Dijital dünyanın sunduğu yeni imkânlar ve multimedya araçlarının öneminin artması, yeni hissedilen bir gelişme gibi görünse de aslında 2000’li yılların öncesinde, günümüzde dilimize yerleşmiş olan pek çok dijital öğenin temeli atılmıştır. Bu ögeler dünyanın her yerinde aynı anda ortaya çıktığı için, büyük çoğunluğunun adı da evrensellik kazanmış durumdadır. Söz konusu durumun en yaygın örneklerinden biri “podcast” olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde herkes, dilediği her alanda kendi özel podcast yayınlarını yapabilmektedir. Bu nedenle yapım esnasında gerekli olan mikrofon ve kulaklık gibi teknik donanımlara olan ilgi de son yıllarda artmıştır. Yazımızın devamında podcast ile ilgili detaylı bilgi bulabilir ve podcast yapmak için gerekli olan ekipmanlara Avansas üzerinden güvenle ulaşabilirisniz. 

Podcast Nedir? 

Podcastler günümüzde, şarkı ve müzik temelli olmayıp konuşma ve anlatılardan oluşan, bilgi ya da eğlence içerikli ses dosyaları olarak karşımıza çıkar. Fakat asıl tanımı çok daha geniştir. İlk ortaya çıktıkları dönemde tüm multimedya dosyalarının otomatik güncellemelerle cihaza indirilmesini sağlama amacıyla kullanılmışlardır.

2000’li yılların başında, internet dünyanın pek çok noktasında yaygınlaşmış olup blog siteleri de oldukça popülerdi. Bu sitelere olan talep çoğalınca yazarlar, daha fazla içerik üretmek durumunda kaldı. İçerik üretim sürecinin kolaylaştırılması adına metinler, seslendirip bu ses dosyaları sitelere yüklenmeye başladı. Aynı dönemde RSS yazılımı geliştirildi ve bu yazılım, yeni içerikleri otomatik olarak indirip kullanıcılara gösterme fonksiyonuna sahipti.

Bu dönemde taşınabilir müzik çalar ve mp3 playerlar da yaygın olarak kullanılmaktaydı. Bu nedenle RSS teknolojisi, bu cihazlarda da kullanılabilecek şekilde güncellendi. Bu güncelleme, dönemin akıllı cihazı olarak kabul edilen ve Apple firması tarafından üretilen  iPod’lar için oluşturulan bir uygulama ile entegre olarak çalıştı. Böylece iPod’daki “pod” kelimesi ile yayın anlamına gelen “broadcast” kelimesinin birleşiminden “podcast” kelimesi doğdu ve söz konusu uygulamaya bu ad verildi.

Apple’ın müzik piyasasına yön verecek boyutta büyük bir popülerliğe sahip olması, podcastlerin de giderek daha yaygın hale gelmesinde önemli bir faktördür. Özellikle günümüzde podcast yapmak ve dinlemek oldukça kolay bir hâle gelmiş ve bunun için birçok farklı platform kullanılır olmuştur.  Artık podcastler, RSS teknolojisinden farklı olarak yayıncılar tarafından uygulamalara yüklenen ses dosyaları ile kullanıcılara ulaştırılmaktadır.

podcast

Podcast Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Podcasting ya da podcast yapmak kavramı,sosyal ağların ve video içerik platformlarının gelişmesi ile yaygınlaşarak; kimileri için hobiye kimileri içinse işe dönüştü. Böylece video içerikleri izlemeye zamanı olmayan ya da radyo yayınlarını kaçıran kişiler için oldukça avantajlı bir alan oluşmuş oldu. Böyle bir girişimde bulunmak ve podcast yapmak isteyen herkes için birkaç detayın bilinmesi oldukça faydalı olacaktır.

Podcast yapmak için güzel bir temel hazırlamak gerekir. Aksi hâlde yapılan yayının hem içerik hem de ses kalitesi düşük olabilir. Daha da önemlisi sürdürülebilir yayıncılığa ulaşmak  zorlaşabilir. Bu nedenle aşağıdaki adımları detaylı ve planlı bir şekilde atmak önemlidir.

  1. Yayın formatına karar vermek
  2. Konu ya da konuları belirlemek
  3. Eğer konuklu format seçildiyse konuğu belirlemek
  4. Bilgisayar ve teknik donanımları edinmek
  5. Ses kaydedici ve düzenleyici bir program edinmek
  6. Yayın yapılacak platform ve uygulamaları seçmek

Podcast Yapma Uygulamaları Nelerdir?

Podcast hazırlamak için kullanabileceğiniz pek çok program ve uygulama vardır. Bu programlara internetten ulaşmak da mümkündür. Dolayısıyla podcast yapmak isteyen kişiler, bu adımı kolayca gerçekleştirebilir. Fakat bu noktada önemsenmesi gereken konu, kullanacağınız uygulamanın özellikleridir. Sesi alma ve verme kalitesi, düzenleme ve paylaşım seçeneklerinin zenginliği, yayın platformlarına uyumluluğu gibi detaylar önemlidir. Podcast yapma uygulamaları arasında yapacağınız tercih esnasında en çok kullanılan podcast dinleme uygulamalarına da  bakmanız fayda sağlayabilir. 

En çok tercih edilen Podcast yapma uygulamaları:

  1. GarageBand (Sadece MacOS)
  2. Audacity
  3. Descript
  4. Adobe Audition
  5. ProTools
  6. Anchor 3.0 (Mobil)
  7. Logic Pro X
  8. Audio Hijack & Fission

En çok tercih edilen Podcast dinleme / yayınlama uygulamaları:

  1. Podcasts (Sadece iOS)
  2. Google Podcasts (Sadece Android)
  3. Castbox
  4. Spotify
  5. SoundCloud
  6. Instacast
  7. PodWrangler
  8. Aural

Podcast Nasıl Yapılır?

Podcast nasıl yapılır sorusunun cevabı, hazırlayacağınız içeriğin boyutuna göre değişebilir.. Eğer yakın çevreniz ya da küçük bir dinleyici kitlesi için, devamlılığı olmayan bir yayın yapacaksanız bunun için; 

  • Bir telefon 
  • Sessiz bir ortam 
  • Konuşmacı ve 
  • Konu belirlemek yeterli olacaktır. 

Fakat bu basit bir ses kaydı paylaşımından fazlası değildir. Eğer profesyonel bir podcast yayını yapmak istiyorsanız ekipmanlarınızın da daha gelişmiş nitelikte olması gerekebilir. 

Profesyonel bir podcast yapmak için öncelikle hitap etmek istediğiniz dinleyici kitlenizi tanıyın. Bu kitlenin beklentilerini ve takip ettiği yayınları araştırın. Ardından ilgi çekici bir konu belirleyin ve bu konu hakkında detaylı bilgi edinin. Yayını tek başınıza yapmayacaksanız; seçeceğiniz konu hakkında bilgisi olan, donanımlı bir konuk alabilirsiniz. Gerekirse metninizi ve sorularınızı önceden hazırlayabilirsiniz. Çünkü yayın sürecinde konuşurken takılmanız ve sessiz kalmanız, yayın kalitesini düşürebilir. Bu nedenle planlı ilerlemek en doğru karar olacaktır.

İlgili İçerik: Girişimcilerin Mutlaka Dinlenmesi Gereken Podcastler

Sonraki adımda teknik donanımınızı, ses kayıt cihazlarınızı ve düzenleme programını nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekebilir. Özellikle programı kullanma konusunda bilgili olmak, kaydettiğiniz yayınların kaybını önler. Her şey hazır olduktan sonra, kendinizi de hazır hissediyorsanız yayına başlayabilirsiniz. Olası aksamaları da göz önünde bulundurarak yayın tarihinden daha önce bir kayıt yapmanın avantaj sağlayacağını unutmayın.

blank

Podcast Yapmak İçin Hangi Kulaklık ve Mikrofonlar Kullanılır?

Yayınlayacağınız podcastin en önemli dinamiği elbette içeriğidir. Fakat içerik ne kadar iyi olursa olsun, ses kalitesi kötü olan bir kaydı yayınlamanız ve dinleyici bulmanız zor olabilir. Bu nedenle kaliteli ekipmanlardan oluşan bir düzenek kurmanız gerekir. Podcast yapmak için gerekli ekipmanlar şöyledir:

  1. Bilgisayar
  2. Mikrofon
  3. Kulaklık
  4. Mikrofon tutacağı ve süngeri
  5. Ses kartı ve mikser (ileri seviyeler için)

Teknik özellikleri fark etmeksizin hemen her bilgisayarda ses kaydı yapılabilir ve pek çok düzenleme programı kullanılabilir. Bu nedenle mikrofon ve kulaklık seçimine yoğunlaşmak daha etkilidir. Eğer kapsamlı bir düzenek kuracaksanız ve bütçeniz genişse, stüdyo mikrofonları ve kulaklıklarından edinebilirsiniz. Bu mikrofonlar için tutacak ve süngere de ihtiyacınız olur. Ayrıca bilgisayarınızın da bu cihazları desteklemesi gerekir. Bu nedenle  işlerinizi kolaylaştırmak adına mikrofonlu kulaklık alternatifini değerlendirebilirsiniz. Avansas üzerinden ses kalitesi yüksek mikrofonlu kulaklık modellerine göz atabilirsiniz.

blank

Podcast Yayını Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Podcast yayını yapmak, birçok kişi tarafından basit bir hobi olarak görülebilir. Ancak bu işi profesyonel olarak yapan ve  podcastlerden gelir elde edenlerin sayısı her geçen gün, hızla artmaktadır.. Ancak profesyonel bir seviyeye ulaşıp ekonomik kazanç elde etmek için dikkat edilmesi gereken önemli detaylar vardır. 

Yayın sürecini şekillendiren en önemli husus; içerik ve seçilen konudur. Bu noktada seçtiğiniz konunun dinleyici kitlenize gerçekten hitap edebildiğinden emin olmanız gerekir. Ayrıca siz de konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmalı ve bu bilgilerinizi iyi bir iletişimle dinleyicilerinize aktarabiliyor olmalısınız..

Podcast yapmak için bir anlatıcı kimliğine bürünebilmek de olmazsa olmaz detaylardandır. Yayını giriş – gelişme – sonuç şeklinde dizayn edebilmeniz ve etkili bir sunum yapmanız önemlidir. Diksiyon konusunda kendinizi geliştirmeniz, tonlamayı ve vurguyu bilmeniz, anlattıklarınızı dinleyiciye geçirebilecek unsurlardır. 

Yayın formatınızı da hem kendi yetkinlikleriniz hem de dinleyicilerinizin beklentileri doğrultusunda seçmelisiniz. Monolog olarak tek başınıza podcast yapmak bir seçenek iken; röportaj yaparak soru – cevap şeklinde de ilerleyebilirsiniz. Ayrıca konuk alarak bir sohbet havası yaratmanız da mümkündür. Ardından dinleyicilerinizin yoğun olduğu platformlarda içeriğinizi yayınlamanız sizi kitlenizle buluşturacaktır.

Podcast yapmak kadar yayınlamak hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. İçeriğinizi yayınladığınız platform için RSS oluşturmak daha fazla dinleyiciye ulaşmanızı sağlar. Yayın platformlarının kullanım mantığını hem yayıncı hem de dinleyici olarak incelemelisiniz. İçeriğinizi ücretsiz bir şekilde yayınlayarak dinleyici kitlenizi genişletebilir ya da yeterli kitleye sahipseniz ücretli bir şekilde erişime açabilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster