Bir iş görüşmesine hazırlanmak, şirketi araştırmaktan ve sık sorulan sorulara yanıt hazırlamaktan daha fazlasını gerektirir. Görüşme sabahı aynaya son bir kez bakmadan önce yapmanız gereken hayati bir şey vardır: iş görüşmesinde ne giyeceğinize karar vermek.

İş görüşmesinde başarı elde etme için giyinmek, bireyselliğinizden vazgeçmek anlamına gelmez. Birkaç basit ipucunu izleyerek, kişiliğinizin ön plana çıkmasına izin verirken niteliklerinizi tamamlayan profesyonel mülakat kıyafetleri seçebilirsiniz.

Bir İş Görüşmesi için Doğru Kıyafeti Seçmek Neden Önemlidir?

Hepimiz bir kitapları kapaklarına göre değerlendirmememiz gerektiğini biliriz. Ancak gerçek şu ki, insanlar tanışma anından itibaren milisaniyeler içinde bir kişinin sempatikliği, güvenilirliği ve yetkinliği hakkında sonuçlar çıkarma eğilimindedir. Yani potansiyel bir işverenle görüşmek gibi zaten stresli olan bir durumda, ilk izlenimler hakkında endişelenmek istemiyorsanız, iş mülakatında giydiğiniz kıyafet, gereksiz stresi azaltmak için bir fırsattır. Kıyafetiniz profesyonelliğiniz ve şirkete olan saygınız hakkında çok şey söyler.

İş için en nitelikli kişi olabilirsiniz, ancak kıyafetiniz iş görüşmesi yaptığınız şirketin kıyafet kurallarına uymuyorsa, işverenlerin %71’i sizi işe almayacaklarını söylüyor ve bu deneyim her zaman adil olmasa da, gerçek.

Ancak bir iş mülakatı için nasıl giyinmeniz gerektiğini öğrenmek, gösteriş ve ilk izlenimlerden ibaret değildir ve sandığınızdan daha kolaydır. Bu noktada iyi hazırlanmış bir kıyafet için zaman ayırarak, görüşmeye gergin gitmek yerine kendinize güvenerek gidebilirsiniz.

Ne giydiğiniz, görüşmedeki performansınızı da etkileyebilir. California State, Northridge ve Columbia üniversitelerinde yapılan bir araştırmaya göre, şık giyinmenin soyut ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirdiğini ortaya koymuştur. Başka bir deyişle, mükemmel bir takım elbise giymek, o zor geçeceğini düşündüğünüz mülakat sorularını geçmenize yardımcı olabilir.

Sonuç olarak mülakat için giyinmek karmaşık olmak ya da bütçenizi sarsmak zorunda değildir. Muhtemelen dolabınızda ihtiyacınız olan şeyler zaten vardır, sadece bir araya getirmek için biraz zaman harcamanız gerekir.

İlgili İçerik: İngilizce Mülakata Katılırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İş Görüşmesinde Ne Giyilir?

Bir iş görüşmesinde ne giyeceğinize karar verirken, kadınlar ve erkekler yaratıcı ve şık olmak için pek çok fırsata sahiptir.

Görüşmeniz için doğru kıyafetler sektöre, şirket kültürüne ve görüşme yaptığınız işe bağlıdır. Bu noktada aşağıdaki adımları izleyerek seçeneklerinizi daraltabilirsiniz:

1. Hedef kitlenizi tanıyın

Biraz zaman ayırın ve iş görüşmesi yaptığınız şirketi araştırın. Bir teknoloji start-up’ının giyim beklentileri, bir banka veya hukuk bürosununkinden çok farklı olacaktır. Bununla birlikte, mülakat kıyafetinizi her zaman kuruluşun tipik günlük kıyafetinin biraz üzerine çıkarmayı hedefleyin.

Yapabileceğiniz en iyi şey, işe alım yapan kişi ile görüşme ayarlarken kıyafet kurallarını sormaktır. Unutursanız veya kendinizi rahatsız hissederseniz, bilgi için şirketin web sitesine veya sosyal medya hesaplarına göz atabilirsiniz.

Kurumsal hesaplarda stok fotoğrafları kullansalar bile, modellerin kıyafetleri size işletmenin sunmak istediği imaj hakkında bir fikir verebilir ve buna göre giyinebilirsiniz.

Genel olarak üç profesyonel gardırop stili vardır:

Rahat iş yerlerinde yapılacak görüşmeler

Rahat bir iş yeri dendiğinde aklınıza muhtemelen teknoloji firmaları ve yaratıcı ajanslar gibi rahat ve yüksek enerjili şirketler geliyordur. Ancak Goldman Sachs gibi daha ağırbaşlı şirketler de gündelik iş yeri trendini benimsemeye başlamıştır. Rahat bir iş görüşmesinde ne giyileceğine dair bazı fikirler aşağıdakileri içerir:

  • Koyu renk kot pantolon, haki pantolon veya chino pantolon
  • Parlak renk veya desende bluz, düğmeli gömlek veya polo yaka üst
  • Günlük elbise veya etek
  • Hırka
  • Düz, topuklu, oxfords veya loafer gibi rahat ve burnu kapalı ayakkabılar

Müşteriye dönük rolleri içeren iş görüşmeleri

Müşteriye dönük roller genellikle çalışanların biraz daha şık giyinmesini gerektirir. Finans kurumları ve mühendislik firmaları gibi şirketler için daha profesyonel bir gardırop, potansiyel müşterilere yetkinlik ve uzmanlık aktarır.

Bu tip bir görüşmesi için aşağıdakileri göz önünde bulundurmanız gerekir:

  • Siyah veya lacivert pantolon, diz hizasında elbise veya kalem etek
  • Düğmeli gömlek veya bluz
  • Hırka, blazer veya takım elbise ceketi
  • Düz, topuklu, oxfords veya loafer gibi rahat ve burnu kapalı ayakkabılar
  • Sade bir kolye ya da bilezik gibi kıyafetinizin önüne geçmeyen tamamlayıcı takılar

Resmi iş görüşmeleri

Hukuk, muhasebe, finans ve kamudaki roller genellikle resmi iş kıyafetleri gerektirir. Bu ortam geleneksel gardırop kurallarına bağlıdır, bu nedenle aşağıdakilerden birini seçebilirsiniz:

  • Nötr renkte bir gömlek veya bluzla eşleştirilmiş koyu renk iş kıyafeti (lacivert, gri, kahverengi veya siyah)
  • Eşleşen bir ceket ile özel dikim elbise veya pantolon takım
  • Düz renk kravat
  • Wingtips, oxfords, pump veya flats gibi burnu kapalı elbise ayakkabıları
  • Abartısız takı ve aksesuarlar

2. Kıyafetlerinizi bir adım yukarı taşıyın

Bir şirketin kıyafet yönetmeliği hakkında kafanıza takılan herhangi bir sorun varsa, en iyi temel kural, çok resmi olma tarafında hata yapmaktır. Beklentilerin üstünde giyinmiş olmak, görüşmeyi ciddiye aldığınızı ve elinizden gelenin en iyisini yapmak için çaba gösterdiğinizi gösterir. Beklentilerin altında giyinmişseniz, potansiyel işverene beklentileri karşılamayı önemsemediğiniz izlenimi verebilirsiniz.

3. Özgüvene öncelik verin

Özsaygınızı ve özgüveninizi artıran kıyafetler seçin. Örneğin, en sevdiğiniz renkte bir cep mendili takın. Özgeçmişinizi ve not defterinizi taşımak için şık bir evrak çantası veya çanta getirin. Topuklu ayakkabılar rahatsa ve sizi daha iyi hissettiriyorsa, topuklu ayakkabı giyin.

4. İş ortamına uygun giyinin

Görüşmenizin yapılacağı yeri göz önünde bulundurun. İster sıcak bir iş sahasını ister klimalı bir ofisi ziyaret ediyor olun, mutlaka sıcaklığa uygun giyinin.

5. Rahat bir şeyler giyin

Mülakatı yapan kişinin niteliklerinize odaklanmasını istiyorsanız, sürekli ayarlama gerektiren kıyafetler giyerek dikkatlerini dağıtmayın. Nefes alabilen kumaşlar, iyi terzilik ve tam hareket alanı sağlayan siluetler, söyleyeceklerinize konsantre olmanıza yardımcı olacaktır.

6. Toparlanmış bir görünüm

Mülakat kıyafetinizin işe verdiğiniz önemi yansıtması gerekir. Bu yüzden yola çıkmadan önce kıyafetlerinizi ütüleyerek ve ayakkabılarınızı cilalayarak toparlanmış bir görünüm yaratın. Yaz aylarında bir iş görüşmesine keten bir takım elbise giymek cazip gelse de, malzeme kırışmaya meyillidir ve kıyafetlerinizin buruşuk görünmesini sağlar. Bu yüzden mümkün olduğunca kırışmaya dayanıklı kumaşları tercih edin.

7. Son dakikaya bırakmayın

Mülakattan bir gün önce tüm kıyafetinizi dolaptan çıkararak zamandan ve stresten tasarruf edin. Kıyafetlerinizi asın ve leke, yırtık veya eksik düğme olup olmadığını kontrol edin. Erken hazırlanmak size aksesuarlarınızı seçmek ve kıyafetinizi en iyi etkiyi yaratacak şekilde ütüleyip parlatmak için de oldukça çok zaman verir.

8. Kendiniz olun

Bir işveren sizi sadece gardırobunuz veya nitelikleriniz için işe almaz. Resmi bir iş yeri için mülakat yapıyor olsanız bile (aşırıya kaçmadan) kişiliğinizin ortaya çıkmasını sağlayacak yollar bulmanız gerekir. Bu; bir kravat iğnesi, parlak çoraplar veya bir broş olabilir. Eğlenceli bir aksesuar belki ilginç bir sohbet başlatabilir.

İlgili İçerik: İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sanal Ortamda Yapılan İş Görüşmelerinde Ne Giyilir?

Sanal mülakatlar artık bir norm haline geldiği için bunlara da yüz yüze görüşmelerde olduğu gibi aynı profesyonellikle yaklaşmanız önemlidir. Daha rahat bir ortam gibi hissettirse bile, uygun mülakat kıyafetleri hala gereklidir, bu yüzden bunu asla göz ardı etmeyin. Yukarıdaki önerilerin yanı sıra aşağıdakileri de göz önünde bulundurun:

1. Öne çıkan renkleri seçin

Yapmak isteyeceğiniz son şey arka planda kaybolmaktır. Bu yüzden siyah, gri, ten rengi, lacivert veya zeytin gibi çevrenizle kontrast oluşturan klasik bir renk seçin. Çakışmadıkları sürece daha koyu renkler de uygundur.

2. Eksiksiz bir kıyafet giyin

Sadece göğsünüzün ortasından yukarısı görülüyor olsa da, görüşme sırasında bir şey almanız gerekme ihtimaline karşı ve kendinizi daha derli toplu hissetmek için eksiksiz bir kıyafet giyin.

3. Ayakkabı giyin

Kimse ayaklarınızı görmez, ancak ayakkabı giymek sizi mülakatınız için doğru zihniyete sokabilir.

4. Hazırlıklı olun

Kıyafetinizi önceden kamerada test edin, böylece gerekirse giysilerinizi ayarlayabilirsiniz.

Mülakat Kıyafetleri için 9 Ekstra İpucu

blank

Başarılı bir iş mülakatı için kıyafet seçiminde aklınızda tutmanız gereken ipuçları aşağıdaki şekildedir:

  • Düzgün ve yüzünüzden uzak bir saç modeli seçin. Bu, mülakat sırasında saçınızla oynamaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
  • Topuklu ayakkabı giymeyi planlıyorsanız, mülakat sırasında rahatsız olmamak için işe giderken yanınıza bir çift yürüyüş ayakkabısı alın.
  • Sakalınız varsa, mülakattan önce düzgün göründüğünden emin olun.
  • Komik çoraplar, uyumlu oldukları sürece gündelik mülakat kıyafetinin bir parçası olarak kabul edilebilir.
  • Görünümü tamamlamak için kıyafetinizi uyumlu bir kemerle tamamlayın.
  • Dövme ve piercing konusunda şirket politikasını araştırın. Eğer net değilse, mülakatınız için bunları örtün veya çıkarın. 
  • Ortam ne kadar rahat olursa olsun, resmi olmayan bir mülakat için smart casual’a sadık kalın. Bu, tişört yerine yakalı bir gömlek ve kot pantolon yerine pantolon veya etek anlamına gelir.
  • Dikkatleri üzerinize çekmek isteseniz de, kıyafet seçerken profesyonellikten ödün vermekten kaçının. Klasik bir siluetin ve nötr renklerin her zaman işe yarayacağını unutmayın.

İş Görüşmesine Giderken Kaçınılması Gerekenler

İş görüşmesine giderken kıyafet ve aksesuarlarınızla ilgili kaçınmanız gerekenler aşağıdaki şekildedir:

1. Güçlü parfüm veya kolonyalar

Birçok iş yeri alerjilerin farkındadır ve kokusuz bir ortamı tercih eder. Bu yüzden mülakatınız sırasında herkesin rahat ve güvende olmasını sağlamak için kokuları evde bırakın.

2. Kıyafet politikasını ihlal eden kıyafetler

Mümkünse, mülakattan önce şirketin kıyafet politikasını araştırın. İşe uygun şekilde giyinme bilgisine sahip olduğunuzu gösteren bir kıyafet seçtiğinizden emin olun.

3. Gösterişli takılar

Yüksek sesli ve cesur takılarla görüşmeyi yapan kişinin dikkatini dağıtmayın. Aksesuarları zevkli ve abartısız tutun.

4. Tamire ihtiyacı olan kıyafetler

Kıyafetinize yakından bakın. Herhangi bir yırtık, gergin dikiş veya tüylenme var mı? Gözle görülür sararma ve lekeler olup olmadığını kontrol etmeyi de unutmayın.

En Çok Sorulan Sorular

1. Bir iş görüşmesi için çok resmi mi yoksa abartısız mı giyinmek daha iyidir?

Bir iş görüşmesi için abartısız giyinmektense resmi giyinmek daha iyidir, çünkü aşırı resmi olmak ilk izlenimde aşırı rahat olmaktan daha profesyonel olarak görülür. Takip eden mülakatlarınız varsa, mülakat kıyafetinizi işe alım müdürünün ilk turda giydiği kıyafetle daha yakından eşleştirebilirsiniz.

2. İş görüşmesine giderken ne tür bir ayakkabı giymeliyim?

Hem kadınlar hem de erkekler mokasen veya elbise ayakkabısı gibi şık, temiz, kapalı bir ayakkabı giymelidir. Sandalet, tanga/flip flop ve rahatsız edici topuklu ayakkabılar giymekten kaçınmanız gerekir.

3. İş görüşmesine giderken kıyafet seçiminde kaçınmanız gereken belirli renkler var mı?

Mülakat kıyafeti seçerken neon parlak renklerden ve abartılı desenlerden kaçınmak gerekir. Fakat daha etkileyici kıyafet türlerinin uygun olabileceği durumlar da vardır, özellikle daha yaratıcı sektörlerde… Bu sadece role bağlıdır. Siyah, lacivert, beyaz, bej ve gri gibi nötr renkler çoğu mülakat için güvenli kabul edilir.

4. Bir iş görüşmesinde takı veya aksesuar takmalı mıyım?

Sade küpeler, zincir ve saat gibi abartısız takılar iş görüşmesi için uygun kabul edilir. Alyanslar ve kültürel olarak uygun diğer takılar da kabul edilebilir. Dikkat dağıtıcı olabileceğinden, iş görüşmesinden gösterişli takılardan ve yüksek sesli kravatlardan/çoraplardan kaçınmak en iyisidir. Fakat her zaman şirketi ve uygulamalarını göz önünde bulundurun ve aksesuarlarınızı buna göre belirleyin.

5. İş görüşmesi için şirketin kıyafet kurallarından emin değilsem ne yapmalıyım?

Bir şirketin mülakatlar için kıyafet kurallarından emin değilseniz, web sitelerini ve sosyal medya profillerini ziyaret ederek çalışanlarının ne giydiğine dair biraz araştırma yapın. İnsanların iş yerinde çekilmiş fotoğraflarını bulamıyorsanız, iş kıyafetlerini veya business-casual tarzları tercih edin.

6. Bir iş görüşmesi için giyinirken bölgesel veya kültürel farklılıkları göz önünde bulundurmak gerekir mi?

Evet, bir iş görüşmesi için giyinirken bölgesel veya kültürel farklılıkları göz önünde bulundurmak gerekebilir. Küresel bir işletmede veya denizaşırı bir pozisyon için mülakat yapıyorsanız, daha muhafazakar giyinmeniz akıllıca olacaktır. Avustralya’daki iş yerleri iş kıyafeti konusunda Asya, Orta Doğu ve Avrupa’dakilere kıyasla genellikle daha rahattır.

7. Kıyafetime kişisel tarzımı dahil edebilir miyim yoksa geleneksel iş kıyafetlerine mi bağlı kalmalıyım?

Mülakatlar için geleneksel iş kıyafetleri önerilir, ancak bu biraz kişisel stil ekleyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Bu, öne çıkmanıza ve daha akılda kalıcı olmanıza yardımcı olabilir. Kıyafetinize bir eşarp, kravat veya cep mendili ile renk katabilir veya sevdiğiniz bir takıyı takabilirsiniz. Çantanız, saatiniz veya ayakkabılarınızla da kişisel tarzınızı yansıtabilirsiniz. Sonuç olarak genel görünümün mümkün olduğunca profesyonel kaldığını unutmamak önemlidir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster