellikle kronolojik sıraya göre biçimlendirilir ve kişisel iletişim bilgileriyle başlar. CV’de uzunluk şartı bulunmamakla birlikte, çoğu CV üç ila on sayfa arasında değişir, ancak bazıları daha da uzun olabilir. Genel olarak, ne kadar fazla deneyiminiz varsa, CV’niz o kadar uzun olacaktır.

Peki CV’nin içeriği nasıl olmalıdır?

CV’nize, kariyer geçmişinizin yanı sıra eğitiminizi, ödüllerinizi, özel ödüllerinizi, hibe veya burslarınızı, araştırma veya akademik projelerinizi ve yayınlarınızı dahil edebilirsiniz. Ayrıca profesyonel referanslar, sertifikalar, tez açıklamaları, ilgili beceri ve niteliklerinizi listeleyen kişisel bir profili de dahil edebilirsiniz.

Özgeçmiş (Resume) Nedir?

Özgeçmiş (Resume) Nedir?

Özgeçmiş, kariyer geçmişinizi, becerilerinizi ve eğitiminizi özetleyen bir belgedir. Terim, “özet” anlamına gelen Fransızca özgeçmiş kelimesinden gelmektedir.

Bir özgeçmiş tipik olarak özet şeklinde hazırlanmış profesyonel bir beyandır. En güncel işinizden başlayarak ters kronolojik sırayla listelenen en son ve ilgili mesleki başarılarınızın özet açıklamasını içerir.

Ayrıca özgeçmişinizde; eğitim deneyiminizi, parçası olduğunuz ilgili mesleki dernekleri veya gönüllü çalışmaları paylaşmayı da seçebilirsiniz. Hiç profesyonel iş deneyiminiz yoksa, bunun yerine ilgili stajları, gönüllü çalışmaları veya kişisel projeleri listeleyebilirsiniz.

Özgeçmiş ve CV Arasındaki Farklar Nelerdir?

Özgeçmiş ve CV zaman zaman birbirinin yerine kullanılsa da; belgenin uzunluğu, içeriği ve amacı açısından farklılık gösterir. Hangisini kullanmanın daha uygun olduğuna karar verirken dünyanın hangi bölgesinde bir işe başvurduğunuzu ve kariyer yolunuzu göz önünde bulundurmanız gerekir.

Uzunluk

Özgeçmiş, yalnızca belirli bir rol için beceri ve niteliklerinizi içerdiğinden, genellikle yalnızca bir veya iki sayfa olur. Bir CV’nin uzunluk sınırı yoktur ve çoğu özgeçmişten çok daha uzundur. Çünkü daha fazla sertifika, araştırma, yayın veya sunum hakkında daha ayrıntılı açıklamalar içerir.

Deneyim/kariyer türü

CV’ler çoğunlukla akademik rol veya programlar, hibeler, burslar ve araştırma veya öğretim pozisyonlarına başvurmak için kullanılır. Halihazırda bir yüksek lisans veya doktora programına başvuruyorsanız, bu programdan mezun olduysanız veya bir akademik kurumda profesör veya araştırmacı olarak çalışıyorsanız CV’niz olabilir. Özgeçmişler, akademinin aksine genellikle “endüstri pozisyonları” olarak adlandırılan özel veya kamu sektörlerindeki işlere başvururken kullanılır.

CV Nasıl Hazırlanır?

CV hazırlamadan önce aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. İletişim bilgilerini içeren bir giriş oluşturun

İletişim bilgileriniz sayfanın en üstünde olmalı ve adınızı, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi içermelidir. Böylece işverenler ya da işe alımcılar kim olduğunuzu ve size nasıl ulaşacaklarını hemen görebilir.

2. Profesyonel bir özet yazın

Profesyonel özetiniz, sizi işe alacak kişiye tanıtan kısa bir biyografidir. Bu bölüm en iyi niteliklerinizi özetler ve ideal kariyer hedefinizi açıklamanıza olanak tanır.

3. Eğitiminizi detaylandırın

CV’nize eğitim geçmişiniz hakkında bir bölüm eklemeniz önemlidir. Eğitiminizi, en son dereceniz ilk önce olacak şekilde ters kronolojik sırayla listelemeniz gerekir.

4. İş deneyimlerinizi yazın

Potansiyel işvereninizin aşağıdakiler dahil olmak üzere kariyer geçmişinizi görebilmesi için tüm pratik iş deneyiminizi detaylandırın:

  • Tam zamanlı ve yarı zamanlı olarak çalıştığınız işler
  • Stajlar
  • Araştırma projeleri
  • Gönüllü işler
  • Saha deneyimi

Pozisyonunuzun unvanını, işletmenin adını ve çalışma tarihlerini ekleyin. Her bir pozisyonun altında, iş görevlerinizi açıklayan iki ila üç maddelik listeler oluşturun.

5. İlgili becerilerinizi listeleyin

Yabancı diller veya bir yazılım türü gibi potansiyel iş için geçerli olan tüm yetenekleri listeleyin. Kendinizi daha arzu edilen bir aday yapmak için özellikle iş tanımıyla ilgili becerileri dahil etmeye çalışın.

6. Ek bölümleri dahil edin

Bu bölümde aşağıdaki listeleyeceğimiz tüm başarılarınızı detaylandırabilirsiniz:

  • Yayınlarınız
  • Sunumlarınız
  • Kazandığınız hibe veya burslar
  • Ödüller
  • Yurtdışında eğitim deneyimi
  • Konferanslar

7. Kişisel ilgi alanlarınızı tanımlayın (isteğe bağlı)

Bu bölüme hobileriniz ve ilgi alanlarınız hakkında kısa bir açıklama ekleyebilirsiniz. Birkaç hobiyi dahil etmek, işe alım yapan kişi ile kişisel bir bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.

8. Referanslarınızı yazın

İşe alım yöneticisi yetkinliklerinizi onaylatmak için vereceğiniz referanslardan bilgi almak isteyebilir. Bu yüzden daha önce çalıştığınız yerlerdeki yöneticilerinizi veya birlikte projeler yaptığınız kişileri bu alana eklemeniz önerilir. 

Örnek CV Şablonu

Aşağıda CV’nizi oluştururken temel alabileceğiniz bir şablon bulabilirsiniz. Bu örnek CV hazırlama şablonuna bakarak kendi CV’nizi dakikalar içinde oluşturabilirsiniz:

[Adınız]

[Adres, telefon numarası, e-posta adresi]

Profesyonel özet

[Kendinizi tanıtın, en iyi niteliklerinizi vurgulayın ve neden bu işe uygun olduğunuzu açıklayın]

Eğitim

[Okul Adı]

[Bölüm] [Not ortalaması] [Okul başlangıç ve bitiş tarihleri]

İş deneyimi

[Şirket Adı] [Şirketin bulunduğu şehir]

[İş unvanı] [Çalışma tarihleri]

[Sorumluluklarınızın ve başarılarınızın açıklaması]

Yetenekler

[İlgili beceriler]

Kişisel ilgi alanları

[Kişisel uğraşlarınız hakkında kısa bir paragraf]

Toplum hizmeti

[Kuruluş] [Kuruluşun şehri]

[Konum veya gerçekleştirilen iş] [Hizmet tarihleri]

[Sorumluluklarınızın açıklanması]

Yayınlar

[Makalenin başlığı] [Yayıncılık dergisi]

[Adınız] [Yayın yılı] 

Ödüller ve onurlar

[Ödülün adı] [yıl]

Ücretsiz CV Hazırlayabileceğiniz 20 Online Site

Aşağıda ücretsiz CV hazırlayabileceğiniz online sitelerin bir listesini bulabilirsiniz:

1. Biteable

Biteable, CV’nizi kısa bir çevrimiçi videoya dönüştürmenizi sağlar. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz araç ile ek özelliklerin kilidini açmak isterseniz, Biteable Premium’a geçiş yapabilirsiniz.

Tüm mesleki deneyimlerinizin iki boyutlu bir belgesini oluşturmak yerine, bir video aracılığıyla kişiliğinizi göstermenize olanak tanıyan bu online cv hazırlama sitesi, bilgilerinizi zenginleştirmek için kullanabileceğiniz çok çeşitli şablon ve animasyonlar içerir. Ayrıca size tüm videolarınızı paylaşma ve indirme olanağı sunar.

Biteable

2. Canva

Canva CV hazırlama da dahil olmak üzere çeşitli görsel grafikler oluşturmak için araçlar içeren bir web sitesidir. Kullanıcılarına hem ücretsiz hem de ücretli sürümler sunar. Canva, kolayca CV hazırlamanız için düzenleyebileceğiniz ve bilgilerinizle doldurabileceğiniz birçok CV şablonuna sahiptir. Bu sayede CV’nize simgeler, fotoğraflar, metin kutuları, arka planlar ve daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Özellikle pdf CV hazırlamak istiyorsanız, Canva JPEG ve PNG’nin dışında, CV’nizi PDF olarak indirmenize de izin verir.

Canva3. Visme

Visme

Visme; sunumlar, infografikler ve grafik tasarımlar oluşturmanıza olanak tanıyan online bir araçtır. Tasarımcı olmayanlar için geliştirilmiştir, bu da araçlarının sezgisel ve kullanımı kolay olduğu anlamına gelir. Ücretsiz olarak test edebileceğiniz aracı daha sonra daha fazla özelliğe erişmek için premium planlardan birine yükseltebilirsiniz. 

Etkili CV hazırlamak için kullanacağınız Visme ile üzerinde infografikler, çizelgeler ve haritalar bulunan görsel bir CV oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok şablon türü vardır.

4. VisualCV

VisualCV

Profesyonel CV hazırlamak için kullanabileceğiniz VisualCV ile görsel olarak etkili CV’ler oluşturabilirsiniz. CV’nizi öne çıkarmak için kullanabileceğiniz her türlü şablon, örnek, araç ve kaynağı içeren VisualCV, ücretsiz bir hesap seçeneğine sahiptir. Ücretli plana yükseltme yaptığınızda, diğer birçok özelliğin kilidini açmanıza izin veren araç, çok acil şekilde CV oluşturmak istediğinizde, CV oluşturucuyu kullanarak dakikalar içinde kendi özgeçmişinizi oluşturmanıza olanak verir.

5. ResumUP

ResumUP

Ücretsiz CV hazırlamak için en iyi web sitelerinden biri olan ResumUp, CV’nizi oluşturmanıza yardımcı olmak için sosyal medya sitelerinizden bilgi almanıza olanak tanırken estetik açıdan hoş bir CV oluşturmanız için birden fazla yeteneğe sahiptir. CV’nizi oluşturmaya başlamak için şablonlarından birini kullanarak dakikalar içinde kendi özgeçmişinizi oluşturabilirsiniz.

6. CVmaker

CVmaker

Dakikalar içinde görsel bir CV oluşturmanıza olanak tanıyan CVmaker, daha ilginç bir CV’ler oluşturmak için kullanabileceğiniz çeşitli ücretsiz şablonlara sahiptir. Bu şablonlar, daha klasik görünümlü formatlardan benzersiz tasarımlara kadar çeşitlilik gösterir. İşiniz bittiğinde CV’nizi kolayca yayınlayabilir ve paylaşabilirsiniz.

7. Creddle

Creddle

Creddle’a kaydolduğunuzda, birçok şablondan birini kullanarak ücretsiz bir görsel CV oluşturabilirsiniz. Seçenekler arasında özelleştirme veya otomatik tek sayfalık sığdırma bulunur. Seçtiğiniz şablonu düzenlerken bölümleri kolayca bırakıp sürükleyebilir, metni düzenleyebilir ve renkleri değiştirebilirsiniz. 

8. Easel.ly

Easel.ly

Easel.ly; işletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, öğretmenler ve öğrenciler düşünülerek geliştirilmiş bir tasarım aracıdır. Word belgenizdeki CV’yi canlı bir infografik haline getirmenize olanak tanıyan Easel.ly, temel ücretsiz seçeneklerini kullanmanıza veya daha fazla özelliğin kilidini açmak için ücretli bir hesaba geçmenize olanak tanır.

9. Kinzaa

Kinzaa

CV hazırlama programları içinde en kolay arayüze sahip olan araçlardan biri olan Kinzaa, birkaç dakika içinde çevrimiçi bir özgeçmiş oluşturmanıza olanak tanıyan ücretsiz bir platformdur. İnfografik özgeçmişinizi oluşturmanıza yardımcı olması için sihirbaz aracını kullanarak sevdiğiniz bir görünüm bulana kadar seçeneklerle oynayabilirsiniz.

10. Google Dokümanlar

Google Dokümanlar

Google Dokümanlar özellikle görsel CV’ler için tasarlanmasa da, bu ücretsiz çevrimiçi platformda yapabileceğiniz çok şey vardır. Diğer kelime işlemciler gibi; başlıklar, biçimlendirme, yazı tipi, renkler ve grafiklerle yaratıcı olabilir, özgeçmişinizde kullanmak için görüntü veya grafikleri içe aktarabilirsiniz. Google Dokümanlar, Google Suite’in geri kalanıyla entegre olduğundan, görsel CV’nizi bağlantı veya e-posta yoluyla kolayca paylaşabilirsiniz.

11. Adobe Creative Cloud Ekspress

Adobe Creative Cloud Express

Adobe Creative Cloud Express’i kullanarak hareket halindeyken bile tasarım yapabilirsiniz. CV’nizi oluşturmak için çeşitli şablonlar kullanmanıza izin veren ücretsiz plandan sonra daha fazla seçeneğe ihtiyacınız olduğuna karar verirseniz, ücretli planlardan birine yükseltme yapabilirsiniz. Adobe Creative Cloud Express ile dakikalar içinde kendi grafiklerinizi, web sayfalarınızı ve videolarınızı oluşturabilirsiniz.

12. Adobe InDesign

Adobe InDesign

Grafik tasarım konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız, Adobe InDesign’ı satın alabilirsiniz. Bu kapsamlı yazılım CV hazırlamadan tutun çarpıcı grafikler oluşturmaya kadar ihtiyacınız olan tüm araçları sağlar. Profesyonelleşmek biraz zaman alsa da, bu aracı daha iyi anladığınızda, yaratıcı seçenekleriniz sınırsızdır. Hemen hemen tüm profesyonel grafik tasarımcılar, bu önemli yazılım hakkında en azından bir miktar bilgiye sahiptir.

13. Zety

Zety

Zety, hem ücretsiz hem de ücretli seçeneklere sahip çevrimiçi bir CV oluşturucudur. Şablonların yanı sıra CV örneklerine göz atabilir ve uzman rehberlerden yardım alabilirsiniz. CV şablonları, modern, sanatsal, minimalist, görüntü tabanlı vb. birçok çeşide sahiptir.

14. CakeResume

CakeResume

CakeResume size 10 dakika gibi kısa bir sürede CV oluşturma seçeneği sunar. Tasarım, mühendislik, yönetim, medya, satış, finans, yönetim, teknoloji ve hizmet sektörü gibi çeşitli sektörlere hitap eder. Ücretli planlarından birini seçtiğinizde, sınırsız şablon arasından seçim yapabilir, filigranını kaldırabilir ve kişisel markanızı oluşturabilirsiniz.

15. Venngage

Venngage

Görsel CV’nizin büyük bir infografik gibi görünmesini istiyorsanız, Venngage’e kullanabilirsiniz. Bu web sitesi, ihtiyaçlarınıza göre hem ücretsiz hem de ücretli planlar sunar. Tam olarak aradığınız görünümü bulmak için yüzlerce şablon ve tema arasından seçim yapabilirsiniz.

16. Piktochart

Hem ücretsiz hem de ücretli planları olan bir başka infografik oluşturucu da Piktochart’tır. İnfografiklerle birlikte, CV’ler de dahil olmak üzere başka türde görsel içerikleri kolaylıkla oluşturabilmenize izin verir. Metin ağırlıklı belgeleri görsel olarak büyüleyici raporlara, sunumlara, sosyal medya grafiklerine veya yazdırılabilir belgelere dönüştürmeyi kolaylaştırır.

Piktochart

17. Resumonk

Resumonk, unutulmaz bir ön yazı veya CV oluşturmanıza olanak tanıyan ücretsiz CV hazırlama programlarından biridir. Bu web sitesi, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli ücretsiz ve ücretli şablonlara sahiptir. Ayrıca ön yazınızı diğer başvuru belgelerinize uyacak şekilde biçimlendirmenize olanak tanır.

Resumonk

18. My Perfect Resume

My Perfect Resume ile özelleştirilmiş bir CV veya ön yazı oluşturabilirsiniz. Bu CV oluşturucu, CV’nizi özelleştirmeyi ve otomatik olarak doldurmayı kolaylaştıran bir Chrome uzantısına bile sahiptir.

My Perfect Resume

19. NovoResume

NovoResume, seçtiğiniz abonelik planına bağlı olarak çeşitli özelliklerle birlikte gelen ücretli bir görsel CV oluşturucudur. İdeal CV’nizi oluşturmak için kullanabileceğiniz 44’e kadar renk temasına sahiptir. Bilgilerinizi yeni ve dikkate değer bir şekilde sunmak için simgeler, benzersiz yazı tipleri, yaratıcı arka planlar ve özel düzenler eklemenize izin verir.

NovoResume

20. Elle Çizim

Yukarıda listelediğimiz araçlar yerine, kaleme kağıda dökerek kendi görsel CV’nizi çizmeyi de düşünebilirsiniz. Yetenekli bir sanatçıysanız ve yaratıcı bir alana giriyorsanız, bu özellikle iyi bir fikir olabilir. Elle çizerek ve ardından bilgisayarınıza tarayarak, ağınıza çizim yeteneklerinizle birlikte yaratıcı düşünme becerilerinizi gösterebilirsiniz.

Staj için CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Staj başvurusu yapmak, işe başvurmak gibidir. Bu yüzden doğru bir staj CV’si hazırlarsanız, hayalinizdeki stajı yapma şansınızı artırabilirsiniz. Unutmayın, sizinle aynı sektöre adım atmak isteyen binlerce öğrenci var. Bu yüzden işe alım görevlilerini en iyi seçim olduğunuza ikna etmeniz gerekir.

Harika bir staj CV’si yazmanıza ve kariyerinize başlamanıza yardımcı olacak 4 basit ipucu aşağıdaki şekildedir:

Temel Bilgileri Yazın

Herhangi bir iş deneyiminiz olmasa bile CV’nizin profesyonel görünmesi gerekir.

İlk olarak, ilgili tüm bilgilerin tek bir sayfaya sığması gerektiğini unutmayın.

İkinci olarak, standart bir CV formatı seçin. İş deneyiminizi ve eğitiminizi ters kronolojik sırayla listelediğinizden emin olun.

Son olarak, CV’nizi, işe alım görevlilerinin madde işaretlerini kullanarak hızlı bir şekilde taramasına yardımcı olacak şekilde yapılandırın. Ayrıca, başlıkları kalın, italik veya BÜYÜK HARF olarak biçimlendirmek metinde gezinmeyi kolaylaştırabilir. Fakat aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

İletişim Bilgilerinizi Ekleyin

İletişim bilgileriniz CV’nizin en üstünde yer almalıdır ve tam adınızı, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi içermelidir.

Kişisel bir web sitesine, çevrimiçi portföye, bloga veya ilgiliyse sosyal medya profillerine (ör. LinkedIn profiliniz) bağlantılar ekleyin.

Giriş Olarak Bir Hedef Ekleyin

Objektif bir giriş okuyucuya kim olduğunuzu, kariyer hedeflerinizin ne olduğunu ve stajın oraya ulaşmanıza nasıl yardımcı olacağını açıklamalıdır.

Eğitimi Unutmayın

Muhtemelen çok fazla profesyonel deneyiminiz yok. Bu yüzden işe alım görevlileri, becerilerinizi ne görmek için eğitim bölümüne dönecektir.

Henüz mezun olmadıysanız endişelenmeyin. Aşağıdaki şekilde ilerleyin: 

X Üniversitesi (2019 – günümüz)

2023 yılında işletme alanından mezun olması bekleniyor.

X Lisesi (2015 – 2019)

2019 yılında onur derecesi ile mezuniyet.

İngilizce CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İngilizce ana diliniz değilse, CV hazırlamak oldukça zor olabilir. Herhangi bir hatadan kaçınmak için, başlamadan önce süreç hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin ve aşağıdaki adımları izleyin:

  • İletişim bilgilerinizi sayfanın başına ekleyin.
  • Başvurduğunuz pozisyonla doğrudan ilgili olmayan her türlü kişisel bilgiyi CV’nizden çıkarın (yaş, medeni durum vb.).
  • “Hedef” bölümüne, kariyerinizde neyi başarmak istediğinizi tanımlayan kısa bir ifade ekleyin. Başvurduğunuz pozisyonun başlığını ve sizi iş için uygun kılan sahip olduğunuz becerilere hızlı bir genel bakış ekleyin.
  • Nitelikleriniz ve eğitiminizi iki ayrı bölüme ayırın. Eğitim bölümü; nerede okula gittiğinizi, ne zaman mezun olduğunuzu ve ne tür bir derece aldığınızı içermelidir. Bir süredir profesyonel olarak çalışıyorsanız, iş deneyimi bölümünden sonra eğitim bölümünü koyun. Bu şekilde, gerçek dünyadaki iş deneyiminizi vurgulayabilirsiniz.
  • Gönüllü çalışma için bir bölüm eklemek, yeni mezun olmuş ve çok fazla iş tecrübesi olmayan kişiler için özellikle önemlidir. Stajyer veya gönüllü olarak çalıştıysanız, işverenlere iş için gerekli becerilere sahip olduğunuzu göstermek için bu deneyimi CV’nize ekleyin.
  • Birçok şirket, özgeçmişlerin ilk taramasını yapmak için bilgisayar programlarına güvenir. Bu yazılım programları, ilgili özgeçmişleri belirlemek için genellikle belirli anahtar kelimeleri tarar. Özgeçmişinizin bilgisayar tarafından reddedilmesini önlemek için iş tanımındaki ilgili anahtar kelimeleri CV’nize ekleyin.
  • Çoğu uzman CV’nizi bir sayfayla sınırlamanızı önerilir. Ne yazık ki, bu her zaman pratik değildir. Ek bir sayfa eklemeye karar verirseniz, her zaman sayfanın üst kısmına iletişim bilgilerinizi içeren bir başlık ekleyin.
  • Çoğu işverenin bir referans listesi istediğini unutmayın. Başvurmadan önce bu listeyi hazır bulundurun. CV’nizin sonuna, istendiğinde referans verebileceğinizi belirten bir satır ekleyin. 
  • Bir ön yazı ekleyin. Bu, kendinizi mümkün olan en iyi şekilde sunmanıza olanak tanır ve yazma yeteneğinizi gösterir. 

CV Ön Yazısı Nedir?

CV ön yazısı, genellikle iş başvuru sürecinin bir parçası olarak bir CV ile birlikte gönderilen tek sayfalık bir iş belgesidir. Bir ön yazının ne kadar uzun olması gerektiğinden emin değilseniz, ideal bir ön yazı uzunluğu 250-400 kelime arasındadır.

Ön yazılar birkaç amaca hizmet eder. İlk olarak, CV’nizi okuyacak kişiye kendinizi tanıtmanızı sağlar. Ön yazıda, pozisyonla ilgili olarak becerilerinizi ve deneyiminizi özetleme fırsatınız vardır. Ayrıca, kariyer değişikliği veya işten çıkarılma nedeniyle CV’nizde boşluklar varsa, bir ön yazı, durumunuzu işe alma yöneticisine açıklamanıza olanak tanır. 

İstediğiniz bir iş için bir ön yazı yazmaya zaman ayırmak, iletişim becerilerinizi gösterebilir ve sizi benzer niteliklere sahip adaylardan ayırır. 

CV Ön Yazısı Nasıl Yazılır?

CV Ön Yazısı Nasıl Yazılır?

CV ön yazısı yazarken göz önünde bulundurmanız gerekenler aşağıdaki şekildedir: 

1. Araştırmanızı yapın

İş ilanını veya pozisyon tanımını gözden geçirin ve aranan becerileri, eğitimi ve deneyimi tanımlamak için kullanılan anahtar kelimelerin altını çizin. Bunları ön yazınızda baştan sona kullanmanız gerekecek. 

Ayrıca şirketin web sitesini ve sosyal medya profillerini, yöneticilerinin sosyal medya profillerini ve çevrimiçi çalışan incelemelerini inceleyin. Bu size, ön yazınızda kullanacağınız uygun üslubu ve şirketin endüstrisi, kültürü ve değerleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak eklemeniz gereken noktaların verecektir.

2. Yazıyı gideceğiniz işe göre düzenleyin

Tüm adaylar, başvurduğu işle neden gerçekten ilgilendiğini ve bu işe uygun olduğunuzu bildiren özel ve kişiselleştirilmiş bir ön yazı yazmak için çaba göstermez. Bu yüzden standart bir yazı yerine sektöre göre bir uyarlanma yaparsanız, çoğu adayın aksine işe alım yapacak kişinin dikkatini çekebilirsiniz.

Özetle, başvurduğunuz her pozisyon için ön yazılarınızı kopyalayıp yapıştırmayın, her seferinde kişisel ve hedefli hale getirin. Herkese gönderdiğiniz aynı ön yazının birkaç kelimesini düzenleyerek ön yazınızı gönderirseniz, bu, işveren için bariz olacaktır, bu da boş pozisyonla çok az ilgilendiğiniz anlamına gelebilir.

3. Net bir konu satırı ile başlayın

Büyük olasılıkla ön yazınızı e-posta ile göndereceğiniz için, doğrudan konuya giren ve bu işe neden başvurduğunuzu anlatan güçlü bir konu satırı ile başlayın. Örneğin, “X pozisyonu için deneyimli üst düzey yönetici”.

4. Doğru kişiye gönderin

Ön yazınızı genel ve etkileyici olmayan bir “X” kişisine göndermek yerine kişisel olarak gönderebilmek için işe alım görevlisinin adını öğrenin. 

5. Dikkat çekici bir giriş yazın

Okuyucunun ilgisini çekecek güçlü bir açılış paragrafı düşünün. Ön yazınızın ilk cümlesi ya işe alım yapan kişinin dikkatini çekecek ya da direkt elenmenize neden olacaktır. Bu nedenle şirketin neye ihtiyaç duyduğunu anladığınızı güçlü bir şekilde göstermeniz gerekir. 

6. Başarılarınızın kanıtını ekleyin

Ardından, bir veya iki paragrafta şirkete, role ve fırsata ne gibi katkılarda bulunacağınızı yazın. Becerilerinizi ve deneyiminizi iş tanımındaki temel gereksinimler olarak listelenenlerle eşleştirin. İşverenin aradığı şeye sahip olduğunuzu göstermek için başarılarınızın belirli ve ilgili örneklerle destekleyin. Unutmayın, işe alım görevlisi veya işe alım müdürü, klişelerle değil somut gerçeklerle ilgilenir. Amaç, özgeçmişinizi açmadan başvurunuzu gözden kaçırmamaları için bir başarı resmi çizmektir.

7. Temel becerileri vurgulayın

Ardından, sizi iş için uygun bir aday yapan becerilere okuyucunun dikkatini çekin. Okuyucunun ilgili bilgileri bulmasını kolaylaştırırken kısa ve öz yazdığınızdan emin olmak için madde işaretleri kullanabilirsiniz. Bu işi neden istediğinizi açıkça gösterirken, kendinizi ve becerilerinizi satmak için bu fırsatı kaçırmayın.

8. Yazıyı profesyonel olarak kapatın

Ön yazınızın sonuna doğru, okuyucuya değerlendirmeleri için teşekkür edin ve müsait olduğunuzu onaylayın. “Özgeçmişimi ekledim ve sizinle bu fırsat hakkında daha fazla konuşma fırsatını bulmak isterim” gibi güçlü bir ifadeyle oturumu kapatın. 

 Ardından, resmi ve yaygın olarak kabul edilen “Saygılarımla” ile bir kapanış yapın. Adınızın altına telefon numarası, e-posta adresi ve LinkedIn URL’si dahil olmak üzere iletişim bilgilerinizi eklediğinizden emin olun.

9. Ön yazınızı gözden geçirin

Bazı işe alım yöneticileri, ön yazıları her adayın yazılı iletişim becerilerinin güçlü bir yansıması olarak gördükleri için bu yazılara çok dikkat eder. Bu nedenle, yazım denetimi yapın ve imlanın doğru olduğundan emin olun. Göz korkutucu metin bloklarını daha okunabilir paragraflara ve madde işaretlerine bölün. Mümkünse, bir arkadaşınızdan ön yazınızı gözden geçirmesini isteyin.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster