Kolonya Nedir? Kolonyanın Faydaları Nelerdir?

Türk kültüründe büyük bir yere sahip olan kolonya kullanımı, kişisel bakım ve hijyen konusunda sıkça tercih edilmektedir. Peki, kolonya nedir ve kolonya faydaları nelerdir?

Çok eski tarihlerden beri varlığı bilinen kolonya, eski çağlarda zenginliğin ve asilliğin göstergesi olarak tercih edilmekteydi. İlk üretildiği zamanlarda tamamen tıbbi amaçlarla kullanılan kolonya, günümüzde daha çok bayramlarda ve ev ziyaretlerinde adetlere uymak amacıyla ikram edilmektedir.

Özellikle hastalıkların çoğalmasıyla birlikte önemi artan hijyen ve temizlik için sıkça tercih edilen kolonya, virüs ve bakterilerin temizlenebilmesi için güçlü içeriğe sahip bir üründür. Kolonya çeşitleri, ferahlatan etkisi ve farklı koku seçenekleri ile kimi zaman parfüm yerine de tercih edilmektedir. Ancak içeriğinde kullanılan etil alkol, kolonyanın parfüm gibi kozmetik ürünlerden ayrışmasını sağlamaktadır.

Ayrıca, kolonya içeriğinde kullanılan alkolün kolayca buharlaşması kullanan kişinin ferahlamasını ve serinlemesini sağlamaktadır. Ayıltıcı özelliği ile de sağlık amacıyla kullanılan kolonya oldukça çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Bu nedenle, özellikle toplu alanlarda bulunurken yanınızda kolonya bulundurmak oldukça yararlı olabilmektedir.

Cilde herhangi bir zararı olmayan kolonya, cilt hassasiyeti olan kişiler tarafından kullanılırken dikkatle ve yeteri kadar kullanılmalıdır.  Elbette istenmeyen cilt problemleri oluşmaması için kolonya satın alırken aldığınız yerin güvenilir olup olmadığına ve kalitesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Kolonya satın alırken mutlaka en iyi kolonya markaları tercih edilmelidir. İzinsiz ve yasal olmayan yollarla yapılan kolonya üretimleri ciddi sağlık sorunlarına neden olarak temizlik ve hijyen etkisi göstermemektedir.

Kolonyanın faydaları söz konusu olunca yukarıda bahsettiğimiz gibi hijyen ve temizlik konuları ilk sırada yer almaktadır. Özellikle salgın hastalıklarla mücadele dönemlerinde dezenfektan kullanımı ya da el yıkama işlemleri sıkça yapılamıyorsa mutlaka kolonya gibi alkol bazlı temizleyiciler tercih edilmelidir. Tam da bu noktada kolonya alkol oranı gündeme gelmektedir. Peki, kolonya derecesi nedir ve kolonya kaç derece olmalı?

kolonya nedir, kolonyanın faydaları nelerdir

Kolonyanın Alkol Oranı Ne İfade Eder? 80 Derece Kolonya Ne Demektir?

Kolonya üzerinde bulunan alkol oranı, kolonyanın içinde bulunan etil alkol miktarını belirtmektedir. Yani kolonya alkol oranı, kolonyanın temizlik ve hijyen kapasitesini göstererek sahip olduğunuz kolonyanın ne kadar etkili olduğunu anlatmaktadır. Eğer kolonyayı bakteri ve virüslere karşı bir hijyen ürünü olarak kullanmak istiyorsanız mutlaka 80 derecelik kolonya alkol oranı çeşitlerini tercih etmelisiniz.

Kısaca, yanınızda bakteri ve virüslerden korunmak için kullanabileceğiniz bir dezenfektan bulunmuyorsa mutlaka kolonya alkol oranı 80 olan bir kolonya çeşidi tercih etmek istediğiniz sonucu almanıza yardımcı olacaktır.

Kolonya şişeleri de genel olarak 60, 70 ve 80 derecelik alkol oranlarında üretilmektedir. Alkolün virüs ve bakteriler üzerindeki etkisi kolonya kullanımı ile de kolayca sağlanabilmektedir. Peki, marketlerde sıkça gördüğümüz ve en çok tercih edilen 80 derece kolonya ne demek? 80 derece kolonya; kolonya alkol oranı %80’in üzerinde olan kolonya çeşitleridir.

İnsanların en çok merak ettiği konulardan biri de kolonyanın nasıl saklanacağını içeren “Kolonya bozulur mu?” sorusudur. Eğer 80 derece kolonya alkol oranı olan bir kolonya, uygun koşullarda saklanırsa ve güneşten uzak tutulursa yaklaşık 5 yıl kadar alkol etkisini korumaktadır. Bu kadar uzun süreli bir kullanım için kolonya şişesinin kapağını mutlaka sıkıca kapalı tutmanız gerekmektedir.

Kolonya Çeşitleri Nelerdir?

Alkol oranına göre farklı çeşitlerde bulunabilen kolonya çeşitleri aynı zamanda içinde bulunan esanslara göre de çeşitlere ayrılabilmektedir. Limon kolonyası en çok tercih edilen ve en popüler olan kolonya çeşidi olsa da son zamanlarda kolonya kullanımının artmasıyla farklı esanslardaki kokular da tercih edilmektedir. Özellikle çeşitli çiçek kokularına sahip olan kolonyalar, hoş bir koku elde etmek isteyen kişiler tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Gül, lavanta, yasemin, mandalina, greyfurt, yeşil çay, zeytin ve safran çiçeği gibi çok farklı esanslarda üretilen kolonyalar her zevke hitap etmektedir. Dilerseniz, en popüler kolonya markalarından biri olan Eyüp Sabri Tuncer, Rebul ve Selin markalarına ait son zamanlarda üretilen farklı kokulardaki küçük şişeleri tercih ederek kolonyaları parfüm amaçlı bile kullanabilirsiniz.

Kolonya Kaç Derece Olmalıdır?

Kolonyanın temizlik ve hijyen konusundaki etkisinden bahsedildiğinde insanların aklında birtakım sorular oluşabilmektedir. Bu sorular, “Kolonya virüsleri öldürür mü?” ve “Kolonya dezenfekte eder mi?” sorularıdır. Kolonya, içeriğinde bulunan kolonya alkol oranı sayesinde ellerinizi dezenfekte ederek virüsleri etkili bir şekilde öldürür. Peki, bu etkilerin elde edilebilmesi için kolonya kaç derece olmalıdır?

Önceki başlıklarda da belirttiğimiz gibi uzmanlar 60 derece ve üzerindeki kolonya alkol oranı çeşitlerini önermektedir. Yani, 70 ve 80 derecelik kolonya alkol oranı virüs ve bakterilere karşı çok daha etkilidir.

Kolonya İçeriğinde Neler Vardır? Kolonya Dezenfekte Eder mi?

Bu kadar etkili hijyen sağlayan kolonya içeriği birçok kişinin merak ettiği konulardandır. Kolonya içeriği; su, etil alkol ve esans sıvılarından oluşmaktadır. Kolonya alkol oranı miktarına göre kolonya içerisinde bulunan su ve esans sıvı miktarı değişebilmektedir.

Kolonya ,elleri ve yüzeyleri etkili bir şekilde dezenfekte etmektedir. Ancak alkol oranı yüksek olduğu için kolonya kullanımında aşırıya kaçılmamalıdır. En önemlisi ise kolonya kesinlikle içilmemelidir. Bu nedenle kolonya şişelerinizi çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutmanız oldukça faydalı olacaktır.

kolonya alkol oranı 80 derece

Virüsleri Öldürmede Kolonyanın Etkisi Nedir?

Giderek el hijyenine verilmesi gereken önemin artması dezenfektan ürünlerinin kullanımını da yaygınlaştırmıştır. Özellikle virüslerin arttığı zamanlarında marketlerde yoğun bir şekilde satılan kolonyalar, kişilerin kolonyanın virüsleri öldürmedeki etkisini merak etmesine neden olmuştur.

Uzmanların önerilerine ve yorumlarına göre el temizliği, salgın hastalık dönemlerinde en çok dikkat edilmesi gereken konudur. Ancak el temizliği, en etkili ve yararlı olarak sabun ve su ile yapılmalıdır.

Sabun ve suya ulaşılmadığı durumlarda ise dezenfektan ya da kolonya gibi yardımcı temizlik ürünlerine başvurulmalıdır. Bu temizlik ürünlerinden kullanımı daha zararsız ve yaygın olan kolonyalar ise el temizliğini yüksek oranda sağlayarak virüs ve bakterilerden büyük oranda arınmanıza yardımcı olmaktadır.

Ağız, burun ve gözlerle sıkça temas eden ellerimiz sağlığımızı korumamız açısından her zaman temiz olmalıdır. 70 ve 80 derecelik kolonya alkol oranı çeşitlerini tercih edip etkili bir şekilde hijyen ve temizlik sağlayarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster