Granül Kahve Nedir?

Çözünebilir kahve ya da bilinen diğer ismiyle granül kahve, demlenmiş kahve çekirdeklerinin birkaç işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen hazır kahve şeklidir. İşlemler sonucunda oluşan bu ürün, toz ya da partikül şeklinde olabilir ve kaynar suda hızla çözünerek kahveli içecek haline gelir. Son yıllarda, sıvı şeklinde satılan hazır kahveler de yaygınlaşmıştır. Peki, detaylı olarak düşünürsek granül kahve nedir? Granül kahve ne demek?

Granül kahve, günümüzdeki kahve dükkanlarında instant kahve olarak da bilinir. Kaynamış sıcak suya konulduğu zaman anında suda çözünür. Suya koymadan önceki partikül hali, kahve çekirdeğinin suyunu kaybetmiş şeklidir. Bu kahvenin yapımı sırasında hiçbir kimyasal ürün kullanılmaz.

Granül kahve ilk olarak 1901 yılında Satori Kato adında bir kimyacı tarafından bulunmuştur. Tarihi kayıtlara bakıldığında bu kahvenin, Satori Kato tarafından Amerika’nın Chicago kentinde üretildiği görülmektedir. Satori, bulmuş olduğu farklı kahve türünü New York şehrinde bulunan çeşitli fuarlarda tanıtmıştır. Ancak, bu buluşu için patent alamamıştır.

Hazır kahve taneciklerini üretmenin iki temel yöntemi vardır. Bu yöntemlere, dondurarak kurutma ve püskürtmeyle kurutma denir. 

  • Dondurarak Kurutma Yöntemi

Dondurarak kurutma yöntemi biraz karmaşık bir işlem olarak bilinir; fakat diğer yönteme göre kahve aromasını daha fazla korur. Bu yöntemde uygulanan işlemler şunlardır:

  1. Kahve – 40 ° C civarında hızla dondurulur.
  2. Dondurulan kahve, bir kurutma haznesine yerleştirilir; haznede bir vakum oluşturulur ve hazne ısıtılır.
  3. Dondurulmuş kahve ısındıkça, donmuş su süblimasyon adı verilen bir işlemle hızla genişler. Süblimasyon işleminden sonra geriye kalan kuru kahve taneleri, istenilen granül kahvedir.
  • Sprey Kurutma Yöntemi

Hazır kahve yapmanın püskürtmeli kurutma yöntemi, neredeyse kahvenin demlenmesi kadar anlıktır. Sıvı kahveden hazır kahve kristallerine geçiş sadece 5 ile 30 saniye arası sürer. Sprey veya püskürtme işlemiyle kurutma yöntemine uygulanan işlemler şu şekildedir:

  1. Bu yöntemde kahve veya konsantre kahve, büyük bir haznenin içine yerleştirilir. Sıcak hava, haznenin içine yüksek bir yerden püskürtülür.
  2. Sıcak hava damlacıkları düştükçe haznenin içinde kalan su buharlaşır.
  3. Kahvenin kuru kristalleri haznenin dibine düşer. Böylece kurutulmuş granül kahve elde edilir.

Granül kahve demlenen bir kahvedir ve bu işlemler sonunda neredeyse tüm su ondan uzaklaştırılır. Bu süreçte, kahve çekirdeği üzerinde uygulanan hiçbir kimyasal işlem yoktur. Granül kahve, sıvı içermeyen saf kahvedir. Temel olarak, granül kahvenin üretimi ve tüketimi oldukça kolaydır. Bu sebeple çokça tercih edilir.  

İlgili İçerik: A’dan Z’ye Kahve Çeşitleri ve Yapılışları

Granül Kahve Nasıl Yapılır? En Lezzetli Granül Kahve Tarifi

Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan bu kahve, pratik olması sebebiyle popüler bir tercihtir. Peki, granül kahve nasıl yapılır? İşte, en kolay granül kahve tarifi…

Kahve fincanınıza ilk olarak su değil, granül kahvenizi koyun. Eğer önce su koyarsanız, kahvenin tamamen çözünmediğini, sıcak suyun üstünde yüzdüğünü görürsünüz. Ürünün yoğunluğuna göre bardağa bir miktar kahve koyun ve üzerine sadece sıcak su dökün. 

Yoğun bir tat istiyorsanız iki kaşık kahveyi bardağa ekleyerek demleyebilirsiniz. Damak tadınıza göre hazır kahvenin üstüne süt tozu, şeker veya krema ekleyip kahvenizi tatlandırabilirsiniz.

Dalgona Kahve Tarifi

Evde olduğunuz zamanlarda bol bol kahve tüketiyorsanız, sizler için harika bir tarifimiz var. Sadece üç malzeme ile yapılan Dalgona kahvesi, sosyal medyada oldukça ilgi gören bi kahve türü olmuştur. Sizler de kısa sürede hazırlanan bu lezzetli kahveyi denemek isterseniz tarifimizi deneyebilirsiniz .
Dalgona kahve yapımında kullanabileceğiniz en iyi granül kahve Nescafe Gold kahvesidir. Nescafe Gold ve daha fazla Nescafe ürününe Avansas’tan ulaşabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı granül kahve
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 200 mililitre soğuk süt

Yapılışı:

  1. Büyük bir kaseye granül kahveyi, şekeri ve suyu koyun.
  2. Bir çırpıcı yardımı ile (dilerseniz mikser kullanabilirsiniz) kasedeki malzemeleri karıştırın. 
  3. Yaklaşık 6 dakika çırpıldıktan sonra rengi açık kahverengine dönecektir. Karıştırmaya devam edin.
  4. 10 dakikanın sonunda, kıvamı sert bir hal alınca karıştırma işlemini bitirin.
  5. Kahve bardağınızın içine 3 adet buz koyun.
  6. Sütünüzü buzlu bardağın içine dökün.
  7. Daha sonra hazırlamış olduğunuz kahve kremasını sütün üstüne dökün ve karıştırın.
  8. Kahvenizi dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

granül kahve nasıl yapılır

Granül Kahve Zararlı mıdır?

Kafeinin sağlığa yararlı olmayan birkaç etkisi vardır. Normal kahve ile granül kahve arasında yoğun bir kıvam ve kafein farkı vardır. Kahvenin çekirdek suyunun buharlaştırılması sonucunda, çekirdekte bulunan kafein de buharlaşır. Bu sebeple, granül kahve daha az kafein içerir. Günlük olarak birkaç bardak tüketildiği sürece granül kahve zararlarına yönelik endişe edecek bir durum bulunmamaktadır.

Granül Kahve Faydaları Nelerdir?

Yeterli miktarda kahve içmenin sağlığa çokça faydası vardır. Granül kahvenin, normal kahve ile aynı antioksidanları ve besinleri içerdiği göz önüne alındığında, sağlık açısından benzer olumlu etkileri göstermektedir.  

Granül kahve faydaları şu şekilde olmaktadır:

  • Beyin işlevini geliştirir. Kafein içeriği beyin fonksiyonunu geliştirir ve daha zinde kalmasını sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırır. İçerdiği kafein, metabolizmayı hızlandırabilir ve daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olabilir.
  • Hastalık riskini azaltır. Kahve, alzheimer ve parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskini azaltabilir.
  • Diyabet riskini minimuma indirir. Kahve, tip 2 diyabet riskini önlemeye yardımcı olur.
  • Karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kahve ile kafein, siroz ve karaciğer kanseri gibi karaciğer hastalıkların riskini azaltabilir

Granül Kahve Yerine Ne Kullanılabilir?

Granül kahve pratik oluşu ve kolay hazırlanışı sayesinde çokça tercih edilen bir kahve çeşididir. Bu kahve ile aynı işlevi gören bazı hazır kahveler vardır. Peki, granül kahve yerine ne kullanılır?

Eğer, granül kahveniz bittiyse en az onun kadar pratik kahve çeşitlerinden olan kapsül kahve veya toz kahveyi tercih edebilirsiniz. Yapılışları granüle çok benzerdir ve lezzet olarak da yakındır.

Bulunduğunuz yerde french press veya filtre kahve makinesi mevcutsa, granül kahvenin yerini tutması için filtre kahve de demleyebilirsiniz. 

En İyi Granül Kahve Markaları Hangileridir?

Kahve markaları yıllardır kahve çekirdeklerini en kaliteli yerlerden temin ediyorlar ve bu çekirdeklerden çok çeşitte kahveler üretiyorlar. Bu kahve çeşitlerinden filtre kahve ve granül kahve, oldukça yaygındır ve çok talep görmektedir. Aldıkları talep karşılığında, işlerini iyi yaptığının farkında olan kahve firmaları, üretimlerini bu doğrultuda devam ettirmektedir.

Bu anlamda en iyi granül kahve markaları;

  • Nescafe,
  • Kahve Dünyası,
  • Cafe Enjoy,
  • Jacobs,
  • Mesh ve
  • Cafe Milano

gibi adını duyurmuş markalardır. Siz de damak tarzınıza ve kahve zevkinize göre bu markalardan birini tercih edebilir ve Avansas üzerinden siparişinizi oluşturabilirsiniz.

En Kaliteli Granül Kahve Çeşitleri Nerede Bulunur?

Avansas, kalite kavramını benimseyen ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren bir firmadır. Alacağınız her üründe sizlere yüksek kalite anlayışı sunar ve üründen memnun kalmanız için çabalar. Yapmış olduğu fırsatlar ile müşterileri için yüksek kalitenin yanında uygun fiyat da sağlamaktadır. Peki, en lezzetli granül kahve nerede bulunur?

Avansas, her üründe olduğu gibi granül kahve çeşitlerinde de sizlerin yanındadır. En kaliteli granül kahve çeşitlerini tedarik eden firmamız, bünyesinde barındırdığı; Nescafe, Kahve Dünyası, Cafe Enjoy, Jacobs, Mesh ve Cafe Milano gibi önemli markaları sizlere ulaştırmaktadır. Siz de dilediğiniz türdeki kahveleri, en uygun fiyat avantajlarıyla Avansas’ta bulabilirsiniz. 

Ayrıca hızlı teslimat bölgesinde bulunmanız halinde, 1 iş günü içerisinde siparişiniz teslim edilmektedir. Kahvenizi en hızlı ve en güvenilir yöntemlerle satın almak isterseniz, bizleri tercih edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster