Bir iş görüşmesi zaten yeterince stresliyken, İngilizce bir iş görüşmesi bu stresi iki katına çıkabilir. Çünkü İngilizceniz ne kadar iyi olursa olsun, bu iş görüşmesine normal bir iş görüşmesine hazırlanacağınızdan daha kapsamlı bir şekilde hazırlanmak için zaman ayırmanız gerekir.

Peki İngilizce mülakata nasıl hazırlanmak gerekir?

İngilizce Mülakata Nasıl Hazırlanılır?

İngilizce bir mülakata hazırlanırken aşağıdaki listede bulunan tüm adımları dikkatlice uyguladığınızdan emin olun:

1. Görüşmeye gideceğiniz şirketi araştırın

Şirket ve başvurduğunuz pozisyon hakkında öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin. Tüm bu bilgiler, yanıtlarınızı görüşmeyi yapan kişinin sorularına göre uyarlamanıza ve şirkete olan ilginizi göstermenize yardımcı olacaktır.

2. İngilizcenizi tazeleyin

Görüşmeden önce İngilizce becerilerinizin yeterli olduğundan emin olun. Anadili İngilizce olan kişilerle konuşma pratiği yapın veya gerekirse bir İngilizce kursuna katılın.

3. Özgeçmişinizi gözden geçirin

Özgeçmişinizin güncel olduğundan, açık ve öz bir İngilizce ile yazıldığından emin olun.

İlgili İçerik: CV Nasıl Hazırlanır? Ücretsiz CV Hazırlayabileceğiniz 20 Online Araç

4. Profesyonel şekilde giyinin

Görüşme için profesyonelce giyindiğinizden emin olun. Görünümünüz, görüşmeyi ciddiye aldığınızı ve bir profesyonel olduğunuzu gösterecektir.

5. Özgeçmişinizin kopyalarını yanınızda götürün

Görüşmeyi yapan kişinin elinde olmamasını göz önünde bulundurarak özgeçmişinizin fazladan kopyalarını görüşmeye getirin.

6. Zamanında görüşmede olun

Görüşmeyi yapacağını yere en az 10-15 dakika erken gelin. Erken gelmek, dakik olduğunuzu ve görüşmeyi yapacak kişinin zamanına saygılı olduğunuzu gösterecektir.

İngilizce Mülakata Katılırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İngilizce bir iş görüşmesine katılırken dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki şekildedir:

1. Net ve makul bir hızda konuşun

Mülakatı yapan kişinin sizi anladığından emin olmak için net ve makul bir hızda İngilizce konuşun. Argo veya deyim kullanmaktan kaçının, sadece resmi ve profesyonel bir dil kullanın.

2. Soruları dikkatlice dinleyin

Soruları dikkatlice dinlediğinizden emin olun ve yanıt vermeden önce biraz düşünün. Bu, görüşmeyi ciddiye aldığınızı ve yanıtları dikkatlice düşündüğünüzü gösterecektir.

3. Uygun bir beden dili kullanın

Sözsüz iletişim, sözlü iletişim kadar önemlidir. Bu yüzden özellikle İngilizce bir mülakatta, gergin olmadığınızı ve ilgilendiğinizi göstermek için göz teması kurmak, dik oturmak ve başınızı sallamak gibi uygun vücut dili hareketlerini kullandığınızdan emin olun.

4. Dürüst olun

Yanıtlarınızda dürüst ve özgün olun. İngilizce mülakatlarda en çok sorulan soru kalıplarını ezberlemek yerine bu soruların cevaplarına kendinizden de bir şeyler katın. Bu şekilde görüşmeyi yapan kişi dürüstlüğünüzü takdir eder ve aynı zamanda güven oluşturmanıza da yardımcı olur.

5. Soru sormaya hazırlıklı olun

Görüşmeyi yapan kişiye şirket, pozisyon veya sektör hakkında sorular sormak için İngilizce bir soru listesi hazırlayın ve bu soruları gerektiği yerlerde karşınızdaki kişilere sorun. Sorduğunuz bu sorular gerekli araştırmaları yaptığınızı ve pozisyona ve şirkete ilgi duyduğunuzu gösterecektir.

6. Kendinize güvenin

Her ne kadar Türkçe konuşurken olduğu kadar kendinize güven duymasanız da, herhangi bir görüşme sırasında güven anahtardır. Karşınızdakine kendinize güvendiğinizi hissettirmek, niteliklerinize ve deneyiminize güvendiğinizi göstermenize yardımcı olabilir.

7. Pratik yapın

İster sohbet ederek, ister okuyarak isterseniz de İngilizce konuşanları dinleyerek görüşmeden önce mutlaka İngilizce pratik yapın.

8. Kültürel farklılıkların farkında olun

Farklı bir ülkede çalışacaksanız, kültürel farklılıkların farkında olun ve mülakatı yapan kişinin bakış açısını anlamaya çalışın. Bu, iletişim tarzınızı uyarlamanıza ve görüşmeci ile yakınlık kurmanıza yardımcı olacaktır.

9. Sık sorulan mülakat sorularına yanıtlar hazırlayın

“Why do you want to work for our company? – Neden şirketimizde çalışmak istiyorsunuz?” veya “What are your strengths and weaknesses? – Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?” gibi İngilizce sık sorulan mülakat sorularını cevaplama alıştırması yapın, fakat cevaplardaki kalıpları ezberlemek yerine yanıtlara kendinizden bir şeyler katın. 

10. Görüşme sonrası teşekkür e-posta’sı gönderin

Görüşmeden sonra, sundukları fırsat için teşekkür etmek ve pozisyona olan ilginizi yinelemek için görüşmeyi yapan kişiye bir teşekkür e-posta’sı veya notu gönderdiğinizden emin olun.

İlgili İçerik: Teşekkür Maili Nasıl Yazılır? En İyi Teşekkür Maili Örnekleri

İngilizce İş Görüşmesinde En Çok Sorulan 10 Soru

blank

İngilizce mülakatlarda en çok sorulan soruları ve bunlara verebileceğiniz olası cevapları aşağıda sizin için listeledik:

1. Can you tell me a little bit about yourself? – Bana biraz kendinden bahseder misin?

Bu soru, mülakatı yapan kişinin geçmişiniz, eğitiminiz ve deneyiminiz hakkında daha fazla bilgi edinmesi için bir fırsattır. Bu yüzden bu soruda, niteliklerinize ve bunların başvurduğunuz pozisyonla nasıl örtüştüğüne dair kısa bir genel bakış sunmaya hazır olun.

2. Why do you want to work for our company? – Neden şirketimizde çalışmak istiyorsunuz?

Bu soruda mülakatı yapan kişi, şirkete ve pozisyona olan ilgi seviyenizi ölçmeye çalışır. Bu yüzden bu soruda, sizi şirkete neyin çektiğini, becerilerinizin ve deneyiminizin şirketin misyonu ve değerleriyle nasıl örtüştüğünü açıklamaya hazır olun.

3. What are your strengths and weaknesses? – Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?

Bu soru, görüşmecinin güçlü yönlerinizi ve iyileştirme alanlarınızı anlamasına yardımcı olmak için sorulur. Bu yüzden yanıtınızda dürüst olun ve desteklemek için örnekler verin.

4. Can you tell me about a time when you faced a challenge and how you overcame it? – Bana bir zorlukla karşılaştığınız zaman ve bunun üstesinden nasıl geldiğinizi anlatır mısınız?

Bu soru, mülakatı yapan kişi için problem çözme ve zorluklarla başa çıkma becerinizi öğrenmek için bir fırsattır. Bu yüzden bu soruda, spesifik bir örnek vermeye ve durumu nasıl ele aldığınızı açıklamaya hazır olun.

5. Where do you see yourself in five years? – Beş yıl sonra kendinizi nerede görüyorsun?

Bu soruda mülakatı yapan kişi, uzun vadeli hedeflerinizi ölçmeye çalışır. Bu yüzden bu soruda, başvurduğunuz pozisyonun kariyer hedeflerinizle nasıl örtüştüğünü ve şirket içinde becerilerinizi ve deneyiminizi nasıl geliştirmeyi planladığınızı açıklamaya hazır olun.

6. What do you know about our company? – Şirketimiz hakkında ne biliyorsun?

Bu soruda mülakatı yapan kişi, gelmeden önce araştırmanızı yapıp yapmadığınızı ve şirket hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu öğrenmeye çalışır. Bu yüzden bu soruda, şirketin misyon ve değerlerinin sizinkiyle nasıl örtüştüğüne ve şirketin başarısına nasıl katkıda bulunabileceğinize dair somut örnekler vermeye hazır olun.

7. Why should we hire you? – Sizi neden işe almalıyız?

Bu soru, kendinizi tanıtmanız ve pozisyon için neden en iyi aday olduğunuzu açıklamanız için bir fırsattır. Bu yüzden bu soruda, başvurduğunuz pozisyonla uyumlu becerilerinizi, deneyiminizi ve niteliklerinizi öne çıkarmaya hazır olun.

8. Can you tell me about a time when you had to work with a difficult colleague or supervisor? – Zor bir meslektaş veya yönetici ile çalışmak zorunda kaldığın bir zamanı anlatır mısın?

Bu soruda mülakatı yapan kişi, çatışmaları nasıl ele aldığınızı ve başkalarıyla nasıl çalıştığınızı bilmek ister. Bu yüzden bu soruda, spesifik bir örnek vermeye ve durumu nasıl ele aldığınızı açıklamaya hazır olun.

9. How do you handle stress and pressure? – Stres ve baskı ile nasıl başa çıkarsın?

Bu soruda mülakatı yapan kişi, zor durumlarla nasıl başa çıktığınızı ve baskı altında soğukkanlılığınızı nasıl koruduğunuzu bilmek ister. Bu yüzden bu soruda, işyerinde stres ve baskıyla nasıl başa çıktığınıza dair spesifik örnekler vermeye hazır olun.

10. Do you have any questions for me? – Benim için herhangi bir sorunuz var mı?

Bu soruda mülakatı yapan kişiye şirket, pozisyon veya sektör hakkında sorular sormaya hazır olun. Bu, pozisyon ve şirket ile ilgilendiğinizi ve gerekli araştırmaları yaptığınızı gösterecektir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster