Melek yatırımcı, genellikle işletmedeki bir mülkiyet hissesi karşılığında kendi parasını bir girişime yatıran kişidir. Melek yatırımcılar genellikle paralarını bir işletmenin oluşumunun ilk aşamalarında yatırırlar.

New Hampshire Üniversitesi Girişim Araştırmaları Merkezi’nin bir raporuna göre, 2020’de ABD’deki melek yatırımlar, bir önceki yıla göre %6 artarak 25,3 milyar dolara ulaştı. 2020’de 64.480 işletme melek fonu aldı ve aktif melek yatırımcı sayısı 334.680’e yükseldi.

Melek Yatırımcı Nedir?

Melek yatırımcılar, yatırım portföylerini çeşitlendirmeye çalışan veya sadece hobi olarak yatırım yapmaktan hoşlanan varlıklı insanlardır. Bireysel bir melek yatırımcı, başlangıç için bir tur finansmana ortalama olarak 5.000 ila 100.000 dolar arasında yatırım yapar. Bu yatırımcılar yatırımlarını kendi başına yapabilir veya yatırım yapmak için diğer melek yatırımcılarla güçlerini birleştirebilir.

Yatırımları karşılığında, bir melek yatırımcı genel olarak bir mülkiyet hissesi veya dönüştürülebilir borç adı verilen bir şey alır. Dönüştürülebilir bir borç anlaşmasında, bir yatırımcı, bu kısa vadeli kredinin şirkette öz kaynak şeklinde geri ödeneceği beklentisiyle bir işletmeye borç verir.

Melek Yatırımcı Özellikleri Nelerdir?

blank

Aşağıda melek yatırımcılarda bulunması gereken özellikler ile ilgili bir liste bulabilirsiniz:

  • Melek yatırımcılar paralarını startup, işletme veya şirketlere fon sağlamak için yatırır.
  • Yatırım portföylerinin %5 ila %10’unu melek yatırımlara ayırırlar.
  • Bu yatırımcılar genellikle bu tür yatırımları kâr elde etmek amacıyla yapan hevesli ve tutkulu iş adamlarıdır. Yeni bir işe para yatırıp daha fazla para kazanmak isterler. Çoğu zaman böyle olsa da, bazı durumlarda bu yatırımlar sadece para için yapılmaz.
  • Melek yatırımcılar, yeni kurulan işletme için rehber ve danışman olarak rollerini bilir ve başarılı bir iş kurma sürecine yakından katılmaktan keyif alır. Yatırım yaptıktan sonra bile şirketle ilgilenirler.
  • Melek yatırımcılar, şirkete mentorluk yapmak zorunda oldukları için genellikle anladıkları, bilgi ve deneyim sahibi oldukları sektörlere yatırım yaparlar.
  • Melek yatırımcılar işin ilk aşamalarında bile kendilerini şirketle ilişkilendirir.
  • Genel olarak bir melek yatırımcı şirketten bir özsermaye hissesi veya gelir payı alabilir.

İlginizi çekebileceğini düşündük

Melek Yatırımcılar Yatırımlarından Nasıl Fayda Sağlar?

Melek yatırım, bir yatırımcı için riskli olsa da, yararlanabilecekleri birçok avantaj vardır. Melek yatırımcıların bu tür yatırımları sevmesinin nedenlerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Başarılı ve değerli bir şirkete dönüşen bir girişimi desteklemek isteyebilir. Sonuçta bir zamanlar Amazon, Facebook, Google, PayPal ve Starbucks da melek yatırım alan şirketlerdendi.
  • Yatırım portföylerini çeşitlendirmek için yatırımlarını kullanabilirler.
  • Uzmanlıklarına katkıda bulunabilir veya belirli bir endüstri hakkında yeni uzmanlık kazanabilirler.
  • Girişimcilere mentorluk ve koçluk yapma fırsatı bulurlar.

Melek Yatırımın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

blank

Her tür yatırımda olduğu gibi bir melek yatırımcıdan para kabul eden işletmeler için de avantajlar ve dezavantajlar vardır.

Avantajlar:

  • İşletmeniz büyümek için daha fazla bütçeye sahip olur.
  • Banka kredileri gibi daha riskli para kaynakları kullanmak zorunda kalmazsınız.
  • Yatırımcının iş deneyiminden yararlanırsınız.
  • Yatırımcının iş ağına erişim kazanırsınız.
  • Yatırımcı, şirketinizin erken aşamalarından beri sizle olduğu için yatırım getirilerini elde etme zamanı geldiğinde nispeten daha sabırlı olabilir.
  • Yatırımcı, tekrar yatırım yaparak şirketinizin uzun vadeli hayatta kalmasına katkıda bulunmaya devam edebilir.

Dezavantajlar:

  • İşinizde vazgeçmek istediğinizden daha fazla öz sermaye kaybedebilirsiniz.
  • Hedeflerinize ulaşmak için birkaç melek yatırımcı bulmak için acele etmeniz gerekebilir.
  • Yatırımcı, işinizin bir kısmına sahip olduğu için sizden daha büyük beklentileri olabilir.
  • Uygun bir yatırımcı bulmanın çok zaman aldığını görebilirsiniz.

Melek Yatırım Finansmanı Kimler İçin Uygundur?

Melek yatırım fonu, her startup için uygun değildir. Bu yüzden yatırım almadan önce bir yatırımcıyı işe ortak etmenin işletmeniz için ne anlama geleceğini düşünmeniz önemlidir. 

Peki melek yatırım finansmanı kimler için uygundur?

Startup’lar: Eğer bir startup’sanız bir melek yatırımcı sadece işinize finansman sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bir iş ortağı haline geldikçe, nasıl iş yapmanız gerektiği konusunda kendi fikirlerini de sunar.

Hızla ölçeklenme potansiyeline sahip işletmeler: Çoğu melek yatırımcı, yatırımlarından en az 6 kat getiri elde eder. Bu tür bir yatırım getirisi sağlamak için işletmenizin hızla büyümesi gerekir.

Yenilikçi bir ürün veya konsepte sahip işletmeler: Çok sayıda yeni başlayan işletmeyle rekabet ettiğiniz için ürününüzü, hizmetinizi veya işletmenizi yatırımcılar arasında öne çıkaran bir şeylere ihtiyacınız vardır.

Melek Yatırımcılar Yatırımları Karşılığında Ne Bekler?

İşinizin büyümesine yardımcı olması için bir melek yatırımcı ile çalışmayı düşündüğünüzde, karşılığında ne bekleyeceklerini merak etmeniz doğaldır. Bunun cevabı, birlikte çalışmayı seçtiğiniz kişiye bağlı olarak değişebilir. Çoğu durumda, yatırım aldığınız şirkette ortaklık ve yatırıdıklarından daha yüksek bir para getirisi ararlar. Fakat bir melek yatırımcının yatırımdan hiç olumlu bir getiri görmemesi de mümkündür. Bu yüzden finansman sağladıkları girişimlere finansal kazancın ötesine geçen bir ilgi duymaları önemlidir. 

Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur?

blank

Melek yatırımcı bulmanıza yardımcı olacak ipuçları aşağıdaki şekildedir:

  • Aslanoba Capital, BIC Angels Investment, Teb Özel Melek Yatırım Platformu, Inventram, E-Tohum, Galata Business Angels ve LabX gibi melek yatırım ağlarına projelerinizi sunabilirsiniz. 
  • Ticaret odalarıyla iletişime geçebilirsiniz. Ticaret odaları sizi bölgenizdeki melek girişimcilerle bir araya getirebilir.
  • Girişimciler için network oluşturma etkinliklerine katılabilirsiniz.
  • İş yaptığınız profesyonellere danışın. Belki bankacınız, muhasebeciniz veya avukatınız işinizle ilgilenebilecek bir melek yatırımcı önerebilir.
  • Üniversitelerdeki girişimcilik programınlarına göz atın. Bu programlar aracılığıyla sizi potansiyel yatırımcılara yönlendirebilirler.
  • Sektörünüzde başarıya ulaşmış girişimcilere ulaşın.
  • Melek yatırımcılarla direkt Linkedin veya e-posta üzerinden iletişime geçin.

Melek Yatırımcı Nasıl Olunur?

Melek yatırımcı olmak için ihtiyacınız olan belirli bir akademik nitelik yoktur, ancak yalnızca başlangıç ​​yatırımlarının nasıl çalıştığı, birlikte çalışmak için doğru yeni girişimleri bulma, iş piyasalarına ayak uydurma ve bunların hakkında bilgi edinme konusunda kapsamlı bir bilgi ve keskin bir anlayışa sahip olmanız gerekir.

Fakat nasıl melek yatırımcı olabileceğinize dair bir kariyer haritası isterseniz, aşağıdaki ipuçlarını inceleyebilirsiniz:

1. Diğer Yatırımcılarla Tanışın

Melek yatırımcılar ve risk sermayedarları ile iletişime geçerek ağınızı genişletin ve bu kariyere nasıl başlayabileceğiniz konusunda onlardan fikir alın.

2. Melek Yatırım Ağlarına Katılın

Deneyimsizseniz ve risk almaya hevesli değilseniz bir melek yatırım ağına katılın. Grup, riskleri ve tehditleri kontrol altında tutarak çeşitli seçeneklere karar vermenize yardımcı olacaktır. 

Özetle diyebiliriz ki, bir işletme için, bir melek yatırımcının nakit parasına erişim, başlayamadan yok olmak ile Amazon veya Google statüsüne yükselmek arasındaki farkı yaratabilir. Bu yüzden melek yatırım yoluna girerseniz, iş planınızı iyi yaptığınızdan ve işinize uygun bir yatırımcı seçtiğinizden emin olun.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster