Kokusuyla insanı mest eden lavanta çiçeği, hem aroması hem de sağlığa olan faydaları sebebiyle tercih edilmektedir. Lavanta çayı faydaları arasında insan bedeni üzerinde sakinleştirici etkisi olmakla beraber, bu bitki çeşitli kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Hatta yemekler için bile aromatik bir tat olarak görülmektedir.

Geçmişten beri insanların pek çok alanda kullandığı lavanta bitkisi, antibakteriyel ve antifungal yapıdadır. Bu anlamda toplumlarda çeşitli sebeplerle kullanıldığı gibi kas spazmları, uyku bozuklukları ve antidepresan sorunlarına da çare olarak görülmekteydi. İnsanlık, tarih boyunca bu çayı cilt güzelliği için kullanmış ve bu bitki, mumyalama işlemlerinde bile başrol oynamıştır. Çeşitli ülkelerde ruhsal sıkıntılar için de lavantaya başvurulmaktadır. Peki günümüzde lavanta çayı ne işe yarar?

 

Lavanta Çayı Nasıl Yapılır? Lavanta Çayı Nasıl Demlenir?

Lavanta çayı faydaları açısından çok özel bir bitkidir. Bu sebeple belli dakikalar tutularak demlenmesi daha efektif olacaktır. Aynı zamanda doğru demleme tekniği, tadını da dengede tutarak lezzetli bir içim sağlar. Peki lavanta çayı nasıl demlenir?

Bu bitki çayını hazırlarken kesinlikle içme suyu önerilmektedir. Tek kişilik hazırlamak için bir su bardağı içme suyunu kaynatmakla başlamalısınız. Su kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı kurumuş lavantayı içine ekleyebilirsiniz. Ardından ocağınızın altını biraz kısmalısınız. Kurumuş lavanta değil, hazır poşet lavanta çayı da aynı etkiyi verecektir. Lavanta çayının demleme süreci 6 dakikadır.

Yeterli süre dolduktan sonra çayın ılınması beklenir. Sonrasında güzelce süzülerek içime hazır hale gelecektir. Poşet olarak kullanılan bitki çaylarında süzme işlemine gerek yoktur. Ancak bilmenizi isteriz ki lavanta çayı faydaları açısından aç karnına içilmelidir. Bu anlamda sabah kalkınca tercih edilebileceği gibi akşam yemeğinden 2 saat sonra da içilebilmektedir.

Eğer bitki çayları damak zevkiniz için acı geliyorsa tatlandırmak amacıyla bal kullanmanız önerilmektedir. Lavanta çayı faydaları için herhangi bir tatlandırıcı madde ya da şeker kullanılmamalıdır. Çünkü bu durumda çayın etkisi azalacak ve yarar seviyesi düşecektir. Daha aromalı bir tat için limon da kullanabilirsiniz. Eğer lavanta çayı kullanma sebebiniz tedavi amaçlı ise bu kürü 15 günün üzerine çıkarmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.

 

lavanta çayı nasıl demlenir

 

Lavanta Çayının Faydaları Nelerdir?

Tarihten günümüze pek çok yararı olan lavanta bitkisi, hazırlanan çayı ile özellikle sinirlerin yatışmasında etkili olmuştur. Buna ek olarak romatizma kaynaklı ağrılarda da tedavi sağlamaktadır. Lavanta çayı faydaları ile oldukça rağbet görmektedir. Yarattığı rahatlatıcı etkilerden ötürü uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen bu bitki çayı, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların seviyesini düşürmektedir. Peki detaylı olarak bakarsak lavanta çayı faydaları nelerdir?

Yapılan bazı araştırmalar göstermiştir ki içeriğinde lavanta bulunan takviyelerin uzun dönem kullanımı, yeni saç çıkarmada neredeyse yarı yarıya başarı göstermektedir. Aynı şekilde lavanta temelli bir ilacın kullanımı, huzursuzluk gibi durumları ortadan kaldırmakta ve anksiyete ile savaşmaktadır. Üstelik tekrarlanmasının da önünce geçmektedir.

Uykusuzluk için birebir olan lavanta çayı, insomnia gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Bu anlamda özellikle yaşlı hastalar için bulunmaz nimet olan bu bitki çayıyla düzenli bir uyku periyodu yakalamak mümkündür.

Günümüzde pek çok kas ve romatizma ağrısı yaşayan insan bulunmaktadır. Lavanta çayı faydaları sayesinde bu ağrılar geçirilmekte ve insan bedeni rahatlatılmaktadır. Aynı şekilde solunum yollarında da olumlu etki yaratmakta ve nefes almaya yardımcı olmaktadır.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki lavanta bitkisinin sadece yanında bulunmak bile insan üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. İlginç bir çalışma sonucu, huzurevindeki bireylerin kıyafetlerinin yaka kısmına lavanta paketleri iğnelenmesi halinde bedenlerinde denge artışı görülmüştür. Her iki kişiden birinin yaşadığı bu olumlu etki sayesinde düşme vakaları azalmış ve bu anlamda lavanta çayı faydaları için düşme önleyici özellikte olduğu söylenmiştir.

Dolaşım sistemini düzenleyen lavanta çayı, tansiyonu düşürerek dengelemekte ve hipertansiyon hastalarına çare olmaktadır. Deri üzerinde yer alan yaralar ve izler için hızlı bir iyileşme sağlayarak tedavi sürecine katkı sağlayan lavanta, aynı zamanda doğal bir böcek kovucudur. Bilhassa yaz aylarının en büyük problemi olan sivrisinekler için kurumuş lavanta bile etkili olacaktır.

Hatta böcekler tarafından ısırılmanız halinde lavanta çayı içine pamuk batırarak o bölgeye pansuman yapabilir ve şişin inmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca oluşacak kaşıntı hissinin de önüne geçecektir. Lavanta çayı faydaları için detaylı bir sıralama yapacak olursak liste aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Kandaki pıhtılaşma seviyesini azaltmakta ve bu sayede kalp hastalıklarının önüne geçmektedir.
  • Grip ve soğuk algınlığı için koruyucu etkisi vardır.
  • Sakinleştirici bir ruh hali sağlayarak uyku uyumaya yardımcı olur.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu detoksu verir.
  • Deride oluşan kırmızı lekelerin tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akneler için de kurutucu etkisi vardır.
  • Lavanta çayı faydaları arasında stres ve kaygı bozukluğu tedavisi de bulunmaktadır.
  • Hazımsızlık durumlarında bedeni rahatlatarak şişkinliği ve gazı almaktadır.
  • Vücuttaki yaraların ve mantarları iyileştirmektedir.
  • Lavanta çayı içerisinde kalsiyum, C vitamini ve magnezyum bulunmaktadır. Bu anlamda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için büyük destek sağlar. Herhangi bir viral, bakteriyel ya da fungal enfeksiyonda hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırmaktadır.
  • Ciltteki çatlakların iyileştirilmesinde yardımcı olur.
  • Kaslarda ve eklemlerde yer alan iltihaplanmaların önüne geçer ve ağrıları dindirir. Aynı zamanda iltihaplarla birlikte pek çok hastalığa da engel olabilen anti-enflamatuar özelliği bulunmaktadır.
  • Lavanta çayı içenlerin yorumları, bu bitkinin yaşanan kas spazmlarının derecesini düşürdüğünü göstermektedir.
  • Eğer bulantı yaşıyorsanız, lavanta çayı ile rahatlamanız mümkündür.
  • Zamanın ilerlemesiyle yaşın getirdiği kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olmaktadır.
  • Ciltteki kızarıklık ve döküntülerin iyileşmesini sağlamaktadır. Buna ek olarak yaralar ve mantarlarda da etkilidir.

 

Lavanta Çayı Ne İşe Yarar? Lavanta Çayı Neye İyi Gelir?

İnsanlık tarihinde özel bir yeri olan lavanta çayı faydaları açısından hem bedenen hem de ruhen önemli bir tedavi aracı olarak kullanılmıştır. Çeşitli ağrıları dindiren, sinirleri rahatlatan ve uyku düzensizliklerinde kullanılan bu bitki çayı, aynı zamanda saç köklerini de güçlendirmektedir. Düzenli olarak kullanımı sonucu saç derisinin yapısına katkı sağlamaktadır. Uyku getirmesi sebebiyle özellikle yatmadan önce kullanılarak toplumda popüler bir yere sahiptir. Peki lavanta çayı neye iyi gelir?

Ayrıca açık yaralarda da kullanılan lavanta, yanık gibi aciliyet gerektiren durumlarda da cildin temizlenmesi için iyi bir tercihtir. Güneş yanıklarının tedavisinde de kullanılmakta ve derinin yumuşamasını sağlamaktadır. Böcek ve sinek sokmalarındaki tedavilerde ilk tercih olan lavanta çayı, ısırılan yeri sterilize ederek rahatlatacaktır.

Bitki alanındaki uzmanların desteklediği lavanta bitkisinin kullanımı açık yara, akne, mantar ve egzama için uygundur. Tedavi ettiği gibi hastalığın çoğalmasını da önlemekte ve sorunlu olan bölgede ciddi bir iyileşme sunmaktadır.

Günlük hayatın getirdiği stres için en efektif çözümlerden biri olan lavanta çayı, vücuttaki gerginliğe çare olmaktadır. Özellikle romatizma sebepli ağrılarda etkili olarak rahat bir uyku süreci sağlamaktadır. Psikolojik rahatsızlıkları olan insanlar için lavanta çayı önerilmekte ve semptomlar bu sayede hafifletilmektedir. Beden üzerinde rahatlama sağladığı gibi sinir sistemini de güçlendirmektedir. Böylece lavanta çayı faydaları sayesinde rahatsızlığı olan kişi, sağlam ve kuvvetli sinirlere sahip olmaktadır.

Tansiyon dengesi sağlayarak migren tedavisi üzerinde olumlu etkileri olan lavanta çayı, yaşanan yüksek seviye baş ağrılarının geçmesine yardımcı olmaktadır. Bu denli güçlü ağrılardan bir diğeri olan regl sancıları için de tedavi niteliğindedir. Sindirim sistemindeki bozukluklarla savaşmakta, mide ve bağırsak florasına iyi gelmektedir. Aynı zamanda lavanta çayı faydaları arasında iştah açıcı etki de yer almaktadır.

Organik bir cilt temizleme aracı olan lavanta çayı sivilce ve benzeri problemleri ortadan kaldırmaktadır. Aynı şekilde kafanızdaki temiz deriye uygulanması halinde saç köklerini harekete geçirmekte ve kan akışı sağlamaktadır. Bu sayede saçlara gür bir görünüm ve parlaklık kazandırmaktadır.

 

lavanta çayı

 

Lavanta Çayı Karaciğer İçin Faydalı Mıdır?

Lavanta çayı, hoş kokusuyla birlikte kanamayı durdurmak gibi önemli sağlık durumlarında da etkili olmaktadır. Migren üzerinde fayda gösteren bu önemli bitki, dezenfektan özelliği taşımaktadır. Ancak en kritik faydasını karaciğerde göstermektedir. Son dönemde yapılan araştırmalara göre bu önemli organımız için lavanta çayı mucizeler yaratmaktadır.

Karaciğer yetmezliğinde tedavi edici özelliği bulunan lavanta çayı faydaları, erken safhalarda sağlıklı sonuçlar doğurmaktadır. Hastaların uyguladığı kürlerin beden üzerinde olumlu etki gösterdiği ortaya çıkmıştır. Ancak elbette bu tür tedavi süreçlerine girmeden önce mutlaka bir doktora danışmanız önerilmektedir.

Lavanta çayı faydaları ile karaciğer metabolizmasını kuvvetlendirmektedir. Bu anlamda kronik Hepatit-B ve Hepatit-C hastalarının özellikle tercih ettiği bir bitki çayıdır. Hastalardaki virüslerin aktive olmasının önüne geçen lavanta, bağışıklık sistemini o kadar güçlendirir ki iki virüsün de çoğalmasını engellemektedir.

Ayrıca hayati organlardan biri olan karaciğerin savunma mekanizmasını üst seviyeye çıkararak yağlanmaya karşı savaş açmaktadır. Bu sayede karaciğer yağlanması yaşayan hastalar için lavanta çayı faydaları oldukça destekleyicidir. Tüm bunlara ek olarak kemoterapi aşamasında da büyük faydası bulunan lavanta çayı karaciğer enzimlerinin yükselmesi gibi durumlarda baskılayıcı bir role sahiptir. Böylelikle hastanın değerleri kontrol altına alınmakta ve dengelenmektedir.

 

Lavanta Çayı Zayıflatır Mı?

Hem bedenen hem ruhen sağladığı faydalar saymakla bitmeyen lavanta çayı, zayıflama sürecine dolaylı olarak etki etmektedir. Kişideki stres seviyesini düşürmesi sebebiyle yorgunluğu ortadan kaldırmaktadır. Bu sayede vücuttaki kan şekeri dengelenmekte ve yeme bozukluğunun önüne geçilmektedir. İçerisinde bulunan doğal asitler, yaşanan stres ve endişe durumlarıyla mücadelede oldukça etkilidir. Lavanta çayı faydaları ile dengeli bir ruh hali sunarak psikolojik açlık olarak görülen aşırı yemek yeme sorunlarının çözümüne destek olmaktadır.

Lavanta çayı kilo vermeyi kolaylaştırmakla birlikte saçlarınızı da güçlendirmektedir. Deride olumlu etkileri olan bu çay, anksiyete seviyesini düşürdüğü için cildinize daha taze bir görünüm sunar. Detoks etkisi yaratan lavanta çayı faydaları, kilo alımını engellemektedir. Düzenli kullanımı halinde yağ yakıcı etkisi bulunmaktadır. Sonuç olarak lavanta çayı zayıflatır mı? Cevabı evet olacaktır.

 

Lavanta Çayı Sivilce Geçirir Mi?

Lavanta çayı faydaları açısından cilde nem kazandırması sebebiyle tercih edilmekte ve deri döküntülerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Ciltteki kızarıklıkların yok olmasına yardımcı olarak akne tedavisi sürecinde hastaya doğal bir destektir. Bu sebeple sivilce için lavanta çayı tüketimi önerilmektedir.

Zamana bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklıkların ortadan kaldırılmasında etkili olan lavanta çayı faydaları, kozmetik alanında da önemli bir yere sahiptir. Yaşlanma karşıtı içeriği ile özellikle kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Doğru bir şekilde demlenen lavanta çayı soğutularak pamuk yardımıyla yüze pansuman şeklinde sürülmektedir. Bu sayede hem yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmakta hem de sivilce ve izlerle savaşarak arınmış bir cilt sunmaktadır.

En organik temizleme suyu olarak görülen lavanta çayı içerisinde çeşitli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Yağlı cilde sahip olanların en büyük şikayeti olan parlamanın önüne geçmekte ve yağlanmaya sebep olan zararlı maddelerin atılımını gerçekleştirmektedir. Kuru ciltlerin de kullanabileceği lavanta çayı doğru bir nemlendirme amacıdır. Bu anlamda ciltte yaşanan dengesiz durumlarda balans sağlamaktadır. Ayrıca lavanta çayı faydaları arasında siyah nokta gibi sorunların tedavisi de bulunmaktadır.

 

Lavanta Çayı Sivilce İzlerini Geçirir Mi?

Sivilce izleri herkes için asla geçmeyecek bir problem olarak görülmektedir. Halbuki, kalıcı olduğu zannedilen bu izleri lavanta çayı faydaları ile geçirmek mümkündür. Hem etkili hem de doğal bir yol olmasıyla uygulanan lavanta kürleri sayesinde kısa süre içinde sivilce izlerinden kurtulmak mümkün hale gelmiştir. Ancak burada önemli olan nokta düzenli kullanımdır. Günde bir bardak içilen lavanta çayı sivilce izleri üzerinde etkili olmakta ve cildinizi tazelemektedir.

 

Lavanta Çayı Regl Dönemlerinde İyi Gelir Mi?

Regl dönemleri bazı kadınlar için çok sıkıntılı geçmektedir. Yaşanan kas spazmları, karın ağrıları ve dengesiz duygu durumları en büyük problemler arasındadır. Lavanta çayı regl döneminde kullanıldığında kişide rahatlama etkisi yaratarak sıkışan kasları gevşetmektedir. Üstelik adet periyotlarının da düzene girmesini sağlayan bu bitki çayı, değişken ruh halini stabilize etmektedir. Lipton, Doğuş ve Doğadan gibi markalara ait en uygun lavanta çayı fiyatı için kategorilerimizi inceyelebilirsiniz.

 

Lavanta Çayının Zararları Var Mıdır?

Güvenli bir bitki türü olan lavanta, her aktariye ürünü gibi elbette dikkatli kullanılmalıdır. Doğadaki her şeyin aşırı kullanımı, olumsuz etkiler yaratabileceği gibi bu durum lavanta için de geçerlidir. Düzenli olarak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve bitki çaylarının birer ilaç yerine geçmeyeceğini bilmeniz gerekmektedir. Peki lavanta çayı zararları nelerdir?

Lavanta çayı faydaları, zararlarından fazla olsa da bazı durumlarda kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Günümüz ilaçlarıyla etkileşimi olabilen lavanta çayı, yatıştırıcı etkisinden dolayı antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaçların etkisini artırarak mevcut dozu değiştirebilmektedir. Ek olarak bazı kimselerde alerjik reaksiyona sebebiyle verebilmekte ve bulantı, baş ağrısı, titreme gibi durumlara yol açabilmektedir.

 

Her Gün Lavanta Çayı İçmek Sakıncalı Mıdır?

Lavanta çayı içmek hayal kırıklığı, uykusuzluk ve üzüntü halleriyle baş etmede etkili olmaktadır. Depresyona iyi gelen bu bitki çayının her gün tüketilmesi herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak günlük içme hakkı sınırsız değildir. Günde 1 fincan içilmesi yeterli olup fazla tüketilmesi halinde yarardan çok zarar getirecektir.

Özellikle lavanta çayı faydaları için kısa sürede sonuç almak adına bu bitki çayının bardak bardak içilmemesi gerekmektedir. Eğer bir rahatsızlık sebebiyle her gün lavanta çayı içmek gibi bir niyetiniz varsa öncesinde doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır.

 

lavanta çayı faydaları nelerdir

 

Lavanta Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Lavanta çayı demlemesi oldukça kolay bir sıcak içecektir. Ancak günün her vaktinde içilmesi tavsiye edilmez. Bu durumda lavanta çayı ne zaman içilmeli? Çayın içimi için en uygun zaman sabah aç karnına ya da akşam yemeklerinden iki saat sonra olmaktadır. İçeriğindeki maddelerden en iyi şekilde faydalanmak adına kesinlikle herhangi bir tatlandırıcı kullanılmaması önerilmektedir. Peki lavanta çayı nasıl yapılır?

İçme suyunun kaynatılarak içine 1 tatlı kaşığı kurumuş lavanta ya da 1 poşet lavanta çayı koyarak demlenmesini bekleyebilirsiniz. 6 dakika yeterli bir süre olacaktır. Çay ılımaya başlayınca artık içime hazır bir hale gelecektir.

Eğer lavanta çayı faydaları tedavi amaçlı düşünülüyorsa 15 günlük periyotlar halinde denenmeli ve mutlaka ara verilmelidir. Özellikle stresli bir günün ardından büyük anlamda rahatlama sağlayan lavanta çayı, hem vücudunuzu hem de zihninizi rahatlatacaktır. Sinirleri yatıştıran bu bitki çayı, yatmadan önce içilmesi halinde uyumaya yardımcı olmaktadır. Üstelik bazı restoranlarda lavanta yaprakları salata olarak bile kullanılmaktadır.

 

Gebelikte Lavanta Çayı İçmenin Faydaları Nelerdir?

Gebelikte lavanta çayı kullanımı her zaman için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bir uzmana danışmadan gerçekleştirilen yanlış kullanımlar pek çok riski beraberinde getirmektedir. Günümüzde kullanılan ilaçların kökeninde bitkiler bulunmaktadır. Bu sebeple hamilelerin lavanta çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir.

Pek çok hamile, kas ağrılarını hafifletmek amacıyla veya bitkinin vücut üzerindeki rahatlatıcı etkisinden dolayı lavanta çayı tüketmek istemektedir. Ancak lavanta bitkisi östrojen hormonunu taklit edebilen bir türdür. Bu sebeple çayının tüketilmesi hamileler için hassas bir konudur. Aynı şekilde lavanta çayı içeren herhangi bir diyeti uygulamadan önce de bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster