Melek yatırımcı, genellikle işletmedeki bir mülkiyet hissesi karşılığında kendi parasını bir girişime yatıran kişidir. Melek yatırımcılar genellikle paralarını bir işletmenin oluşumunun ilk aşamalarında yatırırlar.

New Hampshire Üniversitesi Girişim Araştırmaları Merkezi’nin bir raporuna göre, 2020’de ABD’deki melek yatırımlar, bir önceki yıla göre %6 artarak 25,3 milyar dolara ulaştı. 2020’de 64.480 işletme melek fonu aldı ve aktif melek yatırımcı sayısı 334.680’e yükseldi.

Melek Yatırımcı Nedir?

Melek yatırımcılar, yatırım portföylerini çeşitlendirmeye çalışan veya sadece hobi olarak yatırım yapmaktan hoşlanan varlıklı insanlardır. Bireysel bir melek yatırımcı, başlangıç için bir tur finansmana ortalama olarak 5.000 ila 100.000 dolar arasında yatırım yapar. Bu yatırımcılar yatırımlarını kendi başına yapabilir veya yatırım yapmak için diğer melek yatırımcılarla güçlerini birleştirebilir.

Yatırımları karşılığında, bir melek yatırımcı genel olarak bir mülkiyet hissesi veya dönüştürülebilir borç adı verilen bir şey alır. Dönüştürülebilir bir borç anlaşmasında, bir yatırımcı, bu kısa vadeli kredinin şirkette öz kaynak şeklinde geri ödeneceği beklentisiyle bir işletmeye borç verir.

Melek Yatırımlar Nasıl Çalışır?

Melek yatırımcılar girişimcilere özsermaye finansmanı veya dönüştürülebilir borç yoluyla sermaye sunar. Son yıllarda melek yatırımcılar çok daha kurumsal hale gelmiştir. Bireysel yatırımcıların kaynaklarını paylaşabilecekleri ve yatırımlarını bir havuzda toplayabildikleri çok sayıda yerel melek grubu veya melek ağı vardır. Ancak melek yatırımcılar bu işe sadece para için girmezler. Çoğu, girişimcilere mentorluk yapmak istediği için melek yatırımcı olur.

Melek Yatırımcı Özellikleri Nelerdir?

blank

Aşağıda melek yatırımcılarda bulunması gereken özellikler ile ilgili bir liste bulabilirsiniz:

  • Melek yatırımcılar paralarını startup, işletme veya şirketlere fon sağlamak için yatırır.
  • Yatırım portföylerinin %5 ila %10’unu melek yatırımlara ayırırlar.
  • Bu yatırımcılar genellikle bu tür yatırımları kâr elde etmek amacıyla yapan hevesli ve tutkulu iş adamlarıdır. Yeni bir işe para yatırıp daha fazla para kazanmak isterler. Çoğu zaman böyle olsa da, bazı durumlarda bu yatırımlar sadece para için yapılmaz.
  • Melek yatırımcılar, yeni kurulan işletme için rehber ve danışman olarak rollerini bilir ve başarılı bir iş kurma sürecine yakından katılmaktan keyif alır. Yatırım yaptıktan sonra bile şirketle ilgilenirler.
  • Melek yatırımcılar, şirkete mentorluk yapmak zorunda oldukları için genellikle anladıkları, bilgi ve deneyim sahibi oldukları sektörlere yatırım yaparlar.
  • Melek yatırımcılar işin ilk aşamalarında bile kendilerini şirketle ilişkilendirir.
  • Genel olarak bir melek yatırımcı şirketten bir özsermaye hissesi veya gelir payı alabilir.

İlginizi çekebileceğini düşündük

Melek Yatırımcılar Ne Zaman Yatırım Yapar?

Melek yatırımcılar genellikle yeni başlayan bir işletmeye yatırım yapar; bu da işletmenin ya tohum aşamasında ya da kuruluşunun erken aşamasında olduğu anlamına gelir. Bu tamamen melek yatırımcıların nasıl çalıştığıyla ilgilidir. Yeni başlayanlar için melek yatırımcılar, uzmanlıklarını kurucuların işlerini şekillendirmelerine yardımcı olmak ve karlı olmalarını sağlamak için kullanma eğilimindedir. Bunu en iyi, bir işe sürecin erken aşamalarında dahil olurlarsa yapabilirler.

Melek Yatırımcılar Yatırımlarından Nasıl Fayda Sağlar?

Melek yatırım, bir yatırımcı için riskli olsa da, yararlanabilecekleri birçok avantaj vardır. Melek yatırımcıların bu tür yatırımları sevmesinin nedenlerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Başarılı ve değerli bir şirkete dönüşen bir girişimi desteklemek isteyebilir. Sonuçta bir zamanlar Amazon, Facebook, Google, PayPal ve Starbucks da melek yatırım alan şirketlerdendi.
  • Yatırım portföylerini çeşitlendirmek için yatırımlarını kullanabilirler.
  • Uzmanlıklarına katkıda bulunabilir veya belirli bir endüstri hakkında yeni uzmanlık kazanabilirler.
  • Girişimcilere mentorluk ve koçluk yapma fırsatı bulurlar.

Melek Yatırımın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

blank

Her tür yatırımda olduğu gibi bir melek yatırımcıdan para kabul eden işletmeler için de avantajlar ve dezavantajlar vardır.

Avantajlar:

  • İşletmeniz büyümek için daha fazla bütçeye sahip olur.
  • Banka kredileri gibi daha riskli para kaynakları kullanmak zorunda kalmazsınız.
  • Yatırımcının iş deneyiminden yararlanırsınız.
  • Yatırımcının iş ağına erişim kazanırsınız.
  • Yatırımcı, şirketinizin erken aşamalarından beri sizle olduğu için yatırım getirilerini elde etme zamanı geldiğinde nispeten daha sabırlı olabilir.
  • Yatırımcı, tekrar yatırım yaparak şirketinizin uzun vadeli hayatta kalmasına katkıda bulunmaya devam edebilir.

Dezavantajlar:

  • İşinizde vazgeçmek istediğinizden daha fazla öz sermaye kaybedebilirsiniz.
  • Hedeflerinize ulaşmak için birkaç melek yatırımcı bulmak için acele etmeniz gerekebilir.
  • Yatırımcı, işinizin bir kısmına sahip olduğu için sizden daha büyük beklentileri olabilir.
  • Uygun bir yatırımcı bulmanın çok zaman aldığını görebilirsiniz.

Melek Yatırım Finansmanı Kimler İçin Uygundur?

Melek yatırım fonu, her startup için uygun değildir. Bu yüzden yatırım almadan önce bir yatırımcıyı işe ortak etmenin işletmeniz için ne anlama geleceğini düşünmeniz önemlidir. 

Peki melek yatırım finansmanı kimler için uygundur?

Startup’lar: Eğer bir startup’sanız bir melek yatırımcı sadece işinize finansman sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bir iş ortağı haline geldikçe, nasıl iş yapmanız gerektiği konusunda kendi fikirlerini de sunar.

Hızla ölçeklenme potansiyeline sahip işletmeler: Çoğu melek yatırımcı, yatırımlarından en az 6 kat getiri elde eder. Bu tür bir yatırım getirisi sağlamak için işletmenizin hızla büyümesi gerekir.

Yenilikçi bir ürün veya konsepte sahip işletmeler: Çok sayıda yeni başlayan işletmeyle rekabet ettiğiniz için ürününüzü, hizmetinizi veya işletmenizi yatırımcılar arasında öne çıkaran bir şeylere ihtiyacınız vardır.

Neden Melek Yatırımcı Aramalıyım?

Girişimciler geleneksel finansman yerine melek yatırımcı arayışına girebilir. Çünkü bir girişim melek yatırım aldığında koşulların iyileşmesi muhtemeldir ve melek yatırımcılar paralarını yalnızca fikir başarılı olursa geri almayı bekler. Fakat genellikle hisse ve yönetim kurulunda koltuklar isterler. Melek yatırımcılar yatırdıkları parayı geri almaktan ziyade girişimlerin ilk adımlarını atmalarına yardımcı olmaya odaklanır. 

Melek Yatırımcılar Yatırımları Karşılığında Ne Bekler?

İşinizin büyümesine yardımcı olması için bir melek yatırımcı ile çalışmayı düşündüğünüzde, karşılığında ne bekleyeceklerini merak etmeniz doğaldır. Bunun cevabı, birlikte çalışmayı seçtiğiniz kişiye bağlı olarak değişebilir. Çoğu durumda, yatırım aldığınız şirkette ortaklık ve yatırıdıklarından daha yüksek bir para getirisi ararlar. Fakat bir melek yatırımcının yatırımdan hiç olumlu bir getiri görmemesi de mümkündür. Bu yüzden finansman sağladıkları girişimlere finansal kazancın ötesine geçen bir ilgi duymaları önemlidir. 

Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur?

blank

Melek yatırımcı bulmanıza yardımcı olacak ipuçları aşağıdaki şekildedir:

  • Aslanoba Capital, BIC Angels Investment, Teb Özel Melek Yatırım Platformu, Inventram, E-Tohum, Galata Business Angels ve LabX gibi melek yatırım ağlarına projelerinizi sunabilirsiniz. 
  • Ticaret odalarıyla iletişime geçebilirsiniz. Ticaret odaları sizi bölgenizdeki melek girişimcilerle bir araya getirebilir.
  • Girişimciler için network oluşturma etkinliklerine katılabilirsiniz.
  • İş yaptığınız profesyonellere danışın. Belki bankacınız, muhasebeciniz veya avukatınız işinizle ilgilenebilecek bir melek yatırımcı önerebilir.
  • Üniversitelerdeki girişimcilik programınlarına göz atın. Bu programlar aracılığıyla sizi potansiyel yatırımcılara yönlendirebilirler.
  • Sektörünüzde başarıya ulaşmış girişimcilere ulaşın.
  • Melek yatırımcılarla direkt Linkedin veya e-posta üzerinden iletişime geçin.

Melek Yatırımcı Nasıl Olunur?

Melek yatırımcı olmak için ihtiyacınız olan belirli bir akademik nitelik yoktur, ancak yalnızca başlangıç ​​yatırımlarının nasıl çalıştığı, birlikte çalışmak için doğru yeni girişimleri bulma, iş piyasalarına ayak uydurma ve bunların hakkında bilgi edinme konusunda kapsamlı bir bilgi ve keskin bir anlayışa sahip olmanız gerekir.

Fakat nasıl melek yatırımcı olabileceğinize dair bir kariyer haritası isterseniz, aşağıdaki ipuçlarını inceleyebilirsiniz:

1. Diğer Yatırımcılarla Tanışın

Melek yatırımcılar ve risk sermayedarları ile iletişime geçerek ağınızı genişletin ve bu kariyere nasıl başlayabileceğiniz konusunda onlardan fikir alın.

2. Melek Yatırım Ağlarına Katılın

Deneyimsizseniz ve risk almaya hevesli değilseniz bir melek yatırım ağına katılın. Grup, riskleri ve tehditleri kontrol altında tutarak çeşitli seçeneklere karar vermenize yardımcı olacaktır. 

Özetle diyebiliriz ki, bir işletme için, bir melek yatırımcının nakit parasına erişim, başlayamadan yok olmak ile Amazon veya Google statüsüne yükselmek arasındaki farkı yaratabilir. Bu yüzden melek yatırım yoluna girerseniz, iş planınızı iyi yaptığınızdan ve işinize uygun bir yatırımcı seçtiğinizden emin olun.

Melek Yatırımcılar Girişimcilerde Ne Bekler?

Bir melek yatırımcıya cazip görünmek için sunumunuzun aşağıdaki temel alanları kapsaması gerekir:

1. Potansiyel getiriler

Erken aşama öz sermayenin yüksek riskli yapısı göz önüne alındığında, melek yatırımcılar her şeyden önce iyi bir getiri elde etme fırsatı arar. 

2. Büyüme potansiyeli/ölçeklenebilirlik

Yatırımcılara iyi bir getiri sağlamak, ancak ciddi büyüme potansiyeline sahip ve bu potansiyeli gerçekleştirecek şekilde ölçeklendirilebilen bir işletmeniz varsa mümkündür. İşiniz açıkça bir sorunu çözüyor mu ve erken bir çıkış gücüne sahip olduğunuzu gösterebiliyor musunuz?

3. Güçlü bir ekip

Harika bir fikir tek başına sizi ileri götürmez; bu fikri hayata geçirebilecek ve gerçeğe dönüştürebilecek bir ekibe sahip olmanız gerekir. Benzer bir alanda deneyim ve başarı gösterebilen bir ekibe sahip olmak, yatırımcıların sizden duyacağı diğer her şeye önemli bir güvenilirlik katar.

4. Sağlam bir iş planı

Yatırımcılar yalnızca iddialı ancak gerçekçi finansal projeksiyonlar ve hedefler görmek istemez, aynı zamanda pazarınızı ve müşterinizi gerçekten anladığınızı ve büyümeyi sağlamak ve hedeflerinize ulaşmak için pazara açılma stratejisi uygulayabileceğinizi de görmek ister.

5. Bir çıkış stratejisi

Yatırımcılar, yatırımlarının 5-10 yıl içinde nasıl dönüşeceğini görmek ister. Bu nedenle, halka arz, satış veya farklı bir yolla çıkış stratejinizin ne olduğunu ve hangi zaman dilimi içinde gerçekleşeceğini bilmek isterler.

6. Reklamların ötesinde bir neden

Yukarıdaki maddelerin hepsi yeterli olsa da, sunumunuzun yatırımcıları salt finansal kazancın ötesinde nedenlerle heyecanlandırabileceğinden emin olmanız gerekir. Bazı yatırımcılar yalnızca anlaşmanın ekonomisiyle ilgilenirken, bazıları yatırımlarıyla dünyada bir fark yaratmaya yardımcı olabilecekleri bir yol görmek isteyecektir.  

7. Sermayenin ötesinde bir değer katma fırsatı

Pek çok melek yatırımcı yatırım yaptıkları işletmelere aktif olarak dahil olmak ister, bu nedenle ister mentorluk, ister liderlik veya network yoluyla olsun, sermayelerinin ötesinde nereye değer katabileceklerini görmeleri onlar için gerçekten önemlidir.

Melek Yatırımcılar vs Girişim Sermayesi (Venture Capital)

İster sermaye oluşumunun erken aşamalarına ilgi duyan bir yatırımcı ister sermaye artırmayı hedefleyen bir işletme sahibi olun, melek yatırımcıların ve girişim sermayedarlarının (VC’ler) ayrımlarını ve rollerini anlamanız çok önemlidir.

Melek yatırımcılar genellikle kişisel fonlarını öz sermaye karşılığında erken aşamadaki girişimlere yatıran yüksek net değere sahip bireylerdir. Genellikle yalnızca sermaye değil, aynı zamanda mentorluk, sektör bağlantıları ve iş uzmanlığı da sağlarlar. Melek yatırımcılar  genellikle bir şirketin gelişiminin tohum veya erken aşamalarında yer alır ve girişim başarılı olursa önemli getiriler elde etme umuduyla daha yüksek riskler üstlenirler.

Öte yandan girişim sermayedarları, yüksek büyüme oranına sahip girişimlere ve küçük işletmelere yatırım yapmak için birçok yatırımcıdan gelen havuzlanmış fonları yöneten profesyonel gruplar veya firmalardır. Girişim sermayedarları melek yatırımcılara kıyasla daha büyük miktarlarda sermaye yatırımı yapar ve genellikle bir şirketin büyümesinin ilerleyen aşamalarında, örneğin Seri A turları ve sonrasında devreye girer. Ayrıca işletmenin hızla ölçeklenmesine yardımcı olmak için kapsamlı kaynaklar, stratejik rehberlik ve sektör bağlantılarından oluşan bir ağ sunarlar.

1. Yatırım Büyüklüğü

Girişim Sermayesi: Girişim sermayedarları genellikle milyon dolarlar mertebesinde büyük yatırımlar yaparak girişimlerin hızla ölçeklenmesine ve pazar erişimlerini genişletmelerine yardımcı olur.

Melek Yatırımcılar: Melek yatırımcılar genellikle prototip geliştirmek ve pazar araştırması yapmak için tohum ve erken aşamalar için çok önemli olan daha küçük yatırımlar sağlar.

2. Destek

Girişim Sermayesi: Girişim sermayedarları, diğer girişim sermayedarlarından oluşan güçlü bir ağ ve stratejik rehberlik, ölçeklendirme için kaynaklar ve potansiyel ortaklara veya müşterilere erişim dahil olmak üzere yapılandırılmış destek sistemleri sunar.

Melek Yatırımcılar: Melek yatırımcılar, odaklanmış endüstri uzmanlığı ve uygulamalı iş deneyimi sunarak genellikle operasyonel ve stratejik kararlarda mentorluk ve doğrudan destek sağlar.

3. Yatırım Aşamaları

Girişim Sermayesi: Girişim sermayedarları, erken aşamadan geç aşama finansmanına kadar çeşitli aşamalarda yatırım yapar ve genellikle girişim büyüdükçe devam yatırımları sağlar.

Melek Yatırımcılar: Melek yatırımcılar öncelikle tohum ve erken aşama finansmanına odaklanır ve girişimlerin ayaklanmasına ve erken pazar sunmaya yardımcı olur.

4. Karar Verme Süreci

Girişim Sermayesi: Girişim sermayesi karar verme süreci, birden fazla paydaşı ve kapsamlı durum tespitini içeren yapılandırılmış ve eksiksiz bir süreçtir.

Melek Yatırımcılar: Melek yatırımcılar daha esnek ve hızlı bir karar alma sürecine sahiptir, genellikle kişisel takdir yetkisine dayanır ve hızlı bir şekilde yatırım yapmaya karar verebilir.

5. Kontrol ve Etki

Girişim Sermayesi: Girişim sermayedarları, genellikle yönetim kurulunda yer alarak ve şirketin stratejik yönünü etkileyerek önemli bir kontrol uygular.

Melek Yatırımcılar: Melek yatırımcılar genellikle sınırlı kontrole sahiptir, şirket operasyonları üzerinde önemli bir etki talep etmeden değerli tavsiyeler ve mentorluk sunarlar.

6. Çıkış Stratejisi

Girişim Sermayesi: Girişim sermayedarları yüksek getirilere odaklanır, genellikle halka arzlar veya büyük satın almalar yoluyla çıkışları hedefler ve getirilere ulaşmak için net zaman çizelgeleri vardır.

Melek Yatırımcılar: Melek yatırımcılar daha çeşitli çıkış stratejilerine sahiptir ve zaman çizelgeleri konusunda esnek olabilir, girişimin potansiyeline bağlı olarak farklı çıkış senaryolarına açık olabilirler.

En Çok Sorulan Sorular

1. Girişimler nasıl finanse edilir?

Başlangıç finansmanının farklı yollarını anlamak, erken aşama kurucularının vizyonlarını hayata geçirmek için en iyi seçeneği bulmalarına yardımcı olur. En yaygın girişim finansmanı kaynakları aşağıdakileri içerir:

  • Melek yatırımcılar
  • VC yatırımcıları
  • İşletme kredileri
  • Hibeler

İşletme kredisi almanın ve hibe başvurusunda bulunmanın önündeki engeller nedeniyle çoğu girişim, öz sermaye karşılığında gelişimin ilk aşamalarını finanse etmek için özel yatırımcılar aramayı tercih eder.

2. İşletmenize melek yatırımcı almalı mısınız?

Büyüme için ölçeklendirilebilir girişimler ve erken aşamadaki işletmeler için genellikle en cazip seçenek melek yatırımlardır. Bu, işletmenizin önümüzdeki birkaç yıl içinde sabit maliyet ve giderlerde büyük bir artış olmadan satışlarını çok hızlı bir şekilde artırabilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu yüzden potansiyel bir yatırımcıya iş planınızı finansal projeksiyonlar ve pazar analizi gibi bileşenlerinde ayrıntılı olarak açıklamanız gerekir.

Şirketinizin sahipliğinden ve potansiyel olarak kontrolünden vazgeçmeye istekli iseniz ve deneyimli bir yatırımcıyı yanınıza almanın size fayda sağlayacağını düşünüyorsanız, melek yatırımcılar akıllıca bir hamle olabilir.

3. Melek yatırıma başlamak için ne kadar paraya ihtiyacım var?

Yatırıma başlamak için gereken para miktarı yatırım yapılacak işe göre değişebilir. Bazı melek yatırımcılar yatırım yapmak için önemli miktarda sermayeye sahipken, bazıları daha küçük miktarlarla başlar. AngelList sendikaları gibi platformlar, 1.000 $ gibi düşük bir miktarla anlaşmalara katılmanıza olanak tanır.

4. Startup yatırımının riskleri nelerdir?

Startup’ların başarısızlık oranı yüksek olduğu için yatırım yapmak riskler taşır. Risklerden bazıları, yatırılan sermayenin potansiyel kaybı, likidite eksikliği (sınırlı hisse satma kabiliyeti) ve startup yatırımlarından oluşan konsantre bir portföyde çeşitlendirme eksikliğidir.

5. Yatırım fırsatlarını nasıl bulabilirim?

Girişimcilerle network kurarak, startup etkinliklerine katılarak, melek yatırımcı gruplarına katılarak, çevrimiçi melek yatırımcı platformlardan yararlanarak ve diğer meleklerden veya sektör profesyonellerinden tavsiye alarak yatırım fırsatları bulabilirsiniz.

6. Yatırım için bir girişimi değerlendirirken hangi faktörleri göz önünde bulundurmalıyım?

Bir girişimi değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken temel faktörler arasında ekibin deneyimi ve yetenekleri, pazar potansiyeli ve büyüklüğü, ürün veya hizmetin benzersizliği, rekabet ortamı, iş modeli ve büyüme stratejisi yer alır. Kapsamlı bir durum tespiti yapılması çok önemlidir.

7. Anlaşma koşullarını ve hisse sahipliğini nasıl müzakere edebilirim?

Anlaşma koşullarını ve özsermaye sahipliğini müzakere etmek, belirli yatırım fırsatına bağlı olarak değişebilir. Değerlemeyi, teklif edilen sahiplik yüzdesini, özsermaye ile ilişkili hakları ve gelecekteki finansman turlarında meydana gelebilecek potansiyel seyreltmeyi anlamak önemlidir.

8. Sermaye sağlamanın yanı sıra bir melek yatırımcı olarak nasıl bir rol oynayabilirim?

Bir melek yatırımcı olarak girişimlere sermayenin ötesinde değerli destek sağlayabilirsiniz. Bu, stratejik rehberlik sunmayı, tanıştırma yapmak için network’ünüzden yararlanmayı, mentorluk sağlamayı ve şirketin zorlukları aşmasına ve etkili bir şekilde ölçeklenmesine yardımcı olmak için sektör uzmanlığını paylaşmayı içerebilir.

9. Yatırımlarımı ne kadar süre tutmayı beklemeliyim?

Yatırımları elde tutma süresi önemli ölçüde değişebilir. Startup’ların olgunlaşması ve getiri sağlaması genellikle yedi ila on yıl sürer. 

Uzun vadeli bir düşünce yapısına sahip olmak ve satın almalar veya ilk halka arzlar (IPO’lar) gibi potansiyel likidite olaylarına hazırlıklı olmak önemlidir.

10. Riski nasıl azaltabilir ve başarı şansımı nasıl en üst düzeye çıkarabilirim?

Riski azaltmak için yatırımlarınızı birden fazla girişim ve sektör arasında çeşitlendirmeniz tavsiye edilir. Temel olarak, bir kazanan elde etme fırsatına sahip olmak için 30-50 erken aşama yatırımdan oluşan bir portföy oluşturmalısınız.

Kapsamlı bir durum tespiti yapın, deneyimli yatırımcılardan veya mentorlardan rehberlik alın, sektör trendlerinden haberdar olun ve yatırım stratejilerinizi geri bildirimlere ve sonuçlara göre sürekli olarak öğrenin ve uyarlayın.

Sonuç olarak melek yatırımcılık son birkaç yılda büyüyerek, fikirlerini işletmeye dönüştürmenin ilk planlama aşamalarında birçok girişimci için önemli bir finansman kaynağı haline gelmiştir. Bu durum inovasyonu teşvik etmiş ve girişimciler için ekonomik büyümeye dönüşmüştür. Bireysel yatırımcılar, geleneksel finansman kaynaklarında bulunmayan ve çok ihtiyaç duyulan bir can simidi sağlamaktadır. Melek yatırımcılar için erken aşamadaki girişimlere katılım yüksek risk içermekle birlikte büyük geri dönüşler kazanma potansiyeline sahiptir. İnovasyon projelerine kişisel katılım da buna dahildir.24

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster